اطلاعات پایه در باره انتخابات روسیه :
1- دراین انتخابات حدود 108 میلیون حائز شرایط رأی دادن بودند. که ازاین میزان 21/60% به پای صندوقهای رأی رفتند. که نسبت به دوره قبل سه درصد کاهش نشان می دهد
2- برای اخذ آرای واجدین شرایط شرکت در انتخابات دوما، 97 هزار حوزه رأیگیری درنظرگرفته شده بود که ازاین تعداد سههزار و 374 حوزه در مسکو، سه هزار و 383 حوزه درمناطق اطراف پایتخت روسیه وبقیه هم در84 جمهوری خودمختار واستان این کشورو حدود 60 کشور جهان مستقر شده بودند.این مساله خود اهمیت تامین امنیت وآزادی حق رای درحوزه های رای گیری را بیشترنشان میدهد.
3- تعداد زیادی ازنمایندگان رسانههای خارجی نظارت بر جریان برگزاری انتخابات داشتند. روسای کمیسیونهای انتخاباتی بیش از 20 کشور نیز دعوت شده بودند و در کل، 700 ناظر خارجی و نیم میلیون روس بر صندوقهای رأی نظارت کردند. اکثر ناظران برسلامت انتخابات تاکید داشتند اما وجود برخی تخلفات غیر موثر را رد نمی کردند.
4- از میان احزاب موجود روسیه فقط هفت حزب سیاسی مجوز لازم را برای شرکت در انتخابات کسب کرده بود. که 3053 کاندیدا را در انتخابات پارلمانی شرکت دادند. از این میان احزاب «روسیه واحد» 238 کرسی ، حزب «کمونیست» 92 کرسی حزب «روسیه عادل» 64 کرسی ، حزب «لیبرالدموکرات» 56 کرسی بدست آوردند . سه حزب دیگر به ترتیب حزب لیبرال غرب گرا به نام ،«یابلوکو»، بود که تنها 24/3% وحزب راستگرای «میهنپرستان روسیه»، 97 صدم در صد آراء و سرانجام حزب جدید «آرمان صحیح» (امرحق ) فقط شش صدم درصد آراء شرکت کنندگان را بدست آوردند. از آنجا که بر طبق قانون ،احزاب به شرطی می توانند وارد پارلمان بشوند که حداقل هفت درصد کل آراء شرکت کنندگان درانتخابات را کسب کنند، این سه حزب با وجود انکه درمجموع بیش از سه میلیون و دویست هزار رای بدست آورده بودند اما نتوانستند نماینده ای به پارلمان بفرستند.
5- تمام احزاب غرب گرای منتقد پوتین به دلیلی که موفق نشدند شرایط لازم را برای شرکت در انتخابات کسب کنند ، نتوانستند دررقابت انتخاباتی شرکت کنند. اما در تظاهرات بعد ازاعلام نتایج انتخابات بیشترین مشارکت را داشتند.
6- درروسیه قوه مقننه ازدو پارلمان، اولی موسوم به شورای فدراسیون (همان سنا) با 178 نماینده و دومی موسوم به دومای دولتی با 450 نماینده تشکیل شده است. دوره مجلس دومای روسیه درسال گذشته با اصلاح قانون اساسی ازچهارسال به پنج سال افزایش یافت بدین ترتیب نمایندگان این دوره به مدت پنج سال نماینده پارلمان روسیه خواهند بود.
7- مطابق با قانون انتخابات روسیه ،225 نماینده دوما درحوزههای انتخاباتی منطقهای (هرحوزه یک نماینده) انتخاب میشوند و 225 نماینده دیگر توسط فهرستهای حزبی معرفی میشوند یعنی در سراسر روسیه رأیگیری برای لیست کاندیدای احزاب انجام می شود هر حزب که آراء بیشتری بدست آورد به همان نسبت سهم بیشتری از225 کرسی خواهد داشت که به فهرست احزاب اختصاص داده اند در همین حال نماینده دومای کشوری نمی تواند بصورت هم زمان عضو شورای فدراسیون یا هر ارگان نمایندگی دیگردر شوراهای منطقهای یا فدرالی یا شهری باشد. از جمله مهمترین وظایف و اختیارات پارلمان روسیه تصویب بودجه کل کشور ، انتصاب نخستوزیرو نظارت بر کار رئیس جمهور و دولت است. دومای کشوری حق دارد نامزد پیشنهادی رییسجمهور را برای تصدی پست نخست وزیری رد کند ،اما رییسجمهور میتواند بازهم همان شخص یا شخص دیگری را معرفی کند. اگر تا سه بار پارلمان به کاندیدای نخست وزیری مورد نظر رئیس جمهوررای نداد ، رئیس جمهور می تواند پارلمان را منحل کرده و انتخابات جدید برگزار کند.
8- در این دوره از انتخابات در مجموع 65651125 نفر در انتخابات شرکت کردند که در این میان حزب حاکم " روسیه واحد" توانست با بدست آوردن 135'379'32 بیشترین رای را در مقایسه با سایر احزاب بدست آورد با این وجود این حزب با از دست دادن 77 کرسی در مقایسه با انتخابات سال 2007 که 315 کرسی بدست آورده بود ، درموقعیت دشواری قرار گرفت .
9- دمیتری مدودف رئیس جمهورروسیه، با اشاره به سخنان اخیرکلینتون که انتخابات روسیه را “غیر آزاد وغیر منصفانه” خوانده بود، گفت:
«خیابانهای روسیه، وزارت خارجه آمریکا نیست. بلکه خیابانها نشاندهنده روحیه مردم ما هستند.» کلینتون همچنین روسیه را به تقلب در انتخابات مجلس متهم کرده و گفته بود که باید در این مورد تحقیقات کاملی انجام شود.مدودف که احتمالادر اردیبهشت 1391 جای خود را با ولادیمیر پوتین تعویض می کند،درواکنش به این سخنان کلینتون بر استقلال کشورش درمسائل داخلی تاکید کردوگفت:
«ما نابینا و ناشنوا نیستیم. خودمان باید این روند را آغاز کنیم. ما در مقابل اوضاع در کشور جوابگو هستیم از اظهار نظرهای درست و سازنده استقبال می کنیم اما اظهارات مقام های آمریکا قابل قبول نیست و تنها خشم روس ها را برمی انگیزد . انتقاد احزاب مورد استقبال قرار می گیرد و به لحاظ قانونی قابل توجیه است اما موضع وزارت خارجه آمریکا پذیرفتنی نیست.»
10- رئیس جمهور روسیه پس از انجام تظاهرات مردم در دیدار با اعضای حزب حاکم روسیه متحد تاکید کرد برای پیروزی ارزشمند ولادیمیرپوتین نخست وزیر این کشور در انتخابات ریاست جمهوری سال میلادی آینده فعالیت کنند. رئیسجمهور روسیه با اعلام این که سیستم سیاسی کشورش خود را ضعیف کرده و باید تغییر کند، گفت:
« مقامهای روس باید قبول کنند که تظاهرات خیابانی بازتابی از روحیه مردم این کشور است. » این اظهارات مدودف، اولین در نوع خود در زمینه تظاهرات ضد دولتی در مسکو بود، 2روز پس از عقبنشینی ولادیمیر پوتین، نخستوزیر این کشور از موضع خود برای مجازات تظاهرکنندگان در جلسه سالانه پرسش و پاسخ تلویزیونیاش بیان شد.
11- نظام سیاسی روسیه به شدت بر محور فرد گرایی و تمرکز گرایی متمرکز است و امکان تحقق بهار روسی مانند آنچه که در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا شاهد هستیم حداقل در شرایط کنونی امکان پذیر نیست .
12- میخائیل کاسیانوف نخست وزیر پیشین روسیه در سالهای 2000 تا 2004 در مصاحبه با روزنامه انگلیسی ساندی تایمز گفت :
« درصورت برگزاری انتخابات آزاد،پوتین شکست میخورد زیرا جایگاه پوتین به خاطراعتراضهای مردمی متزلزل شده است. اوهماکنون عصبانی و نگران است و کنترل خود را از دست داده است. پوتین میداند که فشارهای اجتماعی علیه او در حال افزایش است. برای اولین مرتبه شک ندارم که اگرانتخاباتی آزاد وعادلانه برگزارشود ومن یا یکی ازهمکارانم در آن شرکت کنیم، قطعا در دور دوم علیه پوتین پیروزخواهیم شد. پوتین نیز خود این را میداند و این دلیل ترس اوست.» [1]
13- مدودف به نمایندگانی که تا چند روز چهارشنبه وارد دوما، مجلس روسیه، می شوند گفت که روسیه منافع خود را در عرصه بین المللی پی گیری خواهد کرد. با این حال او باب مذاکره با رقیب دیرینه روسیه را بسته ندانست در باره روابط روسیه و آمریکا گفت :
«اگر آمریکایی ها دنبال امر و نهی به ما باشند، به آن بی توجه خواهیم بود، اما اگر به نگرانی های ما توجه کنند، می توانیم با آنها همکاری کنیم.» رئیس جمهور روسیه پیشتر به آمریکا هشدار داده بود در صورتی که به نگرانی های مسکو پاسخ ندهد، احتمال دارد روس ها سامانه دفاع موشکی آمریکا را مورد هدف قرار دهند. آمریکا تلاش می کند در شرق اروپا و ترکیه سیستم دفاع موشکی خود را مستقر کند. روس ها معتقدند این سامانه تهدیدی برای روسیه است.
مدودف بر مخالفت صریح روسیه با اظهارات مقامات آمریکایی در باره مسائل داخلی این کشور تاکید کرد و با تندی گفت:«خیابان های روسیه، وزارت خارجه آمریکا نیست». رئیس جمهور روسیه در دیداربا نمایندگان حزب روسیه متحد درباره گفت وگوی محرمانه اش با رئیس جمهور آمریکا گفت: «روسیه دیگر در برابر ارعاب سکوت نمی کند. اظهارات اوباما درباره انتخابات پارلمانی روسیه غیرقابل قبول بود.» ولادیمیر پوتین، نخست وزیر کنونی روسیه، نیز چند روز پیش گفته بود که آمریکا به جای متحد، نوکر می خواهد. همزمان با واکنش تند مقامات روس به آمریکایی ها ، تظاهرات و تجمعات قانونی در اعتراض به نتیجه انتخابات ادامه دارد.
تحلیل نتایج انتخابات :
1- نتایج شمارش آرای انتخابات ششمین دوره مجلس دومای روسیه به گونه آشکاری این پیام را به دنبال داشت که حمایت مردم از حزب پوتین کمرنگ شده است و حزب حاکم روسیه واحد در مجلس آینده اکثریت قاطع خود رااز دست داد.افت شدید جایگاه حزب حاکم روسیه در نزد افکار عمومی به دلیل نزدیکی آن با زمان برگزاری انتخابات آتی ریاست جمهوری در14 اسفند ماه سال 1390 وضعیت دشواری را برای پوتین کاندیدای اصلی حزب روسیه واحد بوجود آورده است . اگرچه اکثرا بر این باورند که پوتین رای لازم را برای ریاست جمهوری بدست می آورد ، اما میزان مشارکت مردم و تعداد آرای پوتین برای شش سال آینده دوره ریاست جمهوری بسیار اهمیت دارد.
2- ازدست دادن 77 کرسی پارلمان برای حزب حاکم "روسیه واحد" زمانی اهمیت دارد که بدانیم آرای حزب کمونیست از 57 کرسی به 92 کرسی افزایش داشته است و این زنگ خطر بیشتری برای پوتین و برنامه های اصلاحی او در پارلمان به شمار می رود. این رشد قابل توجه تعداد کرسی ها به نوعی نشانه نارضایتی افکار عمومی از برنامه های حزب حاکم روسیه متحد هم هست. درواقع حزب کمونیست روسیه با مطرح کردن خواسته های اقشار آسیب پذیر و اقشار زیر متوسط روسیه توانست 507'599'12 رای بدست آورد که در مقایسه با انتخابات دوره قبل 57/11% رشد نشان می دهد .
3- حزب "روسیه عادل"به رهبری میرینوف این مرد مورد غضب قرارگرفته پوتین، درپارلمان رشد قابل توجهی پیدا کرد واز چهارمین حزب پارلمان گذشته به سومین حزب قدرتمند پارلمان جدید، تبدیل شد. حزب "روسیه عادل" که دردوره قبل تنها 38 کرسی بدست آورده بود دراین دوره با کسب64 کرسی توانست 26 کرسی جدید بدست آورد . شاید حتی خود میرونوف که تا اردیبهشت ماه گذشته به مدت ده سال ریاست مجلس شورای فدراسیون روسیه را برعهده داشت هرگز تصور نمی کرد حزب او که در سال 2006 تاسیس شده است ، بتواند درکل روسیه 522'625'8 رای بدست بیاورد. این پشتیبانی قوی ، قدرت مانور میرونوف این دوست قدیمی پوتین و رقیب امروز را ترغیب کرد که خود را ازهم اکنون به عنوان رقیب جدی پوتین در انتخابات اسفند ماه کاندیدا کند.
4- حزب لیبرال دموکرات روسیه به رهبری ولادمیر ژیرینوفسکی که نه لیبرال است و نه دموکرات اما گرایش های ملی گرایی راست میانه دارد با آنکه تعدا د کرسی های خود را از چهل کرسی در سال 2007 به 56 کرسی افزایش داد و با رشد 14/8% روبرو بود با این وجود به دلیل انکه موقعیت گذشته را به عنوان حزب سوم پس از حزب روسیه واحد و حزب کمونیست در پارلمان جدید از دست داد و به مقام چهارم رسید ناخشنود است . این موضوع نشان می دهد حزب او بهای همراهی با پوتین و مدودوف را در مواردی که به تصمیم گیری های محافظه کارانه مربوط می شد ، پرداخته است.
5- به نظر می رسد وضعیت بد اقتصادی روسیه مهم ترین دلیل نارضایتی بدنه جامعه روسیه از سیاست های پوتین است که تا همین چند سال پیش به عنوان ناجی اقتصاد ویران شده دوران یلتسین شناخته می شد. پوتین برای انکه بتواند با اقتدار بیشتری وارد صحنه رقابت با رقبای جدی شود نیاز دارد با مطرح کردن شعارهای استقلال طلبانه در برابر غرب ، آن بخش از جامعه روسیه را که در فکر احیای موقعیت گذشته ابرقدرتی روسیه هستند ف با خود همراه سازد.
--------------------------------------------------------------------------------
ساندی تلگراف 18 دسامبر 2011[1]
نظر شما