به گزارش پایگاه فکر و فرهنگ مبلغ، حضرت علی(ع)فرمودهاند: مسجدالحرام و کعبه، دو هزار سال قبل از خلقت آدم(ع) طراحی شده است؛ بنابراین، وقتی حضرت آدم(ع) خانه ی خدا را زیارت میکردند، فقط محدودهی آن مشخّص بود و دیوارهای کعبه کشیده نشده بود. انبیای دیگر نیز در این سرزمین رفت و آمد میکردند؛ لیکن از زمان حضرت ابراهیم(ع)، چند مأموریت مهم بر عهده ی ایشان گذاشته شد که اوّلین آنها، بالا بردن دیوارهای کعبه بود:
﴿یرْفَعُ إِبْراهیمُ الْقَواعِدَ مِنَ الْبَیت﴾(۱)
بنابر روایت موسسه تحقیقات و نشر معارف اهل بیت(ع)، اوّلین مأموریت حضرت ابراهیم(ع) این بود که با کمک حضرت اسماعیل(ع) دیوارهای خانهی خدا را بالا ببرند و محلّ آن را برای همگان مشخّص کنند: ﴿یرْفَعُ إِبْراهیمُ الْقَواعِدَ مِنَ الْبَیت﴾.
وظیفۀ دوّم حضرت ابراهیم(ع) آن بود که خانهی خدا را تطهیر کند:
﴿أَنْ طَهِّرا بَیتِی لِلطَّائِفینَ وَ الْعاکِفینَ وَ الرُّکَّعِ السُّجُود﴾(۲)
یعنی حضرت ابراهیم و حضرت اسماعیل(ع)، هر دو مأمور «خدمتگذاری» و «تمیزکردن» خانهی کعبه شدند، تا کسانی که میخواهند طواف کنند، یا رکوع و سجده بهجا آورند، در یک محیط پاکی باشد.
وظیفۀ سوّم حضرت ابراهیم(ع) این بود که به امر الهی، زن و فرزند خود را در این مکان اسکان دهد. بدون امر الهی، هیچ عاقلی در بیابانی که نه آب دارد، نه آبادی و نه انسانی هست، یک زن و بچّه را تنها نمیگذارد و برود. معلوم میشود که حضرت ابراهیم، از جانب خداوندِ حکیم، مأموریت داشته است.
حضرت ابراهیم(ع) در هنگام خداحافظی با همسر و فرزند، میگوید:
﴿رَبَّنا إِنِّی أَسْکَنْتُ مِنْ ذُرِّیتی بِوادٍ غَیرِ ذی زَرْعٍ عِنْدَ بَیتِکَ الْمُحَرَّم رَبَّنا لِیقیمُوا الصَّلاة﴾(۳)
پروردگارا! من برخی فرزندانم را در درّهای بیآب و علف در جوار خانهی مکرّم تو اسکان دادم. پروردگارا! تا نماز را به پا دارند.
خدایا من زن و فرزندم را در بیابانی که غیرذیزرع است و هیچ علفی در آن روییده نمی شود، در کنار خانه ی کعبه، اسکان دادم، تا مردم دنیا در اینجا نماز بخوانند: ﴿لِیقیمُوا الصَّلاة﴾؛ دعای حضرت ابراهیم(ع) مستجاب شد و در هیچ منطقه ای از روی زمین، با این شکوه و عظمت، نماز برپا نمیشود. بنابر نصِّ صریح قرآن کریم، این مأموریت انجام گرفت و این خانهی مردمی، ساخته شد و مردم در آن سکنی گزیدند. اگر کسی در آنجا ساکن نباشد، چه کسی در کنار آن نماز میخ واند؟
در روایت است که خداوند هر کسی را به حج دعوت کند، خانه، زن و فرزند او را حفظ میکند، زندگی او را تأمین مینماید تا اینکه شخص به مکّه برود و برگردد.(۴) اینطور نیست که خداوند کسی را دعوت کند و کاری به ظاهر زندگی وی نداشته باشد؛ خداوند نسبت به زائرین خود، بسیار رئوف است. منظور اینکه: دل حضرت ابراهیم آرام است که اگر خداوند میفرماید: زن و فرزندت را در این مکان رها کن، فکر همه جای آن را کرده است.
مأموریت چهارم حضرت ابراهیم(ع) دعوت مردم به حج بود:
﴿وَ أَذِّنْ فِی النَّاسِ بِالْحَج﴾(۵)
خانه ی خدا را ساختی، دیوارهای آن را بالا بردی، زن و فرزندت را در آنجا گذاشتنی و آنجا را هم پاکیزه و مرتّب کردی، حال باید مردم دنیا را به حج دعوت کنی! حضرت ابراهیم(ع) نداد داد به طوری که در روایت است، خداوند ندای حضرت ابراهیم(ع)را به گوش تمام زوّار خانه ی خدا رسانده است؛ حتّی کسانیکه در صلب پدرانشان بودند! و کسانی موفّق به زیارت خانه ی خدا می شوند که دعوت حضرت ابراهیم(ع)را لبّیک گفته باشند!(۶)
پی نوشت ها:
(۱)بقره/۱۲۷
(۲)بقره/۱۲۵
(۳)ابراهیم/۳۷
(۴)الکافی-ج۴-صص۲۶۴−۲۵۲
(۵)حج/۲۷
(۶)الکافی /ج۴/ص۲۰۶−۲۰۷
منبع: سلسه مباحث تفسیری حکمت بندگی:آیت الله سید حسن فقیه امامی (جلد دوم)ص۲۷۵−۲۷۷
نظر شما