به گزارش خبرآنلاین، دری در این نشست دلیل حاضر نشدن مقابل خبرنگاران را از زمان تصدی سمت معاونت فرهنگی وزارت ارشاد،افزایش کار و اجتناب از حاشیهها دانست،اما در عین حال گفت که اگر خبرنگاری سوال عمیقی داشته باشد که به ترویج کتاب و کتابخوانی کمک کند، ساعتها با او صحبت خواهد کرد.
او که در این نشست وعده داد، هر دو ماه یک بار نشستی خبری با اهالی رسانه داشته باشد، به این نکته هم اشاره کرد که خودش سابقه خبرنگاری دارد و مخلص همه خبرنگاران هم هست.
این نشست با تشریح برنامههای نوزدهمین دوره هفته کتاب آغاز شد، برنامههایی که به گفته دری امسال قبل از آغاز هفته کتاب شروع شدهاند. نمایشگاه های «یاد یار مهربان» و «کتابهای دانشگاهی» دو رویداد مزتبط با کتاب و کتابخوانی هستند که به گفته دری کارشان را پیش از هفته کتاب آغاز کرده اند.
پرسش های مطرح شده در این نشست البته به برنامه های هفته کتاب محدود نشد و به مسائل دیگری هم کشیده شد.که بهمن دری و محمد اللهیاری مدیر اداره کتاب معاونت فرهنگی وزارت ارشاد به آن ها پاسخ دادند.
ماجرای «زوال کلنل» در ایران
اولین پرسش درباره راه یافتن رمان «زوال کلنل» محمود دولتآبادی به فهرست اولیه جایزه بوکر آسیایی بود، این کتاب در ایران مجوز انتشار نگرفته، اما وارد یک جایزه معبتر ادبی در سطح بین المللی شده است. دری در پاسخ به این پرسش که آیا ممیزی های اینچنینی به ادبیات ما لطمه نمی زند، گفت: « این طور نیست که اگر رمانی در خارج از کشور منتشر شد، حتما در ایران هم انتشار یابد.»او به این مساله هم اشاره کرد که «این رمان را به من دادهاند تا بخوانم.»
محمد اللهیاری مدیر اداره کتاب هم در این نشست در پاسخ به سوالی درباره ابلاغیه جدید معاونت فرهنگی در حوزه نشر و تسریع روند صدور مجوز گفت: «برخی کتابهایی که به ارشاد میآیند موارد اصلاحی اندکی دارند، جهت تسریع کار نظر معاونت این بودکه همزمان که اصلاحات در اختیار ناشر قرار میگیرد، مجوز را هم بدهند و از او تعهد بگیرند که اصلاحات را اعمال می کند. در واقع با این روش بیش از گذشته به ناشران مسئولیت سپرده شده است و برآوردمان این است که آنها نیز نسبت به اصلاحات اقدام کنند. وجه بارز این روش برای ناشران شهرستانی است که رفت و آمد برایشان سخت است.»
دری نیز در ادامه یادآور شد:«چند ماه پیش که این موضوع را اعلام کردیم خیلیها به ما گفتند که مثل رویاست اما این موضوع عملی شده و کاری در جهت تکریم ناشران است.»
او همچنین درباره تعداد عناوین کتابهایی که در سال گذشته منتشر شده گفت: «سال گذشته ما به 65 هزار کتاب مجوز دادیم که این تعداد منتشر شده است، اما تیراژ و شمارگان آنها رضایت بخش نیست و این موضوع جز با گسترش کتابخوانی میسر نمیشود، متاسفانه در زمینه شمارگان در وضعیت پایین متوسط قرار داریم، اما از لحاظ عناوین در منطقه کشوری نیست که با ما رقابت کند.»
معاون فرهنگی وزیر ارشاد یکی از برنامههای پنجساله این معاونت را افزایش شمارگان و در عین حال عناوین کتاب های ذکر کرد.
معاون فرهنگی وزیر ارشاد یکی از برنامههای پنجساله این معاونت را افزایش شمارگان و در عین حال عناوین کتاب های ذکر کرد.
آییننامه نظارت بر ضوابط نشر از سال گذشته به ارشاد ابلاغ شده است، هیات نظارت بر کتاب کودکان و نوجوانان نیز معرفی شدند اما هیات بزرگسال هنوز منتظر ابلاغ حکم رییس جمهور برای آغاز به کار است، اللهیاری در پاسخ به پرسش خبرآنلاین در مورد چرایی این تاخیر گفت:«هیات نظارت بر کتابهای کودک و نوجوان کارش را آغاز کرده و تا کنون سه جلسه داشتیم که ضوابط این آییننامه مد نظر بوده است. اما در حوزه بزرگسال نفرات مد نظر معرفی شدهاند و مورد تایید هم قرار گرفتهاند اما منتظر ابلاغ حکم رییس جمهور برای آغاز به کار هستند. اما روشی که برای نظارت بر کتابها صورت میگیرد طبق ماده چهار این آییننامه است که حدود قانونی نشر را مشخص کرده و الان همین ماده آییننامه جدید مدنظر است.»
یکی دیگر از سوالات هم درباره قانون کپیرایت و برنامه وزارت ارشاد برای پیوستن به این قانون بود، دری درباره این موضوع گفت:«در وزارت مطبوع ما در حوزه بحث مالکیتهای معنوی لایحهای برای ارائه به مجلس تصویب شده است. ما به لحاظ اخلاقی معتقدیم کاری که زحمتش به عهده دیگران بوده است نباید استفادهاش را ما ببریم. بحث دیگر این است که ترجمه آثار دیگران را در کشور خود داریم در حالی که ترجمه باید به شکل معکوس آن هم اتفاق بیفتد، مانند چند کتابی که در روسیه منتشر شد اما حوزه ترجمه با یک متولی کارش سامان نمییابد.»
برنامه های هفته کتاب
دری در مورد هفته کتاب و برنامه های آن هم گفت :« امسال روز 21 آبان با حضور رئیس جمهور از خادمان نشر تقدیر می شود.» به گفته وی، علاوه بر تقدیر از 16 ناشر از یک مولف، پژوهشگر حوزه دین، کتابشناس، مترجم، شاعر و همچنین پژوهشگر فرهنگ و تمدن اسلامی نیز در این مراسم تقدیر خواهد شد .
برپایی همایش نویسندگان کشور یکی دیگر از برنامههای هفته کتاب است که دری درباره آن توضیح داد: «این همایش جنبه تور ندارد و به جای اینکه نویسندگان را از تهران انتخاب کنیم، 5نفر از نویسندگان برجسته هر استان برای شرکت در این همایش انتخاب شدهاند.»
او افزود:«این تعداد تا کنون به 130 نویسنده رسیده تا آن ها در جلساتی که در این همایش تشکیل میشود شرکت کنند.»
به گفته دری در هفته کتاب مجموعا 600 عنوان برنامه در تهران برگزار میشود. معاونت فرهنگی وزارت ارشاد افزود: «هزار کتاب در حوزه جنگ نرم و کتاب دفاع مقدس منتشر شده که این آثار در هزار نقطه کشور در قالب نمایشگاه ارائه می شوند.»
دری از برپایی 50 هزار نمایشگاه در 50 هزار مدرسه به عنوان یکی دیگر از برنامه های این هفته نام برد.
کنگره سراسری ادبیات غدیر، همایش صنفی تشکلهای نشر، افتتاح نمایشگاه کتاب دانشگاهی، جشنواره کتاب سال دانشجویی، پانزدهمین جشنواره دفاع مقدس و جشنواره کتاب و رسانه از دیگر برنامههای هفته کتاب است که بهمن دری به آنها اشاره کرد.
او یکی از اهداف برگزاری هفته کتاب را توجه و اعتنا کتاب و کتابخوانی در جامعه و همچنین تقویت ارکان نشر و افزایش و مشارکت حضور مردم دانست.
57244
نظر شما