مذاكرات غيرمستقيم ايران و آمریکا

شاعر فراموش‌شده، بی‌صدا به خاک سپرده شد

پس از هشت روز بلاتکلیفی پیکر شهرام شاهرختاش در خاک آرام گرفت او اولین شاعری نیست که چنین می‌میرد. هشت روز پیکرش بی‌سرانجام ماند، اما بالاخره زمین تن به پذیرش این شاعر تنها داد. شهرام شاهرخ‌تاش رفت، بی‌هیاهو، بی‌تابوتی از شهرت و شاید او آخرین نباشد.

مریم آموسا: در ابتدای این مراسم نگین فرهود که اجرای مراسم خاکسپاری را بر عهده داشت گفت: «رفیق زندگی شهرام‌ شاهرختاش نبودیم اما شریک مرگش شدیم که از او آن چنان که باید استقبال نشده بود و وقتش بود که با بدرقه‌ای شکوهمند برایش سنگ تمام بگذاریم.» او افزود: «امروز با یکی از چهره‌های ادبیات این سرزمین خداحافظی می‌کنیم که نامش در روزگار ما شاید در غبار بود اما فردا دیگرانی خواهد آمد که از نام‌ نازنینش گَرد بگیرند و جهانش را به تماشا بنشینند. این شاعر با قدردانی از شاعران کم شماری که به بدرقه شهرام شاهرخ تاش آمده بودند، گفت: آمدن شما را قدر می‌گذاریم که به احترام ادبیات آمده‌اید چرا که خوب می‌دانید این سرزمین سرزمین کلمه است و اهالی کلمه مهربان‌ترین ساکنانش؛ یکی از این مهربانان هم شهرام شاهرختاش که به پاس نام و نشانه‌هایش دست بر سینه می‌نهیم و در برابر او که اکنون دیگر رنج نمی‌کشد سر خم می‌کنیم و بدرودش می‌گوییم.بدرودی که سلام است که شاعر تواناتر از مرگ است و مرگ هیچ‌وقت هیچ‌وقت نتوانسته است شاعر را به زانو درآورد.پس سلام به شهرام شاهرختاش.»

شاهرخ تاش، آخرین شاعری نیست که چنین می‌میرد

علی قنبری هم در سخنان کوتاهی گفت: «شهرام شاهرختاش، شاعری از نسل سرفه‌ها و سیگارهای بی انتها، مُرد. نه ناگهانی، نه باشکوه، آهسته تمام شد، مثل شعری که هیچ‌وقت چاپ نشد.»

او افزود: «خانه‌اش به سامان  نبود. نه به سبک صوفیان، به سبک فراموش‌شده‌ها. خانه‌اش نه مأوا، که سنگر فروپاشی بود. دوستانش به دنبال گور بودند، نه دنبال خاک، خاک که همه‌جا هست، دنبال جایی بودند که نامش را قبول کند. دنبال یک جای خالی، پر از استخوان‌های شهرت. اداره‌ها گفتند نه، نشان دولتی خواستند، شهرتش کافی نبود. نامه خواستند.»

قنبری در بخش دیگر سخنانش گفت: «شهرام شاهرختاش نامی که انگار برای قطعه نام‌آوران زیادی خاموش بود. زمان کش آمد، بدنش سردتر شد. آخرش گوری باز شد، نه از سر احترام، از سر ترس از رسوایی. حالا او زیر خاک است و ما بالای خاک‌. فرق زیادی نیست. فقط حواسمان باشد: این آخرین شاعری نیست که چنین می‌میرد.»

در ادامه این مراسم فرهود پیامی که اسماعیل نوری اعلاء برای برای تودیع با شهرام شاهرختاش نوشته بود، برای حاضران خواند در این پیام آمده است: «درود بر شما که به مشایعت پیکر شهرام شاهرختاش شاعر آمده‌اید. مردی که می‌توانست کوه آتشفشان باشد  اما در دامنه‌ی دماوند خاموش در تنهایی  و بی من و شما زیست. پس از گذشت 42 سال از نداشتن رابطه‌ای با او، هیچ فکر نمی‌کردم که دورادور از مشایعت‌کنندگان همان جوانی باشم که در 1360 با هم خداحافظ کردیم، من آواره جهان شدم و او به قول احمد رضا احمدی:  «در تنهائی اتاقش ماند چرا که که دشت را سخت تنگ می دید». و 42 سال بعد از گم‌شدن او در تنهایی اتاق‌اش، رضا حیرانی، شاعر جوانی که از راه دور با هم دوست شده‌ایم، به من خبر می‌دهد که پیدایش کرده‌اند و مجموعه شعرهایش را به صورت کتابی منتشر کرده‌اند و چند روز قبل هم دوستی دیگر خبر از مردنش می‌دهد، باز در همان اتاقی از تنهایی که از تنگنای دشت می‌هراسد. شهرام شش سال جوان‌تر از من بود. یعنی اکنون که من به 82 سالگی رسیده‌ام او باید در 74 سالگی با تنهایی اتاق اش خداحافظی کرده باشد. دوستی ما از 1344 آغاز شد و به مدت ده سال به درازا کشید. اول بار که دیدمش در دفتر نشریه خوشه بود که من در 23 سالگی قسمت ادبی‌اش را منتشر می‌کردم و اوی 17 ساله آمده بود تا چند شعری را به من بدهد و نظرم را بپرسد. در آن زمان فاصله شش سال چنان بلند به نظر می‌رسید که می‌شد من در کرسی انتخاب بنشینم و آن جوان نازک اندام نظرم را در مورد کارش بخواهد. این آغاز دوستی ما بود. هم در شعر هم درباره‌ی شعر و هم در نقد شعر. از من خواست تا بر کتابش مقدمه‌ای بنویسم. سپس در نشریه‌ی بازار رشت به گفت وگو درباره شعر نشستیم. کنجکاو و جنگنده و ناآرام بود. اما به‌زودی از فتح دنیا دست کشید و گوشه عزلت اختیار کرد. مادرش تلفنی از من خواست که سری به پسرش بزنم که زدم. غرق در حافظ و مولانا شده بود؛ بریده از جهان و آغاز کننده به عادت زیستن در اتاقی که دشت را شرمنده می‌کرد. احوالش را که پرسیدم فقط نگاهم کرد و گفت: «از خلاف آمد عادت بطلب کام که من / کسب جمعیت از آن زلف پریشان کردم.»

علیرضا بهنام بیانیه کانون نویسندگان ایران را خواند که در آن از شاهرخ‌تاش به عنوان عضو دیرین این کانون و صاحب پنج مجموعه شعر از جمله «خواب‌های فلزی» و «شهر دشوار حنجره‌ها» یاد شد.

در ادامه، پیام‌هایی از خانواده‌ی او، سیما و ساسان، از خارج کشور خوانده شد. امین مرادی شعری خواند که در آن مرگ شاعر را نه یک واقعه، بلکه روایتی تاریک از زمانه دانست: «شاعر ایرانی نمی‌میرد، کشته می‌شود؛ از تنهایی، از بی‌سقفی، از بی‌مهری تاریخ.»

اعظم کیان‌افراز، از نزدیکان شاعر، گفت: «شاهرخ‌تاش وارسته زیست. درویش‌وار، بی‌ادعا. سال‌ها گم بود؛ چنان‌که برخی گمان می‌بردند مرده است. اما لبخندش زنده بود، حتی در واپسین دیدار.»

او همچنین از علی‌اکبر بنکدار مدیرعامل مدیرعامل مرکز مددکاری رضا و حسین امام‌جمعه که از سال‌ها پیش کارهای درمان شاهرختاش را پیگیری می‌کردند قدردانی کرد.

در پایان، از همراهی بی‌ادعای احمدرضا روحانی، از دراویش گنابادی، و دیگرانی که در سال‌های پایانی زندگی، او را پشتیبانی کردند، قدردانی شد.

شاعر «شهر دشوار حنجره‌ها» که 23 دی‌ماه 1327 به دنیا آمد، در 23 اردیبهشت 1404 به خاطر نارسایی تنفسی درگذشت.

۵۷۵۷

کد خبر 2068030

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 17
  • نظرات در صف انتشار: 14
  • نظرات غیرقابل انتشار: 1
  • آریا IR ۱۳:۵۳ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۲
    11 1
    روحش شاد و یادش گرامی باد
  • IR ۱۴:۱۴ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۲
    9 2
    روحش شاد یادش دریادها مانا و گرامی باد
  • ناشناس IR ۱۴:۱۹ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۲
    13 0
    روحش شاد ویادش گرامی باعث تاسف است که افراد نامی ایرانی چنین غریبانه به خاک روند ولی برای مرگ یک غیر ایرانی چها که نمی‌کنیم
  • جانان کوروش فارسی... IR ۱۴:۲۲ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۲
    4 0
    خدا بیامورزد. پدر راضی... ها
  • زهره IR ۱۴:۳۹ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۲
    5 1
    روح پاک والایش با اولیاالله محشور باد🌿
  • قاسم IR ۱۴:۴۶ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۲
    5 0
    او نمیرد زانکه شعرش زنده است/ بذر در خاک ، پیامش زندگیست/ قاصد...
  • ناشناس IR ۱۵:۳۹ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۲
    9 0
    چه برسرما امده است که داریم زبان وادبیات غنی وپربارکشورمان شعر وادبیات کشورمان را بی‌حرمت و فراموش میکنیم شاعردر همه جا باارزش است چرا با این مردبزرگ باسردی رفتارشده چرادرکشور به این بزرگی گم شده بود حیف شد روحش شادنامش جاودان باد
  • البرزبختیاری بزرگ IR ۱۶:۱۵ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۲
    4 0
    خدا رحمت کند این شاعر بزرگوار را یادش برای همیشه گرامی باد به قول آن که گله کرد از عرفان و خرافات را متاسفانه کاسه های داغ تر اش مردم را به سوی خرافات سوق می دهند متاسفم
  • م IR ۱۶:۲۹ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۲
    3 0
    خداوند او را بیامرزد. آن را که طلب بود فریاد نیامد
  • IR ۱۶:۴۴ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۲
    3 0
    روحشان شاد.
  • بهرام IR ۱۶:۴۹ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۲
    4 0
    روحش شاد و یادش گرامی
  • دیدگاه IR ۱۶:۵۴ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۲
    4 0
    شاعران شعررا می سرایند از بهر دل دوستداران نگاه می کنند به دور دست امتداد ضل
  • IR ۱۸:۴۴ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۲
    5 0
    خداوند همه رفتگان، خصوصا خدمتگذاران به این ملت وآب وخاک را بیامرزد، ما همیشه مدیون ملت شریف ایران بوده و هستیم، و خدمت به مردم را باعث افتخار وهیچ منتی نداریم، فلذا نباید باقلم فرسایی ملت را بدهکارو خود را طلبکار بدانیم.
  • رهجوی حقیقت IR ۱۹:۰۸ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۲
    5 1
    وداع با شهرام شاهرختاش . بنام آرامبخش دلها . با سلام ، این کمترین نیز از نگاهی شاعری گمنامم . خدا رحمت کند ، چنین فریاد سکوت و گنج نهفته در ویرانه را : زندگی آمدن و رفتن ماست -- همه گویند از آنِ خداست . نه بیامرز مرا نه رفته گانم را -- که ندانیم این همه غوغا زچراست . گرچه خودرا سزاوارِ تمجید همچو شهرام عزیز نمی‌دانم اماً گوش کنید فریادِ رهجویانِ حقیقت را : " فریاد سکوت " ===== من همان دشت سکوتم ، لب فرو بسته بفریاد ، دراین عرصهُ تنگ ، اماّ چو بجان آیم از این همه رنگ ، سر سرگشتهُ مرد ، روح آلوده بدرد ، چه کند گر نکند بسکوت و بدرنگ ؟ چو ببینم در این شهر شلوغ ، هالهُ کذب و دروغ ، کم کسی را بصفائی و فروغ ، جمعی بخطا ، جمعی بریا ، در کام هوس در دام بلا ، یا که آسوده بکنجی و بگنجی ، در خواب و سراب ، بشکنم ...ادامه
  • رهجوی حقیقت IR ۱۹:۱۵ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۲
    4 0
    ادامه از قبل : بشکنم سنگ صبور ، فریاد بر آرم بسکوت ، کی مردم شهر : آنچه دیدم بمرور ، نشود کارِ جهان را به غرور ، نه به تزویر و بزر ، نه به تسلیم و بزور ، کی مردم شهر : گلِ آدم بسرشتند بانگیزهُ عشق ، نه به آئینه دق . دلِ عاشق بسپرند به ورزیدن مهر ، نه به ابرو و به چهر . دم آدم بدمیدند بدمسازی هم ، نه بپاشید سم . سر انسان بستودند به سربازی دل ، نه به اندودنِ گل ، سرنوشتش بنوشند به هشیاری خویش ، نه به مات بودن و کیش . کی مردم شهر : شهرما را همه آوازهُ عشق است و سرور ، همه آرامش جانست بشعور . همه آزادی فکر است و بیان ، همه آزاده و همدل به عیان ، نه به چنین و بچنان . با چنین گنج بدست ، پایکوبان همه کس خرم و مست ، غرقه در این همه زیبائی هست . سرجنگ و تن سنگ و دل تنگ ،
  • رهجوی حقیقت IR ۱۹:۱۸ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۲
    3 0
    ادامه از قبل : چنین گنج بدست ، پایکوبان همه کس خرم و مست ، غرقه در این همه زیبائی هست . سرجنگ و تن سنگ و دل تنگ ، رهجوید و نرم گوید و گرم ، بتراود چو صبا زین همه آثار قشنگ . خدا رحمت کند همهُ رفتگان و ماندگان را . رهجوی حقیقت
  • ناشناس IR ۱۹:۳۲ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۲
    1 4
    حتما با کسی ارتباط نداشته . خب وقتی کسی در زمان حیاتش دور از دیگران باشه و کنج عزلت گزیده باشه موقع مرگش احتمالا کسی خبردار نمیشه . در هر حال خدا رحمتش کند . شلوغی که با یه مشت زن بی روسری باشه ،نباشه بهتره