سپیده سعیدی: گردشگری مقولهای است که در ایران روز به روز رو به افول میرود و حال با ارائه طرح هدفمند کردن یارانهها و به تبع آن با افزایش قیمت بسیاری ازکالاها از جمله انرژی مصرفی این صنعت نیز با بحران مواجهه خواهد شد. این در حالی است که اگر یارانه مخصوص برای صنعت گردشگری ارائه نشود، از تعداد مسافران کاسته خواهد شد و شهرهای توریستی از رونق خواهند افتاد. عبدالرضا افتخاری رئیس پژوهشکده گردشگری در دولت نهم و عضو هیأت علمی دانشگاه تربیت مدرس معتقد است این طرح نه تنها در صنعت گردشگری تأثیری سوء میگذارد بلکه بسیاری از افرادی که در این شغل هستند نیز با بحران بیکاری مواجهه خواهند شد.
آقای دکتر با توجه به اینکه صنعت گردشگری در تمام دنیا بعد از نفت مهمترین منبع در آمد به شمار میآید اما در ایران هنوز نوپاست به نظر شما با اجرای طرح هدفمند کردن یارانهها بر سر این صنعت در ایران چه خواهد آمد؟
به نظر میرسد که با این دیدگاه، صنعت گردشگری در ایران پیشرفت نکند و با این حساب روز به روز ضعیفتر شود. گردشگری در حال حاضر هم در ایران بسیار ضعیف و از میان رفته به حساب میآید. بسیاری از افراد با این مقوله بیگانه شدهاند و مخارج پرهزینه آن اجازه نمیدهد که مردم به راحتی بتوانند به راحتی سفر کنند.
به نظر شما برای گردشگری یارانهای خاص ارائه خواهد شد؟
بعید به نظر میرسد که این صنعت در ایران با حذف یارانههایش دیگر سر پا باشد. البته گفته میشود که قرار است به گردشگری هم یارانه اختصاص یابد. اما باز هم اثربخش نخواهد بود و قطعاً تحولی در راستای از بین رفتن این صنعت خواهیم داشت
چه عواملی با حذف یارانهها در ضعیف شدن این صنعت تأثیر میگذارد؟
با حذف یارانهها از انرژی، از جمله بنزین، برق، آب و... در مجموع با افزایش قیمت روبهرو خواهیم شد در این صورت است که به راحتی هزینه گردشگری بالا میرود و دستاندرکاران این صنعت از جمله هتلداران نمیتوانند با این مخارج مجموعههای خود را اداره کنند با این حساب خواه نا خواه هزینه گردشگری افزایش مییابد. این طرح قرار است تحولی عظیم در اقتصاد ایران به وجود آورد غافل از آنکه یکی از قطبهای درآمدزایی را در ایران میخشکاند و تأثیر غیرمستقیم در این صنعت میگذارد
به طور کلی چه تأثیراتی بر روی این صنعت خواهد گذاشت؟
قطعاً با این اقدام مسافرتهای داخلی به خصوص با اتومبیل شخصی کاهش مییابد و از این رو تعداد گردشگران داخلی کم میشود. ضمن آنکه اقامتهای داخلی نیز کوتاهمدت خواهد شد. هم هزینه هتلها بالا رفته است و هم ارائه خدمات کمتر میشود. چرا که هتلداران ترجیح میدهند با هزینه رو به افزایش همه عوامل خدماتی را حذف کنند و در نتیجه از کاهش خدمات و پرسنل برخوردار میشوند. پیشبینی میکنم که با این اقدام بسیاری از افرادی که در این زمینه کار میکنند شغل خود را از دست خواهند داد. به هر حال هتلداران مجبور میشوند که شیفتهای خود را کم کنند و تا جایی که میتوانند از ارائه خدمات خودداری کنند. از طرفی دیگر سرمایهداران ترجیح میدهند دیگر بر روی این صنعت سرمایهگذاری نکنند و میتوان سستی در این صنعت را از همین حالا متوجه شد.
بسیاری از این مواردی را که شما گفتید میتوان به عنوان تأثیرات غیرمستقیم برشمرد.
به نظر من اجرای طرح هدفمند کردن یارانهها که قرار است به رعایت عدالت اجتماعی کمک کند، دقیقاً بر عکس عمل خواهد کرد و با تبعات منفی که برای این صنعت به وجود خواهد آورد. هم اشتغال را کم میکند و هم فقر را زیاد. صنعت گردشگری را نیزکمرنگ و کمرنگتر میکند. صنعتی که رابطه مستقیم با روح وروان افراد جامعه دارد. ضمن آنکه شهرها نیز به واسطه توسعه آن احیا میشدند ورونق میگرفتند.
نظر شما