واکنش کاربران به پرونده پژمان جمشیدی؛ از «چرا به خانه او رفت؟» تا «رضایت به رفتن، رضایت به رابطه نیست»

انتشار گفت‌وگوی یک جامعه‌شناس درباره پرونده پژمان جمشیدی و بررسی واکنش‌های اجتماعی به اتهامات مطرح‌شده در پرونده، با واکنش‌های متفاوت کاربران خبرآنلاین همراه شد؛ واکنش‌هایی که نشان می‌دهد همچنان درباره نحوه مواجهه جامعه با پرونده‌های خشونت جنسی و مرز میان «رضایت» و «اتهام» اختلاف نظر جدی وجود دارد.

به گزارش خبرآنلاین، بخشی از کاربران با تأکید بر ضرورت رعایت اصل برائت و رسیدگی قضایی، معتقد بودند نمی‌توان صرفاً بر اساس روایت‌های مطرح‌شده در فضای عمومی درباره مجرمیت یا بی‌گناهی افراد قضاوت کرد. یکی از کاربران با اشاره به پیچیدگی اثبات چنین پرونده‌هایی نوشت که حضور رضایتمندانه یک فرد در یک مکان خلوت، به خودی خود به معنای رضایت به رابطه جنسی نیست، اما در عین حال تشخیص ابعاد چنین پرونده‌هایی نیازمند بررسی دقیق قضایی است.

در مقابل، گروه دیگری از کاربران به شدت با نگاه‌هایی که رفتار زن را عامل یا زمینه‌ساز خشونت معرفی می‌کنند، مخالفت کردند. یکی از کامنت‌ها با اشاره به پرسش‌هایی مانند اینکه زن «چه پوشیده بود»، «چرا تنها بود» یا «چرا در آن ساعت در آن مکان حضور داشت»، این پرسش‌ها را مصداق انتقال مسئولیت از فرد متهم به قربانی دانست.

«حضور در خانه به معنای رضایت به رابطه نیست»

یکی از محورهای اصلی بحث کاربران، تفاوت میان رضایت به حضور در یک مکان و رضایت به رابطه جنسی بود. در یکی از نظرات آمده است که اگر زنی با میل خود به خانه یک مرد برود، این موضوع به معنای رضایت او به رابطه جنسی نیست و برای برقراری رابطه، رضایت دو طرف ضروری است.

در مقابل، برخی کاربران با تأکید بر عرف و احتیاط در روابط اجتماعی، معتقد بودند زنان و مردان باید در انتخاب موقعیت و نوع معاشرت خود دقت بیشتری داشته باشند. بعضی نظرات نیز به این موضوع اشاره داشتند که حضور یک زن و مرد در یک فضای خصوصی می‌تواند زمینه بروز سوءتفاهم یا اختلاف را افزایش دهد.

در این میان، یکی از کاربران با انتقاد از نگاه‌هایی که زن را مسئول خشونت می‌دانند، تجربه‌ای شخصی از سرزنش یک دختر نوجوان پس از تلاش برای تعرض به او را روایت کرد و نوشت که خانواده فرد مهاجم نیز به جای پذیرش مسئولیت رفتار او، دختر را مقصر جلوه داده بودند. این کاربر نتیجه گرفت که جامعه در زمینه مقابله با فرهنگ سرزنش قربانی همچنان راه زیادی در پیش دارد.

دوگانه «اصل برائت» و «شنیدن روایت شاکی»

بخش دیگری از نظرات به اظهارات جامعه‌شناس درباره تفاوت میان عدالت قضایی و عدالت روایتگری اختصاص داشت. برخی کاربران تأکید کردند که صدور حکم باید تنها بر اساس شواهد و روند قضایی باشد و فضای رسانه‌ای نباید جای دادگاه را بگیرد.

در مقابل، گروهی دیگر معتقد بودند رعایت اصل برائت نباید باعث شود زنان از بیان تجربه خود درباره خشونت یا آزار جنسی منصرف شوند. یکی از کاربران نیز با اشاره به رأی پرونده، درباره تفاوت میان عنوان اتهام تجاوز و محکومیت بابت رابطه نامشروع توضیح داده بود.

در مجموع، کامنت‌های این خبر نشان می‌دهد پرونده پژمان جمشیدی فراتر از یک پرونده قضایی، به موضوعی اجتماعی درباره فرهنگ عمومی، حقوق زنان، جایگاه سلبریتی‌ها و نحوه قضاوت افکار عمومی تبدیل شده است؛ موضوعی که واکنش کاربران نیز در آن میان دو نگاه متفاوت، یعنی تأکید بر حقوق متهم و ضرورت شنیده شدن روایت آسیب‌دیدگان، در نوسان است.

۴۷۴۷

کد مطلب 2265468

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 14 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 33
  • نظرات در صف انتشار: 57
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۷:۳۳ - ۱۴۰۵/۰۶/۰۵
    26 13
    اینجانب در دادگاه های مختلف از افراد مختلفی شکایت کیفری. حقوقی کردم و احکام صادره از این دادگاه ها را بعضا غیر قابل قبول و کارشناسی نشده دیدم . به این جمعبندی رسیدم که برای قاًضی صادر کننده رای، مدارک ارائه شده اهمیت چندانی ندارد چیزی که مهم است برداشت قاضی است که بر اساس آن برداشت، رای را صادر می‌کند. در پرونده آقا پژمان هم قاضی طبق برداشت خودش از حادثه رای را صادر کرده که به هیچ وجه قابل توجیه و قابل هضم نیست.درست مانند قتل همسر آن شهردار سرشناس که آنرا شبه عمد خواندند و بالاخره آن شهردار جنایتکار آزاد شد.
    • محمد IR ۱۴:۰۵ - ۱۴۰۵/۰۶/۰۵
      5 14
      حرف الکی نزن....
    • محمد IR ۱۴:۰۵ - ۱۴۰۵/۰۶/۰۵
      3 15
      حرف الکی نزن....
    • IR ۱۷:۲۱ - ۱۴۰۵/۰۶/۰۵
      4 4
      عجیبه که صدا و سیما دوباره زیر خاکی را پخش کرد.. معلومه شد نفوذ از کجاست
  • IR ۰۹:۱۲ - ۱۴۰۵/۰۶/۰۵
    16 9
    چرا به خانه او رفت دلیل بر برائت متهم نیست آن فیلم نیمه برهنه دلیل بر انجام نماز شب است اگر پرونده دقیق با جز ئیات برای عموم مردم بیان شود بنظرم عدالت اجرا شده چرا چون فیلم ها بی که بازی شده در رسانه ملی پخش شده و موضوع شخصی نیست مردم مالک هر چیز عمومی هستند از بازیگر ی که فیلم رسانه ملی پخش کند تا هنر خندان سایر حوزه ها یا رسانه ملی نباید بیاید و معروف شود و اگر آمد دیگر خودش نیست متعلق به مردم است و رفتارش و کردارش مصداق الگو باید باشد و اگر جرمی مرتکب شد باید مجازات متناسب بلکه تشدید مجازات شامل وی باشد
  • IR ۰۹:۱۸ - ۱۴۰۵/۰۶/۰۵
    22 4
    کاش عدالتی بود
  • ناشناس IR ۰۹:۳۴ - ۱۴۰۵/۰۶/۰۵
    12 2
    تاسف
  • مشت آهنین IR ۰۹:۴۵ - ۱۴۰۵/۰۶/۰۵
    11 4
    عجب علمی است علم هیات عشق. که چرخ هشتمش هفتم زمین است. تو پنداری که بدگو رفت و جان برد.حسابش با گرام الکاتبین است.......بنظر میرسه که در این پرونده حق به حقدار نرسیده ولی من حق رو به شاکی میدم بعد از این همه تهمت زدن و رضایت گرفتن از شاکی آن هم با پول میلیاردی که شاکی نه رضایت داده و نه پول قبول کرده پس باید حق رو به او داد اگه این نشد باید پژمان جمشیدی به حکم شلاق رضایت بده که اگه نداد انشالله در آن دنیا خدا این موضوع رو حل و فصلش میکنه والسلام
  • زهرا نیکوزاده IR ۱۰:۵۲ - ۱۴۰۵/۰۶/۰۵
    14 5
    انگار در جامعه ایران خدا وجود ش در خلوت خانه ها تکذیب می‌شود چرا که هرکس آزاد است حتی خلاف ها را انجام دهد هر جور ه که دلش می خواهد باشد فرق هم نمی کند زن باشد یا مرد متاسفانه خلاف های جنسی وحتی قتل ها هم در همین خلوتگاه ها رو به فزونی است والبته فاجعه ای تلخ پشت پوسته اجتماعی ایران است سالها بوده وادامه دار است متأسفانه نتیجه آزادی در خفا
  • الی IR ۱۰:۵۴ - ۱۴۰۵/۰۶/۰۵
    24 11
    وقتی یه تصادف اتفاق میفته پلیس میاد و درصد مقصر بودن هر کدوم از دو طرف رو مشخص میکنه. توی این اتفاق هم به نظرم دو طرف مقصر بودن. اگر تعرض توی خیابون رخ داده بود میشد گفت آقا مقصره و مشکل داره ولی وقتی توی خونه ی آقا رخ داده و خانم خودش با پای خودش رفته اونجا پس نمیشه همه تقصیرها رو به گردن آقا انداخت. خلوت یه خانم و آقا توی محیط بسته فارغ از اینکه با چه نیتی اونجا خلوت کردن میتونه چنین اتفاقی رو رقم بزنه. اگر خانمی براش این مسائل مهم باشه باید رعایت کنه و توی این موقعیت قرار نگیره. قطعا معنی این حرف نادیده گرفتن گناه و تعرض آقا نیست. اگر برنامه کاری داشتن میتونستن توی یه محیط عمومی تر و یک شرایط رسمی تر قرار بذارن. نمیشه توهمی قضاوت کرد و گفت در هر شرایطی مرد باید خودشو کنترل کنه و تحریک نشه. همه آدما قدرت کنترلشون زیاد نیست متاسفانه.
    • ع ح IR ۱۲:۳۵ - ۱۴۰۵/۰۶/۰۵
      13 4
      بنظر من هم خانم باید خودش را در چنین موقعیتی قرار میداد الان بااین اتفاق ،هم یه بازیگری که مردم ازدیدن فیلم هاش لذت میبرد رو وجهه ش رو خراب کرد ،هم خودش رو سر زبونا انداخت واقعا نمیشه درک کرد یه زن تنها بره خونه مرد تنها برای مسئله کاری جرات میخواد واقعا چه بد شد
  • IR ۱۰:۵۵ - ۱۴۰۵/۰۶/۰۵
    22 14
    سوالی از طرفداران جمشیدی دارم: اگر شما یک لباس بسیار گران قیمت پوشیده باشید و از شما دزدی شود، شما مقصرید یا دزد؟؟؟
    • یوسف IR ۱۲:۱۶ - ۱۴۰۵/۰۶/۰۵
      6 3
      دزد
    • آبی IR ۱۶:۴۸ - ۱۴۰۵/۰۶/۰۵
      2 0
      بنظرمن اصولا و اخلاقاٌ و عرفاٌ کسی حق نداره در محله ای که فقیر نشین هست با لباس گرانقیمت یا ماشین آنچنانی آمدو شد کند نباید احساس فقر و نداری رو به رخ کشید یا روح و فکر آدم ندار رو جریحه دار کرد این نداشتن منجر به دزدی هم میشود اما ربطش به ماجرای پیمان چیه ؟ ربطش اینه که آدمی مثل پژمان چرا باید دچار فقر جنسی باشه تا چنین موضوعی پیش بیاد ؟ !
  • علیرضا IR ۱۱:۰۱ - ۱۴۰۵/۰۶/۰۵
    19 10
    چرا رفته خونه ش واقعا سوال سخت و بی جواب هست که هیچکس جوابی براش نداره؟مثل این میمونه که یکی بره دزدی و بعد به صاحبخونه میگن چرا دزد رو گرفتی توی خونت
    • مسعود IR ۱۱:۲۴ - ۱۴۰۵/۰۶/۰۵
      17 5
      جرف حسابی شما زدی برای چی رفتی خونه پژمان ؟؟؟؟؟!!!!!! که حرف بزنی خب میذاشتی فردا باهاش حرف میزدی رفتنت خونه پژمان تقصیر در قدم اول گردن خودت میندازه بقیه هر چی باشه توجیه اضافاته
    • ... IR ۲۰:۱۳ - ۱۴۰۵/۰۶/۰۵
      12 3
      هیچ مرد و رن نامحرمی درون یک اتاق تنها نمیشن مگه اینکه شیطان نفر سومه ( حدیث نبوی )
  • سید مرتضی علم الهدی IR ۱۱:۱۹ - ۱۴۰۵/۰۶/۰۵
    14 8
    این روابط نزدیک زن و مرد باید حذف شود.
  • IR ۱۱:۲۶ - ۱۴۰۵/۰۶/۰۵
    23 9
    پژمان روولش کنید تتلوچی شد اعدامش کردن اخرش این ... که باعث نابودی جوانان و فرهنگ ایران شد چقدرجوان های پاک رو دنبال خودش کشوند توفضای مجازی کاری کردکه مثل خودش معتادوخاکبرسر شدن لعنت برتتلو و امثال اولعنت بردشمنان جوانان نجیب و مسلمان
  • ناشناس IR ۱۱:۴۷ - ۱۴۰۵/۰۶/۰۵
    16 11
    در ایران مشکلی که وجود دارد ما زنان را بخاطر محدودیت های شدید که داریم همیشه از هرگناهی تبرئه میکنیم. مقصر خود ما مردان هستیم. وجود زنان برخلافِ مردان پر ازکینه و حسادت است. من که این دختر گناهکار میدانم. وقتی تنها وارد حریم خصوصی یک فرد تنها و مجرد وارد میشوی مطمئن باش نیت های شومی وجود دارد. پرونده پژمان هم زیادی حساسش کردند باید تمام بشه برود. اینهمه فساد روزانه رخ می‌دهد
  • IR ۱۲:۱۲ - ۱۴۰۵/۰۶/۰۵
    19 10
    دقیقا رضایت به رفتن رضایت به رابطه است!
  • عباس IR ۱۲:۳۳ - ۱۴۰۵/۰۶/۰۵
    4 3
    بنظر من اصلاپژومان نباید کسی راه بده مقصرخودش است‌ان‌هم شب متاسفانه تاپوادارمیشن این اتفاقات میفته
  • خویار IR ۱۲:۴۲ - ۱۴۰۵/۰۶/۰۵
    2 0
    میگم ای رایانه یارانه چی چیع زیادش نکردن
  • پاشا IR ۱۲:۴۳ - ۱۴۰۵/۰۶/۰۵
    17 2
    والا تا جایی که اسلام ودین ما میگه اگه دونفر جنس مخالف زن ومرد در یک مکان تنها باشن شیطان وسوسه میکنه برای رابطه جنسی بعد اینا میرن مکان خلوت چی کنن برای هم قصه بگن یاتخمه بشکنن قلیان بکشن
  • اکبر IR ۱۲:۴۷ - ۱۴۰۵/۰۶/۰۵
    9 7
    آبروریزی کرده نباید می‌رفت با یک دختر غریبه چکار داشته اگر دام هم بوده باید مواظبت میکرد
  • لیلا IR ۱۲:۴۹ - ۱۴۰۵/۰۶/۰۵
    9 2
    باز جای قاتل وقربانی داره عوض میشه
  • IR ۱۳:۲۶ - ۱۴۰۵/۰۶/۰۵
    17 5
    من خودم زن هستم و در محیط مردانه کار کردم، واقعا زنان در ایران در حالت عادی هم مورد تعرض جنسی و آزار جنسی هستند، از نگاه های معنادار تا حرف های کنایه آمیز، و این مورد که افراد حد و حریم خود را حفظ کنند قانون اجتماعی وجود ندارد بیشتر به تربیت شخصی و اخلاق افراد بستگی دارد. در یک محی و یک شرایط افراد متفاوت عمل می کنند، این باید درست بشه با جزئیات حد تعرض جنسی به زنان، و قوانین حمایتی از انها تعیین شود. اما در مورد این پرونده هیچ حقی برای این خانم قائل نیستم چون همه چیز به گونه ای است که قرار کاری نیست!!! آنجایی که یک زن با لباس کار با خستگی و در یک محیط عمومی مورد تعرض قرار می گیره قضیه متفاوت است با خانمی که لباس می پوشه خودش را می آراید و به خانه یک مرد می ره !!!!! همیشه همینطوره واقعا عدالت اجرا نمیشه!!!!!!!
  • فرزند ایران IR ۱۳:۳۷ - ۱۴۰۵/۰۶/۰۵
    15 11
    اگر شما گوشی گران قیمتی بخرید و در خیابان با اون صحبت کنید و شخصی اون گوشی رو از شما بدزده، مقصر شمایید که در خیابان داشتید با گوشی کار میکردید یا دزد؟ شرم کنید ۳۰ سال اختلاف سنی اصلا کم نیست. شخص ۵۰ ساله باید از حداقل شعوری برخوردار باشه که متاسفانه آقای جمشیدی بویی از شرف و خدا نشنیده
  • ع IR ۱۳:۵۸ - ۱۴۰۵/۰۶/۰۵
    1 2
    فوق کارشناسان مجازی درست می گویند
  • پروین US ۱۶:۴۲ - ۱۴۰۵/۰۶/۰۵
    4 2
    من نظرم اینست کلا هر هنرمندی که مطرح شود برایش حاشیه درست میشود دیگر اینکه چرا پژمان‌جمشیدی که اینقدر محبوب ست چنین کاری را بکند کمی از عقل به دور ست -اون که بی فرهنگ وحشی نیست کنز باور ندارم
  • عابد IR ۱۷:۳۵ - ۱۴۰۵/۰۶/۰۵
    1 1
    برای جواب نیاز به روشن کردن چند سؤال دیگر هست: ۱- مگر جلسات مذاکره و لابی‌ بازیگری مکان خاصی دارد که منزل یک بازیگر سرشناس جایی عجیب و ممنوعه به نظر برسد؟ ۲- از یک بازیگر کم تجربه و ناپخته که هیچ از هر فرد دیگری هم چه انتظاری است که وقتی با دعوت مشهورترین بازیگران مواجه شوند ذهنشان را به سمت بدترین چیزها و دام‌های شیطانی ببرند تا اینکه آن دعوت را یک موقعیت جذاب برای همکاری و کمکی به پیشرفتشان بدانند؟ هر فعل مجرمانه‌ای هرچقدر هم تحت عامل وسوسه‌کننده‌ای باشد مجازاتش سلب نمی‌شود مگر نیت پشت آن فریب و عمدی باشد که در این حالت جای مجرم اصلی عوض می‌شود.
  • mohsen IR ۱۸:۵۹ - ۱۴۰۵/۰۶/۰۵
    5 2
    اگر من ماشینمو توی خیابون بزارم و درشو قفل نکنم و یک نفر بدزده. حالا دزد رو گرفتن. الان مقصر منم یا دزد؟
  • IR ۲۱:۲۳ - ۱۴۰۵/۰۶/۰۵
    2 0
    سوالی هست برای من اگر طبق حکم قاضی رابطه نامشروع هست ولی با رضایت طرفین بوده ..خوب یعنی هر دو طرف مقصرن؟ پس حکم شلاق برای خانم هم هست؟

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین