۰ نفر
۱۸ آبان ۱۳۸۸ - ۱۲:۵۹

بررسی هزینه تمام شده هر کیلووات ساعت برق در جهان و ایران

آذرجزایری: در حالی‌که بسیاری از کارشناسان یکی از دلایل اصلی تولید برق از انرژی هسته‌ای به نسبت انرژی‌های فسیلی را پایین بودن قیمت تمام شده تولید هر کیلووات ساعت در این دو بخش می‌دانند اما براساس بررسی‌های صورت گرفته مابه‌التفاوت قیمت تمام شده تولید برق از انرژی هسته‌ای به نسبت انرژی فسیلی حدود 3 تومان براورد می‌شود. براساس این گزارش، قیمت تمام شده تولید هر کیلووات ساعت برق از نیروگاه‌های اتمی حدود 37 تومان برآورد می‌شود در حالی که تولید هر کیلووات ساعت برق فسیلی حدود 34 تومان است.

اگرچه در این میان باید تأکید داشت برخلاف تصورات بسیاری از کارشناسان یکی از دلایل ضرورت تولید برق از انرژی هسته‌ای مباحث فنی و مسایل محیط زیستی است.

این در حالی است که ایران از سال 1353 تاکنون در تلاش است تا اولین نیروگاه اتمی خود را وارد مدار تولید کند که پس از مذاکرات چند ساله با آلمانی‌ها و به سرانجام نرسیدن آن بالاخره روس‌ها مسئولیت ساخت نیروگاه اتمی بوشهر را برعهده گرفتند که البته حدود 10 سالی است که افتتاح این نیروگاه و تولید برق از انرژی اتمی در ایران هرروز به دلایلی مختلف به تأخیر می‌افتد. در این میان روس‌ها وعده می‌دهند که ایران تا دی ماه امسال تولید‌کننده برق هسته‌ای خواهد شد. براین اساس قرار است فاز اول نیروگاه بوشهر تا پایان سال 2009 و با طرفیت حدود یک هزار مگاوات وارد مدار تولید شود. در این میان اگرچه اعلام می‌شود که مراحل نهایی تولید از این نیروگاه با 96 درصد پیشرفت در حال انجام است اما براساس پیش‌بینی برخی از کارشناسان تولید برق از این نیروگاه بازهم به تعویق خواهد افتاد.

این در حالی است که چشم‌انداز تولید 3 هزار مگاوات برق از نیروگاه بوشهر در افق 20ساله ترسیم شده چراکه در افق بیست ساله، ایران باید به غیر از نیروگاه بوشهر، 19 هزار مگاوات دیگر را طبق تکلیف مجلس و این سند از برق هسته‌ای بهره گیرد.

کشورهای دیگر کجای راهند

کشورهای مختلف در تولید برق هسته‌ای روند گوناگونی داشته‌اند. به عنوان مثال کشور انگلستان که تا سال 1965 پیشرو در ساخت نیروگاه اتمی بود، پس از آن تاریخ، ساخت نیروگاه اتمی در این کشور کاهش یافت، اما برعکس در آمریکا به اوج خود رسید. کشور آمریکا که تا اواخر دهه 1960 تنها 17 نیروگاه اتمی داشت، در طول دهه‌های 1970و 1980 بیش از 90 نیروگاه اتمی دیگر ساخت. این مسئله نشان‌دهنده افزایش شدید تقاضای انرژی در آمریکاست. هزینه تولید برق هسته‌ای در مقایسه با تولید برق از منابع دیگر انرژی در آمریکا کاملاً قابل رقابت می‌باشد.

هم‌اکنون فرانسه با داشتن سهم 75 درصدی برق هسته‌ای از کل تولید برق خود در صدر کشورهای جهان قرار دارد. پس از آن به ترتیب لیتوانی (73 درصد)، بلژیک (57 درصد)، بلغارستان و اسلوواکی (47 درصد) و سوئد (6/48‌درصد) می‌باشند. آمریکا نیز حدود 20 درصد از تولید برق خود را به برق هسته‌ای اختصاص داده است. گرچه ساخت نیروگاههای هسته‌ای و تولید برق هسته‌ای در جهان از رشد انفجاری اواخر دهه 1960 تا اواسط 1980 برخوردار نیست، اما کشورهای مختلف همچنان درصدد تأمین انرژی مورد نیاز خود از طریق انرژی هسته‌ای می‌باشند.

طبق پیش‌بینی‌های به عمل آمده روند استفاده از برق هسته‌ای تا دهه‌های آینده همچنان روند صعودی خواهد داشت. در این زمینه، منطقه آسیا و اروپای شرقی به ترتیب مناطق اصلی جهان در ساخت نیروگاه هسته‌ای خواهند بود. در این راستا، ژاپن با ساخت نیروگاه‌های اتمی با ظرفیت بیش از 25000 مگا وات در صدر کشورها قرار دارد. پس از آن چین، کره جنوبی، قزاقستان، رومانی، هند و روسیه جای دارند. استفاده از انرژی هسته‌ای در کشورهای کانادا، آرژانتین، فرانسه، آلمان، آفریقای جنوبی، سوئیس و آمریکا تقریباً روند ثابتی را طی دو دهه آینده طی خواهد کرد.

پایین بودن قیمت حاشیه است

در این میان برخلاف آنکه بسیاری بر احداث نیروگاه اتمی در ایران به دلیل پایین بوده هزینه تولید برق از این انرژی تأکید دارند وزیر سابق نیرو در آخرین ماه‌های حضور خود در وزارتخانه متبوعش با تأکید بر ناگفته‌هایی از نیروگاه‌های اتمی تأکید کرده بود: بعضاً به شوخی به برخی همکاران خود می‌گویم که رنگ برق هسته‌ای با سایر برقها متفاوت است. واقعیت این است که برق هسته‌ای از نظرماهیت هیچ فرقی با سایر برق‌های تولیدی از فسیلی، باد و برقابی ندارد. اما یک مشخصه و ویژگی اصلی آن عدم تولید آلودگی محیط زیست و گاز گلخانه‌ای است.

براساس گفته‌های پرویز فتاح، کنترل فرکانس شبکه یکی دیگر از خصوصیات تولید برق از انرژی هسته‌ای است که نیروگاه‌های فسیلی از انجام آن عاجز هستند، این درحالی است که فرکانس شبکه برق در برق‌های فسیلی متغیر است و زمان می‌برد تا به عدد خاصی برسد.

به گفته او، همچنین نیروگاه اتمی می‌تواند فرکانس را به سرعت به حد دلخواه تغییر دهد؛ به این معنا که در عرض یک دقیقه می‌تواند فرکانس برق شبکه را از 100 به 500 یا 600 مگاوات برساند یا برعکس درعرض یک دقیقه نیز می‌تواند فرکانس را از 1000 به 200 مگاوات برسد. در حالی‌که نیروگاه‌های فسیلی قادر به انجام این وظیفه نیستند.

کد خبر 23746

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۰۵:۵۵ - ۱۳۸۹/۰۳/۲۹
    8 0
    با سلام خبر درست نمیدید تحمل میکنیم ،لااقل در چاپ این جور مطالب از یک برق کار کمک بگیرید تا به شما بفهمونه که واحد فرکانس هرتز است نه وات حیف نونها
  • بدون نام IR ۱۳:۳۶ - ۱۳۸۹/۰۴/۰۱
    1 0
    کلمه فرکانس را اشتباه نوشته اید. باید از تولید لحظه ای استفاده می کردید البته این حساب کتاب شما با قیمت کنونی انرژی فسیلی است نه با قیمتهای آینده و بدون ملاحظه اینکه این منابع به زودی پایان خواهد یافت

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین