به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین به نقل از شرق، با شروع تجاوز ارتش بعث عراق به ایران در ۳۱ شهریور ۵۹، خرمشهر توانست ۴۳ روز در مقابل ارتش تا بن دندان مسلح عراق مقاومت کند و این مقاومت حاصل هماهنگی کامل تکاوران نیروی دریایی به فرماندهی ناخدا صمدی با نیروهای مردمی بود. بااینحال، در سیزدهم آبان ۵۹ خرمشهر سقوط کرد و این پاره پیکر ایران ۱۸ ماه در تصرف متجاوزان بعثی بود. در ۱۷ اردیبهشت عملیات بیتالمقدس با هماهنگی کامل ارتش و سپاه و فرماندهی کل آیتالله هاشمیرفسنجانی برای آزادسازی خرمشهر آغاز میشود و در سوم خرداد ۶۱ خرمشهر به مام وطن بازمیگردد. آنچه در آزادسازی خرمشهر مغفول مانده، نقش بیبدیل خلبانان و پرسنل فنی نیروی هوایی است. بیش از ۴۰ هزار نیروی عراقی مأمور حفظ خرمشهر بودند و این نیروها از طریق پل شناوری که بر روی اروندرود احداث کرده بودند، پشتیبانی میشدند.
از نظر فنی و نظامی، انهدام این پل در حد غیرممکن بود. حضور گسترده هواپیماهای جنگنده عراقی در آسمان منطقه و پدافند قدرتمند ارتش عراق، مانعی جدی برای آسیبزدن به این پل بود. در مطالعاتی که معاونت عملیات نیروی هوایی داشت، با یک تجربه تاریخی مواجه بود و آن جنگ ویتنام بود که نیروی هوایی آمریکا با ۲۵ فروند هواپیمای جنگنده توانست یک پل شناور را منهدم کند. البته در مقابل آمریکا چنین پدافند مقتدری وجود نداشت.
نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی که از اولین روزهای تجاوز ارتش بعث، قبل از بازسازی نیروی زمینی و نیروهای مردمی، بهتنهایی با نیروهای زرهی و پیاده عراق در حال نبرد بود، در عملیات بیتالمقدس با بیش از سه هزار سورتی پرواز و ساقط کردن ۶۳ فروند هواپیمای عراقی، علاوه بر بمباران مواضع ارتش بعث عراق و پشتیبانی از نیروهای زمینی، تصمیم گرفت اقدام به انهدام این پل شناور کند. برای این مأموریت دو نفر از مقتدرترین خلبانان نیروی هوایی به نامهای سرهنگ محمود اسکندری و سروان اکبر زمانی انتخاب شدند. شادروان اسکندری تجربه چندین بار حمله به بغداد را در کارنامه خود داشت. این دو قهرمان با حماسه بینظیری که آفریدند و در تاریخ جنگهای هوایی جهان ثبت شد، با موشک ماوریک پل خرمشهر را منهدم کردند و باعث شدند ۴۰ هزار نیروی عراقی در خرمشهر در محاصره نیروهای ایرانی قرار گیرند که امکان فرار نداشتند و اغلب آنها به اسارت درآمدند. متأسفانه محمود اسکندری بعد از جنگ مورد بیمهری قرار گرفت و در سال ۱۳۸۰ در یک تصادف رانندگی جان باخت و اکبر زمانی گمنام زندگی میکند. یاد و خاطره این قهرمانان گرامی باد.
۲۵۹
نظر شما