روزنامه نیویورک تایمز به نقل از مقامات آمریکایی که نخواسته اند نامشان فاش شود نوشته است که موشک ها می توانند در برابر هرگونه مداخله نظامی احتمالی درسوریه به کار گرفته شوند.
وزارت خارجه روسیه بدون آنکه این خبر را تایید کند تاکید کرده است که تجهیزات ارسال شده به سوریه هیچ یک از قوانین بین المللی را نقض نمی کند.
این اقدام روسیه در زمانی صورت می گیرد که بحث بر سر استفاده از سلاح های شیمیایی توسط نظام بشار اسد علیه مخالفان مطرح شده و می تواند زمینه ساز مداخله نظامی آمریکا در سوریه باشد چرا که باراک اوباما پیشتر استفاده از این سلاح ها را خط قرمز معرفی کرده بود.
در همین حال تلاش ها برای ترتیب دادن یک کنفرانس بین المللی درباره سوریه ادامه داد.
بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل روز جمعه در سوچی با وزیرخارجه روسیه، لاورف دیدار می کند تا درباره چگونگی برگزاری این کنفرانس که با هدف گردهم آوردن مخالفان دولت بشار اسد و اعضای دولت او برگزار می شود مذاکره کند.
روسیه یکی از معدود متحدان سوریه است که همچنان به تجهیز این کشور به سلاح های پشرفته در قالب قراردهای نظامی میلیارد دلاری اقدام می کند. روسیه تا کنون هزاران تانک، واحدهای توپخانه ای، پدافند هوایی، بالگرد و سیستم های دفاعی به سوریه فروخته است.
به نوشته روزنامه نیویورک تایمز تازه ترین محموله ارسالی روسیه برای سوریه حاوی نوع پیشرفته ای از موشک های ضد کشتی یاخونت است که هر کدام از انها 7/6 متر طول دارند و برد آنها 290 کیلومتر معادل 180 مایل است و این قابلیت را دارند که کلاهک هایی با مواد منفجره بسیار قوی یا قابلیت تخریب و نفوذ در اجرام سخت را دارند.
سفارش اولیه حاوی 72 موشک همراه با پرتابگر و ماشین های حفاظتی آن در سال 2007 داده شد و اولین محموله آن در اوائل 2011 تحویل داده شد. این اطلاعات توسط یک مقام عالی رتبه نظامی آمریکا که نخواسته نامش فاش شود به نیویورک تایمز داده شده و در ادامه آمده است که محموله ارسالی جدید روسیه رادارها و سیستم های رهگیری و هدایت فوق پیشرفته جدید که قادرند سیستم دفاعی کشتی را منحرف کنند را نیز شامل می شود.
سرگئی لاورف روز جمعه گفت نمی فهمد چرا رسانه ها سعی می کنند در این باره حساسیت ایجاد کنند. ما هیچگاه این را پنهان نکرده ایم که بر طبق قراردادهایی که امضاء کرده ایم به سوریه تجهیزات ارسال می کنیم بدون آنکه هیچ قانون بین المللی را در این زمینه نقض کره باشیم.
او همچنین گفته است فروش سیستم های پدافند و ضدهوایی به سوریه به هیچ وجه توازن نظامی در منطقه را بهم نمی زند و برتری خاصی به نظام بشار اسد در مقابله با مخالفان نمی دهد.
وال استریت ژورنال یک روزنامه دیگر آمریکایی نیز در گزارشی آورده است که مسکو دست کم ده تا دوازده ناوجنگی را برای گشت زنی در اطراف ناوگان روسیه که در بندر طرطوس سوریه مستقر است به خدمت گرفته است.
این روزنامه نیز به نقل از یک مقام نظامی آمریکایی که نام او نیز منتشر نشده آورده است که این اقدام روسیه نمایش قدرتی مبنی بر پایبندی او به حمایت از نظام اسد است.
اگرچه تا کنون تقاضاهای زیادی برای تجهیز مخالفان اسد توسط غرب مطرح شده است و آمریکا و کشورهای غربی تا کنون تمایل زیادی از خودشان برای این کار و ورود نظامی به بحران سوریه نشان نداده اند، این روشی که روسیه در تجهیز هرچه بیشتر سوریه در پیش گرفته است، تصمیم گیری در این خصوص و ورود احتمالی نظامی به بحران را پیچیده تر و سخت تر نیز می کند.
نیک براون، سردبیر نشریه تخصصی نظامی اینترنشنال دیفنس ریویو در خصوص موشک های جدید ارسال شده به سوریه می گوید: واقعیت این است که موشک های یاخونت " یک کشتی کش واقعی" است.
او گفته است این موشک ها نظام اسد را قادر می سازد تا نیروهای خارجی را از تجهیز مخالفان به کشتی های جنگی بازدارد و یا در صورت برقراری هرگونه منطقه پرواز ممنوع برای سوریه قدرت مانور آن را تا اندازه زیادی افزایش می دهد.
در همین حال اسرائیل نیز به شدت از ارسال این تجهیزات پیشرفته به سوریه نگران است چرا که می ترسد این سلاح ها به دست حزب الله بیفتد و آنها بتوانند از آنها یا برای حمله به اسرائیل و یا در دفاع از حملات اسرائیل استفاده کنند.
بنیامین نتانیاهو در خلال ملاقاتش با ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در مسکو به این موضوع اشاره کرده و نگرانی های خود را برای پوتین برشمرده است، این درحالی است که جت های اسرائیلی پیشتر با ادعای جلوگیری از حمل سلاح برای حزب الله لبنان خاک سوریه را هدف قرار داده اند.
با این همه سوای از فروش سلاح به سوریه، روسیه تا کنون چندین بار میزبان رهبران جهان بوده است تا از طریق مذاکره و گفتگو راه حلی را برای برون رفت از بحران سوریه که تا کنون نزدیک به 80 هزار قربانی برجای گذاشته بیابد.
استیون روزنبرگ، خبرنگار بی بی سی در مسکو می گوید دلیل اینکه جان کری، وزیر خارجه آمریکا، دیوید کامرون نخست وزیر انگلیس و بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل به روسیه سفر کرده اند این است که آنها به خوبی می دانند که نقش روسیه در پایان بحران سوریه بسیار کلیدی است.
منبع: بی بی سی انگلیسی، 17 می 2013
ترجمه: رضا مهربانی
49261
نظر شما