۱۰ نفر
۱۱ دی ۱۴۰۳ - ۰۶:۳۰
اگر جیمی کارتر رئیس جمهور ما بود

کارتر در صد سالگی مرد. رئیس جمهوری که مثل خیلی از رئیس جمهورهای دیگر ایالات متحده برای ما ایرانی ها مهم است. در آخرین انتخابات ریاست جمهوری آمریکا که دونالد ترامپ در آن بار دیگر به قدرت رسید به طنز و مطایبه می گفتند این انتخابات برای ایرانی ها مهم تر است تا آمریکایی ها.

اما این طنز خالی از جدیت هم نبود. آن میزان شوق و ذوقی که ما برای پیگیری نتیجه انتخابات آمریکا از خود نشان می دادیم مثال زدنی بود. طبیعی هم بود البته. سال هاست که سرنوشت ما و سیاست خارجی آمریکا چنان به یکدیگر گره خورده اند که نمی توانیم به نتیجه انتخابات آن ها بی اعتنا باشیم. شاید در نیم قرن اخیر کارتر برای ما مهم ترین بود. دلخوران از انقلاب نقش او را در نهضت بهمن 57 بسیار پرُ رنگ می بینند. آن قدر که فکر می کنند انقلاب پوست موزی بودکه او زیر پای شاه انداخت و اگر نبود دخالت های بی جا و دل سوزی های بشر دوستانه آقای رئیس جمهور ما کماکان در ذیل یک حکومت سلطنتی زندگی می کردیم و از دروازهای تمدن هم عبور. بیچاره جیمی کارتر در مملکت خودش هم بابت عدم توفیق در ماجرای گروگانگیری سرزنش شد. آن قدر که نتوانست بیش از چهار سال در پست ریاست جمهوری بماند. حتی توفیق این را نیافت که مثل ترامپ بار دیگر به قدرت برگردد و عیشش را کامل کند. به ناچار به یک معنا ترک سیاست گفت و رفت پی کارهای دیگری که اتفاقا برایش بد هم نشد و تا جایزه نوبل صلح هم پیش رفت.

داستان جیمی کارتر را همه می دانند و چیزی نیست که من بخواهم به آن اضافه کنم جز آن که فکر می کنم موضوع تبعیض نژادی و حقوق بشر را زیادی جدی گرفت. همه رئیس جمهورهای ایالات متحده از این حرف ها می زنند و باید هم بزنند اما او که از جوانی دلبسته این شعارها بود ظاهرا کمی بیشتر از بقیه باورش شده بود که این شعارها جدی است. او آن قدر این شعارها را جدی گرفت که حتی کتابی درباره مردم فلسطین نوشت و در آن کتاب صراحتا به مصیبت های مردم فلسطین اشاره کرد و رهبران اسرائیلی را متهم به پرهیز از صلح و آشتی. این حرف ها شاید برای یک فعال سیاسی جایزه هم به ارمغان بیاورد اما بهایی که باید برای آن بپردازد به مراتب سنگین تر از این حرف هاست. بگذریم. چیزی که می خواهم بگویم ربط چندانی به این حواشی ندارد. مختصر و مفید این حرف ها این که: جیمی کارتر رئیس جمهور چندان محبوبی نبود و زمانی که نتیجه انتخابات را به رقیبش ریگان واگذار کرد از محبوبیت پایینی برخوردار بود. اما و اما سیاست ورزان آمریکایی با این رئیس جمهور نه چندان محبوب که تا آخر عمر نتوانست از زیر سایه سنگین اتهام دفاع از انقلاب اسلامی و بی عرضگی در ماجرای حل گروگان گیرها خلاصی یابد چه کردند؟ کارتر در صد سالگی مرد. دولت آمریکا به همین مناسبت یک روز را عزای عمومی  اعلام کرد و دستور داد تا سی روز پرچم آمریکا نیمه افراشته باقی بماند. پرسش این است: اگر کارتر رئیس جمهور ما بود با او چه می کردیم؟

برای یافتن پاسخ لازم نیست به خودمان زحمت چندانی بدهیم و قوه خیال را زیادی به زحمت بیندازیم. کافی است به تاریخ همین چند ساله مراجعه کنیم و ببینیم با رؤسای جمهور پیشینمان چه کردیم. دولت ترامپ نمی گوید چون من وابسته به جمهوری خواهان هستم پس گور پدر جیمی. بقیه جمهوری خواهان هم نمی گویند. آن ها جیمی کارتر را به دلیل اختلاف عقیده جاسوس و خائن نمی خوانند و اگر برای شخص او احترام قائل نباشند قطعا برای شان او احترام قائلند. دموکرات ها هم نمی گویند چون کارتر نتوانست قدرتمند ظاهر شود پس بهتر است اصلا نادیده اش بگیریم و انکارش کنیم. آن ها کارتر را بخشی از هویت سیاسی خودشان می دانند و اشتباهاتش را جزء انکار ناپذیری از کار سیاسی. ظاهرا ما آمریکایی ها را فاقد صلاحیت اخلاقی می دانیم و خودمان را الگویی برای جهانیان اما در همین یک فقره رفتار آمریکایی ها با سیاستمدارانشان خوب تامل کنیم و ببینیم کداممان اخلاقی تر رفتار می کنیم؟ من نه شیفته غربم و نه دچار خودتحقیری مزمن که بیماری امروز بسیاری از هم وطنانمان است اما انصاف که دارم. عقل که دارم. بیش از این هم توضیح نمی دهم که ما با سیاستمدارانمان چه کردیم. همین قدر بگویم که از زمان بعد از جنگ تا سال 1400 از هیچ یک از رؤسای جمهور نمی توانید به خیر یاد کنید. البته می توانید به همه آن ها هر اتهامی را نسبت دهید و هیچ کس هم جلودارتان نیست و نه تنها جلودارتان نیست بلکه ممکن است جوایزی هم نصیبتان شود. گیرم یکی از آن ها را جریان انحرافی از انقلاب گرفت تکلیف بقیه چه می شود؟ بگذریم از این که آن یکی را هم خیلی ها نظر کرده خدا و پیغمبر و امام زمان می دانستند و بعد که شروع کرد به گفتن چیزهایی که بنا نبود بگوید هیچ کس حاضر نشد او را گردن بگیرد. آن وقت می گوییم چرا جامعه بی اخلاق است و خشونت در آن رواج دارد. اگر ذره ای به پسر ابوطالب که او را عین حق می خوانیم و حق را عین او می دانیم اعتقاد داریم، از یاد نبریم که فرمود:

اَلنّاسُ بِاُمَرائِهِمْ اَشْبَهُ مِنْهُمْ بِآبائِهِمْ

مردم، به دولت‌مردان خود شبیه‌ترند تا به پدران‌شان

کد خبر 2004258

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 31
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۷:۳۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۱
    72 6
    به نظر میرسه آنها که از نگاه مذهبیون ایران کافر و خدانشناس و اهل شرب خمر و زنا هستن به اخلاق و مروت پایبندتر هستند
    • امیر IR ۱۹:۱۵ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۱
      30 0
      از مواردی که فرمودید به غیر از یکی آن هم درشرایط خاص هیچکدام حق الناس نیست...خداوند فرمودند همه چیز قابل گذشت هست الا حق الناس...حالا شما در مملکت اسلامی ببینید چه حق الناس ها پایمال میشه..
    • IR ۱۹:۲۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۱
      4 39
      حتما خودت هم همینجوری هستی. تو کثافت غوطه وری و خودت را صاحب اخلاق می دونی.
  • IR ۰۷:۵۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۱
    41 8
    خبر آنلاین را فقط در جستجوی مطالب شما باز می کنم و می خوانم. امیدوارم خداوند شما را از غرور حفظ فرماید و قلمتان در راه بیان حقایق مستدام باشد.
    • ایرانی IR ۱۰:۵۴ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۱
      22 1
      آره درست میگی ولی همین خبر آنلاین وقتی مثلاً از افاضات علم الهدی مطلبی می‌زاره می‌دونه که کمترین نظرات بد وبیراه به علم الهدی است قسمت نظرات را حذف میکنه یا اصلا هیچ گونه نظری رو نشون نمی ده . آقای موسوی شما که مطالبت رو اینجا می‌زاری اصلا به این موضوع چرا ورود نمیکنی ؟!!!!!
  • شهروز IR ۰۸:۴۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۱
    58 6
    جناب آقای موسوی ! مساله مهمی که عمدی یا سهوی از بیان آن امتناع کرده‌اید ، تفاوت روسای جمهور ما با روسای جمهور آمریکا در نوع انتخاب آنان است . آنها به جای شورای نگهبان ، حزب دارند و قویترین فرد حزب ، برای انتخاب نهایی معرفی می‌شود . ما هم مثل شما و به قول شما بیماری خود تحقیری نداریم ولی واقعیات را نادیده نمی‌گیریم . ایرانیان ذاتاً غربزده نیستند ولی در دموکراسی غربی چیزهایی می‌بینند که در روسیه و چین نمی‌بینند . تجلیل و احترام به کارتر ، حتی اگر نمایشی هم باشد ، نشانگر دموکراسی است .
    • IR ۰۸:۵۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۱
      13 40
      چه ربطی داشت؟ این که ما به هاشمی و خاتمی و روحانی بد و بیراه می گوییم به این دلیل است که شورای نگهبان داریم؟ یعنی رعایت حداقلی اخلاق هم نیاز به دموکراسی دارد؟ این وسط چین و روسیه را از کجا آوردی؟ یعنی الان در چین و روسیه به رؤسای جمههورشان بد و بیراه می گویند چون دموکراسی ندارند؟
    • علی IR ۰۹:۱۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۱
      29 6
      منظور این دوستمون ب درستی این ه ک تو ایران رییس جمهور چکاره هست ک بعدها ازش یادی بشه مثلا درمورد اقای پزشکیان چهل سال دیگه بگیم فیلتر واتس اپ و برداشتن؟ یا زمان اقای خاتمی شادمهر 1 البوم داد؟ دوره اقای روحانی هم هر شخص دیگه ای بود برجام انجام میشد ،هممون میدونیم اگر دست رییس جمهور بود فکر کنم اقای پزشکیان بیشتر از اقای روحانی تمایل به این موضوع داره
    • شهروز IR ۱۱:۳۹ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۲
      1 0
      در پاسخ به ۸:۵۱ طوری میگی ما فحش میدیم که انگار شما نماینده کل مردم ایران هستی ! نه دوست عزیز ،خیلی بیشتر از شما هم به رییس‌جمهوران دیگه بدوبیراه میگن . واقعا کاری غیر از بددهنی و داد و بیداد و سفارت‌نوردی بلد هستید ؟ تا وقتی رییس‌جمهور محبوبتان سرکار است ، هیچ اعتراضی به هیچ موضوعی ندارید و تمام مشکلات هم مربوط به دوره قبل است ! وقتی هم رییس جمهور نرمالی انتخاب میشه ، همه کاسه‌کوزه‌ها رو سر اون می‌شکنید تا این سیر باطل ادامه پیدا کنه و امثال شما راحت زندگی کنید . گور بابای ملت
    • IR ۱۲:۲۷ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۶
      0 0
      این شهروزِ طفلِ معصوم هم دموکراسی چکش روشن شد، طفلک از بس نشسته پای خزعبلات تولید شده توسطِ عینترنطِ عاذاد این اراجیف رو میگه؛ قشنگم، دموکراسی به خودی خود هیچ ارزشی مازاد بر سیستم های دیگر حکومتی نداره، الان در «تنها دموکراسی خاورمیانه» شاهد مردمانی به غایت کثافت هستیم که خروجی اون رو سال هاست میبینیم؛ انتخابشون هم بینِ نتنیاهو و لاپید و بنت هست و اوفر کاسیف رو در تنها دموکراسی خاورمیانه از کنست اخراج میکنند. دموکراسی آمریکایی هم که بماند، دموکراسی ای که در پاسخ به 3هزار کشته 11 سپتامبر، قریب به 5 میلیون نفر رو به کشتن داد.
    • IR ۱۲:۳۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۶
      0 0
      شهروزِ منگل؛ سفارت نوردی بدتره یا ترکوندن سفارت توسط اسرائیل؟ سفارت نوردی بدتره یا انداختنِ 85هزار تن بمب روی غزه؟ سفارت نوردی بدتره یا به کشتن دادنِ میلیون ها نفر توسط آمریکا؟ واقعا امیدوارم به دردی بسیار بد گرفتار شید؛ دردی فیزیکی، چون همین الان هم در دردِ سفاهت غوطه ورید.
  • آرش IR ۰۸:۵۲ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۱
    24 5
    آقاسید فاصله میان ایران و آمریکا فقط جغرافیایی نیست رهبران آمریکا برای کشور خودشان نرمال هستند و بدیهایشان برای کشورهای دیگر هست مثل کارتر.اینجا وضع جور دیگری است.معکوس.چه در عصر پهلوی دوم و قجر و قبلش چه درعصرحاضر
    • IR ۰۹:۱۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۱
      1 14
      به هر حال باید یک لگد به کشورمان بزنیم.
  • IR ۰۹:۰۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۱
    42 0
    حکومت ما ادعا می‌کنه که از نظر اخلاقی از همه بهتره و برای کل دنیا می‌تونه الگو باشه ولی در حقیقت اخلاق و رفتار و عملشون هم دقیقا مثل ارزش ریالمون هست از آخر اول
  • کوثر IR ۰۹:۴۵ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۱
    16 2
    با سلام و تحیت این تفاوت دیدگاه را آقای موسوی بخوبی و به بیان ساده بازگویی کردند. دقیق و پر محتوا و با بیانی شیوا. امیدواریم درس بگیریم حتی اگر از دشمنانمان باشند!!! خدایا عاقبت امر همه ما را ختم بخیر و عافیت بفرما. آمین ولله الحمد
  • IR ۱۰:۲۵ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۱
    13 3
    آقای موسوی عالی مثل همیشه ، زنده باشی ان شاءالله تعالی شأنه
  • ح IR ۱۱:۳۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۱
    16 0
    متاسفانه مسائل اخلاقی که گریبانگیر ملت ما شده بخشی ریشه‌ی تاریخی داره و بعضی فرهنگی که در این چند ساله به خاطر اینکه عده‌ای متوهم خیال کردند که میتونند اخلاق جدید رو از نو بسازند شروع کردند به بی‌اعتنایی به فرهنگ و اخلاق گذشتگان که به زعم خودشون اثر هر چیزی که رنگ و بوی گذشته رو داره بشوره ببره. ولی چون نمیدونستن که فرهنگ با بگیر و ببند و حدیث خوندن ساخته نمیشه جامعه دچار فروپاشی فرهنگی شده. همین قدرش که مونده حاصل تلاش مردمان کوشایی بوده که عمر خودشون رو پای این مسئله گذاشتن وگرنه که متولیان رانتی زدن چشمش هم کور کردن. این اخلاق ناسپاسی در بین مردم عادی و مسئولین ما هم نهادینه شده. انگار کسر شأن هست که قبلیها رو تکریم کنیم. حتما میترسیم که کوچکی خودمون زیر سایه قبلی گم بشه.
  • ح IR ۱۱:۴۵ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۱
    28 6
    یکی از بدبختی‌های گریبانگیر این مملکت همینه که قرار نیست نفر بعدی چوب امدادی رو از نفر قبلی بگیره و بلافاصله بعد از اون شروع کنه به دویدن. چوب رو تحویل میگیره. با همون چوب میزنه تو سر نفر قبلی. چوب رو فرو میکنه تو آستین اون بیچاره و دستور میده یه چوب جدید واسش بسازن. هرچی بهش میگن بابا دوندگان دیگه دارن میدون این چه کاریه؟ میگه شما نمیفهمین. دارن خودشون رو میکشن جایزه اول شدن رو گدایی کنن. بعد از یک لحظه فکر همون چوب رو میندازه میگه من این قانون رو قبول ندارم. بزار همه بدون من میخوام برعکس قدم بزنم. من با همه مخالفم.
  • IR ۱۲:۰۹ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۱
    33 3
    ما شریف تر و با اخلاق تر از خاتمی هم داریم؟ با او چه کار کردند؟ مقصر کیست؟
    • IR ۱۹:۳۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۱
      2 48
      خخخخخ.هرجا بود بخاطر خیانت هاش تا حالا اعدام شده بود.
    • ح IR ۲۳:۲۵ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۱
      2 0
      پاسخ به 19:30: اخوی شما احتمالا سنت به دوران خاتمی قد نمیده ولی تو دوران اینترنت یک سرچ ساده زیاد وقتت رو نمیگیره. احتمالا اینقدر نشستی پای حرفای حسین شریعتمداری که حتی سرچ کردن درمورد کارنامه دولت اصلاحات رو هم به خودت حرام کردی. ببین اخوی چه خوشت بیاد چه بدت بیاد موفق‌ترین دولت بعد از انقلاب دولت خاتمی بود. آمار و ارقام موجوده و عدد هیچوقت دروغ نمیگه فقط میمونه یک ذهن باز و یک جو انصاف.
  • IR ۱۳:۰۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۱
    0 29
    خیلی متاسفم برای تو که مثل برخی از کج اندیشان کارتر نگون بخت که بیشترین ضربه را از انقلاب اسلامی ایران خورده بانی انقلاب معرفی میکنی
    • IR ۱۱:۴۵ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۲
      1 0
      اگر کارتر نبود و به شاه خیانت نمی‌کرد که تو الان باید توی روستاتون دنبال گوسفندها بودی
  • IR ۱۵:۳۴ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۱
    9 0
    احسنت جناب موسوی ، حقیقتا با وام گیری از آموزه معروف « صد عیب بگفتی هنرش نیز بگو » حکمی از سر انصاف صادر کردی
  • محمدرضاقدم IR ۱۵:۴۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۱
    14 3
    کاش محترم تر می نوشتیم مثلا کارتر هم از دنیا رفت شکیل تر بود تا مرد.
    • IR ۱۹:۰۷ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۱
      7 22
      تازه خیلی هم محترمانه ایشون نوشتن! از نظر خیل عظیمی از ملت شهیدپرور و شریف ایران اون بیشرفِ پَست فطرت سَقَط شد و به درک واصل شد. درست جمله اینه.
  • IR ۱۹:۱۹ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۱
    2 1
    جالب بود
  • محمد IR ۲۲:۱۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۱
    15 0
    نظرات نظرات منتشر شده: 22 نظرات در صف انتشار: 0 نظرات غیرقابل انتشار: 0 امانت دار خوبی نیستید به هر دلیلی (موجه و یا غیر موجه) نظرم را منتشر نکردید حداقل نظر من را در آمار "نظرات غیرقابل انتشار" می آوردید مشخص شد شما هم مثل سایت رجانیوز به نظرات کاربران اهمیت نمیدهید و از این نظر مردود شدید
  • IR ۲۲:۲۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۱
    6 3
    قلمت طلا
  • احمد IR ۰۱:۳۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۲
    0 0
    اتفاقا جنابعالی نه انصاف داری نه عقل.برای نقضِ گفته هایت کافیست به رییس جمهور منتخب که فی الحال است و نیازی به رجوع به چهل سال قبل هم نیست،نظری بیندازی.برخورد از این بدتر.آبروریزی ازین هم بالاتر؟واقعا خجالت دارد.آدم تا این اندازه شیفته ی غرب باشد.لااقل شجاع باش و از آنچه که واقعا هستی و به آن اعتقاد داری دفاع کن.با نامردی از احساسات جوانها سوء استفاده نکن.
  • مهران IR ۱۳:۴۵ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۲
    0 0
    داداش اینو که دیگه کاملا درست نقل کرد که : « مردم، به دولت‌مردان خود شبیه‌ترند تا به پدران‌شان »