حضرت امام صادق سفارش می کند که اول خودمان اعمال نیکو انجام بدهیم و سپس به خانواده مان سفارش کنیم، زیرا اگر خود انسان اعمال نیک انجام ندهد و بخواهد دیگران را به اعمال نیک دعوت کند، نه تنها اثر ندارد بلکه اثر آن معکوس است.
حضرت امام جعفر صادق علیه السلام فرمودند:
هنگامی که این آیه شریفه نازل شد: ای کسانی که ایمان آورده اید! جانهای خود و خانواده خود را از آتش جهنّم حفظ کنید.(1) مردم پرسیدند: چگونه خود و خاندان خود را از آتش جهنّم حفظ کنیم؟ حضرت علیه السلام در جواب فرمودند: اعمال خیر انجام دهید و خاندان خود را به انجام اعمال خیر سفارش و یادآوری کنید و آنها را به روشها و شیوه های اطاعت الهی مودّب و تربیت کنید.(2)
شرح حدیث:
حضرت سه مطلب برای حفظ انسان و خانوادهاش از آتش جهنم فرمودند؛ اوّل: خودت به دنبال انجام اعمال خیر رفته و در آن راه کوشش و مبادرت کن. دوّم: نسبت به خاندان خود؛ همسر، فرزند، پدر، مادر، خواهر، برادر، بستگان و... به انجام اعمال خیرسفارش و یادآوری کن.
اوّل خودت اعمال نیکو انجام بده و بعد به خانوادهات سفارش کن. زیرا اگر خود انسان اعمال نیک و خوب انجام ندهد و بخواهد دیگران را به اعمال نیک دعوت کند، نه تنها اثر ندارد بلکه اثر آن معکوس است. سوّم: خودت را به اطاعت از اوامر الهی، انجام واجبات و ترک نواهی و گناه و معصیت مودّب و تربیت کن. به گونهای که ملکه شود و بعد به خانوادهات آموزش بده و تربیت کن به گونهای که امر خیر ملکه آنها شده و امور زشت ملکه انسان نشود.
اوّل انسان نسبت به خودش وظیفه دارد و بعد هم نسبت به خاندان خود. او نباید نسبت به آن افراد بیتفاوت باشد، همانطور که اگرخاندان او بر اثر سفارش و تربیت او به اطاعت و نیکوکاری روی آورند خیر آن کار، باقیات الصالحات و برای پدر و مادر است. هرچند که از دنیا رفته باشند. اگر انسان در تربیت صحیح خانواده خود کوتاهی کرده با شد، تا زمانی که آنها گناه و معصیت انجام میدهند اثر شرّ آن گناه به او میرسد هرچند که از دنیا رفته باشند. وای به حال کسی که خانواده اش را به کار شیطانی ترغیب کرده باشد. دراین جا نقش پدر و مادر در تربیت الهی و انسانی خانواده خود حایز اهمیت است.
پی نوشت:
1. سوره تحریم، آیه 6
2. مستدرک جلد 2 باب 8 روایت 13882 صفحه 200
/30462
شرح حدیثی از امام جعفر صادق(ع) توسط آیت الله مجتبی تهرانی
کد خبر 242451
نظر شما