توصیه رئیس‌جمهور پیشین ترکیه به تهران برای پرهیز از رویکرد حداکثری و نهایی‌سازی توافق / عبدالله گل: پنجره فرصت ایران رو به پایان است

تهاجم مشترک ایالات متحده و اسرائیل به خاک ایران نه تنها به اهداف از پیش تعیین‌شده برای براندازی دست نیافت، بلکه با آشکار ساختن آسیب‌پذیری پایگاه‌های آمریکایی و متزلزل کردن اعتماد کشورهای عربی به چتر امنیتی واشنگتن، جایگاه منطقه‌ای آمریکا را با چالش ساختاری مواجه کرد؛ با این حال، تهران برای تثبیت دستاوردهای تاکتیکی خود نیازمند پرهیز از رویکردهای حداکثری، اولویت‌بخشی به رفع تحریم‌ها و بهره‌برداری از فرصت تاریخی مصالحه پیش از انتخابات میان‌دوره‌ای نوامبر است.

به گزارش خبرآنلاین، عبدالله گل، رئیس‌جمهور اسبق ترکیه در یادداشتی برای پایگاه تحلیلی «پراجکت سیندیکیت» نوشت که در تاریخ ۱۰ اسفند گذشته (۲۸ فوریه)، ایالات متحده و اسرائیل با آغاز حملاتی گسترده در سراسر ایران و ترور رهبر عالی این کشور، جامعه جهانی را در بهت فرو بردند.

غرور ناشی از به چالش کشیدن رقبای قدرتمندتر می‌تواند رهبران ایران را به سوی در پیش گرفتن یک رویکرد حداکثری در مطالبات سوق دهد، اما چنین رویکردی نتیجه عکس خواهد داشت؛ بنابراین رهبری ایران باید از لحظه تاریخی کنونی استفاده کرده و دستاوردهای حاصله را تثبیت کندتلفات غیرنظامی به سرعت افزایش یافت؛ از جمله شهادت ۱۵۰ غیرنظامی (که اغلب آنان کودک بودند) در پی اصابت موشک‌های آمریکایی به یک مدرسه ابتدایی.

ایران نیز در پاسخی متقابل، اسرائیل و پایگاه‌های نظامی آمریکا در سراسر منطقه را هدف حملات قرار داد و عبور و مرور ترانزیت دریایی از تنگه هرمز را با محدودیت مواجه ساخت.

این تهاجم یک‌جانبه علیه ایران فاقد هرگونه مشروعیت بین‌المللی بود و ثبات کل خاورمیانه را دستخوش بحران کرد.

کشورهای عربی به دلیل میزبانی از پایگاه‌های نظامی آمریکا متحمل حملات تلافی‌جویانه ایران شدند و کشورهای سراسر جهان با هزینه‌های اقتصادی سنگین ناشی از جهش بهای انرژی روبه‌رو گشتند؛ رخدادی که به اعتبار و جایگاه امنیتی کشورهای خلیج فارس نیز لطمات شدیدی وارد آورد.

توصیه رئیس‌جمهور پیشین ترکیه به دستگاه دیپلماسی ایران برای پرهیز از رویکرد حداکثری و نهایی‌سازی توافق / عبدالله گل: پنجره فرصت ایران رو به پایان است

دو خطای بنیادین در محاسبات کاخ سفید

مسئولیت اصلی هر حکومتی حفظ و ارتقای رفاه شهروندان است؛ در شرایطی که حاکمیت و مردم هر دو خسارات سنگینی را متحمل شده‌اند، بالاترین اولویت باید دستیابی به لغو تحریم‌ها و بهبود شرایط معیشتی مردم باشدرئیس جمهور پیشین ترکیه در ادامه نوشت: سپس، در تاریخ ۱۸ فروردین (هفتم آوریل)، روزنامه نیویورک‌تایمز گزارشی تفصیلی منتشر کرد مبنی بر اینکه چگونه بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل توانست دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا را به حمله به ایران ترغیب کند؛ تصمیمی که اکنون باید از دو منظر بنیادین مورد بررسی قرار گیرد.

نخست، این واقعه نشان می‌دهد که ایالات متحده با چه سهولتی می‌تواند به درون یک جنگ کشانده شود. بی‌تردید یک ابرقدرت مجهز به تسلیحات هسته‌ای باید در مسائل مربوط به جنگ و صلح دارای سازوکارهای تصمیم‌گیری فوق‌العاده مستحکم باشد.

دوم، به نظر می‌رسد پیروزی پیشین آمریکا در ونزوئلا نوعی اعتمادبه‌نفس مفرط و کاذب ایجاد کرد که زمینه تهاجم به ایران را فراهم ساخت.

دولت ترامپ تصور می‌کرد با استفاده از اهرم قدرت نظامی توقف‌ناپذیر است، اما اوضاع در قبال ایران بسیار پیچیده‌تر و دشوارتر رقم خورد.

تا زمانی که آمریکایی‌ها دریافتند تنها شباهت میان دو کشور ذخایر نفتی آن‌هاست، دیگر بسیار دیر شده بود.

تصویر کشوری که در باتلاق درگیری با ایران گرفتار آمده، به شدت به موقعیت بین‌المللی واشنگتن آسیب زده است؛ رقبای پیشین آمریکا ابرقدرت‌هایی چون چین و روسیه بودند، اما اکنون ایران نیز به این معادله پیوسته است.

فرسایش هژمونی آمریکا و چرخش اعراب به سوی شرق

اسرائیل مدت‌ها تلاش کرد تا عربستان را به همراهی با واشنگتن در مقابله نظامی با ایران ترغیب کند، اما پادشاهی سعودی با هوشمندی از این دام دوری گزید و شایسته است رهبران ایران این خویشتن‌داری را به رسمیت بشناسندبه عقیده رئیس‌جمهور اسبق ترکیه، هم‌زمان کشورهای حوزه خلیج فارس به دلیل اقدامات نسنجیده آمریکا متحمل لطمات فراوانی شده‌اند.

اعتماد این پایتخت‌ها پیش‌تر در سال ۲۰۱۹ آسیب دیده بود؛ زمانی که ایالات متحده پس از حملات صورت‌گرفته به تاسیسات نفتی عربستان نتوانست به تعهد خود به عنوان ضامن امنیت پایبند بماند.

اکنون، پایگاه‌ها و دارایی‌های نظامی آمریکا که در خاک کشورهای خلیج فارس مستقر هستند، به جای آنکه منبع تامین امنیت باشند، به نقطه ضعف و منشأ آسیب‌پذیری آن‌ها بدل شده‌اند و واشنگتن دیگر یک شریک امنیتی قابل‌اعتماد تلقی نمی‌شود.

کشورهای خلیج فارس بدون تردید تلاش خواهند کرد شرکای بین‌المللی خود را نه فقط در حوزه دفاعی، بلکه در عرصه‌های دیگر همچون تجارت تنوع ببخشند؛ روندی که هژمونی و دست‌برتر آمریکا در منطقه را تضعیف خواهد کرد.

چین احتمالاً بزرگ‌ترین برنده این فضا خواهد بود، به‌ویژه با تکیه بر جایگاهی که پس از میانجی‌گری در توافق آشتی میان ایران و عربستان در سال ۲۰۲۳ به دست آورد.

ایران با وجود تمامی خساراتی که متحمل شد، اثبات کرد که توانایی پاسخ‌گویی متقابل و ایستادگی در برابر حملات آمریکا و اسرائیل را داراست.

آشفتگی داخلی و تغییر ساختار حاکمیتی که بسیاری در غرب انتظار آن را می‌کشیدند رخ نداد؛ برعکس، ایران از خود دفاع کرد و مردم در برابر یک متجاوز خارجی یکپارچه شدند.

ضرورت عبور از رویکرد حداکثری و اولویت رفاه عمومی

ایران باید از اتخاذ مواضع حداکثری دوری کند؛ چرا که کشور می‌تواند به لغو تحریم‌ها، پایان محاصره دریایی و بازگشت به جامعه جهانی دست یابد، بدون آنکه ناچار به تسلیم باشدبا این حال، این تحلیلگر ارشد بین‌المللی هشدار داد که ایران باید با هوشمندی و احتیاط کامل گام بردارد و دستاوردهای کوتاه‌مدت را با پیروزی‌های راهبردی درازمدت اشتباه نگیرد.

غرور ناشی از به چالش کشیدن رقبای قدرتمندتر می‌تواند رهبران ایران را به سوی در پیش گرفتن یک رویکرد حداکثری در مطالبات سوق دهد، اما چنین رویکردی نتیجه عکس خواهد داشت؛ بنابراین رهبری ایران باید از لحظه تاریخی کنونی استفاده کرده و دستاوردهای حاصله را تثبیت کند.

دو مسئله بنیادین در این زمینه شایسته بازبینی دقیق است: نخست ساختار سیاسی و رفاه داخلی در ایران، و دوم نظم فراگیر منطقه‌ای که فرصت‌های فراوانی برای همکاری‌های متقابلاً سودمند فراهم می‌سازد.

حتی اگر به نظر برسد ایران توان ادامه دادن به این منازعه را برای مدتی طولانی دارد، رهبران کشور باید هزینه‌های سنگین آن را در محاسبات خود لحاظ کنند.

مسئولیت اصلی هر حکومتی حفظ و ارتقای رفاه شهروندان است؛ در شرایطی که حاکمیت و مردم هر دو خسارات سنگینی را متحمل شده‌اند، بالاترین اولویت باید دستیابی به لغو تحریم‌ها و بهبود شرایط معیشتی مردم باشد.

علاوه بر این، اهرم راهبردی که ایران در کنترل تنگه هرمز به دست آورده دائمی نیست، زیرا مسیرهای جایگزین خطوط لوله به سرعت در حال توسعه هستند.

رهبران ایران همچنین باید مناسبات آینده با همسایگان خلیج فارس را مد نظر قرار دهند؛ اسرائیل مدت‌ها تلاش کرد تا عربستان را به همراهی با واشنگتن در مقابله نظامی با ایران ترغیب کند، اما پادشاهی سعودی با هوشمندی از این دام دوری گزید و شایسته است رهبران ایران این خویشتن‌داری را به رسمیت بشناسند.

افق عادی‌سازی روابط منطقه‌ای و فرصت رو به افول نوامبر

نویسنده یادداشت با تاکید بر اینکه در شرایط کنونی و در حالی که کشورهای عربی وابستگی امنیتی خود به آمریکا را زیر سوال برده‌اند، تداوم اقدامات تنش‌زا دستاوردهای راهبردی تهران را به خطر می‌اندازد، تصریح کرد برای رسیدن منطقه به موازنه‌ای نوین، ایران و عربستان باید پیوندهای خود را به حالت عادی برگردانند.

همین گام به تنهایی تحولی بزرگ خواهد بود، چرا که اجازه می‌دهد دو کشور از نگریستن به یکدیگر به عنوان یک تهدید همیشگی دست بردارند.

افزون بر این، عادی‌سازی روابط میان کشورهای مسلمان، پیشرفت در پرونده فلسطین را تسهیل می‌کند؛ جایی که رویکردهای پیشین صرفاً بهانه‌ای به دست اسرائیل داده بود تا با بهره‌گیری از کمک‌های نظامی نامحدود آمریکا برنامه‌های خود را به پیش ببرد.

ایران باید از اتخاذ مواضع حداکثری دوری کند؛ چرا که کشور می‌تواند به لغو تحریم‌ها، پایان محاصره دریایی و بازگشت به جامعه جهانی دست یابد، بدون آنکه ناچار به تسلیم باشد.

عبدالله گل در پایان تاکید کرد با این وجود، پنجره فرصت تاریخی به سرعت در حال بسته شدن است.

پس از انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره آمریکا در نوامبر، دولت ترامپ فوریت کمتری برای نهایی‌سازی یک توافق دیپلماتیک احساس خواهد کرد و حتی ممکن است در صورت شکست احتمالی جمهوری‌خواهان در پای صندوق‌های رای، مسیر انتقام‌جویی را در پیش بگیرد.

اما همان‌گونه که ایران باید پیش از تضعیف موقعیت چانه‌زنی خود شتاب کند، دیگر بازیگران نیز باید دغدغه‌ها و ادراک امنیتی تهران را به رسمیت بشناسند؛ چندین دهه خصومت مداوم علیه کشور صرفاً مواضع تهران را سرسخت‌تر کرده است و چالش اصلی پیش روی تمام طرف‌ها، ایجاد آشتی میان نگرانی‌های امنیتی ساختار سیاسی با حق مشروع ملت ایران برای زندگی در رفاه، صلح و امنیت پایدار خواهد بود.

کد مطلب 2284476

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 6 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 24
  • نظرات در صف انتشار: 3
  • نظرات غیرقابل انتشار: 10
  • مجید IR ۱۲:۲۸ - ۱۴۰۵/۰۷/۱۴
    2 18
    بنظرم ایران تعدادی تاسیسات نفتی را هدف قرار دهد
  • حامد IR ۱۲:۳۴ - ۱۴۰۵/۰۷/۱۴
    10 30
    کل اگر طبیب بودی سر خود دوا نمودی. تو اگر استراتژی بلد بودی توسط اردغان فیتیله پیچ نمی شدی. در حال بهتره ترکیه توانش را بگذاره برای عبور از بحرانهای مالی و نظامی در آینده هرچه زودتر سر بر می‌آورد.
  • حقیقت IR ۱۳:۲۵ - ۱۴۰۵/۰۷/۱۴
    9 8
    جناب عبدالله گل آمریکاواسرائیل دقیقاباکمک مالی وحتی شایدنظامی وباترغیب همین کشورهای عربی باایران جنگیداسلام بیشترین ضرباتی راکه میخوردازهمین مسلمانهای دروغکی واسمی است
  • کمیل IR ۱۳:۲۹ - ۱۴۰۵/۰۷/۱۴
    4 17
    اقای عبد تو که لالایی بلدی چرا خوابت نمیبره.بهتره برا بلاد خودت نسخه بپیچی.قربون درز و بیرینت
  • سید مرتضی علم الهدی IR ۱۳:۳۱ - ۱۴۰۵/۰۷/۱۴
    10 8
    کسی موافق جنگ نیست.ولی آمریکا به هیچ تعهدی پایبند نیست.باید جوری توافق بشه که هزینه زیر پا گذاشتن تعهدات خیلی زیاد باشه که مجبور بشه به توافق خود متعهد باشد.
  • گرسنه FR ۱۳:۴۴ - ۱۴۰۵/۰۷/۱۴
    22 8
    کشور ایران را روضه خوان ها نابودش می کنند این عقده ای های خونریز که تاریخ ۱۴۰۰ سال پیش را که جنگ شمشیر بود را با امروز که سلاح های اتمی در کار است اشتباه گرفتند
  • راستگو IR ۱۳:۵۲ - ۱۴۰۵/۰۷/۱۴
    6 7
    تمامی سیاسیون واساتید دانشگاه های آمریک منجمله مرشایمر اگر سیاسیون و علمای حکومتی ایان توجه کرده باشند همه از شکست آمریکا ناراحت بودند وسخنرانیهایشان بیشتر راهکار های سیاسی و جنگی به ترامپ بود ، ( توجه داشته باشید بیشتر مردم ایران از این گرانی‌ها و بی تدبیرهای حکومتی ناراضی هستند ولی در این ایام متحد شدند ، پس آنها نیز همین‌گونه هستند ، باید مواظب بود چون آنها نابودی ایران ودسترسی به منابع معدنی را مد نظر دارند
  • معلم IR ۱۴:۰۰ - ۱۴۰۵/۰۷/۱۴
    21 4
    واقعاً تجزیه و تحلیل عالی بود از اوضاع منطقه بویژه ایران،ان شاءالله عقلای قوم به این تجزیه و تحلیل دقت کنند و مفاد آن را عملی سازند
  • سعید IR ۱۴:۳۲ - ۱۴۰۵/۰۷/۱۴
    4 6
    ایران خیلی وقته با صبر و خویشتن داری سخاوتمندانه شیطنت های عربستان و کشورهای عرب خلیج فارس رو تحمل کرده و این خویشتن داری موجب سوء تفاهم و خودبزرگ بینی کاذب برای جسارت به ایران برای این کشورها شده. همونطور که ایران ناچاره روابطش رو با اونها بهبود ببخشه باید طوری عمل کنه که حساب کار دستشون بیاد و کاملاً شیرفهم بشن که کت تن کیه و رییس کیه تا دوباره ذره ای سوء برداشت و سوءتفاهم درباره صبر ایران براشون پیش نیاد.
  • محمد فانی تبریزی نژاد IR ۱۴:۳۹ - ۱۴۰۵/۰۷/۱۴
    16 3
    تاکنون این چنین تفسیر و تحلیلی جامع کامل و مانع و تحلیل پذیر که در یک فضا و آتمسفر صمیمانه و برادرانه و خیرخواهانه با نگاهی به تمامی زوایا ؛ مکنونات خودرا با سخاوت هرچه بیشتر ارائه دهد۰ زودتندسریع باید کار و تصمیم بهینه اتخاذ گردد و افسوس که خیلی زود دیر میشه ۰
  • . IR ۱۴:۴۳ - ۱۴۰۵/۰۷/۱۴
    3 11
    درخود ترکیه پایگاه آمریکا وجود دارد قطعا این پایگ در زمان حمله ی آمریکا و اسرائیل بی تفاوت نبوده را رادارها و مراکز اطلاعاتی آمریکا در این پایگاه برای تفریح ایجاد نشده خاندان آل سعود که بیش از یک قرن در این کشور حاکم شده اند و تقریبا مناصب مهم را بین شش هزار شاهزاده تقسیم کرده اند و کمترین دخالت مردم را در کشور تحمل نمی‌کنند ودر طول ۸سال جنگ مشوق صدام بوده اند و میلیاردها دلار اسلحه و تجهیزات به صدام کمک کرده اند ودر تاسیس داعش و گروههای افراطی در سوریه و عراق دخیل بوده اند ودر کشتار میلیونها سوری وعراقی مشارکت داشته اند و براساس اسناد موجود و اعتراف ترامپ ملعون در حمله ی به ایران دخیل بوده اند ودر گرسنگی دادن مردم یمن وکشتار و بمباران و تحریم مردم مظلوم یمن نقش همه جانبه ای داشته و دارند نمی‌توانند امثال ترکها که خود همکار آمریکا وهمیار عربستان در تاسیس داعش بوده آمد نمی‌توانند به ما موعظه کنند آل سعود به خط پایان نزدیک شده وانشا الله وعده خداوند محقق خواهد شد سوره غافر يَوْمَ لَا يَنفَعُ ٱلظَّـٰلِمِينَ مَعْذِرَتُهُمْۖ وَلَهُمُ ٱللَّعْنَةُ وَلَهُمْ سُوٓءُ ٱلدَّارِ(٥٢)
  • IR ۱۴:۴۸ - ۱۴۰۵/۰۷/۱۴
    11 1
    متاسفانه تصمیم گیری با آمریکاست و ایران فقط می تواند به تصمیم آمریکا واکنش نشان بدهد. اگر آمریکا دنبال شکست نظامی ایران باشد، ایران فقط دو گزینه تسلیم و مقاومت دارد و گزینه صلح یا توافق اساسا مطرح نیست حتی اگر ایران بخواهد امتیاز بدهد.
  • IR ۱۴:۵۸ - ۱۴۰۵/۰۷/۱۴
    22 10
    ای کاش مسئولان کشور ما هم متوجه خطراتی که جنگ بعدي می‌تواند برای کشور ایجاد کند باشند بسیار زیبا و درست صحبت کرده است
  • حسن IR ۱۵:۱۴ - ۱۴۰۵/۰۷/۱۴
    0 0
    به عبدالله گل بفرمایید نفهم گاو الاغ آمریکا قصد تفاهم ندارد قصد برده کردن و نکه پاره کردن ایران را دارد وگرنه برجام بود ووسط دوتا مذاکره به ایران حمله شد و تفاهم پاکستان بود آمریکا می‌گوید شرایط من باید اجرا شود ایران را هم بهش یک تکه کاغذ میدم بیندازند جلوی غرب پرستان به آن گاو بفرمایید آمریکا میخواست ایران را نابود کند ولی نتوانست مردم را بی خودی نترسان یکبار جنگ را با هر میزان خسارت باید با پیروزی تمام کرد به آن بی شعور هم بفرمایید ایرانی ها از عمرو عاص نفرت دارند نمی خواهند عمرو عاص صفت باشند حالا شما هستید بماند
  • جلال مسعودی IR ۱۵:۱۶ - ۱۴۰۵/۰۷/۱۴
    0 0
    مقاله خوبی بود ولی نتیجه گیری بدی دلشت توصیه های مناسبی نداشت عربستان ۴۷ سال است که علیه ما در جنگ است زمانی که با واسطه چین به ایران نزدیک شد خبر از جنگ واشنگتن واسرائیل علیه ایران می داد عربستان با وجود مشارکت در جنگ برنامه ریزی کرده بود که از عوارض جنگ در امان بماند حفظ حکومت مستبد بر بحرین ویژن و سوریه نیز از امر مهم است
  • ناشناس DE ۱۵:۲۴ - ۱۴۰۵/۰۷/۱۴
    0 0
    عربها عاقل تر و باشعور ترهستند که به چین روسیه خائن اعتماد کنند وکسانی که متحد روسیه وچین بوده‌اند ازحالوروزشون پیداست هرکشوری بهشون وابسته بوده درعقب ماندگی ماندگار بوده اند
  • شهروند IR ۱۶:۰۲ - ۱۴۰۵/۰۷/۱۴
    0 0
    یه لطفی میشه بکنین ، سخت نیست ، اسم‌ایران تو اخبار نیارین ، از جمهوری اسلامی استفاده کنین ، ایدئولوژی و شرایط همه مال جمهوری اسلامیه و مردم واقعی و ایرانی خواهان جنگ و خونریزی نیستن
  • کوروش IR ۱۶:۰۴ - ۱۴۰۵/۰۷/۱۴
    0 0
    شمامنظورتون از وفاق بین مردم وحکومت چیه شماها بیشترین تفرقه بین مردم انداختین مردم به همدیگه اطمینان ندارن.
  • محمود IR ۱۶:۰۷ - ۱۴۰۵/۰۷/۱۴
    0 0
    احسآ به آقای عبدالله گل راست گفته باید به حرف خوب عمل کرد
  • مرحبا IR ۱۶:۰۹ - ۱۴۰۵/۰۷/۱۴
    0 0
    به این به این بنده خدا گرسنه میگم ، بیا سرکوچه جوب شور یه جیزی برات میارم بخور ! 🧀
  • حسین IR ۱۶:۳۲ - ۱۴۰۵/۰۷/۱۴
    0 0
    کشور را از این بیشتر به سمت نابودی نبرید،اقتصاد سفره مردم چیزی ازش نمانده، توهم پیروزی را به خورد مردم ندهید چیزی از مملکت نمانده.عقل سلبم میگه گفتگو بهتر از نابودی زیر ساخت های کشور است.اگر شما رفتنی هستید کشور را با خود نبرید نسل های آینده به آن نیاز دارند.
  • میثم کارخانه IR ۱۶:۵۶ - ۱۴۰۵/۰۷/۱۴
    0 0
    پس بگو عبدالله گل برای نجات عربستان از جنگ یمن تلاش میکند نه برای پیروزی ایران. باید به گل گفت اولا ایران اگر جنگ بشه دیگه این مرتبه اسرائیل رو ویران می‌کند. دوماً ایران با پیروزی تبدیل به قدرت جهانی میشه و این چیزی نیست که آتاتورک ها دوست دارند. ثالثا عبدالله گل کار سعودی تمام است. خبرآنلاین غرب زده تو هم توهمات این سیاسی پارکینگ رفته رو منتشر نکن.
  • علی IR ۱۷:۰۰ - ۱۴۰۵/۰۷/۱۴
    0 0
    تعجب میکنم از سیاست مداران داخلی و خارجی ، ایران که چندین بار پای میز مذاکره نشست و همان زمان مورد حمله قرار گرفت از نظر آمریکا مذاکره یعنی تسلیم محض کدام ایرانی وطن پرست این را قبول میکند ؟
  • علی IR ۱۷:۰۳ - ۱۴۰۵/۰۷/۱۴
    0 0
    متاسفانه تمام کشورهای هم مرز منتظر شکست مطلق ایران هستند تا هرکدام به ارث نداشته خود برسند غافل از آنکه خود هدف بعدی هستند . ولی ایران با اتحاد همه جانبه و حداکثری مردم از این شرایط پیروز و سربلند بیرون میآید .

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین