حاکمیت شرکتی مجموعه روابطی است بین سهامداران، مدیران و حسابرسان شرکت که متضمن برقراری نظام کنترلی به منظور رعایت حقوق سهامداران جزء و اجرای درست مصوبات مجمع و جلوگیری از سوءاستفاده های احتمالی است. حاکمیت شرکتی مبتنی بر نظام پاسخگویی و مسوولیت اجتماعی استوارا ست كه مجموعه ای از وظایف و مسوولیتهایی است که باید توسط ارکان شرکت صورت گیرد تا موجب پاسخگویی و شفافیت گردد.
دیگر در اهميت و جايگاه حاكميت شركتی برای موفقيت شركتها ترديدی نيست چرا كه اين موضوع با توجه به رخدادهای سالهای اخير و بحرانهای مالی شركتها اهميتي بيش از پيش يافته است. بررسي علل و آسيب شناسي فروپاشي برخي از شركتهای بزرگ كه زيانهای كلاني بويژه برای سهامداداران داشته است ناشي از ضعف سيستمهای حاكميت شركتی آنها بوده است. تحقيقات نشان ميدهد كه حاكميت شركتی ميتواند باعث ارتقاء استانداردهای تجاری شركتها، تشويق، تأمين و تجهيز سرمايه هاو سرمايهگذاران و بهبود امور اجرايي آنها گرديده و يكي از عناصر اصلي در بهبود كارايی اقتصادی شركته است چرا كه ناظر بر روابط سهامداران، هيات مديره، مديران و ساير ذينفعان آنهاست.
در دنياي امروز تغيير نيازهاي روز افزون مشتريان و مردم ، خواستههای متفاوت ذينفعان، پيچيدگي قوانين و مقررات و تكنولوژي انجام كار و دیگر موارد ضرورت توجه به ساختارحاكميت شركتي را فراهم کرده تا از طريق آن اهداف شركتها تنظيم يافته و روشهاي نيل به آن اهداف و نحوه نظارت بر عملكردآنها تعيين شود. در واقع سيستم حاكميت شركتی به مجموعه قوانين، مقررات، نهادها و رويههايي اطلاق ميگردد كه تعيين ميكند شركتها به چه نحو و در جهت منافع چه كساني اداره ميشوند، لذا هدف از اعمال حاكميت شركتي اطمينان يافتن از وجود چارچوبي است كه توازن مناسبي بين آزادی عمل مديريت، پاسخگويي و منافع ذینفعان مختلف شركت فراهم مي آورد. نگاه به مبادلات بین المللی، مقوله استفاده از ظرفیتها، مطالعه و شناخت بازار و تولید محصول با توجه به تقاضای بازار و مشتری و از زاویه دیگر شکل دادن به مسوولیتهای اجتماعی همواره باید مدنظر باشد. چراکه این واحدها صرفا برای سودآوری و بزرگتر شدن بوجود نیامده اند بلکه با استفاده از این فرصت به مسوولیت های اجتماعی تعریف شده شکل می دهند. مسوولیت اجتماعی شرکت ها یک ارتباط دو سویه و هدفمند است و ضروری است که سازمان های غیر دولتی با شناخت ادبیات بنگاه های اقتصادی، پروژه های مسوولیت اجتماعی را بر مبنای مولفه های مدیریت توجیه، تعریف کنند.
نظر شما