۰ نفر
۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۲۲:۳۰

هادی معیری نژاد

در جامعه ما ازدواج یک ارزش است که واقعا هست اما در مقابل تجرد یک جرم بالقوه تلقی شده که واقعا نیست.
ازدواج به دلیل آنکه باعث ایجاد خانواده ، توالی نسل بشر و جلوگیری از پاره ای انحرافات جنسی می شود در تمامی ادیان و سنن جوامع، ارزش و گاه مقدس تلقی می شود .
از طرف دیگر فرد مجرد به همان دلایل بالا فردی مستعد برای ایجاد خطر برای حریم جنسی جامعه تلقی شده و همواره مورد تهاجم جامعه قرار میگیرد.
این نگرش قالبی یا استریو تایپ ها نسبت به مجرد و مزدوج در جوامع تابع سنت ، باعث ایجاد مخاطرات روانی در جامعه مجردین می شود.
استریو تایپ که برداشت‌های قالبی نیز ترجمه شده‌است. در مفهوم به طرز فکرها و نگرش‌هایی اطلاق می‌شود که شخص بر روی آن پافشاری دارد و با وجود دانستن واقعیت بر روی اندیشه خود اصرار دارد.
در مورد جامعه ما نیز از سطح خانواده ها تا مسئولان این استریو تایپ ها نسبت به مزدوج و مجرد وجود دارد.
جامعه ما که هم اکنون لا اقل جامعه جوانی است با جمعیت جوان ازدواج نکرده ای رو به روست که به آن بحران تجرد نام داده اند.اما نکته اینجاست که بحران تجرد وندیدن بحرانهای جامعه مزدوج حاصل نگاهی قالبی ما به جامعه جوان نیست؟
چنان که اشاره شد در جامعه ما از سطح خانواده ها تا سطح دولت ، جوان مجرد مساویست با یک منحرف بالقوه . لذا هر دوی این نهادهای اجتماعی مخصوصا در چند سال اخیر می کوشند تا به نحوی گاه با دادن آمارهای خطرناک به خانواده ها از طریق رسانه ها و گاه از طریق تشویق های خاص، جوان مجرد را از این وضعیت خارج کرده و اصطلاحا به هر نحوی آنها را دست به دست بدهند.
گرچه بالا رفتن سن ازدواج برای مسئولان یک زنگ خطر است اما اگر بخواهیم از لحاظ کیفی و نه کمی به قضیه ازدواج نگاه کنیم باید این نکته را هم در نظر آوریم که سن بیشتر در ازدواج احتمالا با آگاهی های بیشتر نیز توام خواهد بود.
با نگاهی به آمار طلاق در شهرهای بزرگ در میابیم که در صد بالایی از طلاقها یعنی بیش از نیمی از این پدیده در5 سال اول زندگی و در نزد زوجهای زیر 30 سال به وقوع پیوسته است. بسیاری از زنان که چنین تجربه ای داشته اند به خیل مجردان قطعی می پیوندند و مخاطرات روانی ناشی از بروز عدم تفاهم و طلاق در نزد این زوجها تا سالها باقی مانده و باعث بروز عقده های اجتماعی و مشکل در روابط اجتماعی می شود.
امروزه جامعه مجردما با بحران های عمیقی رو به روست ؛ از یک طرف فشاربحران اقتصادی و بالا بودن هزینه های زندگی، فرصت شروع یک زندگی موفق از اکثر جوانان گرفته است و از طرف دیگر نگاه جامعه و انتظارات از آنان مبنی بر تشکیل خانواده و سر وسامان گرفتن آنها در یک منگنه اجتماعی قرار داده است.
در این شرایط طرحهای تشویقی دولت مانند وام ازدواج و وعده و وعید ها در مورد مسکن مهر و غیره عملا هیچ تاثیری در کیفیت زندگی مشترک نداشته و حتی از لحاظ کمی نیز نتوانسته بر جمعیت مجرد کشور ایجاد انگیزه کند.
در این گیر و دار مصاحبه ها و اظهار نظر ها درباره پیری جمعیت در سالیان آینده و لزوم داشتن 5 یا 6 بچه در هر خانواده فاصله معنا داری با واقعیتهای موجود خانواده ها دارد که حتی برای گرفتن یک مراسم عروسی ساده و زندگی در یک مسکن استیجاری 40 تا 50 متری با مشکلات جدی مواجه اند.
این شرایط لاجرم در سالیان بعد هم آمار مجردان را تکانی نخواهد داد و داشتن نگاهی از پیش قضاوت کننده در مورد جامعه مجردین نظیر آنچه در جامعه ما مشاهده می شود تنها بر مخاطرات روانی این نسل خواهد افزود.
جامعه ما باید در مورد جامعه مجردان نگاه خود را اصلاح کند و آنها را در شرایطی که هستند به رسمیت بشناسد.این یعنی اینکه دایره امکانات اجتماعی و اقتصادی را به مزدوجین محدود نکرده و حتی از لحاظ روانی پایگاه اجتماعی آنان را پایگاه لرزان یک فرد بی سر وسامان نداند.
این اصلاح نگاه در موقعیتی که جامعه ما در آن قرار دارد می توان تا حدودی جو روانی جامعه و حاکمیت را نسبت به این جمعیت تعدیل کرده و از برنامه ریزی های خلق الساعه و با اثر کوتاه مدت برای ازدواج به هر قیمت این قشرجلوگیری کند.
چرا که بالا بردن آمارکمی ازدواج از یک طرف و بالا رفتن همزمان آمار طلاق از طرف دیگر اصلا افتخار آمیز نیست.
45301

کد خبر 290726

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 32
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۲۳:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۶
    92 10
    حالا کو مردی که احساس مسئولیت کنه بیا ازدواج کنه،خواستگار نداریم که
    • بدون نام BE ۱۲:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۷
      21 38
      اگر توقعات شما دختر خانم ها و خانواده هاتون پایین بیاد، پیدا می شن، اما وقتی مهریه، شیر بهاء، خونه فلان جا، ماشین فلان مدل، حقوق حداقل خدا تومن باشه، معلومه کسی پیدا نمیشه
    • ارمین IR ۲۰:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۸
      14 7
      هیچ ربطی به توقع خانم ها نداره مثلا دختر خانمی که حاضر به مهریه کم و مستاجری و صبح تا شب کار باشه شما حاضری بدبختش کنی بیچاره خونه باباش راحتره یا شما توان اجاره و مبارزه با غول گرونی و بی عرضگی مسئولین رو داری؟ من 30 سالمه حقوقم که بگذریم 2-3 ماه تاخیر داره خرج خودمو در نمی یاره چه برسه به ازدواج مگه برده داریه یا مسابقه گشنگی کشیدنه . حداقل یه نفر دیگه رو بدبخت نمی کنم مشکل تجرد گراییییییییییییییییی فقط مشکل اقتصادی همین
  • اشکان IR ۲۳:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۶
    46 60
    مزدوج شدن خوبه ولی با این تورم صد سال دیگه هم نمیشه مزدوج شد
  • بدون نام IR ۰۲:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۷
    107 1
    این تفکر که مجرد خلافکاره و فلانه ناشی از بی فرهنگی شدید جامعه ایران هستش . ی طرف قضیه هم این دلالها و بنگاه ها هستن که 4 قرون جوونهای مجرد رو چپاول کنن. باید دولت فکری کنه و کاسه کوزشون رو جمع کنه . مثل اروپا و آمریکا مالک و مستاجر می تونن خودشون ی قرارداد ثابت بنویسن و امضاء کنن و کافیه قانون کمی حمایت کنه . کار خیلی ساده ایه .
  • بدون نام IR ۰۲:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۷
    92 7
    به نظر من هر کسی مخصوصآ کاسبها و بنگاه دارها حرف از بدی مجردها زد باید محل کسبش رو به آتیش کشید و رو سرش خراب کرد .
  • بدون نام IR ۰۷:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۷
    110 0
    طلاق آفت ها و آسیب هایی داره که گاهی مجرد بودن خیلی بهتر از تشکیل یک زندگی نامناسبه
  • بدون نام IR ۰۷:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۷
    66 40
    ازدواج هایی که از با دوستی هایی در خیابان ، دانشگاه ، محل کار و ... شروع بشه معمولا نتیجش از پیش معلومه
    • بدون نام IR ۰۲:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۸
      32 27
      ببخشید ازدواج باید از کجا شروع بشه؟ خیابان هیچ مشکلی هم نداره دانشگاه هم عالیه اگه قرار باشه پسر دختر توی خیابان هم همدیگه رو نبینن دیگه کجا ببینن؟ من نمیدونم چرا ما فکر می کنیم که حتما باید طلعت خانم بیاد اقدس رو به تیمور معرفی کنه چند ماه دختر پسر با هم میمونن بعد اگه همدیگه رو پسندیدن ادامه میدن خیلی اظهار نظر بدی بود من فکر می کنم همین چیزا باعث شده جامعه ما مشکل پیدا کنه
    • بدون نام IR ۱۳:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۹
      13 4
      دوستانی که رای منفی دادن میشه بفرمایند اگر در خیابان دانشگاه یا محل کار با کسی نشه اشنا شد باید کجا بپیداش کرد؟
    • بدون نام IR ۱۷:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۰
      9 0
      فقط یه چیزی شنیدن که دوستی توی خیابون و محل کار و..اینا بده بعد اصلا از خودشون نمی پرسن که این همه ادمی که توی خیابون دانشگاه محل کار با هم اشنا شدن الان زندگیشون چطوره؟ خیلی ها رو می شناسم اینطوری ازدواج کردن الان هم خوشبخت هستن دوران ازدواج سنتی گذشته اون ازدواج سنتی مربوط به زمانی بود که خانمها در جامعه حضور نداشتن و کسی اونها رو نمی شناخت الان در هر جایی هستند و هر جا که باشه میشه اشنا شد و در صورت تفاهم و مناسب بودن ادامه داد.فرض کن توی خیابون اشنا میشی گه فرداش میگن بیا ازدواج کن ؟خب یه مدت رفت امد میکنی و...مجبور که نیستی ازدواج کنی حتما توی دانشگکاه اشنا شدی مگه مجبورت میکنن بدون اشنایی بیشتر ازدواج کنی؟ اخه این چه تفکریه ما داریم؟ این همه امار طلاق الان ماله خیابونه؟
    • شیوا IR ۲۲:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۷
      3 0
      اتفاقا در جامعه ای مثل جامعه ما دانشگاه و محل کار یکی از بهترین مکان ها برای آشنا شدن و تشکیل زندگی هست .من خودم 13 سال هست که زندگی مشترکم رو شروع کردم و در محیطی دانشگاهی با همسرم آشنا شدم و در اثر شناختی که در طی این مدت از هم پیدا کردیم با شناخت خوب و آگاهی و اطمینان نسبی خوب زندگیمون رو شروع کردیم و خداروشکر یه زندگی توام با آرامشی رو داریم .لطفا یک مقدار از فرهنگ سنتی که جوابگوی دنیای امروز نیست فاصله بگیرید.
  • بدون نام IR ۰۷:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۷
    85 3
    چقدر قشنگ و لذت بخشه زندگی ای که توش عشق حاکم باشه...اما چند درصد زندگی هایی که الان تشکیل میشه اینجورین؟...
    • بدون نام IR ۱۵:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۳
      4 0
      موافقم ...من داشتم فکر میکردم ...پیدا کردن کسی که باهاش زندگی کرد ...دقیقا زندگی کرد ...واقعا لازمش مراوده و تعامل دختر و پسر هست .... اینکه من بفهمم " با کی خوشبخت تر هستم " به خدا به خودم مربوط میشه !!! خیابون - دانشگاه و اداره !!! اجتماع من به من کمک میکنه معنای خوشبختی رو بچشم ... و حتی بفهمم .... از اقدس خانوم و تیمور گذشته ... اما امان از حوزۀ عمومی ناکارآمد !!!
  • شهرام IR ۰۷:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۷
    54 26
    نخیر این دختر خانمایی که توی جامعه میبینیم فکر نکنم بالای 30 سال هم به بلوغ فکری برسن!
  • ن IR ۰۷:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۷
    69 5
    بله دیگه این روزا خداروشکر بیشتر خانما هم شاغل شدن و دستشون توی جیب خودشونه و به همسر هم به چشم یه آقا بالا سر نگاه میکنن. آقایونم که بیشتر دنبال عروسک میگردن تا همسر. دیگه کی ازدواج میکنه
    • بدون نام IR ۰۲:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۸
      10 9
      شاغل شدن خانمها در شرایط بیکاری باعث کاهش شغل و ضمنا کاهش دستمزد میشود که همین خودش امکان ازدواج رو کم میکنه خوشحالیم که بیشتر خانمها هم شاغل شدن خیلی خوبه دیگه همه چی رو که نمیشه با هم داشت همون شغل رو داشته باشید به هر حال اقا بالا سر هم خوب نیست داشته باشید چه کاریه اقا بالا سر داشتن تازه اقایون دنبال عروسک نباشن هم اقا بالا سر هستن زندگیتون خراب میشه ما هم راضی نیستیم اذیت بشین
  • بدون نام IR ۰۷:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۷
    61 1
    بعضی میخواهند با ازدواج جوانان آنها را به بهشت بفرستند حتی به زور
  • بدون نام IR ۰۹:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۷
    31 30
    پنجاه تا بنگاه مسکن می روی می گویند به مجرد خانه نمی دهیم! یکی نیست بگوید مگر مجرد آدم نیست؟ بچه خود شما نیست؟ خود شما مگه زمانی مجرد نبودید؟ چرا ما علاقه عجیبی به ضعیف کشی داریم؟
    • بدون نام IR ۰۲:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۸
      33 0
      کلا جامعه ما ضد مجرد هاست علاقه عجیبی هم داریم که مجرد رو ادم فرض نکنیم برای اجاره کردن خونه باید مجرد بود برای کار میگن مجردی؟چرا؟ کلا جامعه با مجردا مشکل داره بعد جالبیش هم به اینه که امکان ازدواج رو فراهم نمیکنه ادم مجرد در جامعه ما واقعا حقی نداره
  • بدون نام IR ۱۰:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۷
    32 29
    ازدواج كردن خوبه باعث ميشه كه در جامعه فساد اخلاقي نباشه اما با اين وضعيت اقتصادي كه خود آقايان آمار داده بودند در سال 91 آمار ازدواج چقدر پايين آمده اصلاً نميشه ازدواج كرد و بدتر از بچه دار شد. شايد ما بزرگترها بتوانيم يك لباس را چند سال بپوشيم اما هرگز به بچه نميتوانيم بگوييم تو همين اندازه و قواره بمون و بزرگتر نشو چون بايست اين لباس را 3 سال بپوشي يك كم فكر هم بدنيست !
  • بدون نام IR ۱۲:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۷
    32 22
    مزدوج شدن با تورم نقطه به نقطه 40درصدی (البته طبق آمار رسمی!!)بد است
  • بدون نام IR ۱۳:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۷
    48 1
    راست می گی این نگاه های قالبی جو روانی جامعه رو به هم می ریزه و مخصوصا دیدگاه غالب به مجردها و توقعاتی که جامعه و خانواده از اونها داره باعث ضربه خوردن به اعتماد به نفس و شخصیت اونها میشه که گاهی مجبور می شن به خاطر همین فشارها دست به انتخاب ها یا ازدواج های نادرست بزنن و عواقب بدتری براشون به ارمغان بیاد که هم دامن گیر فرد میشه هم خاانواده اش هم جامعه
  • مجرد IR ۱۵:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۷
    56 1
    آخه من نميدونم اونايي كه ازدواج كردن چه خيري ديدن كه هي به مجرا توصيه ميكنن ازدواج كنن، عجب گيري افتاديمااااا
    • بدون نام IR ۲۲:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۷
      3 0
      همه ما نساز داریم یک آرامش پایدار و یک تکیه گاه مطمئن رو در زندگی داشته باشیم وو این میتونه از طریق تشکیل یک زندگی مشترک اتفاق بیافته . البته باید بگم در شرایط فعلی و با این همه مشکلات و دغدغه فکر مشکلات متاهلی بسیار بیشتر از مجردی هست
  • مجرد IR ۱۵:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۷
    42 13
    مخالف مزدوج شدن هستم
  • بدون نام IR ۱۵:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۷
    20 33
    مجرد بیکار کیست؟ موجودی است بسیار فعال که به دنبال حل یک معمای پیچیده است، اینکه برای ازدواج از وی کار می خواهند، برای کار از وی سابقه، برای سابقه او به کار نیاز دارد. در ضمن در صورت ازدواج باید یک معادله چند لایه ای درآمد -اجاره بها- پوشاک -خوراک را حداقل به صفر برساند؟ سالهاست این موجود با امید تمام به جستجوی حل است.
  • رحیم IR ۲۲:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۷
    61 0
    ای کاش آماری از میزان انحرافات افراد متاهل به مردم میدادید....صد رحمت به مجردها خیلی پاک ترند.
  • بهرام IR ۰۸:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۸
    8 22
    34 سالمه خونه و ماشین دارم ، ظرف مدت تقریبا" یک سال و نیم 5 بار رفتم خواستگاری ولی بیخودی کلاس میذارن و هنوز ...!!! نفهمیدم انتظارشون از زندگی مشترک چیه و دنبال چی هستند با کمال تاسف از واقعیت دور شده ایم !!
  • علی IR ۱۶:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۲/۱۸
    13 22
    تعلق به زن دست و پا بستن است تجرد از آن بند وارستن است
  • رویا IR ۲۲:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۳
    0 0
    من که توقعم پایینه اقا پسرا رو درک میکنم خواستگارام کم شدن الانم 25 سالمه قبلا به بهانه درس خوندن جواب رد میدادم الانم که فرد مناسبی پیدا نمیشه هم پسرها هم دخترها غیر قابل اعتماد شدن و دوم اینکه تورم اونقدر زیاده که مردم نمیتونن ازدواج کنن اینهمه جوون مجرد داریم که دلشون میخواد زندگی تشکیل بدن ولی خب نمیشه از اون طرف حرف و حدیث مردم رو چیکار کنیم افکار بد جامعه درمورد مجردا واقعا باید بریم بمیریم؟
  • بي نام A1 ۲۰:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۱
    0 0
    براي تسهيل ازدواج جوانان كاري كنيم اگر دولت 0% هم مسشود كاري كند بكند

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین