محمدرضا نجفی منش، عضو هیات مدیره انجمن قطعه‌سازان در برنامه تلویزیونی نمودار شبکه بازار دلایل افزایش قیمت خودرو را مطرح کرد.

نجفی منش در پاسخ به این سوال مجری برنامه که از او پرسید « چرا قیمت خودرو افزایش پیدا کرده است؟ » گفت: « اگر ابتدای کار را بخواهیم نگاه کنیم، چرایی این قضیه به پیش از اجرای هدفمندی یارانه ها ارتباط پیدا می کند. هنگامیکه هدفمندی یارانه ها آغاز شد، تصمیم بر این شد که قیمت ها واقعی شود. قیمت ها که واقعی شد طبیعتا قیمت حامل ها انرژی بالا آمد. در این مدت سیاست بر این بود که قیمت خودرو ها را بالا نبرند و سعی بر این شد که قیمت خودرو در حدی نگه داشته شود که فشار عمده ای به مردم وارد نشود. حتی برخی خودرو سازان قیمت خودرو را حدی پایین آورند تا همراهی با دولت داشته باشند. ما چون عقیده داشتیم هدفمندی یارانه ها درست است از اجرای آن حمایت می کردیم. »

عضو هیات مدیره انجمن قطعه‌سازان ادامه داد: « سود خودرو سازان کم تر شد اما به هر حال به حاشیه زیان نیافتاند. تا اینکه به سال 90 رسیدیم. در سال 90 به بالا ترین میزان تولید در کشور رسیدیم و  یک میلیون و 600 هزار عدد خودرو تولید شد. اینجا حق بر این بود که نظام پولی و بانکی و لیزینگ به کمک می آمدند. یعنی پولی که مردم می خواستند خودرو را بخرند برای آنها تامین می کردو آنها قسط را به لیزینگ یا بانک می دادند. این کار انجام نشد. خودرو سازان هم تولید زیادی داشتند و برای اینکه خودروی تولید شده را به فروش برساند به صورت مدت دار آن را فروخت. یعنی از خودش به مردم وام داد. حدودا بیش از 4 هزار میلیارد تومان پول خودرو ساز به دست مردم رفت. 4 هزار میلیارد تومان بیرون رفت و قبل آن هم دولت هیچ وام بلند مدتی برای سرمایه گذاری های بلند مدت ندادند.» 

نجفی منش در ادامه توضیحات خود گفت: «  سه هزار میلیارد تومان هم اینگونه هزینه شد. یعنی 7 هزار میلیارد تومان از 12 هزار میلیارد تومانی که خودروسازان از بانک ها وام گرفته بودند از دست آنها بیرون رفت. ضعیف شدند و نتوانستند پول قطعه سازان را به موقع بدهند و نتوانستند مواد اولیه وارد کنند. آثار این موضوع را اواخر سال 90 مشاهده کردیم که وضعیت دارد به هم می خورد. ما رفتیم به مسئولان گفتیم که همچین داستانی دارد اتفاق می افتد و آنها گفتند هیچ اتفاقی نمی افتد. سال 91 که وارد شدیم این اثرات کم پولی و بی پولی آرام آرم خودش را نشان داد. در چند ماه نخست تولید قطعات خودرو پایین آمد و به دنبال آن خودرو سازان هم تولید شان پایین آمد. در این فاصله داستان نرخ ارز به وجود آمد. شعار گونه نمی گویم که تحریم ها اثر نداشته اما ما یاد گرفتیم چگونه از تحریم ها عبور کنیم و چگونه آنها را دور بزنیم. اما درست در سال 91 که سال تولید حمایت از تولید ملی انتخاب شده مشکلات ما بیشتر شده است. »  
3939

کد خبر 276808

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 9
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • آرش IR ۱۲:۴۶ - ۱۳۹۱/۱۱/۲۵
    86 3
    همه ماجرا از انحصار بازار توسط دو خودرو ساز داخلی شروع شد . از جایی که حتی مدیران خودرو یا کرمان خودرو هم باید قیمت محصولات خود را با این دو غول انحصار هماهنگ کنند . همین تولید کنندگانی که با فشار روی نماینده ها اجازه کاهش تعرفه ها رو نمی دادند . همون هایی که با عدم عرضه خودرو به بازار باعث شدند قیمتها به اینجا برسه . همونهایی که خودرو را بجای تحویل به مردم به دست دلال ها می دادند . تا زمانی که تعرفه ها برداشته نشه و ورود خودرو های با کیفیت و با قیمت مناسب امکان پذیر نباشه باید همچنان به ساز ایران خودرو و سایپا به هر قیمتی حرکات موزون انجام دهیم .
  • آرش IR ۱۲:۴۶ - ۱۳۹۱/۱۱/۲۵
    45 6
    همه ماجرا از انحصار بازار توسط دو خودرو ساز داخلی شروع شد . از جایی که حتی مدیران خودرو یا کرمان خودرو هم باید قیمت محصولات خود را با این دو غول انحصار هماهنگ کنند . همین تولید کنندگانی که با فشار روی نماینده ها اجازه کاهش تعرفه ها رو نمی دادند . همون هایی که با عدم عرضه خودرو به بازار باعث شدند قیمتها به اینجا برسه . همونهایی که خودرو را بجای تحویل به مردم به دست دلال ها می دادند . تا زمانی که تعرفه ها برداشته نشه و ورود خودرو های با کیفیت و با قیمت مناسب امکان پذیر نباشه باید همچنان به ساز ایران خودرو و سایپا به هر قیمتی حرکات موزون انجام دهیم .
  • بدون نام IR ۱۴:۰۰ - ۱۳۹۱/۱۱/۲۵
    34 0
    باید باور کنیم؟
  • محسن IR ۱۴:۴۸ - ۱۳۹۱/۱۱/۲۵
    57 1
    حالت اول : خودرو ملی است مانند پراید ، سمند ، رانا : پس توسط قطعه سازان داخلی و به ریال کار پیش میره پس افزایش قیمت باید در چهارچوب تورم عمومی باشه - نه 150 درصد در 6 ماه حالت دوم : خودرو وارداتی است مانند مگان و ماکسیما : آقا با ارز مبادله ای حساب کنید مگان 34000 دلار !!! خدائیش شما که قطعه میاری مونتاژ میکنید که تعرفه ندارید !! پس چرا بیش از دوبرابر قیمت جهانی میفروشید؟؟ فکر کنم دم خروس زیادی زده بیرون آقایون
    • پدرام IR ۱۷:۴۶ - ۱۳۹۱/۱۱/۲۵
      1 24
      محسن عزیز نخست این که فرمودید خودرو ملی است و در نتیجه کل کار با ریال پیش میره، این برداشت درست نیست. بسیاری از مواد اولیه (مانند پلیمرها و ورق های فولادی) به دلایل مختلف از خارج وارد میشه و این منافاتی با ملی بودن هم نداره. مگه شما فکر میکنید که خودروساز کره ای و یا ژاپنی تمامی صفر تا 100 نیاز خودش به و قطعات مورد نیاز رو (از مواد اولیه گرفته تا مجموعه ها) در داخل کشور خودش مرتفع میکنه؟ خیر اونها هم بسیاری از مواد رو وارد میکنن و یا برخی قطعات رو از خارج خرید می کنن و باز هم اسم خودروی کره ای روی ماشین های تولیدی این خودروسازان وجود داره. دوم فرمودید که قطعات منفصله ورودی برای مونتاژ خودرو تعرفه گمرکی نداره که این هم درست نیست و می تونین به سایت گمرک جمهوری اسلامی رجوع کنین
  • علي IR ۱۵:۲۵ - ۱۳۹۱/۱۱/۲۵
    37 1
    با سلام دوستان! عزيزان! تا وقتي که بازار خودرو انحصاري هست نه تنها وضع همينه، بلکه بدتر هم ميشه. يک خواسته داشته باشین: شکست انحصار بازار خودرو با حذف کامل تعرفه گمرکي!!!!!!
  • بدون نام IR ۱۵:۲۷ - ۱۳۹۱/۱۱/۲۵
    39 1
    اينقدر درست دارم تعرفه واردات خودرو صفر بشه دلارم بشه همون ٩٠٠ تومن اونوقت قيافه اين آقارو ببينم! مطمئن باشيد اگه مردم حق انتخاب داشتن هيچ وقت خودروهاى اين ٢تا خودرو سازو نميخريدن
  • بی نام IR ۱۷:۱۸ - ۱۳۹۱/۱۱/۲۵
    22 0
    یه راه بیشتر نداره دوستان . سزای گران فروش نخریدنه ، همین
  • محمد کرمانشاهی IR ۱۹:۲۷ - ۱۳۹۱/۱۱/۲۵
    21 0
    به نظر من تا دولت سراغ آجیل فروشی نرفته بریم آجیل شب عید و تهیه کنیم و الا دولت آجیل رو با نرخ ارز مبادله ای برامون حساب میکنه ها !!!!! کیلویی 200000 تومان بعد تا نماینده ها بیان قیمت آجیل رو پایین بیارن ایام عید گذشته و ما آجیلها رو با همون قیمت 200000 تومان خوردیم بدوین وا نستین "انجمن حمایت از آجیل خوران شب عید و آجیل فروشان شب عید"

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین