به گفته او،وقتی روی واحدهای آروماتیک سازی شبیه سازی کردیم از محصولی که بیرون می آمد، بنزین تولید می شد و البته تمام استانداردهای یورو را رعایت می کرد. عدد اکتان این بنزین 93 بود در حالیکه در شرایط عادی باید عدد اکتان آن روی 97 باشد.بنابراین با مخلوط شدن با بنزین موجود در پالایشگاه ها مشکل پایین بودن اکتان آن هم حل می شد. ضمن آنکه این بنزین عاری از ترکیبات گوگردی بود و شرایط آلودگی های زیست محیطی را نداشت.
براساس اظهارات پناهی، به نوعی با این تکنولوژی تقریبا یک محصول با استانداردهای جهانی تولید می شد.بنابراین در سال 86 آقای نوذری وزیر نفت وقت و نجابت مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی دستور تولید آزمایشی بنزین در پتروشیمی ها را دادند و ما در 48 ساعت این کار را انجام دادیم و بنزین تولیدی به پالایشگاه شیراز ارسال و تست شد. درآنزمان چون من کارمند شرکت ملی صنایع پتروشیمی بودم این طرح در بخش پژوهش این شرکت به نام بنده ثبت شد و بعد از آن معروف شد به طرح تولید 48 ساعته بنزین!
طراح تولید بنزین در مجتمع های پتروشیمی متذکرشد: براساس این طرح ما می توانیم روزانه بین 13 تا 14 میلیون لیتر بنزین از واحدهای پتروشیمی تولید کنیم.
مشروح این گفت وگو را اینجا بخوانید.
/22131
نظر شما