انتقال آب از دریای مازندران به کویر مرکزی ایران، یکی از آخرین طرح های دولت برای توسعه مناطق مرکزی ایران است.

اما پروفسور پرویز کردوانی، جغرافیدان، استاد ممتاز دانشگاه تهران و پدر کویر شناسی ایران می گوید آب دریای مازندران به درد کویر نمی خورد. هرچند که معتقد است با توجه به شرایطی می توان آب دریای مازندران را برای کشاورزی استفاده کرد.

او در این باره به خبرآنلاین می گوید: " آب دریاهای آزاد خیلی شور است و 3.5 درصد نمک دارد. یعنی در واقع 35 گرم در لیتر. اما آب دریای خزر را استفاده کرده اند در کشاورزی."

به گفته پروفسور کردوانی آب دریای خزر به دلیل داشتن 11 تا 13 گرم در لیتر یا 1.3 و یا 1.1 درصد نمک مناسب برای کشاورزی در برخی مناطق است: "11 گرم در لیتر برای آن بالای دریا است که رود ولگا می ریزد و آبش شیرین است. ولی قسمت ما می شود 13 گرم در لیتر یا 1.3 درصد. در حالی که اقیانوس ها 3.5 درصد دارد. دانشمندان شوروی 1973 در خاک قلعه، داغستان؛ از این آب گرفته اند و کشاورزی کرده اند. دو منطقه را مشخص کرده اند، یک منطقه را که اصلاً آبیاری نکنند و تنها با آب باران در آن زراعت کنند. این منطقه را به اصطلاح منطقه شاهد می گویند. منطقه دیگری را هم با این روش آبیاری کردند. این کار خیلی هم نتیجه داد. اما سه شرط برای آن گذاشته اند."

این کویرشناس ایرانی این سه شرط را چنین بیان می کند: "در جایی باید از آب خزر استفاده کرد که متوسط بارندگی اش حداقل در زمستان ها 200 میلی متر باشد. که ما در سراسر مرزمان در خزر از آستارا تا بندر ترکمن خیلی بیشتر از این مقدار در زمستان بارندگی داریم. دلیلش هم این است که در تابستان نمک در خاک جمع می شود و در زمستان با این حجم بارندگی؛ نمک تمام سطح زمین کشاورزی را می شورد و خاک شیرین می شود. اگر کمتر باشد، نمک جمع می شود و می شود شوره زار. شرط دوم این است که زمین باید سبک باشد. رس خالص نباشد، ماسه هم داشته باشد. چون در خاک رس آب پائین نمی رود که شسته شود. شرط سوم این است گیاهانی در این شرایط کاشته شوند به شوری مقاوم باشند. آنها یونجه کاشته اند، چرا که یونجه به شوری مقاوم است. پس می شود از آب دریای خزر استفاده کرد بدون این که آن را شیرین کرد. بهترین نقطه اش هم همان مناطق گیلان، مازندران و گلستان است تا جایی که زمستان هایش بیش از 200 میلی لیتر بارندگی دارد."

با این حساب نمی توان از آب دریای مازندران در کویر استفاده کرد. پروفسور کردوانی دراین باره می گوید: "کویر که هیچ، از این مناطق (گیلان، مازندران و گلستان) بیرون بروید، دیگر نمی شود از آن استفاده کرد. حتی در خراسان شمالی و اردبیل هم نمی توان از آن استفاده کرد."

او همچنین می گوید که تنها با آب دریای خزر می توان کشاورزی کرد: "فقط با آب دریای خزر با این شوری می شود استفاده کرد. اگر آب رودی داشته باشیم با این مقدار نمک نمی شود استفاده کرد. فقط با آب دریای خزر می شود این کار را کرد. چون در آب دریای خزر مواد غذایی هم وجود دارد، مثل ید، کلسیم، منیزیم و پتاسیم که به گیاه قوت می دهد. مثل این می ماند که به دو نفر یکی آب شور بدهیم و به نفر دیگر آب شوری که مواد غذایی هم دارد. کسی که فقط آب شور خورده است، زودتر می میرد. چون مواد غذایی فرد را تغذیه هم می کند. سه شرطی که برای این کار آورده شده است؛ برای ما بهتر است تا برای داغستان. 460 میلی متر متوسط بارندگی سالیانه اش است. زمستان ها هم بیش از 200 میلی متر بارندگی دارد."

مشروح گفتگوی 135 دقیقه ای تلفنی خبرآنلاین با پروفسور کردوانی به زودی منتشر می شود.

همچنین بخشی از فایل صوتی گفتگو با او را اینجا گوش کنید.

4547

کد خبر 213324

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 97
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۱۰:۳۳ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
    جناب دریای >>>>>کاسپین<<<< کی میخواید از استفاده از اسامی جعلی دست بردارید
    • هادی FR ۱۱:۵۰ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      58 5
      چند وقت دیگه هوا هم جابه جا می کنند
    • بدون نام IR ۱۱:۵۷ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      25 61
      تو اسیر کلماتی . تو توهمی بزرگی .تو واقعیت زندگی کن نه با القاب و توهمات.
    • بدون نام IR ۱۲:۴۶ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      34 12
      آقای مثلاً واقع گرا خوبه اگه پسر باشی دیگران به اسم دختر صدات کنند یا وقتی دختر ی دیگران به اسم پسر صدات کنند؟؟؟؟؟ جناب بدون نام و رها از کلمات امثال تو باعث شدند اسم خلیج پارس بشه الخلیج العربیه. مشکل ما عربا نیستند دوستان ناآگاهند.. خبرآنلاین لطفاً بی طرفیتو رو با انتشار نظرمن ثابت کن
    • بدون نام IR ۱۳:۱۲ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      22 3
      آقا مهرزاد چرا راه رو برعکس می ری. اول اقوام کاسپین وجود داشتند و دریای کاسپین هم به اسمشون بوده و بعد همین اقوام اومدند شهری هم ایجاد کردند به اسم کاسپین که حالا اسمش قزوینه. این اقوام ساکن استان های شمالی و تهران و قزوین کنونی بودند. از کاسپین به قزوین برس نه از قزوین به کاسپین. خیر آنلان اگه این دفعه نظرم رو نزاری به خدا دیگه تو سایتت نظر نمیدم
    • بدون نام IR ۱۴:۱۴ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      8 8
      ما عادت کردیم اصل را رها کنیم و به فرع بپردازیم .اهمیت اسم بسیار ناچیز تر از اهمیت میزان سهم هر کشور از دریاست. حالا هی انرژیتون رو خرج دعوا سر اسم بکنید!!!
    • علی IR ۱۴:۴۹ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      10 28
      عزیزم دریای مازندران درسته. اسامی جعلی را شماها می سازید.
    • بدون نام IR ۱۴:۵۸ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      13 4
      نام حقیقی دریا همان کاسپین است معنای قزوین
    • بهاره BE ۱۷:۱۳ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      16 0
      دریای کاسپین در تمامی متون تاریخی، علمی‌ و رسمی دنیا و دایره المعارف‌های مهم لاروس و بریتانیکا با نام ایرانی کاسپین نامیده شده نام کاسپین به قوم ایرانی کاسپی ( کاسی‌، کاسو، کاسو سی‌ نیز یاد شده) برمی‌ گردد که از هزاره پنجم پیش از میلاد در حاشیه جنوبی این دریا ساکن بودند و در سپاه کورش کبیر که سارد و بابل را تصرف کرد نیز شرکت داشتند دیگر اقوام ایرانی حاشیه‌های جنوبی این دریا، گیل ها، تپوری‌ها (طبری ها) و آماردها بودند. خزر‌ها قومی ترک بودند که در سده هفتم و هشتم میلادی به این منطقه مهاجرت کردند و بعدها به سمت شمال مهاجرت و در میان اقوام تاتار و روس از بین رفتند (منابع: سازمان میراث فرهنگی، آثار استاد پیرنیا، دیاکونف، استرابن، هرودت؛ کایوس پلینوس، پلوتارک و پطرشفسکی)
    • بدون نام A1 ۱۷:۲۵ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      2 7
      خزر درسته آقا ، قرار نیست که هرجا به نفع ماست تحریف کنیم
    • ساشا IR ۲۳:۳۰ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      2 0
      توسعه کویر... هر هر هر... مناطق غیر کویریمون آباد نشده، میخوان کویر رو آباد کنند... هر هر هر... چندین دهه میشه که حتی یک دانشگاه به سبک دانشگا های مادر کشور، ساخته نشده... ها ها ها... میخواند کویر آباد کنند... آقا ولمون کن حالمون گرفتس.
  • سمانه IR ۱۰:۵۵ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
    28 91
    درياي كاسپين؟؟؟؟؟؟؟؟؟!!!!!!!!!!!!! تا جايي كه من اطلاع دارم در تمام اسناد معتبر (اعم از نقشه ،سايت و ....) """" درياي خزر """""" بوده و هست . واقعا از يك سايت خبري انتظار چنين اشتباهي نميرود كه به عمد يا سهو نام دريا را بر حسب سليقه خود تغيير دهد و درياي مازندران يا گيلان بنامد. آقا يا خانم بي نام هم كه سوپرايز را تمام كردند و درياي كاسپن را هم به ساير اسامي جعلي اضافه كردند.
    • بدون نام IR ۱۱:۳۳ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      69 12
      اسم جعلی چیه خانم؟ اسم بین المللی این دریا، دریای کاسپینه ، یه نگاه به نقشه های بین المللی بندازی متوجه می شی ، نمی دونم منظور از اسناد معتبر شما چیه ، خزر اسمیه که شوروی واسه این دریا گذاشته، ریشه اسم کاشپین هم از اسم قزوین گرفته شده.
    • بدون نام IR ۱۱:۳۷ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      70 7
      کاسپین درست ترین و قدیمی ترین نام هست. اون اسنادی که می گی کجاست؟ خزر از نام یک قوم به نام خزران گرفنه شده که گرچه قدمت داره اما نه به قدمت کاسپین!
    • بدون نام IR ۱۱:۵۲ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      64 7
      خانم محترم کاسپین یک نام کاملا ایرانیست و مورد استفاده کل دنیا .جای تعجب ذاره که از نامهای جعلی مثل خزر و مازندران استفاده بشه!! یه چیزی که تمام دنیا خودشون به ما احترام گزاشتن چرا با نادانیه خودمون عوض کنیم؟؟ یه نگاهی به نقشه رسمی دنیا و اصالت نام کاسپین بندازید بد نیست
    • بدون نام IR ۱۲:۰۷ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      47 3
      کاسپین یه اسمه ایرانیه که مردم گیلان رو این دریا گذاشته بودن اگر ریشه یابی بکنید میبینید در اسمهای فرزندانشون هم از این اسم استفاده میکردن مثل کاس علی... پین هم به زبان گیلگها یعنی دریا-رود کاسپین یعنی دریای کاسها چون مردم اطراف این دریا چشمان ذاقی (ذاق) داشتند بهش میگفتن کاس پین
    • مهرزاد US ۱۲:۲۰ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      25 7
      اسم این دریل از قدیم کاسپین بوده! همچنین اسم این دریا از شهر قزوین میاد. نام قدیمی قزوین کاسپین بوده و نه از گیلکی یا مازندرانی!!!!!!!!!!
    • لیسانس جغرافیا IR ۱۲:۳۰ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      21 2
      دریای کاسپین کاملا صحیح می باشد و کاملا ایرانی است جعل نیست البته به این دریاچه بزرگ هم دریای مازندران و گیلان داخل ایران می گویند ولی اسم بین المللی آن دریای کاسپین است وقتی اطلاعات نداری بیخود کامنت نذار.
    • بدون نام IR ۱۳:۰۲ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      22 2
      آقا مهرزاد قزوین در گذشته محل زندگی اقوام شمالی کاسپین بوده و این محدوده تا شهر ری رو شامل می شده. می تونی جاهایی مثه طالقان رو که نزدیک به قزوین هستند رو مورد بررسی قرار بدی. این قزوینه که اسم خودش رو از اقوام کاسپین گرفته و در طول تاریخ به قزوین تغییر نام پیدا کرده. شما به نتیجه درست می رسی ولی راهی که به اون نتیجه می ری رو برعکس می ری.تا اقوام کاسپین وجود نداشته باشند شهری هم به نامشون وجود نداره. باهات تو یه چیز موافقم اونم اینکه اسم این دریا کاسپین بوده و هست.
    • بدون نام IR ۱۳:۱۴ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      13 0
      راهو داری برعکس می ری ولی به نتیجه درست می رسی آقا مهرزاد. اول کاسپین ها و دریاشون وجود داشته و بعدش این اقوام شهری به اسم کاسپین یا قزوین کنونی رو به وجود آوردند. کاسپین ها در استان های شمالی و تهران و قزوین کنونی ساکن بودند.
    • کاس چوم IR ۱۳:۲۶ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      13 2
      کاس در زبان گیلکی به معنی سبز می باشد.و این معنی از چشم سبز بودن اقوام کاسپین بر گرفته شده است. در ضمن در زبان گیلکی مانند زبان پارسی باستان از ان استفاده می شده و می شود مانند آبیان یعنی آبیها. نام این دریا از نام باستانی کاسپیان اقتباس شده است و این مشخص است که که این کلمه به قوم کاسپ اشاره مستقیم دارد. باقی نام هایی که از کاسپ گرفته شده اند از ریشه قوم کاسپ می باشند.
    • بدون نام IR ۱۳:۳۶ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      9 3
      سمانه خانم من واقعاً موندم شما این اسناد معتبر رو از کجا آوردی که منی که یه عمر دارم دنبالشون می گردم پیداش نمی کنم. یکم از این اسناد بهم بده تا من نگرشمو عوض کنم.
    • بدون نام IR ۱۴:۵۱ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      11 3
      قوم خزر قومی وحشی بود که در گذشته از مناطق شمالی به سواحل ایران حمله میکردند و مردم را غارت میکردند و چون آنها از این دریا می آمدند بین مردم به دریای خزر معروف شد ولی کاسپین که نام جهانی آن است از نام دو قوم از اقوام قدیمی ایران گرفته شده است
    • بدون نام IR ۱۷:۳۲ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      2 1
      خزر یک قوم خونخارو وحشی در کناره دریای همیشه پارسی و جاویدان مازندران و یا کاسپین بوده است و از بد حادثه و بی توجهی های صورت گرفته اسم دریایی مازندران به این اسم جعلی و مسخره خزر تغییر کرده است و با هر چه سریعتر این اسم درست و اصلی ان مورد استفاده قرار گیرد!! اگر به قبای خبر ان لاین بر نمی خورد هر طور خواست نشان دهد و به این نا اگاهان بفهماند که اسم واقعی ان کاسپین و یا دریای مازندران است و بس !!!
  • منيع زاده IR ۱۰:۵۶ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
    49 6
    جناب پروفسور كردواني با احترام و ارادت فراوان ، از جنابعالي تعجب كردم كه اين حرفها و طرحهارا جدي مي گيريد!!
  • بهاره BE ۱۰:۵۸ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
    48 8
    استاد، دریای مازندران نه‌ و کاسپین، همین فردا پس فرداست که اسم این دریا را هم بگذارند دریای روس یا ترک و بگویند ایرانی‌ها هم کاسپین را برسمیت نمی‌‌شناسند از کاربران گرامی‌ در خواست می‌‌کنم با مراجعه به این ۳ سایت، در نظرسنجی‌های اینترنی شرکت و به نام خلیج فارس و تعلق جزایر تنب و ابو موسی‌ به ایران رای دهند. تاکنون نزدیک به ۵ میلیون نفر در این نظر سنجی‌ها شرکت کرده اند و در نهایت ممکن است نتیجه آن در مواضع دولت‌ها و مراجع بین المللی لحاظ شود. http://www.persianorarabiangulf.com/index.php http://www.abumusavote.com/index.php http://www.tunbs.com/index.php خواهش می‌‌کنم این پیام را درج کنید.
    • کامران US ۱۱:۵۵ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      25 16
      دوست عزیز پول و سیاست برتر است که موجب واکنش و تایید بین المللی می شود. حالا ما هرچی نظر سنجی هم شرکت کنیم، آخرش عربها پول دارند
    • persian-caspian IR ۱۲:۴۹ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      21 2
      خانم بهاره کاملاً با شما موافقم. دوستان ناآگاهند که بیگانگان رو پرو می کنند. PERSIAN GULF
    • بهاره BE ۱۳:۱۸ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      19 2
      دوست گرامی‌ من موافق این نظر سنجی نیستم و خلیج فارس همیشه خلیج فارس بوده و این جزایر هم مال ایران، ولی حالا که این نظر سنجی‌ها اجرا می‌‌شود، بهتر است در آنها شرکت کنیم تا بدها نتایج آن بر علیه ما استفاده نشود. ضمنا همیشه پول و سیاست تعیین کننده نیست، مردم وجود دارند و اگر بخواهند می‌‌توانند بر پول و سیاست هم فائق آیند، در غیر این صورت نباید هیچ تلاشی برای تغییر و ببهود اوضاع صورت گیرد. تأسف من برای آنهاست که به پیام قبلی من منفی‌ داده اند.
  • بدون نام IR ۱۱:۰۵ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
    27 47
    یعنی این اقا از رئیس جمهور کارشناس تره!!!!
    • ایرانی IR ۱۴:۲۵ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      13 2
      معلومه که نه.رئیس جمهورهمانگونه که بقول خودش ریاضی دان ریاضی دانان است دراین موضوع هم کارشناس کارشناسان هست.بنده دلم میسوزدواسه این مردم ظاهربین که بحث خزروکاسپین رامیکنند.بابا به نتیجه نگاه کنید.جریان حاج میرزا آقاسی( گمان کنم اسمش همین بود )دردوران قاجاریه هست.در زمین بی آب دستور میداد قنات بکنند و وقتی بهش میگفتند آقا جون اینجا آب نداره پاسخ میداد برای شماها نون که داره ! حالا اگر آب دریای خزر یا کاسپین یا مازندران به درد کویر نخوره یا همسایگان ذینفع دردسر درست کنند و یا هزینه بیهوده صرف شود بالاخره یک عده که مدتی کار گیرشان میاد و سرکار هستند که . مگه اینطور نیست ؟ از آنور هم بیلان میدهند که درصد بیکاری را کاهش دادیم . راست هم میگند.حالا خداوکیلی رئیس جمهور کارشناس کارشناسان نیست؟
    • بدون نام IR ۱۴:۵۶ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      0 7
      ایشون تخصصشون اینه .... این حرف شما چه معنی داره الان؟ تخصص ایشون چه ارتباطی با رئیس جمهور داره!! رئیس جمهور کارش مدیریت و اجراست و کسان دیگه تو حوزه های دیگه هر کس برای خودش مهارت و تخصص داره.. الان منم تو حوزه کاری خودم تخصصی دارم که رئیس جمهور نداره.. خیلی نظرت بی منطق بود شرمنده...!
  • بدون نام IR ۱۱:۰۶ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
    51 2
    جالبه بعد از اجرای طرح، تازه نظر کارشناسان رو میپرسند!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • بی نام IR ۱۱:۱۸ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
    49 1
    چه جوری می خوان هزینه شیرین کردن آب شور دریا رو بدن؟بذار ببینیم می تونن یه گند دیگه بزنن؟
  • بدون نام IR ۱۱:۳۳ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
    33 3
    اقای دکتر..شما به این توجه نکرده اید دکتر احمدی نژاد دکتر هستند! ایشون مهندس هستند! این یعنی کلهم شما حرفی زدین؟شتر دیدی ندیدی!
  • مهران کرجی IR ۱۱:۳۸ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
    5 22
    حداقل میشه با این آب منطقه توریستی درست کرد که... همیشه آب باعث شور و زندگی میشه مخصوصا تو کویر.. گرچه بعید میدونم بچه من هم افتتاح این طرح رو ببینه !
    • مرتضی مفیدی IR ۱۲:۱۷ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      44 1
      مرد مومن! توی شمال با این همه سرسبزی و جنگل و آب و هوای عالی و دریا و رودخانه و کوه و ... منطقه گردشگری درستو حسابی نداریم حالا میخوایم برامون توی کویر با اون آب و هوای خشن منطقه گردشگری درست کنن!!!!؟؟؟ ساخت این طرح یحتمل صدها سال طول خواهد کشید که دیگه آب دریای خزر بدلیل خشکسالی کره زمین چیزی ازش باقی نخواهد ماند!!!!!!!!!!!!!!!!!1
  • بدون نام IR ۱۱:۴۳ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
    3 25
    اگه فقط برای کشتیرانی استفاده بشود چی؟ مثل تنگه سوئز
    • بدون نام IR ۱۲:۰۰ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      36 4
      کشتی ها رو بیاریم تو کویر دور بزنند که چی بشه؟
    • بی نام IR ۱۴:۱۵ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      4 0
      خودت گفتی دیگه. کانال سوئز دو دریا رو به هم مرتبط میکنه و از طولانی شدن مسیر دریانوردی جلوگیری میکنه. حالا به قول این دوستمون کشتی بیاد وسط کویر چیکار آخه؟
  • بدون نام IR ۱۱:۵۸ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
    49 1
    می خوان با این آب تو کویر خیار شور بکارند.
  • شیرازی IR ۱۲:۰۳ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
    6 23
    دریای خـــــــــــــــــــــــــــــــــــــزر یا کاسپین چرا اسرار دارین اسم این دریا رو عوض کنید همین کارها رو میکنید اسم دریاهای مارو عوض میکنین دیگه وقتی ما خودمون اسم درست دریا ها رو نمیدونیم باید عربها بیان اسمش رو عوض کنن حتما اسم اینم باید بزارن دریای ترک تا شما بیفتید دنبالش که اسم درستش خزر یا کاسپین هست؟؟؟؟؟
    • بدون نام IR ۱۲:۳۳ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      4 7
      خوب سر جماعت عوام رو با دوتا اسم مشغول کردن نه؟
    • سان IR ۱۲:۴۶ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      5 3
      جناب شيرازي پروفسور پرویز کردوانی پ"در كوير شناسي ايران" هستند ايشون به دليل مطالعه كتب سترگ و بين المللي به گفتن اين نام عادت كرده اند!
    • بدون نام IR ۱۲:۵۴ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      9 0
      آقای عزیر یکم نگاه به اسم جهانی این دریا بنداز تا متوجه بشی که کی داره اسم این دریا رو عوض می کنه!!!!
    • بدون نام IR ۱۳:۴۲ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      8 1
      خزر هم یکی از اقوام ترک بودند که در منطقه قفقاز کنونی به راهزنی مشغول بوده اند. حتما ما اول اومدیم خلیج فارس رو گفتیم خلیج عربیه بعدش عربا یاد گرفتند نه؟؟؟ چه ربطی داره آخه دوست شیرازی!!!! حساسیت دوستان کاملاٌ به جاست. آدم از یه سوراخ که دوبار گزیده نمی شود.
    • بدون نام IR ۱۳:۴۹ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      9 1
      دریای کاسپین
  • یاسر IR ۱۲:۱۰ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
    32 3
    بابا دریاچه ارومیه رو ولش کن نه؟؟؟؟؟ کویر آباد میکنیم و آبادی کویر اینا همش بهونه است
  • جواد IR ۱۲:۱۹ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
    9 25
    آقا ما از كودكي اسم اين دريا رو خزر شنيديم نه مازندران وكاسپين خواهشا اين تعصبات كور رو كنار بذارين بعضيا اگه خيلي رگ غيرتشون كلفته برن جزيرهاي ايراني رو حفظ كنن تا يه الف بچه براشون كري نخونه.
    • بدون نام IR ۱۲:۴۷ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      12 1
      قرار نیست چیزی که از کودکی شنیدی درست باشه، بچه های عرب هم از کودکی یه اسم دیگه واسه خلیج فارس شنیدن، مگه درسته؟
    • مجتبی IR ۱۶:۲۰ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      0 4
      در تمام مکاتبات دول فعلی و قبلی تاریخ معاصر ایران، نام دریا، خزر است.
  • شاهین IR ۱۲:۲۲ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
    21 3
    دوستان عزیز کاسپین اسم اصلی دریای خزر .. کاسپین یک اسم کاملا ایرانیست و به معنای همین قزوین امروزی است زیرا در زمانهای گذشته نام وسعت زیادی از نقاط شمالی سرزمین ما کاسپین یا همان قزوین امروزی بوده است
    • بدون نام IR ۱۲:۵۱ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      11 2
      دریای کاسپین نام خودش رو از قزوین نگرفته دوست گرامی بلکه این قزوین که نامش از دریای کاسپین و اقوام کاسپین گرفته است
    • بدون نام IR ۱۳:۴۸ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      9 0
      قلمرو قوم کاسپ نه قزوین. قزوین هم در این قلمرو بوده است
    • شاهین IR ۱۴:۴۴ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      4 1
      دوست عزیز ما هم همینو گفتیم چرا بعضی از ما واسه اینکه ثابت کنیم ما هم ارررره میایم صحبت دیگرانو میپیچونیم بعد ۲ تا لغتم بهش اضافه میکنیم ؟؟؟ اون اقا میگه کاسپین از این نگرفته اون از این گرفته اخه اینم شد تز دوسته من ؟؟؟
    • بدون نام IR ۱۸:۴۷ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      2 1
      چه ربطی داره جناب شاهین. یا نباید در مورد ریشه یه اسم صحبت کنی یا اگه صحبت می کنی باید مستدل باشه. الان شما نظر گذاشتی یعنی شمام آره؟؟؟ چیزی که ما میگیم اینه: 1- اسم این دریا کاسپین هستش(ریشه اش رو گفتیم).2- این دریا باید واسه ایران بمونه و نابود نشه والسلام
    • جعفر افتخاری IR ۱۹:۰۵ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      1 0
      خزر نام قومی ترک نژاد است که در فاصله زمانی کوتاه موفق شدند حکومتی مقتدر در نواحی شمال غربی این دریا پدید آورند.ودائما"با ایرانیهای قبل و بعد از اسلام نیز درگیر بودند.ولی طی سالیان بسیار کم کم از صحنه روزگار محو شدند.(گرفته شده از سایت لیماک پارسا)
  • تنها IR ۱۲:۲۷ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
    6 30
    خرآنلاین خواهش می کنم این نظر رو منتشر کن. اکثر بزرگان ایران در زمینه ی جغرافیا و تاریخ از نام "دریای مازندران" یا "دریای طبرستان" استفاده می کنند.نمی دانم چرا بعضی از هموظنان ما اصرار دارن که از نام هایی مانند خزر یا کاسپین استفاده کنن!!!
    • بدون نام IR ۱۲:۵۲ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      15 3
      خزر و در کنار کاسپین می زاری ؟؟ یه چندتا نام ببر تا ما هم واست نام ببریم که کاسپین اسم اصیل این دریاست. کاسپین شامل نام مازندران هم می شود
    • بدون نام IR ۱۳:۳۶ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      11 3
      خوب اگر اینجوری حساب کنی عربها هم تو کشور خودشون از نام جعلی خلیج ع/ر/ب/ی استفاده میکنن پس اگه اینطوره ماهم باید این نام رو بپذیریم؟؟ مهم تاریخ جهانیه نه چند تا استاد بیسواد
  • بدون نام IR ۱۲:۲۸ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
    4 5
    اين هم از اون دست طرح هاي تبليغاتيه که هيچ وقت عملي نمي شه . يه زمان هاشمي هم مي گفت درياي خزر رو به خليج فارس متصل مي کنيم .
  • بدون نام IR ۱۲:۳۱ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
    6 2
    دکتر گفتند می شه از آب دریای خزر برای کشاورزی استفاده کرد اما سه شرط دارد که این سه شرط شامل مناطق کویری و حتی خراسان شمالی هم نمی شه و فقط امکان اجرا در استان گلستان و گیلان و مازندران رو داره. اونوقت شما سر اسم دریا دعوا می کنید؟ موضوع مقاله چیز دیگری است.
  • بیکار IR ۱۲:۴۷ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
    6 1
    تو کتابهای درسی سی سال قبل نوشته بودند که رویای پطر کبیر، اتصال روسیه به دریاهای آزاد از طریق ایرانه، شاید دکتر می‌خواد یه راه آبی برای تحقق این رویا درست کنه، آگر راه آهن درست و درمون از شمال به جنوب نداریم خوب می‌تونیم رودخونه از شمال به جنوب داشته باشیم.
    • بدون نام IR ۲۰:۳۵ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      0 0
      بیکار جان از سر بیکاری نشستی یه چیز گفتی ها
  • ناصر IR ۱۲:۵۰ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
    17 1
    دریای ارومیه رو که خشک کردین این یکی رو هم ببینیم می تونین خشک کنین؟
  • معلم IR ۱۲:۵۹ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
    10 1
    سلام .عزیزانم ؛ چرا اینقدر جدی میگیرید .یه راه آهن مثل راه آهن شیراز -اصفهان رو آنچنان خراب کاری کرده اند که یه روز ریل راه آهن موج بر می داره ..یه روز وزن قطار ریل رو داخل زمین فرو می بره.. یه روز... بابا همش سر کاریه. حالا آنچنان رو بحث کاسپین یا خزر رگ گردن رو برجسته می کنند و اعصاب خودشون رو خورد که نگو.. ما باید بپرسیم سهم ایران از این دریا با لاخره چقدره؟ نصف؟ یک سوم؟ یک چهارم؟ یا اصلا سهمی نداریم؟ و این روس های بی مروت دارن کار خودشون رو می کنن؟
  • بدون نام IR ۱۳:۰۰ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
    6 24
    اسم این دریا دریای خزره تو همه کشور های اطراف این دریام به این نام خوانده میشه ما هم از بچگی اینو خوندیم و شنیدیم و گفتیم. خواهشا دوستان پان فارسیست دیگه بس کنید اگه لیاقت دارید برید اسم خلیج فارس رو پس بگیرید که الان تو کل دنیا خلیج عرب میشناسنش. عزت زیاد.
    • بدون نام IR ۱۳:۳۱ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      15 5
      منظورت از کشورهای همسایه جمهوری آذرایجانه دیگه نه؟؟؟؟ ربطی هم به پان فارسیسم نداره. دوست عزیز هرچیزی رو باید به اسم درستش صدا کرد . خلیج همیشه پارس و دریای همیشه کاسپین بوده و هستند. مهم نیست که مغرض ها چی می گن.
    • بدون نام IR ۱۳:۴۵ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      11 5
      خصومت از نظرت می باره. مگه میشه آدم ایرانی باشه و از اسمای ایرانی بدش بیاد!!! من که باور نمی کنم
    • بدون نام IR ۱۴:۱۱ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      9 3
      خودت هم اگه بخوای به زبانی غیر زبان مادریت صحبت کنی مجبور میشی بگی کاسپین چون دنیا اون رو به نام کاسپین می شناسه.
  • بدون نام IR ۱۳:۰۸ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
    8 6
    دکتر گفتن می‌خوان شیرینش بکنن، به نظر من که اگه شیرین بشه و هزینه‌ی شیرین شدنشم کم و بومی باشه طرح خوبی هست. البته نظر من دقیقا نظر شهروند عادی که از نظر علم جغرافیا اطلاعی ندارم و نظر کارشناسان حتمی قطعی متقین و علمی است.
  • بدون نام IR ۱۳:۳۰ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
    13 1
    مضحک ترین طرح غیر کارشناسی شده و در واقع نماد تمام عیار تمام کارهای غیر کارشناسی شده دقیقاً همین طرح است، کارون و زاینده رود را که خشک کردید، خزر را هم به آن اضافه کنید!!! کی از این کاری های خنده دار دست برخواهید داشت، خدا می داند! می شود بگویید کدام کارشناس دانا و فهمیده ای چنین طرحی را داده است؟!
  • سمنانی IR ۱۳:۳۲ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
    12 1
    با هزینه هنگفت می خواهیم کویر سمنان که دارای شرایط بد آب وهوایی است آباد کنیم در صورتی 200 کیلو متر از سمنان دور تر مناطق دارای آب وهوای خوب و زمین مساعد وامکانات خدادی وجود به فراموشی سپرده ایم ودریایچه اورمیه دایر را بدلیل کم توجهی خشک می کنیم
    • بدون نام IR ۱۵:۳۴ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      1 4
      قرار نيست كوير آباد بشه ،‌قراره آب به ((شهر هاي كويري )) بره !
  • مهناز IR ۱۳:۳۴ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
    17 0
    آقای احمدی نژادفردانظرمی دهندکه شکربه آب اضافه کنید که شیرین شود مشکلی نیست که اینقدربزرگش کردید عزیزان من
  • بدون نام IR ۱۳:۴۳ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
    14 0
    به به !!!! يعني قبل از اجراي اين طرح عظيم نظرات كارشناسي رو بررسي نكرده اند؟؟؟ !!!!!
  • محمد IR ۱۴:۰۲ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
    17 0
    10-12 سال ديگه ميبينيم كه دولت اعلام ميكنه كه قصد دارن آب درياي مركزي واقع بر دشت كوير سابق رو به كوير خزر انتقال بدن ‌!!! آدم رو ياد پت و مت ميندازن اين مسئولان.
    • سان IR ۱۴:۳۰ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      5 2
      "خنده بازار" بيكار ننشسته! اينقدر رو ديتش سوژه ريخته كه نميدونه اول كدوم رو رو آنتن ببره!
    • بدون نام IR ۱۴:۴۴ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      4 1
      اتفاقا این نظرت منو یاد رفیق گالیور میندازه ( من میدونم ....)
  • بدون نام IR ۱۴:۱۵ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
    3 1
    بنظرم كوير راباروشهاي ديگرهم ميتوان احيا كردونيازي هم اين هزينه گزاف براي انتقال آب ازشمال نميباشد باروشهاي قطره اي حفرچاه احياء قنات هاي اطراف كوير استفاده ازگياهان ريشه بلند و......همه ازجمله مواردي است كه بدون انتقال آب خزر در احياء كوير دخيل هستند
  • بدون نام IR ۱۴:۲۲ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
    7 0
    اي بابا چرا ناراحتيد مقداري پول تلف ميشه . بعد هم سكوت مثل منو ريل . بانيان طرح هم با اينهمه هنرنمايي ار صحنه حذف خواهند شد.
  • بدون نام IR ۱۴:۴۳ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
    7 6
    باید برای بسیاری از مخاطبان متاسف بود که موضوع بحث انتقال آب است اما انها سر اسم دریا به جان هم افتادن .
  • بدون نام IR ۱۵:۰۱ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
    2 0
    لطفا فایل کامل صوتی این مصاحبه رو هم قرار بدین سپاس
  • ورشا IR ۱۵:۳۳ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
    7 9
    چه فرقی مکنه کاسپین ، خزر یا خلیج عرب؟؟؟؟؟ مارو با این حرفا دارن می خوان سرگرم کنند. مهم اینه که دارن با روش آزمون و خطا یه طرح به این عظمت رو اجرا می کنند. فقط زمانه که میتونه بگه ..............
    • بدون نام IR ۱۸:۳۹ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
      2 1
      خیلی فرق میکنه. وقتی شما اسم دریای کاسپین واستون ارزش نداشته باشه معلومه موجودیتشم واستون ارزشی نداره.
  • بدون نام IR ۱۵:۵۳ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
    0 0
    اون پول کلانی رو که می خوان صرف یک کار غیرکارشناسی شده بکنن بهتره صرف تکمیل پروژه های مسکن مهر بکنند تا قابل سکونت بشه. تامین آب و برق و گاز، ایجاد فروشگاههای منطقه ای، ایجاد وسایل حمل و نقل عمومی، ایجاد مدرسه و خیلی موارد دیگر که محل مسکونی نیازمند آن است. خیال کردید آپارتمان ساخته اید و کار تمام شد؟ تازه اول کار است. یا نباید این پروژه را شروع می کردید و یا اینکه حالا که شروع شده باید در اولویت اتمام قرار گیرد. یاد گرفته ایم همه چیز را نصفه کاره رها کنیم و بریم دنبال یک پروزه جدید! اونم از نوع غیر کارشناسی!!! تا آب دریای خزر به کویر برسه مسکن مهر نابود شده و کسی هم از آن استفاده نکرده. بس کنید!
  • لیلا IR ۱۶:۰۱ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
    2 1
    حالا که دریاچه ی ارومیه رو تبدیل به کویر کردیم و اطرافشو به شوره زار ،بالاخره باید یه جایی رو برای کشاورزی درست کنیم یا نه ؟! چه جایی بهتر از کویر های مرکزی !!!!
  • بدون نام IR ۱۶:۳۲ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
    4 1
    از یکطرف داد میزنیم چرا اسم خلیج فارس را جعل میکنند ولی وقتی خودمون اسم جعلی دریای مازندران را استفاده میکنیم از عربها چه انتظاری داریم؟؟؟؟!!!!!
  • بدون نام IR ۱۷:۰۲ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
    4 1
    خزر نام یک قوم وحشی و متجاوز بوده است و صحیح ترین نام همان کاسپین است . کاسپین ، قزوین هر دو به یک معنی می باشد. من خودم سال هاست که پس از مطالعه از اسم خزر استفاده نمی کنم.
  • بدون نام IR ۱۷:۳۳ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
    3 1
    طرف اومده داره میگه نمیشه آب دریارو آوورد کویر بعد این جماعت گل و بلبل به جای اینکه اصل مطلبو بچسبن و از ایشون حمایت کنند اومدن دارن با هم سر یه اسم که واسه ما نه نون میشه نه اب با هم جرو بحث میکنن.بدم میاد از خودمون.
  • بدون نام US ۲۰:۰۳ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
    5 1
    خدا عاقبت دریای کاسپین رو به خیر کنه.
    • بدون نام IR ۰۲:۵۹ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۶
      1 6
      خزر نه کاسپین
    • بدون نام IR ۱۲:۱۶ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۶
      3 0
      چه خصومتی با نام این دریا دارید نمی دونم.شما تز نده نامی که کل دنیا میگه رو بگو. کاسپین
  • مقیمی IR ۲۲:۵۱ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۵
    1 2
    سرسام گرفتیم از بس برای اسم دریا دوستان به هم پریدند ولی حق مطلبه اینه که اگر آب را با لوله به کویر انتقال بدهند و برای مصارف صنعتی استفاده بشه و مقداری هم شیرین کنند برای مردمی که از نداشتن آب سالم محرومند بدک نیست. مردم منطقه دامغان برای رسیدن به آب گاهی مجبور به حفرچاه به عمق 250 متر می شوند که بیشتر هم شور از کار در میاد ولی گویا دوستان فکر میکنند میخوان رودخانه جاری کنند و توش جت اسکی سوارشن.هر چند بین تصمیم و اجرا و همینطور زمان و کیفیت آن هم اماو اگر بسیار است و متاسفانه سابقه مسئولین اجرائی ما هم در این قبیل امور چیزی در حد افتضاحه.
  • بدون نام IR ۰۲:۵۸ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۶
    0 8
    دریای خزر نه کاسپین!
    • بدون نام IR ۱۲:۱۵ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۶
      4 0
      کاسپین تا کور بشه هرکی که نمیتونه ایرانو ایرانی رو ببینه
  • بدون نام IR ۱۳:۱۰ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۶
    1 0
    ایشان درست میگه اب کویر رو نمیشه جای برد ولی کو گوش شنوا