کتاب «رنج ایوب» نخستین اثر «ژان استینمن» نویسنده معروف فرانسوی که 17 سال پیش در ایران ترجمه و منتشر شده بود، بار دیگر و این بار با ترجمه خسرو رضایی روانه بازار شد. کتاب «رنج ایوب» پیشتر در سال 1373 توسط ناشری دیگر به چاپ رسیده بود و اکنون انتشارات «کتاب پارسه» آن را در مجموعه آثار حکمت و فلسفه خود راهی بازار کرده است. این کتاب را یکی مهمترین آثار استینمن میدانند و او خود در ردیف بزرگانی چون پاسکال، کیهر کگور، برنانوس و پگی به شمار میآید.
«رنج ایوب» حالت ویژهای در عهد عتیق دارد. آغاز آن مثل کتابهای تاریخی است اما اهمیت و جایگاهی که «شعر» در این کتاب دارد، مانع از آن میشود که این تصور به وجود آید. این کتاب چون دادنامه ژاندارک در محضر دادگاه روان در نورماندی و قضات قسی القلب آن بوده و میتوان گفت کتاب ایوب یک درام است.
نویسنده سرگذشت دردناک ایوب، گمنام است و در هیچ جای عهد عتیق یا در جایی دیگر، برگهای به دست نیامده است تا بتوان نام و زمان زیست نویسنده را به دست داد. ژان استینمن حدس میزند که نویسنده، فردی یهودی و بسیار تحصیل کرده و اهل سیاحت بوده است.
«رنج ایوب» با یاددشتی 12 صفحهای از نویسنده درباره موضوع و سبک کتاب آغاز میشود و متشکل از هفت فصل است: مسئله رنج در دوره نویسنده کتاب ایوب، تصویر جهان در دوره نویسنده کتاب ایوب، سرگذشت دردناک، شاعر و بازیگرانش، ایوب به خداوند شهادت میدهد و ایوب شاهدی بر رنج بشری.
کتب زیادی در گسترههای مختلف ادبیات، ادیان، روانکاوی و روانشناسی و حتی فلسفه به تجزیه و تحلیل مباحث فوق پرداختهاند. در این میان دو کتاب «پاسخ به ایوب» از کارل گوستاو یونگ و «رنج ایوب» ژان استینمن از همه معروفتر است.
یونگ ایمان مسیحی را در ناخودآگاه، نوعی پاسخ برای رنجها و گلایههای ایوب میداند اما استینمن تجزیه و تحلیلی دقیقتر و عمیقتر ارائه میدهد.
در عهد عتیق و کتاب ایوب در بخشی از مباحثه، جایی که اشخاص به شکوههای ایوب پاسخ میدهند، از لویاتان (نهنگ) و بهیموت (اسب آبی) سخن میبرند تا عظمت آنان را در آفریدههای خداوند به رخ ایوب بکشند. استینمن با استدلالی عمیق و بینظیر بیان میکند که شاهکار خلقت، لویاتان (نهنگ) و بهیموت (اسب آبی) نیستند بلکه انسان است زیرا انسان با وجود تمام زبونیاش جرأت آن را داشته تا قادر متعال و عادل کیهان را به خود بخواند.
«رنج ایوب» با طراحی پرویز بیانی در 124 صفحه، شمارگان 1100 نسخه و بهای 3500 ریال منتشر شده است.
6060
نظر شما