جشنواره‌ها فیلم می‌بینند یا حاشیه‌های سیاسی آن را؟

محمود گبرلو، منتقد و کارشناس سینما، معتقد است توجه جشنواره‌های بین‌المللی به سینمای ایران را نمی‌توان کاملاً از مناسبات سیاسی و اجتماعی جدا دانست و در سال‌های اخیر، حاشیه‌های سیاسی، شرایط تولید و زیرزمینی بودن برخی آثار در میزان دیده‌شدن آن‌ها اثرگذار بوده است.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، در بررسی نسبت میان سیاست، کیفیت هنری و حضور سینمای ایران در جشنواره‌های جهانی، خبرآنلاین در گفت‌وگویی با محمود گبرلو، منتقد و کارشناس سینما، به بررسی تغییر معیارهای توجه جشنواره‌های بین‌المللی به آثار ایرانی، مقایسه این روند با دوران شکوفایی سینمای عباس کیارستمی، گسترش فیلم‌سازی غیررسمی و همچنین آسیب‌های تولید زیرزمینی پرداخت.

از سینمای کیارستمی تا موج آثار زیرزمینی

گبرلو در بخشی از این گفت‌وگو با مقایسه شرایط امروز سینمای ایران با دوران شکل‌گیری و شکوفایی سینمای عباس کیارستمی، تأکید می‌کند که ماندگاری آثار ایرانی در جهان بیش از هر چیز به کیفیت، خلاقیت، نگاه انسانی و زبان مستقل سینمایی وابسته بوده است؛ نه جنجال سیاسی. او در عین حال معتقد است برخی فیلم‌های امروز، به دلیل شرایط تولید و محتوای اعتراضی، با توجه بیشتری از سوی جشنواره‌های خارجی مواجه می‌شوند.

مسئولیت مشترک حاکمیت، فیلم‌سازان و جشنواره‌ها

این منتقد سینما همچنین درباره ریشه‌های داخلی گسترش فیلم‌سازی زیرزمینی می‌گوید که نمی‌توان تمام مسئولیت شرایط موجود را متوجه فیلم‌سازان یا جشنواره‌های خارجی دانست و ضعف سیاست‌گذاری فرهنگی، فرسودگی قوانین، نبود مسیرهای روشن برای صدور مجوز و برخوردهای سلیقه‌ای نیز در شکل‌گیری این وضعیت نقش دارند. به اعتقاد او، در کنار اصلاح این روند، فیلم‌سازان نیز باید از تقلیل سینما به بیانیه سیاسی پرهیز کنند و جشنواره‌ها میان ارزش هنری آثار و جذابیت سیاسی آن‌ها تفاوت بگذارند.

متن کامل این گفت‌وگو را در اینجا بخوانید.

۵۹۲۴۴

کد مطلب 2273993

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 1 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین