سالنامه روزنامه اعتماد در گفت​وگویی با علی یونسی درباره اتفاقات اخیر منطقه، از قول وی نوشت:

·         تمام حکومت‌های استبدادی، نظامی و تک‌حزبی اگر حاضر شوند که با گرفتن امتیاز کنار بروند، این جابه‌جایی به صلاح مردم و منطقه و خود حاکمان مستبد است. همانند آن‌چه در توس، مصر و یمن رخ داد ولی اگر لجاجت و خودسری مانع قبول وضعیت جدید شود، حتماً شرایط لیبی در آن کشور تکرار خواهد شد. در نهایت من تردید ندارم که تحولات منطقه به اسرائیل، عربستان و حوزه خلیج فارس سرایت خواهد کرد و سوریه هم مشمول وضعیت جدید است.
·         الان در نگاه و لحن مسئولین ما نسبت به سوریه تغییراتی به وجود آمده است. علت این است که مسئولین ما واقعیات را بررسی می‌کنند البته این نکته را باید متذکر شوم که خاندان حافظ اسد منافع کشور ما را به بهترین وجه ممکن در منطقه حفظ کردند. حاکمان سوریه دو کار بسیار مهم برای ما انجام دادند.
·         ولی حفظ منافع ما در سوریه به این نیست که به هر قیمتی آقای بشار اسد را سر کار نگه داریم. امیدوارم بشار اسد زودتر کاری کند که مانع بروز فاجعه شود زیرا هر نوع انقلابی برای آن جامعه، فاجعه‌آمیز خواهد شد. ممکن است تمام زیرساخت‌های حکومت نابود شود که در آن صورت ما در نظام جدید هیچ نفوذی نخواهیم داشت.
·         استراتژی امنیتی هر کشوری ناشی از منافع ملی و حیاتی آن کشور است. هیچ نظام و دولتی نمی‌تواند بقا و مشروعیت خود را بدون حفظ منافع ملی و حیاتی، حفاظت نماید. دفاع از امنیت، حاکمیت مردم و حراست سرزمین و منافع حیاتی اقتصادی از اصلی‌ترین وظایف هر نظام و حکومت است. همه منافع امنیت ملی در داخل کشور نیست بلکه بخش زیادی از آن در خارج کشور به ویژه در همسایه‌ها و کشورهای منطقه نهفته است. جمهوری اسلامی نمی‌تواند با تهدید طالبان و صدام در همسایگی خود، امنیتی را حفظ کند و تا زمانی که آنان بر سر کار باشند، امنیت ما در معرض تهدید است. ما باید برای امحاء آن تهدیدات فعال عمل می‌کردیم. جنگ ما با طالبان و با صدام با این توجیه، موجه می‌باشد. جمهوری اسلامی در هیچ دوره‌ای با طالبان کنار نیامد چه زمان دولت آیت‌الله هاشمی و چه زمان دولت آقای خاتمی.
·         {برای این‌که ایران در عین حفظ منافع بتواند با عربستان رابطه داشته باشد، راهکار چیست؟} راه‌حل مذاکره است. هم ما و هم آن‌ها باید بپذیریم که هر گونه حرکت تندرو از نوع ایدئولوژیکی چه از نوع شیعی و چه از نوع سنی، در نهایت به ضرر صلح منطقه است حالا چه مدل طالبان و القاعده باشد و یا مدل تندروهای شیعی؛ گروه‌های تندرو به هر شکل که باشند چه به شکل شیعی که ما نمونه‌های آن را در داخل حکومت خودمان داریم، در خارج هم تبدیل می‌شوند به همین فاجعه‌ای که ما به صورت القاعده دیدیم.
·         موقعیت ژئوپلتیک و تاریخی ایران با توجه به انقلاب اسلامی جایگاه کشور ایران را ممتاز کرده است. لذا چنان‌چه موضع‌گیری‌های داخلی و خارجی ما هماهنگ با جایگاه اصلی ما باشد، امنیت ملی ما تأمین شده است. اگر ما می‌خواهیم برای کشورهای دیگر الگو باشیم، باید تضادهای داخلی‌مان را حل کنیم و برای حل تضادهای داخلی باید به قاعده بازی تن دهیم و بپذیریم که همه مردم در سرنوشت خودشان دخالت داشته باشند. باید روش‌های خشونت‌آمیز، سخت‌گیرانه، تنگ‌نظرانه و انحصارطلبانه را کنار بگذاریم و قانون و حاکمیت اکثریت را بپذیریم. همه این‌ها در قانون اساسی و آرمان‌های جمهوری اسلامی تبلور دارد و ما باید به آن‌ها عمل کنیم. بنابراین باز هم می‌گویم هیچ راهی جز مشارکت حداکثری مردم به طور واقعی و نه تزئینی برای تأمین امنیت داخلی وجود ندارد و تنها این می‌تواند تشنج‌ها را در داخل از بین ببرد و امنیت خارجی ما را تأمین کند. باید طوری عمل کنیم که کشورهای منطقه از سوی ما احساس ترس و نگرانی نکنند. سیاست تنش‌زدایی که در دوران اصلاحات بسیار مؤثر بود، باید ادامه یابد.
·         { در واکنش به اینکه برخی‌ها می‌گویند آن سیاست تنش‌زدایی در دوران اصلاحات بسیار منفعل بوده است} این حرف را افراد ماجراجو می‌زنند که نان خود را در دعوا در داخل و خارج می‌بینند. این‌گونه روش‌ها در نهایت ایران را مجبور می‌کند تا به انفعال تن دهد.
/2929
کد خبر 204104

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 26
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۲۰:۴۲ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۵
    به کوری چشم وهابیت , باید بشار را حفظ کرد شاه صعودی و امیر قطر و اردوغان و خالد مشعل بدانند ، بشار میماند
    • امید SE ۰۷:۳۱ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۶
      15 8
      صعودی نه ! سعودی دوما ممکن است بفرمایید چرا اخوان المسلمین در مصر از دیدگاه ما گروه های انقلابی و پیشرو و اسلامی بودند ولی برادران آنها در سوریه شده اند وهابی و عامل بیگانه ؟ آیا حماس و اخوان المسلمین مصر و النهضه تونس که همگی مورد حمایت ایران هستند دارند از مزدوران بیگانه در سوریه دفاع میکنند ؟ آیا ایران به عنوان کشوری اسلامی باید سمت حکومت سکولار و غیر اسلامی سوریه را بگیرد یا سمت گروه های اسلامی سوریه را ؟ به هر حال اسد نخواهد ماند. مطمئن باشید .
    • بدون نام US ۱۰:۰۲ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۶
      22 2
      دیگه خالد مشعل هم براتون غیر خودی شد برادر با بصیرت!
    • بدون نام IR ۱۰:۲۳ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۶
      16 3
      منظورت سعودی بوده دیگه آقای تندرو!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • بدون نام NL ۱۱:۵۷ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۶
      14 3
      شما که چشمتون بیناست، کلاس چندمی کوچولو؟
    • ناظر تنها IR ۱۵:۰۸ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۶
      12 5
      شاه صعودی و امیر قطر و اردوغان و خالد مشعل ،اتحادیه عرب و اتحادیه اروپا و امریکا و کلا همه کشورهای دنیا بغیر از 12 کشور بدانند ، بشار اسد می ماند!!
    • بدون نام IR ۰۴:۰۹ - ۱۳۹۱/۰۱/۱۵
      0 1
      حنای اخوان المسلمین مصر هم داره کمرنگ میشه! اردوغان هم که از جامعه اروپا رونده شده با تز اسلام خواهی نخواست از جامعه اسلامی مونده باشه. لذا نقش بازی کرد و بعد از اینکه نظر جامعه اسلامی عربی را بخود جلب کرد حالا داره نقش احیای دوران عثمانی را بازی میکنه که اساساً خیری دراین بابا دیده نمیشه! همین! سیاست وسیاست مدار امروزه بر منفعت طلبی استوارند. خالد مشعل هم از این قاعده مستثنی نیست. خیلی ساده است. قطر ریزه میزه که حالا آتش بیار معرکه شده چه نفعی برای خالد مشعل داشته که دفترش را از سوریه به قطر منتقل میکنه!؟ نتیجه اینکه نباید گول خنده و ژستهای حق به جانبها را خورد. سایست فریبی است و سیاست مداران هم فریبکارانند.چون به خلوت میروند آن کار دیگر میکنند! خبرآنلاین منتشرش کن.لطفاً.
  • ایران US ۲۰:۴۴ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۵
    92 28
    چه عجب بالاخره یکی پیدا شد میان این همه افراط گرایی حرف حق رو بزنه و از منافع ملی بگه...
    • بدون نام CH ۰۳:۴۷ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۶
      15 80
      این منافع ملی نیست . این ها همش وادادگی این اقاین است که تا تقی به توقی می خوره دلشون میخواد با همه کنار بیان. هیچ دولت و ملتی بدون ایستادگی و مقاومت برای رسیدن به اهدافش به جایی نرسیده .
    • امید SE ۰۷:۳۲ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۶
      11 17
      بدون نام گرامیف مقاومت یعنی کشتار 10 هزار نفر و زن و کودک و یا به توپ بستن خانه های مردم ؟
    • بدون نام US ۱۵:۲۰ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۶
      14 5
      خيلي واسم سواله اين جايي كه ميگيد قراره با صبر و استقامت برسيم كجاست !؟ كره شمالي يا كوبا يا ژاپن ؟!
  • توسی IR ۰۵:۴۱ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۶
    10 2
    موافقم
  • بدون نام US ۰۵:۵۷ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۶
    11 19
    قربون آدم چیزفهم. چرا حیثیت ملت ایران را بخاطر دیکتاتور یک کشور دیگر فدا کنیم؟ بشار اگر هم بماند دیگر نمیتواند حکومت کند. شرط بندی روی ام کمال بی سیاستی است
  • بدون نام IR ۰۶:۰۶ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۶
    5 2
    مسائلی که امروزه در جریان است مسائل اعتقادی است و اعتقادات از مرحله بحث و دیپلماسی عبور کرده اندو به مرحله خشونت رفته اند. دیگر بتزگشت به مرحبه دیپلماسی ممکن نیست.
  • بدون نام IR ۰۷:۰۱ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۶
    6 1
    مامنافعمان رابه اسدگره نزدیم بلکه به بعدازاسد میاندیشیم
  • عمار IR ۱۰:۰۳ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۶
    7 4
    مابايدتوجه داشته باشيم كه افراط درهر نوع آن مضر وخطرناك است همانگونه كه تفريط خطري خانمان سوز مي باشد، مي بايست توجه كنيم كه اگر ميشدسياست هاي سه دولت هاشمي و خاتمي و احمدي نژاد را گلچين كرد بسيار موفق مي بوديم و اين مي تواند چراغ راه دولت آينده ما باشد كه از اين سه دوره حكومتي درس بگيرد . اسلام دين اعتدال است اما نبايد اين فرمايش حضرت علي(ع) را فراموش نماييم كه : غرور در مقابل انسان مغرور عين تواضع مي باشد . كشوري كه بالفطره دشمن آزادگي است نميتوان با ان كنار امد اما ميتوان در مبارزه اي منطقي او را دچار انفعال نمود، پيامبر اسلام(ص) در مقابل نامردميهاي داخلي صبور بودند ولي به دشمنان مهلت و مجال نميدادند. اينها همه اش درس است . نه انفعال خاتمي خوب بود نه افراط فعلي،بايد اصل ايران اسلامي باشد.
  • بدون نام IR ۱۲:۵۰ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۶
    14 2
    دیکتاتورها رفتنی اند
  • جالب و درست IR ۱۴:۰۷ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۶
    8 2
    قانون و حاکمیت اکثریت را بپذیریم هیچ راهی جز مشارکت حداکثری مردم به طور واقعی و نه تزئینی برای تأمین امنیت داخلی وجود ندارد باید روش‌های خشونت‌آمیز، سخت‌گیرانه، تنگ‌نظرانه و انحصارطلبانه را کنار بگذاریم
  • بدون نام US ۱۵:۰۰ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۶
    1 6
    دقیقا. باید به صورت مشهود کمک کنیم حتی که مردم سوریه به خواستشان برسند.
  • ابراهیم IR ۱۷:۱۶ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۶
    3 2
    واقعا حرفهاش منطقی بود. ببینید این چیزی که دوستان شما می گین ایستادگی و مقاومت نیست. این رفتار ما مثل لات های چاله میدونه که از قیافه هر کی خوشمون نمیاد بزنیم تو سرش از قیافه هر کی خوشمون میاد ولو آدم بدی باشه تعریفش کنیم. این معنی ایستادگی نیست. در ضمن ایستادگی همی شه به معنی دعوا این حرفا نیست. خواهشا احساسی یه مسایل نگاه نکنید. مطمعنا کسایی که از این خبر گذاری خبر ها رو دنبال می کنند آدمهای تحصیل کرده جامعه ما هستن. شما که این جوری احساساتی با مسایل برخورد می کنید دیگه وای بر کل جامعه.
  • بدون نام IR ۲۲:۲۷ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۶
    19 10
    منافع ملی ما این که به منافع ملی کشور دیگه احترام بگذارند وقتی مردم سوریه رای به اصلاحات داده اند باید به ان احترام گذاشت.اما متاسفانه منافع ملی این اقای وزیر را گویا بی بی سی معین می کند. وهابیت عامل جنایات سوریه است
  • یک دوست IR ۲۳:۴۳ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۶
    12 5
    کدام مردم سوریه کدام اصلاحات کدام رای دادن این وزیر سابق خیلی خوب و بجا گفتند
  • بدون نام IR ۱۰:۰۱ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۷
    15 16
    این همه حمایت مردم سوریه از اسد را شما هم مثل اروپا وغرب نادیده گرفتید سعی کنید واقع بین باشید
  • بدون نام IR ۱۶:۰۷ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۸
    1 1
    ماندن با خون حتی اقلیت مردم انسانی نیست.
  • بدون نام IR ۰۱:۱۳ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۹
    3 2
    آخه پسر خوب هر چی تلویزیون ما نشون میده که همه ی واقعیت موجود تو سوریه نیست!!!!!!!!
  • [جمال هاشمی IR ۱۹:۰۳ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۹
    3 2
    با سلام مملکت ولی دارد لطفا نظرات احساسی همانند تظر محتشمی در زمان حمله صدام به کوبت ندهید.