*منطقیترین شکل انتخابات در این است که از هر حوزه انتخابیه یک نفر انتخاب شود و تشکلهای سیاسی بتوانند برای تحقق اهداف خود، برنامههای منسجمی را که مد نظر دارند به وسیله افرادی که در هر حوزه برای انتخابات نامزد میکنند به افراد واجد شرایط رأی دادن، اطلاع دهند. به این ترتیب هر فرد به یک نفر رأی میدهد اما این نفرات دارای پشتوانه فعالیت منسجم گروهی با قابلیت پاسخگویی در قالب اکثریتی که در مجلس شکل میگیرد، هستند.
* چون انتخاب مبتنی بر شناخت است و هر رأی دهنده نماینده مطلوب خود را میشناسد و از آرمانها و طرحهای او با خبر است با انگیزه و شور و شوق برای رأی دادن به او حاضر میشود. در حالی که وقتی هر فرد باید به چندین نفر رأی دهد و حوزه انتخابی بسیار گسترده است در اثر عدم شناخت کافی از ویژگیهای داوطلبان، رغبت به حضور در پای صندوقها کاهش مییابد.
* هر نماینده میداند که باید جوابگوی موکلان خودش در حوزه انتخابیه باشد. او نمیتواند خود را در هالهای از مصونیت که ناشی از فهرست چندین نفره است پنهان کند. او امکان مراجعه به مردم حوزه انتخابیه خود را به راحتی دارد و مبادله نظر با آنها، امری واقعبینانه و اثربخش است. در حالی که مسئولیت یک گروه سی نفره مثلاً در تهران که از طیفهای مختلف تشکیل شدهاند، در مقابل جمعیت ده میلیونی غیر عملی و ناموثر است.
* وقتی انتخاب متوجه یک نفر است، این انتخاب دقیق است و در هنگام رأی دادن هر فرد به راحتی میتواند نامزد مطلوب خود را برگزیند و نیازی به مراجعه به دیگران برای تکمیل فهرست ندارد. اساساً شناخت بدست آوردن نسبت به تعداد زیاد داوطلبان غیرممکن است حتی برای افراد سیاسی حرفهای، بعلاوه رأیگیری به راحتی و با سرعت انجام میگیرد و امکان تقلب مشکل میشود و اشتباه در شمارش کاهش مییابد و نظارت ساده و مؤثر میشود.
*معمولاً عده قلیلی در حوزههای انتخابیه بزرگ به همه افرادی که باید رأی بدهند، عملاً رأی میدهند یعنی مشارکت تضعیف میشود.
* هزینه برگزاری انتخابات با این روش کاهش مییابد و امکان رایانهای کردن آن به راحتی میسر میشود. بلافاصله پس از پایان فرصت اخذ رأی میتوان تعداد کل آراء مأخوذه را اعلام کرد و در مدت زمان کوتاهی شمارش را انجام داد و نتیجه را به آگاهی مردم رساند. در حال حاضر در حوزه تهران اغلب ناگزیرند روز پس از انتخابات را هم به طور کامل صرف شمارش کنند، حتی مدارس را بدان منظور تعطیل مینمایند.
*از این تحلیل مختصر نتیجه میگیریم که اصلاح قانون انتخابات کاملاً ضروری است به ویژه در آن بخشی که به محدود کردن تعداد افراد انتخاب شونده از هر حوزه بر میگردد. مجلس آینده باید با اولویت به این امر بپردازد و به مسئولیت پاسخگویی خودشان و اهمیت دقت انتخابات و استحکام نظام مردم سالاری بیندیشند. قویترین انتخاب در مورد نامزدهای مجلس متناسب با تعداد مطلق آراء اخذ شده نیست بلکه متناسب با تعداد نسبی آراء اخذ شده هر نماینده است که این تعداد نسبی برای حوزه یک نماینده از بقیه بیشتر است.
1717
نظر شما