اصلاح قانون مهریه کلید خورد/ یک وکیل: نه مهریه کارگشاست و نه حق طلاق یک‌طرفه مردان

وکیل پایه یک دادگستری می‌گوید: در خصوص مهریه ما تعداد زیادی مصوبه، آیین نامه و بخش نامه داریم که هیچ کدام یا اجرایی نشدند و یا اگر اجرایی شده‌اند با هزار چالش، مشکل و طالع فساد همراه بوده است.

فرزانه فراهانی: طرح اصلاح قانون مهریه بر اساس ماده ۱۳۷ آیین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی از ابتدای مهر ماه کلید خورده است. طرح اصلاح قانون مهریه، دو موضوع "حبس‌زدایی و قضازدایی" را شامل می‌شود که در صورت تصویب و انجام اصلاحیه، مردها دیگر به دلیل مهریه حبس نمی‌شوند و زنان نیز برای به اجرا گذاشتن مهریه خود دیگر مجبور به طی کردن مراحل دادرسی نیستند؛ بر این اساس اگر زنی بخواهد مهریه خود به اجرا بگذارد بدون طی کردن مراحل دادرسی و با مراجعه به بخش اجراییات دادگاه خانواده می‌تواند مهریه خود را به اجرا گذاشته و پس از آن اگر مرد تمکن مالی داشته باشد، دارایی‌های وی توقیف و به عنوان مهریه در اختیار همسر او قرار داده می‌شود و در صورتی که تمکن مالی نداشته باشد، مهریه به صورت اقساط به زن پرداخت خواهد شد.

یکی دیگر از موضوعاتی که به دنبال باز شدن دوباره اصلاح قوانین مربوط به مهریه در کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس و با هدف جلوگیری از تعیین مهریه‌های سنگین مطرح شده است، تعیین «حق ثبت» برای مهریه‌هایی بالاتر از ۱۴ سکه است.

اگر این بخش از اصلاح قانون مربوط به مهریه هم تصویب شود، مهریه تا سقف ۱۴ سکه شامل پرداخت «حق ثبت» نمی‌شود اما مهریه‌های بین ۱۴ تا ۱۰۰ سکه، چهار دهم درصد قیمت سکه‌ها، مهریه‌های بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ سکه ۲ درصد قیمت سکه‌ها و مهریه‌های ۲۰۰ سکه به بالا ۱۵ درصد قیمت سکه‌ها مشمول پرداخت حق ثبت خواهد بود که البته پرداخت مبلغ این حق ثبت باید به طور مساوی بین زن و مرد تقسیم شود و مبالغ کسب شده باید به صندوقی به نام «صندوق تهیه جهیزیه برای افراد نیازمند» که در بودجه سالانه برای آن ردیف اعتباری در نظر گرفته می‌شود، واریز شود.

براین اساس بحث "مهریه" و قوانین مرتبط با آن از جمله مباحثی است که طی روزهای اخیر دوباره مطرح شده و دیدگاه‌ها و واکنش‌های متفاوتی از طرف وکلا و فعالان حقوقی به همراه داشته است. 

محمدهادی جعفرپور، وکیل پایه یک دادگستری، در گفتگو با خبرآنلاین به سوالاتی در این‌باره پاسخ داده است. 

مشروح این گفت‌وگو را اینجا بخوانید:

اصلاح قانون مهریه کلید خورد/ یک وکیل: نه مهریه کارگشاست و نه حق طلاق یک‌طرفه مردان

چرا برخی از وکلا از طرح مجدد بحث اصلاح قانون مهریه در مجلس ناراضی هستند؟

به دلیل اینکه مجلس شورای اسلامی بنابر قانون اساسی و آیین‌نامه‌های داخلی خود، تکلیف و صلاحیت تصویب قانون را دارد و وضع قانون با مقوله نوشتن و خلق قانون ۲ مورد متفاوت است و فرسنگ‌ها با هم فاصله دارند و نه فقط کشورهای توسعه یافته که کشورهای در حال توسعه و عقب افتاده هم این قاعده را رعایت می‌کنند که اگر قرار است پارلمانشان قانونی را مصوب کند، قبل از تصویب هر قانون کارهای نوشتن و بررسی‌های مورد نیاز را به کارشناس هر حوزه مربوطه می‌سپارند تا دستاوردها و تبعات سیاسی، اجتماعی، حقوقی، روانی و سایر بازخوردهای احتمالی را با حضور و بهره‌مندی از نظرات متخصصان مربوطه مورد بررسی قرار بدهند و در نهایت خروجی مطلب را به مسئولان مربوطه در پارلمان تحویل می‌دهند.

باور ما وکلا و افراد فعال در حوزه حقوقی این است که حتی ما حقوقی‌ها هم نمی‌توانیم قانون بنویسیم و این کار فن و تخصص خاصی را نیاز دارد و اخیرا برخی از دانشگاه‌ها گرایشی را در مقطع ارشد در حوزه تخصصی بودن قانون ایجاد کرده‌اند که پس از اینکه متخصصان هر مبحثی، پیش نیاز و قانون مربوطه در مباحث مختلف را نوشتند، برای تبدیل شدن به قانون، به مجلس تحویل داده شود که در صحن به رای بگذارد که تصویب بشود یا نه.

مشکل ما این است که مجلس فعلی ما بدون این مقدمات هر آنچه که فکر می‌کند مثل مهریه، اینترنت، فرزندآوری، جوانی جمعیت و مواردی مشابه را که چالش دارد، بدون پیش درآمد و پیش زمینه در کمیسیون مطرح کرده و در صحن به رأی می‌گذارند. در خصوص مهریه ما تعداد زیادی مصوبه، آیین نامه و بخش نامه داریم که هیچ کدام یا اجرایی نشدند و یا اگر اجرایی شده‌اند با هزار چالش، مشکل و طالع فساد همراه بوده است.


مصوبه اخیر مطرح شده در مجلس درباره مهریه، دقیقا مربوط به چه مواردی است؟

چیزی که من در رسانه‌ها دیدم و از همکاران فعال در این حوزه شنیدم این است که قرار است نمایندگان مجلس شورای اسلامی دوباره راجع به ایجاد محدودیت در تعداد سکه مهریه هر فرد که در مجلس یازدهم هم مطرح بود، مصوبه جدید تصویب کنند و شرایط و ضوابط تعیین مهریه با تغییراتی همراه باشد.

قبلا در مجلس یازدهم طرحی مطرح شد که از زوجین درصد معینی برای ثبت هر میزان مهریه بیش از تعدادی که مصوبه مجلس تعیین می‌کند، به عنوان حق اجرا دریافت شود و فلسفه فکری شان این بود که اگر چنین قانونی اعمال شود زوجین از ترس پرداخت حق اجرا به دولت، مهریه کمتری از تعداد تعیین شده، مشخص می‌کنند و از جمله تبعات تصویب چنین قوانینی در اولین قدم دور زدن قانون را به دنبال دارد. مهریه یک توافق طرفینی بین خانم و آقا است و هیچکسی حق تعرض به حقوق آن‌ها را ندارد.

اصلاح قانون مهریه کلید خورد/ یک وکیل: نه مهریه کارگشاست و نه حق طلاق یک‌طرفه مردان

عده‌ای معتقدند که به ویژه در طول سال‌های اخیر مهریه به یک ابزار فشار خانم‌ها به آقایان برای گرفتن طلاق و ... تبدیل شده است و مشکلات و تبعات زیادی را به دنبال داشته است، راهکار حقوقی پیشنهادی برای این پیامدهای احتمالی در تعیین مهریه چیست؟

ما معتقدیم که اساسا حکومت حق دخالت در یک سری مسائل اخلاقی، اجتماعی و خصوصی مردم را ندارد و اگر به جای دخالت بحث آگاهی به افراد مطرح و دنبال شود مشکلات کمتری را در این قبیل موارد شاهد خواهیم بود. پیشوای مکتب شیعه یعنی امام علی (ع) فرمودند که پیروان من، پیروان من نیستند مگر اینکه فرزند زمان خود باشند.
یعنی اگر یک روزی در ۱۴۰۰ سال پیش چیزی به عنوان مهریه (مهر السنه) مطرح شده است، مربوط به زنان آن زمان بوده که نه حق انتخاب داشتند و نه حق داشتن شغل و نه ارث می‌بردند و بخاطر همین چیزی به نام مهریه برای آن‌ها تعریف کردند و وقتی به سراغ فقه و متون می‌رویم می‌بینیم که آن چیزی که اساسا درباره مهریه مطرح می‌شد با امروز زمین تا آسمان فاصله دارد.

آن زمان مردان باید پیش از شب زفاف مهریه زن را پرداخت می‌کردند و چیزی به نام حق حبس ایجاد شد و اگر کسی از مردان عرف مهریه زن که سکه، درهم و دینار و ...را به زن نمی‌دادند این قاعده وضع شد که تا زمانی که مرد مهریه را نداده است زن اجازه همخوابی را به مرد ندهد و ما هم در قانون مدنی چنین چیزی را داریم و مربوط به همان زمان بوده و نه مربوط به امروز که ۱۵۰۰ سکه مهریه یک زن است.

از طرف دیگر هم خانم‌ها این بحث را دارند که ما پشتوانه ای جز مهریه نداریم و در زندگی زناشویی به ما ظلم می‌شود و فردا روزی اگر شوهر بخواهد بدون هیچ دلیلی می‌تواند زن را طلاق بدهد و زن بدون هیچ دستاوردی باید از زندگی بیرون برود. ما بر این باور و به دنبال این هستیم که قانون نه حق طلاق یک طرفه برای مردان در جامعه امروز کار درستی است و نه این بخش مربوط به مهریه، هیچ کدام درست نیست و این قوانین با توجه به مقتضیات روز جامعه و با مشورت متخصصان و کارشناسان نیازمند اصلاح است.

مگر از عمر مجلس دوازدهم چند ماه می‌گذرد که این نمایندگان توانستند تحقیق و پژوهش مورد نیاز را انجام داده و در مورد اصلاح قانون مهریه برنامه ریزی کنند؟

تغییر در مورد طلاق بی قید و شرط زن توسط و مرد و هم حق مهریه زنان باید در مصوبه شسته و رفته‌ای بررسی و در نهایت با در نظر گرفتن همه تبعات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، اخلاقی و روانشناسانه در جامعه امروز و به عنوان یک قانون خوب تصویب شود. تمام بحث ما وکلا و فعالان حقوقی این است که مردم آگاهی لازم را برای زندگی کم دردسرتر در مباحث حقوقی و قانونی کسب کنند.

۴۷۴۷

کد خبر 1964741

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 11 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 23
  • نظرات در صف انتشار: 347
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۸:۴۰ - ۱۴۰۳/۰۷/۱۳
    قانون هم با مهریه بگیرهاست. من میترسم ازدواج کنم
  • IR ۰۹:۱۹ - ۱۴۰۳/۰۷/۱۳
    زنان ایرانی وقتی بحث طلاق و آزادی های اجتماعی و سفر و حجاب و ورزشگاه و موتور سواری مطرح میشه غربی میشن و اندازه زن غربی آزادی میخوان. وقتی صحبت مهریه و نفقه گرفتن و تامین مسکن میشه کاملا مسلمان و سنتی و شرقی میشن. وقتی صحبت حق سر کار رفتن میشه کاملا غربی میخوان باشن. وقتی صحبت از این میشه که زنان شاغل غربی به اندازه مردانشون در مخارج و مسکن سهم دارن؛ کاملا شرقی و ایرانی میشن!!! همیشه هم خر را میخوان هم خرما را. هم امتیازات زن غربی را میخوان داشته باشن هم امتیازات زن سنتی ایرانی را. همزمان نه مسئولیتهای زن غربی را میخوان داشته باشن نه وظایف و مسئولیت زن ایرانی را!!
  • رحمان RO ۰۹:۵۹ - ۱۴۰۳/۰۷/۱۳
    بنام خدا، به نظر میرسه چون دولت از قانون مهریه کسب درآمد دارد از مهریه که امری تشریفاتی است سود می برد و حاضر به از دست دادن این لقمه چرب و نرم نیست برای این سود، دادگاهها و ادارات مختلف را که درگیر میکنه بماند، با روح روان مردم هم بازی میکنه و خانوادها را به جان هم انداخته،اگر فلسفه مهریه را تامین مالی زوجه بعد از طلاق بدانیم، می توان با اخذ تامین معاش بر اساس شرایط زندگی که زوجه با همسر خود داشته، معوض مهریه را پرداخت هزینه زندگی زوجه، تا ازدوج مجدد زوجه تعیین کرد یا مثل ماده ۶۶ قانون تامین اجتماعی،معادل هزینه ۱۰ سال حقوق را به زوجه پرداخت نمود
  • مجید IR ۱۰:۰۶ - ۱۴۰۳/۰۷/۱۳
    این کار یعنی دزدی سر گردنه بودن کلا قانون مهریه مشکل داره چون اکثر جوانها اول زندگی پول ندارند وقتی ازدواج کنند و بعد از مدت کمی به هر دلیلی منجر به طلاق شود باز هم خیلی هاشون برای تسقیط یا پول ندارند یا درآمد خیلی کمی دارند و عملا نه چیزی به عروس که معمولا یک یا دو بچه هم داره نمی رسه هم زندگی پسر نابود می شه هم دختر ،خارجیها قانون بهتری دارند هر مالی که در زمان ازدواج و زندگی کسب کردن نصف می شه
  • حسن IR ۱۰:۰۹ - ۱۴۰۳/۰۷/۱۳
    شما در حق مردان ظلم میکنید مثل کشورای دیگه باشد من دارم با ازدواج مجدد وسه تافرزند مهریه فوتی میدم که نامزدم باکره بودفوت کرد هدف این قانون ها فقد ظلم به مردم هیچ وقت ظلم پایدار نبوده
  • ناهید IR ۱۰:۱۱ - ۱۴۰۳/۰۷/۱۳
    این قانونهاتون هم که همش به نفع مردهاس پس حقوق زنها چی همه زنها والادنبال تلکه کردن مردها نیستن خیلیهاشون قربانی این قانونهای مزخرفتون شدن هم زندگی و آیندشون از بین رفته هم هیچی دستشون رو نمیگیره که نخوان برگردن خونه پدرشون و نون خور باباشون بشن دوباره بعد وقتی همین زنها بخاطر گذران زندگی توی فساد غرق میشن خودتون میاین واسشون مجازات تعیین میکنید این خانه از پایبست ویران است
  • IR ۱۰:۱۸ - ۱۴۰۳/۰۷/۱۳
    92 18
    وقتی بخش الیت ودانشمند مردم در حوزه های مختلف از شرکت در سرنوشت جامعه یعنی انتخابات مجلس وانتخابات های دیگر محروم میشود، نتیجه همین مجلسی میشود که هست، آقایان مهریه اگر یک جیز توافقی وحق دریافت خانمهاست، دیگر با مشمول عوارص و مالیات کردن آنهم قبل از تبدیل به در آمد دیگر چه صیغه ایست،
  • متذکر IR ۱۰:۳۹ - ۱۴۰۳/۰۷/۱۳
    شما چطور نابودی زندگی مرد را بعد از به اجرا گذاشتن مهریه توسط زن نمی بینید؟ در این مورد چه فرقی بین زن و مرد وجود دارد و زن با اجرا گذاشتن مهریه زندگی مرد را نابود می کند و زندگی او را به فقر می کشاند. تنها توافق نمی تواند ملاک باشد زیرا همانطور که بطور سندی میزان مهریه درج میشود ولی توافق اینکه مهریه اجرا نخواهد شد و یا مهریه را کی داده و کی گرفته ولی درج سندی ندارد. از نظر خداوند مهریه باید باید رضایت طرفین و تونایی مرد باشد وگرنه توافق مهریه باطل است و زنیکه را اجرای مهریه ناخواسته مرد آنرا به اجرا می گذارد و مرد به فقر می کشاند در آخرت مجازات سختی خواهد داشت ولو اینکه سند مهریه را در این دنیا به اجرا بگذارد و نمی تواند بخدا بگوید من سند داشتم. القایی که بسیاری از وکلا به زنان می کنند و می گوید خدا در آن دنیا به مرد خواهد گفت چشمت کور می خواستی امضاء نکنی ولی خداوند چنین جمله ای را نخواهد گفت و زن را بدلیل عدم رضایت و توانایی شوهر مجازات سختی خواهد کرد. پس دست از این توجیهات بردارید و برای خودتان گناه نخرید.
  • مهدی دارا IR ۱۱:۰۳ - ۱۴۰۳/۰۷/۱۳
    اگر این قانون تصویب بشه به نظرم بهترین قانونی هست که تو این چند سال انجام شده. من خودم دهه شصتی هستم و از ترس مهریه جرات ازدواج ندارم. خیلی از جوون های دیگه مثل من هستن.... دولت و مجلس باید یه قانونی بزارن که این شرایط تموم بشه
  • ایمان IR ۱۱:۰۷ - ۱۴۰۳/۰۷/۱۳
    طبق گفته های شما همه چیز به نفع مرد خواهد بود،مرد به دنبال زن دیگر می‌رود و زن مطلقه در اجتماع به دنبال فساد خواهد رفت...مرد تا زمانی که مهریه را پرداخت نکند باید در زندان بماند
  • IR ۱۱:۲۸ - ۱۴۰۳/۰۷/۱۳
    چون ارزش سکه ثابت است، تعیین حداکثر مهریه توسط مجلس میتونه کمک کنه تا مشکلات حل بشه، در ضمن در صورت فوت و ازدواج مجدد، دریافت مهریه کنسل بشه. این دیدگاه که زن بعد از طلاق باید هزینه زندگی تا چند نسل خودشو از شوهر بدبختش تامین کنه غلطه.
  • شربت اوغلی IR ۱۱:۴۳ - ۱۴۰۳/۰۷/۱۳
    24 52
    نه دین یکطرفه دین است ونه جاده یکطرفه جاده است/هزاران سال ظلم به زنان و لج بازی باغربیان برسرساخت جاده دوطرفه
  • IR ۱۱:۵۳ - ۱۴۰۳/۰۷/۱۳
    حق طلاق باید بین زوج و زوجه مساوی باشد. هرکدام طلاق خواست اون یکی باید قبول کند. زن و مرد در بارگاه الهی برابر و یکسان هستند. کافی است از قوانین ترکیه که همگی مسلمان هستند الگو برداری شود.
  • مردان IR ۱۲:۰۵ - ۱۴۰۳/۰۷/۱۳
    مهریه یعنی در زندگی زن و شوهر در صورت رضایت و توافق و امکان پرداخت مرد به زن تعلق بگیره ، کجا اومده زن وقتی میخاد از زندگی بره مهر بهش تعلق بگیره ، و باعث نابودی زندگی خودشو و بچه ها بشه و تقاضای مهریه هم بکنه ... آخه کدوم عقل سالمی اینو قبول داره ... از وقتی که قانون به زن ها قدرت داده باعث نابودی و فساد و ازبین رفتن خونواده ها شد ... ظلم بر مردان ایرانی چ از حکومت بوده و چ از خانم ها تموم نشدنیه
  • بهار خزان IR ۱۲:۰۶ - ۱۴۰۳/۰۷/۱۳
    سلام چیزی که امروزه خیلی مهمه حق طلاق دوطرفه است اینکه مرد حق داره تقاضا طلاق بده و زن در مقابل این تقاضا هیج کاری نمیتونه بکند واقعا سخته خیلی مردها بخاطر مادر خواهر و رفیق هاشون تصمیم ب طلاق میگیرن و وقتی تقاضا بدهند دیگه زن اگر هم زن زندگی باشه نمیتونه بماند و زندگی کند .
  • عشق ناکام IR ۱۲:۰۹ - ۱۴۰۳/۰۷/۱۳
    98 29
    لطفا حق طلاق یک طرفه برای مردان را درست کنید.لطفااااااااااا
  • محمد IR ۱۲:۱۱ - ۱۴۰۳/۰۷/۱۳
    75 37
    با سلام. مهریه خارج از توان مرد نه شرعی است نه سنت بلکه عرف است. و بعلت اینکه در ابتدا مرد احتمال طلاق را ضعیف می پندارد بعدا دچار گرفتاری و زندان می شود. مهریه مطابق سنت باید اول توسط مرد داده شود و بعد عقدنامه امضا شود. این مساله را فقها و قانونگذار باید حل کند. در خارج رسم است که اموالی که بعد از شروع زندگی مشترک توسط زن و مرد جمع می شود موقع طلاق بین آنها نصف می شود. بنظر می رسد این بهترین راه حل برای کاهش اختلافات شدید بین خانواده ها، آبروریزی ها، و رفع موانع ازدواج بخاطر تکالیف طاقت فرسا برای جوانان است. قانونگذار می تواند با نظر فقها می تواند این مساله را بنحو مقتضی حل کند.
  • نادر IR ۱۲:۲۱ - ۱۴۰۳/۰۷/۱۳
    اول تعیین مقدار دقیق مهریه مثلا تا ۱۰۰ میلیون تومان . چون خانم ها به علت مهریه زیاد دقیقا مثل کلاهبردار شدن و فقط برای چاپیدن و پول گرفتن میان . دوم چرا برای خانم ها نباید یک شرایط خاص ایجاد نشود تا مشخص،شود برای زندگی امده یا برای نابودی مرد؟؟؟؟؟ سوم چرا مرد بدبخت که حتی بچه هم دارد تمام دارو ندار را به علت قانون غلت به زن بدهد ؟؟؟؟؟؟؟!!!! چهارم چرا قانون را اصلاح نمی کنید که هزاران مرد بی مورد درزندان هستند به علت زیاده خواهی و قانون غلط یا سو استفاده زنان و کلاهبردای زنان ؟؟؟؟؟؟؟!!!!!
  • . IR ۱۲:۲۴ - ۱۴۰۳/۰۷/۱۳
    83 8
    کار از کار گذشت
  • IR ۱۲:۵۹ - ۱۴۰۳/۰۷/۱۳
    36 18
    من ازدواج کردم با 14 سکه شرایط ضمن عقد رو هم هرچند دفترخانه میخواست بزور مجبورم کنه امضا نکردم و ازش شکایت کردم خب شما هم مثل من عمل کنید تا بعدش گریه نکنید.
  • زندانی IR ۱۳:۰۷ - ۱۴۰۳/۰۷/۱۳
    102 8
    طرف بابت این قانون غلط سه مرحله شوهر کرده طلاق گرفته مهریه میگیره کلاهبردارحرفه ای شده سه تاجوون بدبخت کرده الآنم درگیر چهارمین طلاق هست قانون اگر بود اینا رو کاری میکرد که مردم بدبخت نکنن
  • زهرا US ۱۳:۱۱ - ۱۴۰۳/۰۷/۱۳
    20 51
    مهریه های سابق که ۱۴سکه می‌باشند رو هم در صورت امکان ۱۱۰ سکه بموقع طلاق از سوی مرد باید پرداخت شه تا جلوی طلاق و تعارض گرفته بشه.
  • منصور US ۱۳:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۷/۱۳
    98 45
    حق مرده که داره ضایع میشه نه حق زن