۰ نفر
۴ خرداد ۱۳۹۱ - ۱۳:۵۹

آغاز: نگارنده روزنامه‌نگار حوزه اقتصاد نیستم،اما به دلیل‌ آنکه موضوعی را که می‌خواهم مطرح کنم می‌تواند کاربردی عمومی‌تر داشته باشد و به تمامی حوزه‌های رسانه‌ای و خبری مرتبط باشد، سخنان جناب غضنفری،وزیرصنعت، معدن و تجارت، در نشست تجلیل از خبرگان مطبوعاتی را محملی قرار داده‌ام تا پیشنهادی را مطرح کنم.

چکیده سخنان آقای غضنفری این بود که مطبوعات ،اخبار و اطلاعات غیرصحیحی انعکاس می‌دهند و به خصوص در ماجرای خبر واردات 24 میلیارد دلار کالا غیر دقیق و ناکارشناسانه عمل کردند. این سخنان در جمعی بیان شد که فحول مطبوعات کشور در آن حضور داشتند و البته طبیعی بود که آقای غضنفری به رسم آنکه میهمان برنامه بودند، عملا پاسخی و استدلالی را از جانب روزنامه‌نگاران نشنیدند، ضمن آنکه ایشان بعد از سخنرانی بلافاصله نشست را ترک کردند تا در عمل هم کسی نتواند با ایشان وارد گفت وگو و دیالوگی شود و ماجرا را از منظر رسانه‌ای برایشان رمزگشایی کند.
میانه: اگر بخشی از سخنان آقای غضنفری را بپذیریم که مطبوعات و روزنامه‌نگاران ایرانی در بسیاری از حوزه‌های دچار ضعف و فترت و کاستی‌اند، باید این نکته را هم بپذیریم که روابط‌عمومی‌های نهادها و وزارتخانه‌ها کمتر وارد تعاملی منطقی با روزنامه‌نگاران و اصحاب رسانه‌شده اند. آنها از روزنامه‌نگاران تنها نقل خبر را می‌خواهند و از منتقدان و روزنامه‌نگارانی که سابقه‌ای درازدامن در حوزه‌های خبری خود دارند  روی برمی‌تابند.
منتقد و روزنامه‌نگار از منظر دست‌اندرکاران روابط عمومی فردی است نق‌زن که مدام در حال ایرادگیری است و طبیعی است در چنین وضعیتی کمتر گفت وگو و  همسخنی رخ می‌دهد و نتیجه‌آی مثبت متولد می‌شود. این در حالی است که کار مهم روابط عمومی تبدیل مخالف به منتقد و منتقد به همراه است. البته نه با ابزاری غیر از خبر و تحلیل و عقلانیت. بلکه با منطق و دلیل. به همین دلیل است که در کشورهای توسعه یافته قاعدتا وزیران و مدیرانی که سمت‌های حساسی در حوزه‌های مختلف دارند، سعی می‌کنند دیدار با سردبیران و چهره‌های تحلیل‌‌گر عرصه مطبوعات و روزنامه‌نگاری را در دستور کار روابط عمومی زیرمجموعه خود قرار دهند. در این جلسات که قاعدتا به صرف صبحانه ، ناهار یا شامی ساده همراه است و البته به دور از هر گونه هدیه و کارت و.... که متاسفانه این روزها باب و بلای جان مطبوعات  شده است، مهمترین دیدگاه‌های مدیر در حوزه و موضوع کاری اش با مطبوعات بیان می‌شود و اتفاقا فضایی فراهم می‌شود تا برخی پرسش‌های صریح و بی‌پرده‌ مطرح شود. اگر پاسخ‌ها قانع‌کننده بود، طبیعی است که رابطه‌ای منطقی بین دو طرف شکل می‌گیرد و دیوار سوء تفاهمات برداشته می‌شود، اما اگر سخنان شعاری و تبلیغاتی و به دور از منطق کار خبری باشد،‌ طبیعی است که خبرنگاران و روزنامه‌نگاران به نقد و بحث درباره آن بپردازند. چرا که روزنامه‌نگار به تحریر حقیقت برای افکار عمومی تعهد داده است و نه تقلیل مرارت این وزیر و آن مدیر.
انجام: با این توصیفات به نظر می‌رسد آقای غضنفری به جای آنکه از این ماجرا عصبانی شوند و  منتقدان و خبرنگاران را غیر دقیق لقب دهند(حتی اگر حق داشته باشند)، سعی کنند فضا را به سمتی ببرند که اولا روابط عمومی خود را فعال‌تر کرده که با اطلاع رسانی درست و مناسب و به موقع جلوی این شایعات را بگیرند و در ثانی فضایی را فراهم آورند تا خبرنگاران وتحلیلگران شاخص حوزه اقتصاد(در تمامی نحله‌ها و حوزه‌ها از منتقد تا موافق) حداقل ماهی یکبار نشستی با ایشان داشته باشند و ایشان در حضور اهلش، دیدگاه‌های خود را بیان و با انتقال دقیق و صحیح اخبار ، و به زغم خود ،جلوی این گونه شایعات و خبرپراکنی‌ها گرفته شود. این کار می‌تواند در دستور کار دیگر وزیران و مدیران هم قرار گیرد ، چرا که از هر گفت وگویی که در فضایی صادقانه‌ برگزار شود، نتیجه‌اش تولد امری برکت‌خیز خواهد بود.
کد خبر 215800

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =