احساس ناامنی در بین شهروندان اسرائیلی چه مشکلاتی برای مردم و سران این کشور ایجاد کرده؟

داده‌ها از واقعیت‌های تکان‌دهنده‌ای حکایت دارند که نشان می‌دهد جای خالی امنیت در سرزمین‌های اشغالی احساس می‌شود.

به گزارش خبرآنلاین روزنامه فرهیختگان نوشت:  طی دو سال اخیر ورود گردشگران به سرزمین‌های اشغالی بالغ بر ۷۶ درصد کاهش یافته و بخش اعظمی از گردشگران دیگر جرات ندارند پای خود را در آنجا بگذارند.

آمارها حاکی از آن است که با رخداد ۷ اکتبر ۲۰۲۳ و تداوم جنگ در غزه، رژیم صهیونیستی با مجموعه‌ای از بحران‌های بی‌سابقه در حوزه‌های اجتماعی-اقتصادی روبه‌رو شده است. افزایش دوبرابری اختلالات روانی، افت شدید اعتماد سرمایه‌گذاران، فرار میلیاردرها، مهاجرت فزاینده و تنزل رتبه اعتباری اسرائیل از سوی مؤسسات بین‌المللی، تنها بخشی از تبعات گسترده این بحران چندبعدی است. هم‌زمان، خشونت‌های داخلی و اعتراض‌ها علیه دولت نتانیاهو، چشم‌انداز ثبات در سرزمین‌های اشغالی را به‌شدت تیره کرده است. 

سقوط ۳۵ تا ۴۰ درصدی مسافران خارجی فرودگاه‌ها
آثار مؤلفه‌های امنیت در سرزمین‌های اشغالی را می‌توان در موضوعات مختلف سنجید. یکی از آن‌ها، میزان فعالیت فرودگاه‌های رژیم است. به عبارتی، فرض ما این است که اگر امنیت وجود داشته باشد (حتی تصور امنیت)، سفر و مسافرت و تعداد مسافران بین‌المللی فرودگاه‌ها باید افزایش یابد. در غیر این صورت، کاهش تعداد مسافران بین‌المللی به دلیل وجود ناامنی در یک کشور یا منطقه، تعطیلی فرودگاه یا تأخیر زیاد پروازها منجر به کاهش ورودی فرودگاه‌ها می‌شود. 

در این خصوص، بررسی آمار مربوط به تعداد ماهیانه مسافران بین‌المللی فرودگاه بن‌گوریون رژیم صهیونیستی طی سال‌های ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۵ از تغییرات اساسی در تردد مسافران حکایت دارد. داده‌های منتشر شده نشان می‌دهد حادثه ۷ اکتبر ۲۰۲۳ معادلات تردد مسافر به اسرائیل را به طرز معناداری تغییر داده است. بر اساس آمارهای منتشرشده، میانگین ورود مسافران بین‌المللی از طریق فرودگاه بن‌گوریون به عنوان بزرگ‌ترین فرودگاه صهیونیست‌ها، در سال ۲۰۲۲ تا پیش از حمله «طوفان الاقصی» (۷ اکتبر ۲۰۲۳)، ماهانه حدود ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار نفر بوده است. اما پس از این رخداد، این عدد به‌طور میانگین به حدود یک میلیون و ۳۷۵ هزار نفر در ماه کاهش یافته است.

در برخی ماه‌ها، میزان ورود گردشگران خارجی حتی به حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار نفر نیز رسیده است. برای مثال، در ماه‌های ژانویه، فوریه و مارس ۲۰۲۴، این رقم بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار نفر در نوسان بوده است. حتی در نوامبر ۲۰۲۳ نیز آمارها از افت شدید ورود مسافران حکایت دارد. براساس این آمارها، ورود مسافران بین‌المللی از طریق فرودگاه بن‌گوریون پس از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ کاهش ۳۵ تا ۴۰ درصدی داشته و این میزان در برخی ماه‌ها حتی به ۶۰ درصد نیز نزدیک شده است. 

۷۶ درصد کاهش در تعداد گردشگران خارجی
گردشگری شاخص دیگری است که به خوبی نشان می‌دهد طی دو سال اخیر امنیت با سرزمین‌های اشغالی قهر است. توجه داشته باشیم گردشگری برخلاف صنایع دیگر، به شدت به موضوع امنیت حساس بوده و کمترین تغییرات در موضوع امنیت، منجر به کاهش شدید تعداد گردشگران خارجی می‌شود. 
در این زمینه، داده‌های مربوط به تعداد ماهیانه گردشگران خارجی که از رژیم صهیونیستی دیدن کردند نشان می‌دهد پس از افت شدیدی که گردشگری رژیم در دوره شیوع پاندمی کرونا طی سال‌های ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ تجربه کرد، وضعیت گردشگران پس از طوفان الاقصی افت شدیدی را تجربه کرده است. بر پایه این داده‌ها، هرچند پیش از شیوع کرونا، به‌طور میانگین ماهانه ۳۴۰ هزار گردشگر خارجی از این منطقه بازدید می‌کردند، اما این رقم پس از عملیات «طوفان الاقصی» و تحولات پس از آن، به ۸۳ هزار نفر در ماه کاهش یافته است. این کاهش چشمگیر به معنای افت ۷۶ درصدی در تعداد گردشگران خارجی است که به‌نوعی کم‌سابقه‌ترین وضعیت صنعت گردشگری در این منطقه طی دو دهه اخیر به شمار می‌رود. 

افزایش نزاع صهیونیست‌ها علیه صهیونیست‌ها 
شاخص دیگری که می‌توان از آن به عنوان یکی دیگر از مؤلفه‌های امنیت در سرزمین‌های اشغالی بحث کرد، شاخص «امنیت شخصی» است.

یافته‌های اولیه داده‌های سازمان مرکزی آمار رژیم صهیونیستی از بررسی امنیت شخصی سال ۲۰۲۴ نشان می‌دهد که در بازه یک‌ساله منتهی به این نظرسنجی، حدود ۹۴۴ هزار نفر از افراد ۲۰ سال به بالا (معادل ۱۵ درصد جمعیت بزرگسال) در معرض انواع مختلف جرائم قرار گرفته‌اند.

این رقم در میان جمعیت یهودی و سایر گروه‌ها به ۱۷.۳ درصد می‌رسد و نشان‌دهنده شیوع بالای آسیب‌دیدگی ناشی از جرائم در سطح جامعه است. در میان انواع جرائم، میزان قربانیان خشونت یا تهدید به خشونت در میان مردان ۱.۵ برابر بیش از زنان گزارش شده است (۴.۸ درصد در مقایسه با ۳.۳ درصد). در مقابل، ۴.۲ درصد از زنان تجربه آزار جنسی را گزارش کرده‌اند. با این حال، بیش‌تر آسیب‌دیدگان این نوع جرائم، به‌ویژه آزار جنسی، آن را به پلیس گزارش نکرده‌اند. نرخ عدم گزارش در این مورد، نگران‌کننده و معادل ۹۶.۵ درصد بوده است. 

از میان تقریباً ۲۰۲ هزار نفری که اعلام کردند قربانی خشونت یا تهدید به خشونت شدند، حدود ۷۴.۵ درصد دچار آسیب‌های روانی شدند. این موضوع نشان‌دهنده اثرات ماندگار و جدی این نوع جرائم بر سلامت روان جامعه اسرائیل است. در حوزه جرائم آنلاین نیز ۸.۶ درصد از جمعیت تحت تأثیر قرار گرفته‌اند. رایج‌ترین انواع این جرائم شامل سرقت یا انتشار اطلاعات (۵۲.۴ درصد) و جعل یا سرقت هویت (۳۰.۸ درصد) بوده است. در حوزه آسیب‌های خانگی، حدود ۲۴۳ هزار خانوار با جرائم مرتبط با اموال روبه‌رو شدند.

از این میان، ۵.۲ درصد شاهد سرقت یا ورود غیرمجاز به خانه یا خودرو بوده‌اند. همچنین، در ۶.۸ درصد از خانواده‌هایی که فرزندان ۲ تا ۱۸ ساله دارند، حداقل یک کودک یا نوجوان قربانی جرائمی مانند سرقت، خشونت، آزار جنسی، جرائم آنلاین یا قلدری سایبری شده است. این رقم در میان خانواده‌های یهودی به ۸.۲ درصد رسیده است. طبق داده‌های سازمان مرکزی آمار رژیم صهیونیستی با کنار گذاشتن داده‌های مربوط به جرائم آنلاین، ۱۰.۳ درصد از جمعیت بالای ۲۰ سال رژیم در معرض انواع مختلف جرائم قرار گرفته‌اند که این میزان در سال‌های قبل از جنگ ۷ اکتبر حول و حوش ۹ درصد بوده است. 

تل‌آویو و اورشلیم در صدر لیست احساس ناامنی 
بررسی احساس امنیت شخصی نیز یافته‌های قابل‌توجهی را نشان می‌دهد. به‌طور کلی، احساس امنیت در مناطق مسکونی و هنگام پیاده‌روی پس از تاریکی در میان جمعیت عرب پایین‌تر از سایر گروه‌هاست. تنها ۶۹.۲ درصد از عرب‌ها هنگام پیاده‌روی در شب احساس امنیت دارند، درحالی‌که این رقم در میان یهودیان و سایر گروه‌ها ۷۳.۵ درصد است. همچنین، تفاوت محسوسی بین مردان و زنان در احساس امنیت مشاهده می‌شود؛ ۸۰.۸ درصد از مردان و ۶۴.۷ درصد از زنان، هنگام تردد شبانه در محل زندگی خود احساس امنیت دارند. این تفاوت در ترس از حملات نیز مشهود است؛ ۴۰.۴ درصد از زنان در برابر ۲۶.۴ درصد از مردان، به‌طور جدی نگران بروز چنین حوادثی در منطقه مسکونی خود هستند. ترس از آسیب دیدن در جرائم آنلاین نیز در میان یهودیان و دیگر گروه‌ها بیشتر از عرب‌هاست؛ به‌طوری‌که ۲۷.۵ درصد از یهودیان و سایرین، در مقایسه با ۱۵.۷ درصد از عرب‌ها، نسبت به این نوع تهدیدها ابراز نگرانی کرده‌اند. 

درنهایت، بررسی تغییر احساس امنیت نسبت به سال گذشته نشان می‌دهد که منطقه یهودا و سامریه بالاترین نرخ تغییر را دارد. در این منطقه، ۵۴.۵ درصد از ساکنان اعلام کرده‌اند احساس امنیت آن‌ها تغییر کرده؛ با این توضیح که ۴۳.۳ درصد آن را منفی و تنها ۱۱.۲ درصد آن را مثبت ارزیابی کرده‌اند. کمترین میزان تغییر مثبت در احساس امنیت به مناطق اورشلیم و تل‌آویو اختصاص دارد (به ترتیب ۴.۳ و ۴.۵ درصد). این دو منطقه همراه با یهودا و سامریه، همچنین بیشترین میزان تغییر منفی را نیز گزارش کرده‌اند. 

افزایش دوبرابری مشکلات روانی بین صهیونیست‌ها 
با رخداد ۷ اکتبر ۲۰۲۳ در جنوب سرزمین‌های اشغالی، پژوهشی بی‌سابقه از سوی مرکز آکادمیک روپین و دانشگاه کلمبیا انجام شد که افزایش چشمگیر اختلالات روانی در میان جمعیت یهودی و عرب رژیم صهیونیستی را نشان می‌دهد. بر اساس نتایج این مطالعه، شیوع احتمالی اختلال استرس پس از ۷ اکتبر، افسردگی و اضطراب در فاصله کوتاهی پس از حمله تقریباً دو برابر شده و به ترتیب به ۲۹، ۴۲ و ۴۴درصد رسیده است. این ارقام به‌طور قابل توجهی بالاتر از آمار ثبت‌شده در حوادث پیشین مانند حملات ۱۱ سپتامبر در آمریکا هستند. این مطالعه با بهره‌گیری از طراحی آینده‌نگر و بررسی دومرحله‌ای (قبل و بعد از حمله)، تأثیر مستقیم این رویداد خشونت‌آمیز بر سلامت روانی جمعیت را با دقتی بی‌سابقه ثبت کرده است. در این تحقیق، ۷۱۰ نفر از شهروندان ۱۸ تا ۸۵ ساله شرکت داشتند که از نظر تنوع قومیتی و جنسیتی نماینده جامعه رژیم صهیونیستی بودند. 

از خشونت شهرک‌نشینان تا اعتراضات داخلی 
از اکتبر ۲۰۲۳ تاکنون، سرزمین‌های اشغالی با موجی از بحران‌های هم‌زمان امنیتی، اجتماعی و سیاسی روبه‌رو شده‌اند. در کرانه باختری، خشونت میان شهرک‌نشینان مسلح و فلسطینی‌ها به شدت افزایش یافته است؛ حمله اخیر شهرک‌نشینان به روستای کفرمالک که به آتش‌زدن دست‌کم ۱۰۰ خانه و خودرو و شهادت ۳ فلسطینی انجامید، نمونه‌ای از این تنش‌هاست.

برخی منابع، ارتش اسرائیل را عامل مستقیم مرگ‌ها می‌دانند. نهادهای حقوق بشری و سازمان ملل این وقایع را مصداق «پاک‌سازی قومی» خوانده و نسبت به نبود پیگیری قضایی هشدار داده‌اند. هم‌زمان، صدها هزار شهروند اسرائیلی در شهرهایی چون تل‌آویو، اورشلیم و حیفا علیه دولت نتانیاهو دست به اعتراض‌ زده‌اند؛ از مخالفت با ادامه جنگ و اصلاحات قضایی تا مطالبه آزادی گروگان‌ها. برخورد خشن پلیس با معترضان، منجر به بیش از ۱۰۰۰ مورد بازداشت و مجروحیت شده است.

این اعتراضات شکاف عمیق سیاسی و اجتماعی در درون جامعه اسرائیل را برجسته کرده‌ است. افزون بر این، خشونت‌های قومیتی در شهرهای مختلط شدت گرفته. گروه‌های راست‌گرای افراطی در مناسبت‌هایی مانند راهپیمایی روز اورشلیم، به محله‌های عرب‌نشین حمله کرده‌اند، اغلب بدون دخالت مؤثر نیروهای امنیتی. طبق گزارش‌ها، از مارس ۲۰۲۴ بیش از ۱۰۰۰ مورد حمله شهرک‌نشینان به فلسطینی‌ها رخ داده که منجر به بی‌خانمان‌شدن ۱۳۰۰ نفر شده است. درمجموع، این تحولات بیانگر بحرانی چندوجهی در سرزمین‌های اشغالی است که از کنترل خشونت‌ها و اعتراض‌ها فراتر رفته و به تهدیدی جدی برای ثبات سیاسی و اجتماعی این رژیم تبدیل شده است. 

سایه جنگ بر رتبه اعتباری صهیونیست‌ها
در سال جاری رتبه اعتباری اسرائیل توسط مؤسسه Moody’s دو درجه کاهش یافت و از A۲ به Baa۱ رسید که پایین‌ترین رتبه تاریخی این کشور محسوب می‌شود. این افت رتبه به دلیل هزینه‌های سنگین جنگ غزه و ادامه تنش‌ها با حزب‌الله و جنگ مستقیم با ایران بوده است که اقتصاد و سیاست‌های مالی اسرائیل را تحت فشار قرار داده است. Moody’s همچنین پیش‌بینی کرده بازگشت سریع به رتبه قبلی بسیار بعید است، زیرا چشم‌انداز امنیتی و سیاسی رژیم صهیونیستی همچنان نامشخص باقی مانده است.

از سوی دیگر، در تاریخ ۹ مه ۲۰۲۵، مؤسسه S&P رتبه A/A-۱ را برای اسرائیل با چشم‌انداز منفی تأیید کرد و هشدار داد در صورت تداوم جنگ با ایران، احتمال کاهش رتبه در دو سال آینده وجود دارد؛ چراکه هزینه‌های دفاعی افزایش یافته و تراز پرداخت‌ها و رشد اقتصادی در معرض خطر قرار می‌گیرند. همچنین، در ۱۶ ژوئن ۲۰۲۵، Fitch ارزیابی کرد رتبه فعلی A با چشم‌انداز منفی می‌تواند زیان‌های کوتاه‌مدت ناشی از جنگ را تحمل کند، مشروط بر اینکه جنگ محدود و موقتی باقی بماند و کشورهای عضو اوپک بتوانند جایگزین نفت ایران شوند. 

تشدید خروج سرمایه از رژیم صهیونیستی 
طبق گزارش رسانه‌های عبری، روند فرار سرمایه از سرزمین‌های اشغالی به سطحی نگران‌کننده رسیده است. تنها در نیمه اول سال ۲۰۲۴، بیش از ۷ میلیارد دلار سرمایه از اسرائیل خارج شده که این رقم معادل دو برابر کل خروج سرمایه طی سه سال گذشته است. هم‌زمان، دارایی‌های بخش خصوصی اسرائیل در خارج از کشور ۲۰.۵ میلیارد دلار افزایش یافته که تنها ۸۵۵ میلیون دلار آن به سرمایه‌گذاری‌های بلندمدت مربوط می‌شود.

همچنین سپرده‌های بانکی شهروندان اسرائیلی در خارج با جهشی چشمگیر به ۱۸ میلیارد دلار رسیده و طی چند ماه اخیر، ۷.۷ میلیارد دلار افزایش یافته است. این تحولات مالی در حالی رخ می‌دهد که موج جدید مهاجرت ثروتمندان نیز شدت گرفته و در مدت کوتاهی، ۱۷۰۰ نفر از میلیونرهای اسرائیلی این منطقه را ترک کرده‌اند. در همین راستا، نرخ رشد تعداد میلیونرها در داخل اسرائیل که در سال ۲۰۲۳ به ۴۵ درصد رسیده بود، در سال ۲۰۲۴ به ۲۵ درصد سقوط کرده است. 

افزایش ۵۰ درصدی خروج مهاجران از اراضی اشغالی 
رژیم صهیونیستی در سال ۲۰۲۴ با تشدید بحران مهاجرت مواجه شده است. بر اساس آمار رسانه‌های عبری، نرخ رشد جمعیت در اراضی اشغالی از ۱.۶ درصد در سال ۲۰۲۳ به ۱.۱ درصد در سال جاری کاهش یافته؛ مسئله‌ای که ناشی از ناامنی، مشکلات اقتصادی و کاهش کیفیت زندگی است. تنها در نیمه نخست ۲۰۲۴، حدود ۸۲۷۰۰ نفر از سرزمین‌های اشغالی خارج شده‌اند، درحالی‌که تنها ۲۳ هزار نفر بازگشته‌اند؛ آماری که افزایش ۵۰ درصدی مهاجرت منفی را نسبت به سال گذشته نشان می‌دهد. هم‌زمان، مهاجرت ورودی نیز افت کرده و تنها ۳۲ هزار و ۸۰۰ مهاجر جدید وارد اسرائیل شده‌اند، یعنی ۳۱ درصد کاهش نسبت به سال پیش. بخش بزرگی از مهاجران خروجی در خارج از اسرائیل متولد شده‌اند، به‌ویژه از کشورهای روسیه، اوکراین و بلاروس. همچنین، طبق اعلام مقامات، حدود ۱۰ درصد از پزشکان اسرائیلی به‌طور دائم در خارج از کشور کار می‌کنند. ناظران می‌گویند کاهش امنیت روانی، فشارهای اقتصادی و واکنش‌های منفی جهانی نسبت به سیاست‌های رژیم در قبال فلسطینیان، در حال تبدیل‌شدن به عامل اصلی ترک اراضی اشغالی است. 

21302

کد خبر 2084055

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین