به گزارش خبرآنلاین، عباس نعیمی جورشری، جامعهشناس در نقد و بررسی گروههای مرجع، مانند روحانیون و روشنفکران، معتقد است ضریب نفوذ آنها در جامعه کمرنگ شده است.
او بیان میکند: «امروزه سلبریتیها و اینفلوئنسرها در فضای مجازی تأثیر زیادی بر افکار عمومی دارند. در حال حاضر، سلبریتیها جایگزین طیفی از گروههای مرجع شدهاند، اما این جایگزینی از نظر اخلاقی و فرهنگی، اثرات منفی به دنبال دارد. به جای آنکه گروههای مرجع با تکیه بر خرد و اندیشه به هدایت جامعه بپردازند، اکنون افراد غیر متخصص و حتی کسانی که تنها به دنبال جلب توجه هستند، نقشهای مرجعیت را ایفا میکنند. مثلا برخی از جامعهشناسان شاخصمان، مانند دکتر مقصود فراستخواه و دکتر سعید مدنی، در فضای مجازی که به عنوان یک ابزار آگاهی دهنده محسوب میشود دارای دنبالکنندگان محدودی هستند، درحالیکه سلبریتیها در این فضا جایگاه بسیار بزرگتری دارند.»
او در تحلیل تضعیف شدن جایگاه تاثیرگذاری گروههای مرجع نقش حاکمیت را نادیده نمیگیرد و میگوید: «حاکمیت ارتباط گروههای مرجع را با جامعه قطع کرد. حاکمیت در سالهای اخیر تلاش کرده که برخی از گروههای مرجع را حذف کند و آنها را از صحنه اجتماعی بیرون بکشد. این حذفها بهویژه در حوزههایی مانند روشنفکری بیشتر مشاهده میشود. بهعنوان مثال، برخی از افراد برجسته مانند دکتر سروش یا دکتر کدیور حتی دکتر الهی قمشهای دیگر در رسانههای رسمی جایگاه ندارند.»
این جامعه شناس ادامه میدهد: «حاکمیت تصور کرد از طریق حذف این افراد میتواند رقیبهای گفتمانی خود را از بین ببرد، در واقع ارتباط این گروهها را با جامعه قطع کرده است، برای همین نسل جدید اکنون دیگر این افراد را نمیشناسد، در حالی که به راحتی با سلبریتیها در فضای مجازی ارتباط برقرار میکنند. رسانههای رسمی مثل تلویزیون دیگر به این افراد تریبون نمیدهند، و این یکی از دلایلی است که موجب کمرنگ شدن نقش گروههای مرجع سنتی در جامعه شده است.»
متن کامل این گفتوگو را اینجــــــــــــــــــــــــــــــا بخوانید.
۲۳۳۲۳۳
نظر شما