سناریوهای اقتصادی ۱۴۰۵/ شاخص های مهم اقتصاد به کدام سو می‌روند؟

یک تحلیل‌گر اقتصادی می‌گوید حتی اگر همه تحریم‌ها هم لغو شوند، اقتصاد ایران در ۱۴۰۵ فرصت کافی برای رساندن شاخص‌های کلان اقتصادی به نرخ‌های مطلوب را ندارد.

به گزارش خبرآنلاین گزارش اقتصادی اخیر مرکز آمار پرده از عمق رکود تورمی در ۱۴۰۴ برداشت. در حالی‌که تا پایان آن سال نرخ تورم نقطه به نقطه به بیش از ۷۱ درصد رسیده که بیش از تمام سال‌های گذشته است، نرخ رشد اقتصادی به ۰.۲ درصد و نرخ رشد بدون احتساب نفت هم به -۰.۳ درصد رسید. به این ترتیب کمترین میزان رشد اقتصادی از زمان کرونا در شرایطی رقم خورد که تورم بیش از تمام سال‌های گذشته بوده است. به این معنا در ۱۴۰۴ با بیشترین رکود تورمی تجربه شده در کشور مواجه شدیم.

محمد تقی فیاضی، تحلیل‌گر اقتصاد سیاسی در این باره به خبرآنلاین گفت:‌ برای رشد اقتصادی بیش از همه نیاز به سرمایه‌گذاری است و سرمایه‌گذاری هم نیازمند بهبود وضعیت فعلی است. برای دو ماه گشایشی شکل نخواهد گرفت، البته بی تاثیر هم نیست اما گشایش محسوسی را به وجود نمی‌آورد. نهایتا نرخ رشد اقتصادی اگر بنا باشد به -۱۰ درصد برسد، با این دو ماه فروش نفت به -۸ درصد خواهد رسید.

او گفت: ‌هر چند اگر رفع تحریم ها طولانی تر و پایدار باشد تاثیر آن محسوس‌تر خواهد بود. با این همه لازم به تاکید است که هر اتفاقی هم بیافتد، امسال رشد اقتصادی بالایی را تجربه نخواهیم کرد و این امکان هست که مثلا در ۱۴۰۶ یک رشد یک‌ساله و بالا تجربه کنیم.

 فیاضی تاکید کرد:‌ اگر تا پایان سال هم تحریم‌ها ملغی شوند باز هم من بعید می‌دانم نرخ رشد به صفر برسد یا مثبت شود. آثار خوب فروش نفت تا پایان سال ملموس است اما نه آنقدر که از رشد منفی خارج شویم. فکر می‌کنم اگر فروش نفت آزاد باشد در نهایت به نرخ رشد حدود -۵ درصد برسیم. برای رسیدن به یک رشد اقتصادی، علاوه بر درآمدهای ارزی، باید امکانات فنی و لجستیکی هم به کفایت باشد. اکنون ما در شرایطی قرار نداریم که بتوانیم به این سرعت از رشد منفی خارج شویم و برای این امر باید زمان بیشتری بگذرد.

فیاضی در پاسخ به این‌که در صورت لغو تحریم‌ها، تورم ایران چه سمت و سویی پیدا خواهد کرد، توضیح داد: فکر می‌کنم حتی اگر تمام تحریم‌ها هم لغو شوند، دولت پزشکیان رکورد تورم ۵۳ درصدی دولت رییسی و به این اعتبار رکورد تورم سال‌های پس از انقلاب را خواهد شکست. هر چند اگر تحریم‌ها لغو نشود، احتمال این‌که رکورد تورم از سال ۱۳۱۶ شکسته شود و نرخ تورمی در ۱۴۰۵ تجربه می‌شود از نرخ تورم ۱۳۲۲ با ۱۱۰ درصد هم که در سال‌های اشغال ایران به دست متفقین به دست آمد، هم عبور خواهد کرد.

متن کامل گفتگوی بالا را در این‌جا می‌توانید بخوانید.

۲۲۳۲۲۹

کد مطلب 2245008

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 5 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین