بهنوش خرمروز: فناوری، سبک زندگی انسانهای ساکن کره خاکی را حسابی تغییر داده است. به همین نسبت هم، اختلالات و رفتارهای تازهای در جامعه انسانی، شناسایی میشود. احتمالا درباره اعتیاد به اینترنت و یا وسواس گوشی همراه، یا فوبیای بدون گوشی همراه ماندن شنیدهاید، اما این یکی جدید است: دایستکسیا (dystextia) یا اختلال در تایپ پیامک!
به گزارش دیسکاوری، وقتی پزشکان دیتروید متوجه شدند که بیماری، برای همسر خود پیامهای درهم و برهم میفرستد؛ حدس زدند که مشکل، چیزی بیشتر از حواسپرتی ناشی از تایپ پیامک در حین رانندگی است. آنها این فرد را با مقیاس آسیب موسسههای سلامت ملی مورد برسی قرار دادند و جالب اینکه هیچ رفتار عجیب یا نشانه دیگری در وی پیدا نکردند.
نمره این فرد مشکوک در مقیاس، 2 بود که نشان میداد احتمالا آسیب بسیار خفیفی وجود دارد. اما بعد، تصویربرداری از مغز نشان داد که این مرد از آسیب متوسطی رنج میبرد. روز بعد، باز مرد مورد بررسی قرار گرفت. جالبتر این بود که او میتوانست جملهها را دقیق و بدون اشکال بیان کند، اما همانها را در قالب پیامک بهشکل درهم و برهم روی گوشی همراه خود تایپ میکرد و شگفتتر این که متوجه درهم و برهم تایپ شدن آنها هم نمیشد. به همین دلیل هم محققین اختلال او را دایستکسیا یا اختلال در تایپ پیامک نامیدند.
ظاهرا این مرد ساکن دیتروید، اولین موردی نیست که چنین اختلالی را نشان میدهد. در بایگانی نورولوژی، گزارشی از یک زن 25ساله باردار ثبت شده که برای همسرش، پیام کوتاه درهم و برهمی فرستاده و همسرش از روی همین پیامکها، احساس کرده که باید مشکلی وجود داشته باشد.
نمونههایی از این دست، باعث شدهاند محققین فرضیه تازهای بسازند، این که احتمالا در زمان تایپ پیامک، مغز به شیوهای کاملا متفاوت از سایر انواع استفاده از زبان یا نوشتن رفتار میکند.
دکتر امران کاسکار، رزیدنت عصبشناسی بیمارستان هنری فورد که مسئول درمان این بیمار بوده است میگوید: «ممکن است این حوزه تازهای از زبان باشد که تا به حال بررسی و مطالعه کافی در مورد آن صورت نگرفته است. در انسانها، زبان دستخوش تغییر و تکامل میشود. آیا پیامک نوعی زبان ویژه است که مغز در حال ایجاد و رشد آن است؟»
جواب این سوالها هنوز روشن نیست. اما به نظر میرسد که پیامکهای درهم و بیربط، میتوانند برای فرایند تشخیص توسط پزشکان مفید باشند. به علاوه، زمان ارسال پیامکها، ثبت میشود و به پزشکان کمک میکند دقیقا بدانند که علائم از چه زمانی شروع شده است.
53272
به نظر میرسد فعالیت مغز در زمان تایپ پیامکها متفاوت از هر فعالیت زبانی یا نوشتاری دیگر است. برخی، میتوانند راحت حرف بزنند و بنویسند، اما در تایپ پیام کوتاه مشکل جدی دارند! پزشکان این اختلال را دایستکسیا نامیدهاند.
کد خبر 283362
نظر شما