سیاست های جمعیتی که امروزه در کشور ما نیز بازار داغی دارد به دلیل تاثیر عوامل پیدا و ناپیدای بیرونی همواره با برنامه ریزی ها همخوانی ندارد.

هادی معیری نژاد: در بسیاری از کشورهای دنیا سیاست های کاهنده و افزاینده جمعیت اجرا شده است اما همواره برخی از عوامل بیرونی مثل اعتقادات درونی مردم و یا وضع معیشت ،کنترل این سیاستها را به عهده می گیرد و نتیجه گاه دلخواه برنامه ریزان نیست.

به عنوان نمونه در قاره اروپا علیرغم اجرای سیاستهای تشویقی، پاره ای از عوامل باعث از دست رفتن جمعیت ملی برخی از کشورها شده که عدم اعتقاد به خانواده و فرزند آوری در آنها ریشه دوانده و یا اینکه وضع معیشتی فرزندآوری را توام با ریسک کرده است.

نیم قرن پیش جمعیت شناسان در اروپا در تفاسیر خود از نظریه گذار جمعیتی ، مرحله پایانی گذار جمعیتی را سقوط جمعیتی بیان کردند. 5 دهه افت باروری (طی سالهای 2000-1950) در اروپا و همچنین اثر گذاری ضعیف سیاست‌های تشویقی زاد و ولد موجب شد که بعد از سال 2000 بخوبی علائم و نشانه های سقوط جمعیتی اروپا هویدا شود. شواهد و قرائن جمعیت شناختی نشان می‌دهد، سقوط جمعیتی اروپا مشتمل بر دو وجه در هم تنیده جمعیتی است، یکی کاهش تعداد و حجم جمعیت های بومی و ملی و دیگری افزایش روز افزون و مستمر مهاجرین خارجی.

مرکز جمعیت شناسی دانشگاه وین در سال 2010 فهرست کشورهای اروپایی که طی دوره 2010-1990 بیشترین حجم جمعیت ملی خود را از دست داده اند، اعلام کرده است. کشورهایی چون بلغارستان، بوسنی و هرزگوین، استونی و لتونی نزدیک به 15 درصد و نیز اوکراین و رومانی نزدیک به (10درصد) از جمعیت ملی را از دست داده اند، البته بسیاری از کشورهای دیگر هستند که رقمی بین 1 تا 10درصد کاهش جمعیت داشته اند.

در مقابل بسیاری از کشورهای اروپایی تعداد ذخیره مهاجرتی شان به تدریج در حال افزایش است و مهاجرین خارجی در حال تبدیل شدن به گروه های اثرگذار در تحولات اقتصادی، اجتماعی اروپا هستند، بر اساس آمارهای سازمان بین المللی مهاجرت، ذخیره مهاجرتی کشورهای چون استرالیا 25 درصد، کانادا 20 درصد، فرانسه 5/8 درصد و لوگزانبرگ 2/36 درصد در سال 2007 بوده است، با چنین شواهد جمعیتی می توان گفت که اروپا در آستانه نوعی سقط جمعیتی در هزاره سوم میلادی است. تلاش های سیاست مداران اروپایی برای ترمیم ساختمان سنی جمعیتی از دهه 1970 آغاز شد، اما شاخص ها و آمارهای جمعیتی نشان می‌دهد که این سیاست ها تا حدود زیادی بی‌تأثیر بوده است.

لذا برخی از کشورهای اروپایی با اتخاد سیاست‌های باز مهاجرتی و تکثرگرایی فرهنگی تلاش نموده‌اند، تا حدود زیادی به ترمیم ساختار جمعیتی‌شان بپردازند. برخی از جمعیت شناسان اروپایی از این پدیده تحت عنوان گذار سوم جمعیتی اروپا یاد کرده‌اند و معتقد هستند، مهاجرت‌های بین المللی ساختار اجتماعی، فرهنگی جوامع اروپایی را دستخوش دگرگونی های اساسی می کند.

در ایران هم با وجود پیگیری های دولتی برای افزایش جمعیت (اینجا را بخوانید)، شواهد نشان دهنده بی میلی خانواده ها به فرزند آوری و تمایل به تک فرزندی است. در جامعه شهری ایران که هم اکنون بیش از 70 در صد جمعیت ایران را به خود اختصاص داده است تمایل کمتری به ازدواج و فرزند آوری به چشم می خورد که حاصل وضعیت معیشتی مردم است . از طرف دیگر مهاجران کشور که مترادف با افاغنه هستند چندان جذب فرهنگ ما نشده اند در حقیقت از طرف جمعیت بومی با یک دافعه مواجه شده اند و جایگزینی جمعیتی آنها در بعضی از مناطق بیشتر کاری و البته تنش زا بوده است.

به نظر می رسد سیاست گزاران جمعیتی بیش از پیش باید به عوامل تاثیر گذار در سیاستهای جمعیتی توجه کنند . چرا که تجربه نیم قرنی اروپا نشاندهنده این است که غفلت از این عوامل موجبات شکست کامل سیاستهای جمعیتی را فراهم می آورد.
47301

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 226956

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 7 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 29
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۱۰:۴۷ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۰
    54 1
    هر ملتی به امید و تلاش و همبستگی زنده است و الا منقرض خواهد شد. اگر عنصر امید به آینده نباشد، بر چه اساسی جمعیت افزایش پیدا کند؟
    • بدون نام IR ۲۳:۰۴ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۰
      29 0
      خواهران و برادران به جمعیت نیست. همانطور که تولید ملی پاکستان 170 میلیون نفری، یک سوم کشور بند انگشتی سوییس با 7 میلیون نفر جمعیت است: http://www.google.com/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_
    • بدون نام IR ۲۳:۰۵ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۰
      35 0
      ارومیه و زاینده رود و گاوخونی و مهارلو به علاوه قنات ها و چاه ها خشک شده اند، آنوقت تبلیغ جمعیت میکنند. لابد در 10 سال آینده باید وارد کننده آب معدنی باشیم.
    • بدون نام IR ۲۳:۰۹ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۰
      36 1
      من به مسئولین بی بصیرتی که جمعیت 30 میلیونی را کرده اند 80 میلیون قول میدهم که اگر سیاستی در پیش گیرند که جمعیت از مرز 90 میلیون عبور کند، خود دست به کار شده و برای برقراری تعادل بچه دار نخواهم شد. شاید یکی از این کودکان کار که با سن زیر 7 سال در همه چهارراه های شمال شهر تهران مشغول به کار هستند را به سرپرستی بگیرم. بدین ترتیب مقداری با سیاست های مضر جمعیت افزایی مبارزه کرده باشم.
    • بدون نام IR ۲۳:۱۸ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۰
      26 0
      ایران اگر درآمد سرانه ای مشابه با کره جنوبی یا بحرین داشت، یعنی درآمد سرانه اسمی معادل 25000 دلار در سال، آنوقت با توجه به جمعیت 78 میلیونی، تولید کل 2200 میلیارد دلاری میداشت که باعث میشد، هشتمین ابر قدرت اقتصادی دنیا باشد. ولی الان با تولید اسمی معادل 500 میلیارد دلار اقتصاد 25 دنیا است. در حالیکه سوییس که یک کشور بند انگشتی با 7 میلیون نفر جمعیت است، تولید اسمی 650 میلیارد دلاری دارد و اقتصاد 19 دنیاست. از آن طرف کره جنوبی کشوری که از ما 30 سال عقب بود، با جمعیتی معادل 48 میلیون نفر (یعنی 40 میلیون کمتر از ایران) با تولید کل 1100 میلیارد دلار اقتصاد 12 دنیاست. بنابراین جمعیت اقتدار نمیاورد، همانطور که پاکستان 175 میلیون نفری اقتصاد 47 دنیا است و از فقر ناله میکند.
  • بدون نام IR ۱۰:۵۹ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۰
    63 3
    جا واسه خودمون نیست خومون گشنه ایم یکی دیگه رو بیاریم که هزینه مهد کودکش تو یکسال 4میلیون تومن میشه! اگه 4تومن پوب دستمون بود که میرفتیم کباب میخوردیم....دلت خوشه آ این دهه 60 تا چند سال دیگه مثله الان که مشکل مسکن داره بزار مشکل قبر و دفن و کفنش حل بشه بعد به فکر جمعیت باشین
  • ali IR ۱۱:۱۰ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۰
    49 2
    عزیز جان من یه پسر هستم که 31 سالمه بیکار وقتی نتونم خرج زندگی مشترک رو بدم ازدواج نمی کنم در نتیجه فرزند هم ندارم.به جای اینکه به 1 میلیون تومان بخواهند آقایون جمعیتو زیاد کنن به فکر کار و شغل پایدار برای جونا باشند جمعیت خودش زیاد میشه .ازدواج با جشن ازدواج دانشجویی و وام امارش بالا نمی ره.
  • محمود IR ۱۱:۳۲ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۰
    79 2
    کشور منقرض شده بهتر از ملت گرسنه و بیکاره...به نظر من جمعیت ایران ده نفر باشن اما زندگی کنن بهتره تا اینکه 80 میلیون فقط زنده باشن...
    • لیلا IR ۱۰:۲۸ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۱
      13 1
      زنده باد
  • بدون نام IR ۱۱:۴۲ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۰
    105 5
    به نظر این کارشناس اگاه و بزرگوار جوان ایرانی که نمیتونه حالا زن بگیره دخترامونو به افاغنه بدیم موضوع حل میشه؟ اگر میشه که چشم و تشکر از این راه حل بدیع
    • بانام! IR ۱۲:۱۸ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۰
      9 49
      ظاهرا شما اصل مطلب را متوجه نشدید
    • احسان US ۱۴:۲۶ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۰
      14 13
      چی میگی بدون نام من نمیدونم تو اصلاً مطلب رو خوندی و همچنین اونایی که به تو مثبت دادن. واقعاً که متأسفم شماها همینطوری خبرها رو مثبت و منفی میزنید؟
  • م IR ۱۲:۴۳ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۰
    43 2
    وضعیت معیشتی خانواده های ایرانی و البته زندگی بسیار سخت متولدین دهه پنجاه و شصت که ابتدا با یک انقلاب و سپس جنگ و بعد اصلاحات و پس از اون تحریم ها و تنش های حاصل از برنامه هسته ای طرف بود، باعث شده که واقعا هیچ علاقه ای به آوردن بچه نداشته باشند. خودشون در حسرت خانه و امکانات هستند، چطور راضی بشوند که بقیه عمر هم صرف نگهداری بچه و مشکلات مالی ناشی از آن بکنند و اساسا انسانی دیگر را بدبخت کرده و به این دنیا بکشانند در حالی که هیچ زندگی نرمالی رو برایش ایجاد نکرده اند. بچه های دهه پنجاه و شصت تابحال موش آزمایشگاهی دوران گذار بوده اند. از شیرخشک خوردنشان و تفریح کردنشان با یک ساعت برنامه کودک در روز و توپ پلاستکی و وضعیت وخیم قبولی کنکور و کاریابی و ازدواج و خانه دار شدن و ...
    • سينا IR ۲۰:۱۷ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۰
      17 0
      راست ميگي.همه مون موش ازمايشگاهي بوديم.به نظر من هنوز هم هستيم.طرح هاي ازدواج و اشتغالزايي كه روي كاغذ اومده رو مي خوان روي ما امتحان كنن
  • نظام IR ۱۲:۵۰ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۰
    49 5
    فرزند كمتر زندگي بهتر رفاه اجتماعي بالاتر قدرت يك تمدن به جمعيتش نيست بلكه به قدرت نقدينگي و كيفيت مردم آن است پس پيش بسوي انقراض
  • عبدالله IR ۱۳:۰۱ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۰
    17 1
    پدیده میل یا عدم تمایل به افزایش جمعیت و یا حفظ تعداد فعلی جمعیت متأثر از عوامل متعددی است.از جمله عوامل تعیین کننده گذار از جامعه سنتی به جامعه مدرن و شهر نشین است.در جامعه سنتی،فرزند بمثابه سرمایه و عامل تولید است در حالیکه در جامعه شهری فرزندان تا سنین بالا تنها مصرف کننده اند. با توجه به این عامل،سیاستگذاران هر جامعه ای به فراخور،تلاش میکنند از میزان سربار بودن موالید برای والدین بکاهند.این تلاش البته تنها بخش مادی را در بر میگیرد. در کشور ما که سیاست مدونی در این زمینه ندارد و تجربه تلخ سه دهه افزایش انفجاری جمعیت بهمراه مشکلات شدید برآمده از آن را داشته، همینکه امروز رشد منفی نداریم باید شکرگزار باشیم.
  • بدون نام US ۱۳:۱۳ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۰
    3 10
    اقای با نام نویسنده در ارتباط با افزایش جمعیت بوسیله مهاجران در اروپا قلم فرسائی فرموده سپس این موضوع را به افاغنه تعمیم داده و نتیجه گیری کرده اند لابد وقت خواندن مطلب را نداشته اید
  • بدون نام IR ۱۳:۲۴ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۰
    42 3
    شما روشنفکرا چرا بگذارید گاوی که زایدیم بزرگ کنیم بعدیادتون رفته سونامی که دهه 60 راه افتاد مدارس 4 شیفته و ..... بی کاری گرانی مسکن جان مادرتون بسه اینقد جوان داریم که اگه فقط یدونه بچه بیاران حا لا حا لاها این سونامی ویرانگر مملکتو ویرانترش کنه می دونم چاپ نمی کنید نوشتم حداقل خودتون بخونید و تو این جنایت شریک نشید
  • بدون نام IR ۱۳:۵۹ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۰
    39 0
    چرا اینایی که الآن سنگ آینده جمعیتی کشور رو به سینه می زنن و 50 سال بعدو می بینن، 30 سال پیش وضعیت فعلی کشور رو ندیدن که بخوان براش برنامه ریزی کنند؟
  • بدون نام IR ۱۴:۰۶ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۰
    28 3
    درجامعه امروز ما مرد و زن بايد پابه پاي هم كار كنند تا از پس خرج و مخارج سنگين زندگي بربياند ديگه كي وقت بچه دار شدن دارند؟؟؟
  • بدون نام US ۱۴:۲۵ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۰
    35 2
    خوب منقرض شه. کشور سالم میمونه
  • بدون نام IR ۱۵:۵۲ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۰
    33 1
    با چی ازدواج و زادوولد کنیم با کدوم کار کدوم درامد چرا از 100-150 میلیارد دلار صندوق ذخیره ارزی هیچ پولی خرج اشتغال و تولید نمیشه ؟ مگه سال حمایت از کار و تولید ملی نیست گناه نسل ما چیه که دولتمردان کاربلد نیستند فایده این دولت چیه؟ بزرگان نظام سکان مملکت رو به دست بگیرند
  • بدون نام IR ۱۶:۱۹ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۰
    32 1
    خوب که چی؟! حالا این همه فلسفه بافتین و آمار و ارقام میدین که چی بشه؟ جمعیت زیاد بشه که چی بشه وقتی از پس همینی که هست بر نمیاین. حالا اگه یکی بچه آورد ببخشید اونوقت کی خرجشو میده با این همه گرانی و تورم ووووووو.....
  • بدون نام IR ۰۰:۱۷ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۱
    20 1
    با این اوصاف بیکاری و الودگی هوا و عدم اشتغال و تحریم و تهدید روزانه به جنگ به زودی منقرض میشویم.
  • شهروز US ۰۰:۱۸ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۱
    25 0
    نه پس مثل هند و چین مردم ایران هم هی گدا و بد بخت تحویل اجتماع بدند
  • بدون نام IR ۰۰:۱۸ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۱
    10 4
    تا زمانی که نسل جدید جوان بر سر کار نیاید از سقوط رهایی نمیابیم.
  • بدون نام IR ۰۱:۰۸ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۱
    18 1
    ایشالا دنیا منقرض شه!
  • بدون نام IR ۰۹:۲۳ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۱
    27 1
    حالا فرهنگ مردم بالا رفته بده یک کار خوب مردم دارن میکنن و بچه دار نمیشن شما نزارید
  • من EU ۱۲:۵۳ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۱
    15 0
    والله اینجوری که داره پیش میره جمعیت ایرانی از گرسنگی خود به خود منقرض میشه!!1