جهان اطراف ما خالی‌تر از آن چیزی است که فکر می‌کردیم /  ما در یک «حفره کیهانی» گیر افتاده‌ایم؟

نتایج پژوهشی تازه نشان می‌دهد ممکن است ما در دل یک خلأ عظیم و کم‌چگال به قطر یک میلیارد سال نوری زندگی کنیم.

به گزارش خبرآنلاین، در میان تاریکی بیکران کیهان، ما ممکن است در مرکز یک حفره عظیم و خلوت از جهان زندگی کنیم. این خلأ «Void» گفته می‌شود، منطقه‌ای بسیار کم‌چگال است که کهکشان‌ها در آن نسبت به میانگین جهان بسیار پراکنده‌تر هستند. نتایج یک پژوهش جدید در دانشگاه پورتسموث در بریتانیا، ما را با این احتمال شگفت‌انگیز روبه‌رو کرده است.

پژوهشگران با بررسی داده‌های ۲۰ سال گذشته از پدیده‌ای به نام نوسانات آکوستیک باریونی (BAO) که در واقع پژواک‌هایی از امواج صوتی دوران مهبانگ (Big Bang) هستند، الگوهایی غیرمنتظره یافتند. این امواج که در توزیع کهکشان‌ها در جهان ثبت شده‌اند، مانند خط‌کش کیهانی عمل می‌کنند. اگر ما واقعاً در مرکز یک Void باشیم، این الگوها باید در اطراف ما دچار اعوجاج شوند و داده‌ها دقیقاً چنین تغییری را نشان می‌دهند.

یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های کیهان‌شناسی، تناقض بین اندازه‌گیری‌های مختلف از نرخ انبساط جهان یا همان «ثابت هابل» است. وقتی از طریق کهکشان‌های دور (مانند تابش زمینه کیهانی) اندازه‌گیری می‌کنیم، عددی در حدود ۶۷ به‌دست می‌آید. اما وقتی از داده‌های نزدیک‌تر (مثل ابرنواخترهای نوع یکم ای) استفاده می‌کنیم، مقدار حدود ۷۳ است. این اختلاف، به «تنش هابل» معروف شده است.

اگر ما واقعاً درون یک Void باشیم، محیط اطراف ما خالی‌تر است و کهکشان‌ها به‌نظر می‌رسد با سرعت بیشتری از ما دور می‌شوند. این یعنی انبساط محلی سریع‌تر به‌نظر می‌رسد و می‌تواند بدون نیاز به تغییر کل مدل کیهان‌شناسی، این تناقض را توضیح دهد.

چالش‌های پیش‌روی نظریه جدید

با وجود جذابیت نظریه، هنوز نمی‌توان با قطعیت گفت که ما درون این خلأ هستیم. یکی از مشکلات اساسی، این است که از داخل ساختار نمی‌توان به‌راحتی شکل آن را دید. این دقیقاً مثل این است که داخل یک خانه باشید و بخواهید بدون بیرون رفتن، نقشه‌ی کلی آن را ترسیم کنید.

علاوه بر این، مدل استاندارد کیهان‌شناسی انتظار دارد جهان در مقیاس‌های بسیار بزرگ، یکنواخت (homogeneous) باشد. اگر وجود چنین خلأهایی ثابت شود، ممکن است بخشی از فرضیات فعلی ما درباره ساختار کلان کیهان نیاز به بازنگری داشته باشد.

جهان اطراف ما خالی‌تر از آن چیزی است که فکر می‌کردیم /  ما در یک «حفره کیهانی» گیر افتاده‌ایم؟
کهکشان‌ها تمایل دارند مانند خوشه برساووش، با حفره‌های بزرگ در بین خود، به صورت خوشه‌های کوچک‌تر در کنار هم قرار گیرند. اما در مقیاس‌های بزرگ، همه چیز باید یکنواخت باشد.

پژوهشگران می‌گویند باید مطالعات بیشتری با ابزارها و روش‌های مستقل انجام شود تا بفهمیم آیا واقعاً در دل یک حباب کیهانی زندگی می‌کنیم یا نه. اگر چنین باشد، نه‌تنها درک ما از جهان دگرگون خواهد شد، بلکه نشان می‌دهد که جایگاه ما در کیهان، خاص‌تر و عجیب‌تر از چیزی است که قبلاً تصور می‌کردیم.

منبع: sciencefocus

۵۸۵۸

کد خبر 2091037

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین