به گزارش پایگاه فکر و فرهنگ مبلغ، دیه علقه از قضاوت های امیرالمومنین علیه السلام که به این شرح میباشد:
مردی ضربهای بر شکم زنی وارد ساخت، زن بر اثر آن ضربه علقهای (مقداری خون بسته) سقط کرد. حضرت امیر فرمود: آن مرد باید دیه علقه را در چهل دینار به زن بدهد، و این آیه شریفه را تلاوت نمود: ولقد خلقنا الانسان من سلاله من طین.... [١] .
به تحقیق انسان را از خلاصه گل بیافریدیم و سپس آن را در قرارگاهی استوار (رحم) قرار دادیم سپس آن نطفه را پاره خون بسته گرداندیم، پس آن خون بسته را مانند گوشت جویده گردانیدیم، پس آن گوشت را استخوانهای گردانیدیم پس آن استخوانها را گوشت پوشانیدیم، پس آفریدیم او را آفرینشی دیگر (او را به صورت انسانی در آورده و در او روح دمیدیم). پس بزرگ است خدایی که بهترین آفرینندگان است.
و آنگاه فرمود: دیه نطفه بیست دینار، و علقه چهل دینار، و مضغه شصت دینار، و استخوان پیش از تمام شدن خلقتش هشتاد دینار و جنین کامل قبل از دمیدم روح صد دینار، و پس از دمیدن روح هزار دینار میباشد. [٢] .
و پیش از این گذشت که آن حضرت علیهالسلام در معنای اب و کلاله به آیات قرآن استدلال نمود، در قبال ابوبکر که از معنای آنها عاجز ماند. و در قبال عمر نیز آن هنگام که خواست بر زنی که بطور اجبار تن به زنا داده بود حد جاری کند، آن حضرت به این آیه شریفه استدلال نمود:
فمن اضطر غیر باغ ولا عاد فلا اثم علیه. [٣] و نگذاشت به او حد بزند. و هنگامی که عثمان خواست زنی را که پس از شش ماه فرزند زاییده بود حد بزند، آن حضرت علیهالسلام به این دو آیه شریفه استشهاد نمود: و حمله و فصاله... [۴] والوالدات یرضعن... [۵] و نگذاشت به او حد بزند و گذشت استناد آن حضرت به آیات قرآن در معنای جزء و سهم و حین و قدیم.
[١] سوره مومنون، آیه ١١.
[٢] ارشاد، مفید، ص ١١٩.
[٣] سوره بقره، آیه ١٧٣.
[۴] سوره احقاف، آیه ١٣.
[۵] سوره بقره، آیه ٢٣٢.
نظر شما