لزوم تقویت حلقه‌های میانی کشور در راستای جریان‌سازی فرهنگی

به اعتقاد کارشناسان و صاحب نظران مسایل فرهنگی و اجتماعی ما در شرایط کنونی بیش از پیش نیازمند تقویت حلقه های میانی در مسیر جریان‌سازی فرهنگی در کشور هستیم تا با شناسایی مسایل اولویت دار کشور بتوانیم از چالش ها و مشکلات با موفقیت عبور کنیم.

به گزارش پایگاه فکر و فرهنگ مبلغ، "حلقه‌های میانی"، مفهومی است نوآورانه در ساحت کلان مقوله حکمرانی که برای اولین بار در خردادماه سال ۹۸ از سوی رهبر فرزانه انقلاب مطرح شد، آن هم در دیدار صمیمانه با جمعی از دانشجویان که همواره یکی از اصلی ترین مخاطبان رهنمود مقام معظم رهبری در این قبیل مباحث بوده‌اند.

بنابر روایت حوزه، اساساً حلقه‌های میانی به مجموعه‌هایی از افراد و گروه‌ها اطلاق می‌شود که بین حاکمیت و مردم قرار می‌گیرند و به عنوان واسطه و تسهیل‌کننده در مسایل گوناگون عمل می‌کنند؛ این حلقه‌ها در راستای مشارکت دادن مردم در اداره جامعه و حل مسائل، به خصوص در عرصه های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی به فعالیت می پردازند و به نوعی پل ارتباطی میان بدنه جامعه و حاکمیت به شمار می روند.

فعال سازی ظرفیت‌های مردمی برای عبور از چالش‌ها

به تعبیر دکتر سیده فاطمه سیدمدلل کار، مدرس دانشگاه و فعال فرهنگی، آن چه مورد نظر خاص رهبر معظم انقلاب است این که هدف از طرح بحث حلقه های میانی، فعال‌سازی ظرفیت‌های مردمی با رویکرد ایجاد یک ساختار غیردولتی برای شناسایی و حل مسایل دارای اولویت کشور است که البته این حلقه‌ها می‌توانند در ساحت های گوناگونی همچون فرهنگ، اقتصاد، اجتماع و سیاست شکل گرفته و با تکیه بر توانایی‌ها و ایده‌های افراد فعال و متخصص، در پیِ ارایه راهکار برای گذر از چالش‌های موجود در کشور باشند.

وی همچنین افزود: حلقه‌های میانی را می توان از سوی دیگر مجموعه تشکل‌های متعددی دانست که میان دولت و ملت جای گرفته‌اند و با تعریف مأموریتی مسأله‌محور به کنشگری فعال در عرصه های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی می‌پردازند. این فعالیت البته ریشه در دغدغه های ملی و انقلابی دارد و بر این اساس مسئولان کشور به طور خاص باید از ظرفیت عظیم جوانان مؤمن و انقلابی حاضر در این حلقه های میانی استفاده کنند.

مردمی بودن و مسأله محوری؛ ویژگی بارز حلقه های میانی

این مدرس دانشگاه همچنین به تبیین برخی از مهم ترین شاخصه ها و مؤلفه های حلقه های میانی پرداخت و گفت: یکی از بارزترین این ویژگی ها، مردمی بودن است، چه آن که می دانیم این حلقه‌ها عموماً از دل مردم و با مشارکت فعال بخش های مردمی شکل گرفته و توسعه می یابند و به همین نسبت نیز به دنبال حل مسائل از طریق تقویت مشارکت مردمی هستند.

وی خاطرنشان کرد: از دیگر ویژگی ها نیز می توان به بُعد مسأله‌محوری اشاره کرد با این توضیح و تفسیر که اساساً حلقه‌های میانی برپایه مسائل و نیازهای موجود در جامعه شکل گرفته و به دنبال ارائه راهکارهای عملی برای حل این مسائل هستند.

سیدمدلل کار همچنین بیان داشت: از سوی دیگر باید توجه داشت که مسأله‌محوری به معنای تمرکز بر روی مسائل و مشکلات واقعی به جای تمرکز صرف بر روی وضعیت موجود یا مطلوب است. در واقع ما در رویکرد مسئله‌محوری، به جای آموزش مستقیم مفاهیم، مخاطبان خود را به سمت مسائل واقعی سوق می دهیم و این رویکرد کمک می‌کند تا مهارت‌های حل مسأله با نگاه به بحث تفکر انتقادی مورد توجه جدی قرار گیرد.

مشارکت فعال در مسیر حل مسایل اولویت‌دار

وی یادآور شد: هدف اصلی حلقه های میانی در واقع، مشارکت دادن آحاد مردم در فرآیند حل مسائل و اداره جامعه است به خصوص جوانانی که هم دارای تعهد هستند و هم واجد تخصص مربوطه می باشند، ضمن آن که باید توجه داشت حلقه‌های میانی می‌توانند در حوزه‌های مختلفی شکل گرفته و طیف وسیعی از مسائل را پوشش دهند، با این حال آن چه حائز اهمیت است ناظر به لزوم توجه به مسایل دارای اولویت در کشور می باشد چه آن که بالاخره ما با طیف گسترده ای از مسایل و مشکلات مواجه هستیم اما آن چه مهم است این که در تشخیص اولویت ها و تلاش برای حل مشکل آن ها دچار اشتباه نشویم.

زمینه ساز انسجام اجتماعی و همبستگی ملی

حجت الاسلام سید محمود موسوی حسب، روحانی جهادی و فعال رسانه ای نیز با بیان این که حلقه‌های میانی با مشارکت دادن مردم در مسایل گوناگون، می‌توانند به افزایش انسجام اجتماعی و همبستگی بین مردم و حاکمیت کمک کنند، ابراز داشت: نوآوری و خلاقیت در کنار مساله شناسی صحیح از جمله اصلی‌ترین الزامات توفیق حلقه های میانی در شرایط حساس کنونی است.

وی افزود: از سوی دیگر با عنایت به نقش تسهیل‌گری و مشارکت‌دهی حلقه‌های میانی، همین حلقه‌ها می‌توانند به تقویت اعتماد عمومی به نظام و حاکمیت کمک کنند به خصوص با توجه به این که امروزه یکی از مهم ترین مباحث روز جامعه ما ناظر به لزوم تقویت سرمایه اجتماعی است.

وی گفت: همچنان ناگفته نماند که با توجه به رویکرد مسأله‌محور و مشارکت‌جویانه حلقه‌های میانی، این حلقه‌ها می‌توانند در کاهش مشکلات جامعه به شکل کارآمدتر و سریع‌تر وارد عمل شده و در کلان مقوله بحث نیز در راستای پیشبرد اهداف و آرمان‌های جامعه، به عنوان زمینه‌ساز اصلی در مسیر تحقق تمدن نوین اسلامی عمل نمایند.

لزوم بهره گیری از حلقه های میانی در جهت بازسازی فرهنگی

فعال رسانه ای و فرهنگی همچنین ادامه داد: چند سال قبل رهبر معظم انقلاب بر اهمیت تلاش هدفمند به منظور بازسازی ساختارهای فرهنگی کشور تأکید کردند که به نظر بنده به خوبی می توان از ظرفیت عظیم حلقه های میانی در این راستا بهره بُرد منتها به شرط آن که اولاً مسئولان فرهنگی باور عمیق به این ظرفیت ها و لزوم استفاده از آن ها داشته باشند و ثانیاً هم این که زمینه ها و بسترهای لازم برای بهره گیری از این مساله را مهیا کنند نه این که صرفاً شعارهایی بدهند و در عمل کاری جلو نرود و زمینه سازی برای مشارکت حلقه های میانی فراهم نگردد.

وی در این میان به نکته مهمی اشاره کرد و افزود: هر چند که باسازی ساختار فرهنگ در کشور، مسأله‌ای مرتبط با مقوله حاکمیت است اما اگر عمیق تر نگاه کنیم متوجه می شویم که اتفاقاً مردم و گروه های مردمی نقش اصلی را در بازسازی ساختار فرهنگی ایفا می کنند چرا که محمل اصلی فرهنگ، عموم جامعه هستند و برای دست یابی به اهداف فرهنگی می بایست هر چه بیشتر و بهتر از ظرفیت مردم و نسل جوان استفاده کنیم.

کد خبر 2095125

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین