ماه، امشب در تثلیث است (شب دهم ماه قمری با فاصله 120 درجه از خورشید و فاز 75درصد) و بنابراین فرصت خوبی پیش آمده تا اگر آسمانی نیمهابری دارید، به جستجوی این پدیده جوی بپردازید. ابرهایی که در ارتفاعات بالاتر جو تشکیل میشوند، معمولا از بلورهای ششوجهی آب (شبیه به مداد) تشکیل شدهاند که به طور تصادفی در فضا پراکنده شدهاند. پراش نور در اطراف این بلورها حلقهای از نور را در اطراف ماه تشکیل میدهد که شعاع آن 11 درجه است و به آن هاله ماه میگویند. در مناطقی که میزان بخار آب در هوا بسیار زیاد است (مانند نواحی ساحلی)، حلقههایی رنگی در اطراف ماه دیده میشود که به آن خرمن ماه میگویند؛ اما در شرایطی خاص، بازتاب نور از بلورهای یخی که موازی یا عمود بر افق قرار گرفتهاند، تجمعی از نورهای تشکیلدهنده سفید (بنفش، آبی، سبز، زرد، نارنجی و قرمز) را در فاصله 23 درجهای از ماه و در راستای موازی یا عمود بر افق ایجاد میکند که به آن، داغ ماه میگویند.
درست است در این پدیده نیز طیفی از رنگ دیده میشود، اما ماهیت این پدیده با رنگینکمانی که به هنگام باران دیده میشود، متفاوت است. در رنگینکمان، پرتوهای نور از پشت ناظر به قطره میتابند، درون آن شکسته و بازتاب شده و بهصورت حلقهای رنگی به سمت ناظر برمیگردند؛ درحالیکه در پدیده هاله یا داغ ماه، نور ماه در مسیر رسیدن به ناظر در اطراف بلورها و ریزقطرات دچار پراش شده، متفرق میشود و به شکل حلقهای در اطراف ماه ظاهر میشود.
سه شب پیش، باری استرلینگ از هیستون در انگلستان ای عکس را از داغ ماه ثبت کرد. ماه در سمت راست و داغ ماه به صورت لکهای رنگین در سمت چپ تصویر و به فاصله 23 درجه از ماه (46 برابر قطر ظاهری ماه) دیده میشود. برای مشاهده عکس در ابعاد بزرگ، میتوانید اینجا را کلیک کنید.
5353
نظر شما