به گزارش خبرآنلاین، رمان «تنهایی دم مرگ» نوشته نوبرت الیاس با ترجمه صالح نجفی و امید مهرگان از سوی انتشارات گام نو روانه بازار نشر شده است. کتاب«تنهایی دم ِ مرگ» متاثر از مرگ مادر و پدر الیاس در اردوگاه های کارِ اجباریِ آشووتیس است؛ او پس از ترک اجباری وطن همراه با والدین اش، چند مدتی با آن ها بود اما آن ها تصمیم به بازگشت گرفتند و او آنها را همراهی نکرد. بعد از مدت ها دیگر خبری از آن ها نشد. او حدس زد که آن ها در اردوگاه های کار اجباری تلف شده اند. مرگ خوفناک آن ها، مرگی ناشی از توحش در قرن استیلای تمدن مدرن ـ برای الیاس 44 ساله در حکم ضربه ای روحی و جبران ناپذیر بود...
لحن سرد و نثر به اصطلاح مدرن ـ علمی الیاس در این کتاب کوچک اما خواندنی، آن را به کتابی بری از هر نوع توهم ماوراء طبیعی در باب مرگ بدل ساخته است.
این کتاب درباره سوگ یا ماتمِ ناشی از مرگ عزیزان نیست، بلکه درباره سوگ احتمالی عزیزان و یا دیگرانی ست که دارند می میرند. الیاس قصد ندارد از تجربه مواجهه با مرگ سخن بگوید بلکه به نظر می رسد او نیز با آدورنو متفوق القول باشد که «مرگ چیز کثیفی ست» و صحبت از این به میان می آورد که مراقبت از خود بیماران گاهی در سایه روند مراقبت از اندام های ایشان رنگ می بازد و از یاد می رود.
نهاد بیمارستان(همچون نهاد پادگان، مدرسه، زندان، خانه سالمندان با قرائتی فوکویی از نظم و مراقبت در آن ها) موجب شده است محتضران از اطرافیان خویش جدا افتند و در انزوا بمیرند. اما الیاس قصد ندارد هیچ نوع راه حل عجیب و غریبی پیشنهاد کند. اتفاقا بزرگی کار او این جاست که او کتابی درباره مرگ نوشته و خیلی ساده پیشنهاد کرده که دست کم محتضران را در دم مرگ تنها نگذاریم و سالمندان در پیری و از کار افتادگی را به دست نظم خشک خانه سالمندان نسپریم.
نویسنده در این کتاب انسان معاصر را روایت می کند که همانطور که در عشق، تنهاست در هنگام مرگ نیز طعم تنهایی را می چشد و این خاصیت دنیای تمدن زده معاصر است. به این جملات از متن کتاب توجه کنید: «کشمکش نیروهای مذهبی و حاکمان غیرمذهبی در سال های اخیر در برخی نقاط عالم، آدم را به یاد تب و تاب عواطف جمعی و خصومت هایی می اندازد که نظام های دینی در قرون وسطی گاه و بی گاه به راه می انداختند...در قرن هفدهم، مردان می توانستند در ملاء عام گریه کنند، امروز این کار سخت و نامعمول شده است...چگونه مردن یک فرد بیش از همه در گرو آن است که آیا و تا چه حد در طول زندگی اش توانسته هدف و آرمانی برای خود دست و پا کند... و آنها را تحقق بخشد... تا چه حد احساس کند که زندگی اش پربار و با معنا یا بی ثمر و بی معنا بوده است...تحقق معنا برای یک فرد پیوند تنگاتنگی دارد با معنایی که او در طول زندگی به واسطه رفتار یا حرفه اش، در نزد دیگران می یابد...»
ساکنان تهران برای تهیه این کتاب و همچنین سفارش هر محصول فرهنگی مورد علاقه دیگر(در صورت موجود بودن در بازار نشر) کافی است با شماره 20- 88557016 سامانه اشتراک محصولات فرهنگی؛ سام تماس بگیرند و آن را در محل کار یا منزل _ بدون هزینه ارسال _ دریافت کنند.
6060
نظر شما