هفته نامه سلامت نوشت:

متأسفانه این روزها در برخی از بیمارستان‌های دولتی و خصوصی پول حرف اول را بین بیمار و پزشک می‌زند، عملی برخلاف سوگندی که پزشکان خورده‌اند و به این ترتیب، معضلی به نام «زیرمیزی» رواج یافته که علاوه بر اینکه بار مشکلات بیماران و خانواده‌های آنها را چند برابر کرده، قبح آن را هم نزد عده‌ای از جامعه پزشکی کشور از بین برده است. چندی پیش حسین شهریاری، عضو شورای عالی نظام‌پزشکی کشور، پدیده زیرمیزی را یکی از تخلفات در حوزه سلامت کشور دانست و اعلام کرد: «باید با پدیده زیرمیزی برخورد قانونی شود.» معمولا رسم است زمانی که فردی قانون را رعایت نمی‌کند و مرتکب تخلف می‌شود، برای نخستین‌بار به او تذکر می‌دهند، برای دومین‌بار توبیخ و جریمه‌اش می‌کنند ولی برای بار سوم، دیگر اجازه فعالیت به او داده نمی‌شود اما به‌نظر می‌رسد برخورد دستگاه‌های مسؤول آنچنان که باید نتوانسته بازدارندگی ایجاد کند.
بسیاری از کارشناسان معتقدند افزایش هزینه‌های بیمارستانی و بالارفتن قیمت لوازم و تجهیزات پزشکی، آب، برق و گاز در مطب‌های خصوصی باعث شده ویزیت برخی اطبا برای جبران مافات متفاوت باشد. عده‌ای از پزشکان هم معتقدند مبالغ کافی از بیمه دریافت نمی‌کنند یا اینکه دستمزدشان به‌موقع پرداخت نمی‌شود. با وجود اینکه گاهی ناکارآمدی قانون درخصوص برخورد با پدیده زیرمیزی علت رواج آن بیان می‌شود، وزارت بهداشت بیمه‌ها را مقصر ایجاد رابطه پولی بین بیمار و پزشک می‌داند اما مسأله این است که طرح مکرر چنین مسأله‌ای هم درست نیست و باعث خدشه‌دار شدن اعتماد مردم به پزشکان می‌شود و مشکل را دوچندان می‌کند.
مسعود پزشکیان، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی معتقد است: «این روزها پدیده زیرمیزی به واقعیتی غیرقابل انکار تبدیل شده است؛ مشکل سوم و غیراخلاقی‌ای که به این سادگی حل نخواهد شد و اگر قرار است جلوی این کار گرفته شود، باید ابتدا تمام ارگان‌های مربوطه قانون را مراعات و اجرا کنند و خارج از تعرفه‌ قرارداد نبندند و پول اضافی ندهند.» وزیر اسبق بهداشت و درمان، با بیان اینکه برای پیشگیری از تخلفات باید در درجه اول 3 قوه پایبند به اجرای قانون باشند، گفت: «بی‌توجهی برخی مسئولان باعث رواج پدیده زیرمیزی شده و نمی‌توان از مردم توقع رفتاری متفاوت با آنچه خود انجام می‌دهیم، داشته باشیم بنابراین برای رفع معضل زیرمیزی، ابتدا باید خود مسئولان در چارچوب قوانین عمل کنند.»

 

سازمان‌های نظارتی برخورد کنند

دکتر مجید باهر هم  با اشاره به اینکه نداشتن نظارت و کنترل مسئولان باعث تقویت این عادت ناپسند می‌شود، گفت: «به‌نظر می‌رسد ضعف قوانین پزشکی و ضوابط موجود و تعیین نشدن کارشناسانه تعرفه‌های پزشکی و به‌خصوص جراحی، باعث شده پدیده زیرمیزی شکل بگیرد و نداشتن نظارت و کنترل مسئولان هم آن را تقویت کرده به‌گونه‌ای که بسیاری از بیماران برای پرداخت هزینه درمان یا کلیه‌شان را می‌فروشند یا لوازم زندگی و منزلشان را ولی از پزشک متخلف شکایت نمی‌کنند.»
دکتر پزشکیان نیز با تأکید بر اینکه به پزشکانی که خلاف قانون عمل می‌کنند نباید اجازه ادامه کار داده شود، ادامه داد: «اگر فردی قانون را رعایت نمی‌کند و مرتکب تخلف می‌شود، پس از چندبار تذکر نباید اجازه فعالیت به او داده شود. در دیگر کشورها زمانی که فردی مرتکب چنین تخلفی می‌شود، دیگر نمی‌تواند فعالیت کند.»

 

قانون چه می‌گوید؟

در قانون آمده است اگر پزشکی پول اضافه از مردم گرفت، بار اول باید 2 برابر مبلغ اضافه را مسترد کند و توبیخ کتبی نیز در پرونده او درج شود. در صورتی که این کار برای بار دوم تکرار شود، باید 5 برابر مبلغ اضافه دریافتی جریمه شود و علاوه بر پزشک، مسؤول فنی بیمارستان هم توبیخ کتبی می‌شود و در پرونده وی درج خواهد شد. اگر پزشکی برای بار سوم این تخلف را انجام دهد، 10 برابر آن مبلغ جریمه می‌شود و علاوه بر پزشک و مسؤول فنی، پروانه فعالیت بیمارستان هم باید برای همیشه لغو شود بعد از به راه افتادن سروصداهای زیاد در مورد پدیده زیرمیزی گرفتن پزشکان، کمیسیون بهداشت مجلس به این ماجرا وارد شد تا راه‌حلی در این مورد پیدا کند، مجلسی‌ها واقعی شدن سرانه درمان و تعرفه‌های پزشکی را به‌عنوان تنها راهکار مقابله با پدیده شوم زیرمیزی پزشکان می‌دانند و معتقدند تا زمانی که رابطه مالی پزشک و بیمار قطع نشود، نمی‌توان امیدوار بود این مشکل حل شود.

 

آیا بیمه‌ها باید مانع رابطه مالی پزشک و بیمار شوند؟
سجاد رضوی، مدیرعامل نظارت بر درمان وزارت بهداشت، علت رواج پدیده زیرمیزی را ضعیف بیمه‌ها می‌داند و می‌گوید: «در بیشتر کشورهای پیشرفته، ارتباط مالی پزشک با بیمار فقط ار طریق بیمه‌هاست و پزشک اصلاً حق ندارد با بیمار درباره پول حرف بزند اما در کشور ما به‌علت ضعف بیمه‌ها، شاهد تخلف 2 تا 5 درصد پزشکان هستیم.» وی در ادامه حرف‌هایش تأکید می‌کند: «عوامل متعددی در بروز پدیده زیرمیزی در کشور دخیل است و نمی‌توان فرد یا اداره خاصی را مقصر دانست. وزارت بهداشت هم در کنار دیگر ارگان‌ها مثل نظام پزشکی و تعزیرات مسؤولیت دارد، البته واقعی نبودن تعرفه‌های پزشکی هم در این زمینه تأثیر دارد. از این‌رو نمی‌توانم بگویم نقش وزارت بهداشت در رواج پدیده زیرمیزی چند درصد است و باید دید وزارت بهداشت برای کنترل این پدیده چقدر اختیار و امکانات دارد.» وی در ادامه تصریح کرد: «در بسیاری از شهرستان‌ها به علت عملکرد مناسب دانشگاه علوم پزشکی توانسته‌ایم این قضیه را کنترل کنیم و حتی در برخی استان‌ها این پدیده از بین رفته است.» رضوی با اشاره به اینکه برای برخورد با پدیده زیرمیزی از نظر قانونی هم مشکلاتی وجود دارد، گفت: «تعدد مراکز تصمیم‌گیری، متناسب نبودن جرم با جریمه و گاهی سختی به دست آوردن مدارک مستند که گرفتن پول اضافه را تأیید کند، در برخورد با این مسأله مشکلاتی را به‌وجود می‌آورد.»

47301

 

کد خبر 295259

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 32
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۱۵:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۶
    89 3
    برين گم شين خسته شديم از بس حرف مفت شنيديم
    • بی نام A1 ۰۵:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۹
      6 3
      از خبرآنلاین بعیده نظر بی ادبایی مثل این فرد رو منتشر کنه!
    • بی نام A1 ۱۴:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۰
      4 0
      درست است. مطرح کردن هزار باره مشکلاتی که مسئولان یا نمیتوانند یا نمیخواهند حلش کنند بسیار ملال آور و افسرده کننده است.
  • بی نام IR ۱۶:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۶
    33 20
    سلام شما خبر داريد كه سالهاست دست مزدها تغيير نكرده است شما خبر داريد بيمه ها دست مزد ها به موقع برد أخت نمي كنند وجه قدر بيمارستان ها از دست مزد دكتر ها كسر ميكنند وماليات بايد جقدر برد أخت كنند وهيج كس از حقوق أطباء دفاع نمي كند اي كاش يك رآه حل منطقي براي اين مساله بيدا ميشد وأين ابرو ريزي تمام مي شد
  • جراح IR ۱۷:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۶
    29 23
    منطقی و عادلانه نگاه کنید>مهمترین موضوع تعرفه های نامعقوله. در بیمارستان دولتی ما در یه منطقه سردسیری پول ما رو بعد از حدود ده ماه تا یه سال بعد میدن اونهم چقدر حدودا: ختنه12همورویید35 اپاندیسیت40 کیسه صفرا60 سرطان سینه80 هزار..... دور از خونواده باشی روز وشب در خدمت باشی بعدسالها درس وکشیکهای سخت ایا این تعرفه ها منطقیه؟ اقایون لطفا تعرفه در کشورهای دیگر رو هم بگن. بعدش هم این مثلا زیرمیزی تو شهرهای بزرگ ملیونیه اینجا معمولا درحد 200 تا250. ضمنا در موارد امرجنسی همون تعرفه هست و من و 99درصد جراحها پولی از بیمار طلب نمی کنیم . برای عملهای دیگر بیمار حق انتخاب داره.اگر میخواد من عملش کنم من هم باید به حداقلهام برسم اگر نه مراکز اموزشی هستند.
    • بی نام IR ۰۲:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۷
      4 5
      ما با حقوق کارمندی چرا باید پولهای میلیونی برای ولخرجی شماهارو بدیم هروقت حقوق ما کارمندان (شرکتهای خصوصی ) شد ماهی 2-3 میلیون تومان پول مفت به شما هم میدیم
    • بی نام A1 ۰۶:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۷
      1 1
      زیاده خواه نباش هیچ وقت قانع باش
    • علیرضا IR ۰۹:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۷
      4 0
      حقوق من هم پائینه. شرکت حقم رو می خوره . اگر مراجعه کننده بیاد حقم رو از اون می گیرم. !!!!!ببینید داریم با هم چکار می کنیم . این حرفا همش بهونه است . خودمون داریم به هم ظلم میکنیم .
  • بی نام IR ۱۷:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۶
    24 19
    اگر مسوولین وبیمه هامیخوان ازجیب ما سوبسید بدن ببخشید ما نیستیم. همین دیروز یه بیماری برای جای عمل کله سیستکتومی خودش اومدپیشم. تو یه مرکزخصوصی شش ملیون داده بود.حالا اگر من برایهمون عمل200 تا 300 هزار تومان بخوام زیاده؟ اقایون بودجه و تعرفه ها رو واقعی کنن بعد از این حرفها بگن........
  • بی نام A1 ۱۷:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۶
    26 7
    وقتی کارانه نمیدن تعرفه ها غیر واقعی نیست چه توقعی دارید
    • دکتر محمد A1 ۱۱:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۷
      8 0
      عامل اصلی تشدید پدیده زیر میزی عدم اصلاح ضریب جراحی که مبنای پرداخت حق العمل پزشکان جراح است طی هفت سال اخیر می باشد .یعنی حق العملی که بیمه ها (تکمیلی یا دولتی)به جراح می دهند معادل نرخی است که سال 86 می دادند.وهیچ کس در هیچ شغلی حاضر نیست که با نرخ 7 سال پیش کار کند چه برسد به عمل جراحی.لازم است که بدانید که این ضریب از سال 86 در عدد 38 هزار تومان نگه داشته شده و افزایش نداشته است. تا وقتی که ضریب جراحی مثل حق ویزیت ها (که سالیانه کمابیش متناسب با نرخ تورم اصلاح می شود)افزایش نداشته باشد این مشکل حل نمی شود. لطفا برای آگاهی خوانندگان منتشر نمایید.
  • بی نام A1 ۱۸:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۶
    35 9
    اینها بهانه است اگر به اندازه پولی که از بیمه قرار است بگیرند زیر میزی بگیرند باز هم خوب است ولی اینها چندین برابر ان مبلغ را میگیرند!!،لذا نگرفتن پول از بیمه بهانه است.مضافآ این اتفاقی نیست که در این اواخر اتفاق افتاده باشد.این زیر میزیها از چندین سال قبل رواج یافته است.
    • بی نام EU ۱۱:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۷
      11 0
      در همه جای دنیا یک پزشک از وضعیت مالی بسیار خوبی برخوردار است به خاطر مسئو لیتی که بر دوش دارد. اما تامین این هزینه با دولت است. مشکل در اینه که اینجا خود مردم هستند که هزینه درمانشونو می دهند. یک لوله کش که میاد خونه 25000 تومن می گیره ویزیت یک پزشک هم 25000 تومنه. کجای دنیا اینطوریه؟
  • بی نام IR ۱۹:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۶
    25 0
    برای اینکه کس کاری ندارد
    • بی نام A1 ۰۳:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۷
      2 1
      دقیقا حرف ایشان درست است پزشکان با اینکه نیاز مالی ندارند ولی چون مانعی نیست اقدام به اینکار می کنند.
  • من IR ۲۰:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۶
    49 1
    بیمه باید هزینه درمان مردم رو پرداخت کنه نه اینکه یه مشت مفت خور تو سیاست واقتصاد پرورش بده اخرشم پزشک برای دریافت هزینه به جایاینکه با بیمه طرف بشه مجبوره از مریض بگیره
  • علیرضا IR ۰۳:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۷
    6 1
    این کار بسیار زشته . حالا اگر دست مزد پائینه یا هر چیز دیگه. این دیگه چه ربطی به مردم داره . چرا ما باید جورشو بکشیم. 4 ماه پیش در شمال تصادف کردیم علیرغم اینکه هزینه های تصادف رایگان هست ، اما پزشک با وقاهت گفت یا بابت هر عمل 750هزارتومان می دهی یا مریضتو ببر تهران، آزاد عملشون کن . این بلایی که داره سر ما میاد و هیچ کس هم برخورد نمی کنه .
  • محمد IR ۰۳:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۷
    2 0
    متأسفانه نظارت در کشور ما در پایین ترین سطح ممکن قرار دارد .با این حال باور کنید میشود از پزشکان محترم تخفیف گرفت چون خودم موفق به این کار شدم عرض می کنم . پس از کلی چانه زنی پزشک محترم به من مبلغ دویست هزار تومان تخفیف داد و به جای شش میلیون ، پنج میلیون و هشتصد هزار تومان دقیقأ از روی میز دریافت کردند . از آن به بعد دعا می کنم اگر کسی مریض شد خدا پول درمان آن بیماری را هم برساند . چون هیچ فریاد رسی نیست .
  • علي اكبر A1 ۰۳:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۷
    2 1
    در جواب دوستاني كه ميگن دستمزد اطبا كمه! و مدتيه كه اضافه نشده! ميخوام بگم مگه ما كارمندها شبها پول چاپ ميكنيم؟ من خودم سه ساله حقوقم به اون صورت اضافه نشده اون چيزيم كه اضافه شده به طرق مختلف كم ميكنن! آخه دكتر هاي باانصاف يه نگاه به اطرافتون بندازين ما بدبخت بيچاره ها از كجا بياريم اين دستمزدهاي نا عادلانه رو پرداخت كنيم! اگه مشكل هست برا همه هست بايد همه به هم كمك كنيم نه اينكه چون تيغتون ميبره شاهرگ ما بيچاره ها رو ببريد!من به ليسانس ماهي 800 هزار تومن درامد دارم شما آقاا يا خانم دكتر سه برابر من درس خونديد خوب سه برابر درآمد داشته باشيد سه نه ده برابر ولي اينجوري كه از مردم پول ميگيريد بعضي هاتون صدها برابر امثال من درامدتونه! آخه مگه خدا رو خوش مياد به خدا پولدار تر از شما ها الان زير خاكند و هيچي با خودشون نبردن به جز اعمالشون كمي به خودتون بياين اين پولهايي كه ميبريد كشورهاي خارجي برا تفريح خرج ميكنيد از خون با بيچاره هاست!
  • بی نام EU ۰۳:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۷
    6 1
    باید پزشک ارزان قیمت از هند و پاکستان وارد کنیم
  • تحصيلكرده! A1 ۰۳:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۷
    5 0
    آقاي جراح تنها شما نيستيد كه با سختي درس خونديد و كشيكهاي سختي داشتيد لطفا زياده خواه نباشين مردم نون شب ندارن بخورن چه برسه كه بيمار بشن و بيان زير دست شما آقايون كه نداشته هايتان را هم از آنها تامين كنيد.اين همه انسان تحصيلكرده اين مملكت داره ما هم به سختي پول در مياوريم تنها شما نيستي كه از وضعيت اقتصاديت ناراضي هستي در ضمن اينها همش حرفهاي بي ارزش است
  • بی نام A1 ۰۴:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۷
    9 0
    دیه 150 میلیون تومن .سزارین 50 هزار تومان .رنگ کردن مو هزار تومن .180.و.......... شما ادمای معترض پر مدعا هم اگر بودین زیر میزی میگرفتین
  • بی نام EU ۰۴:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۷
    8 0
    برای اینکه غیر منصفانه دستمزدشان تعیین شده است و بیمه هاهم خیلی پرداخت های ضعیفی دارند
  • اكبر A1 ۰۶:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۷
    2 1
    زير ميزى بيشتر براى متخصصين است تا پزشكهاى عمومى . پزشكهاي متخصص هم با پول خون مردم اكثراً كاخ نشين شده اند و دائم در سفر خارج . پزشكان متخصص لنگ پول آب و برق و بيمه اند ؟! اكثر متخصصين كه اهل دفترچه بيمه نيستند ! مگر در درمانگاهها و بيماستانهاي دولتي.
  • بی نام IR ۰۶:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۷
    2 0
    توی این مملکت این حرفها مانند آب تو هاونگ کوبیدن وای به حال اون کسی که ماهیانه با حقوق اداره کاری زندگی کندو یه عمل جزئی براش پیش بیاد
  • بی نام A1 ۰۷:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۷
    5 2
    تو رو خدا یه پزشک جواب بده پس پولی که به بیمارستان خصوصی نقدا میدیم مگه بخشی اش مال پزشک نیست؟پس دیگه زیر میزی چیه؟این که دیگه نه بیمارستان دولتیه ونه بیمه!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • araz IR ۱۳:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۹
    6 0
    بخدا همه تو این مملکت زیر میزی میگیرند خدا به داد آنهایی برسه که فرصت زیر میزی گرفتن را ندارند.
  • خرمی IR ۱۰:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۰
    3 0
    اگر در کشور ما هم مثل کشورهای اروپایی هر کس به تناسب درآمدش مالیات پرداخت کند حرص پزشکان هم تا این حد زیاد نخواهد شد
  • ناصر A1 ۱۸:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۰
    2 0
    1-چاقو دسته اش رانمی بردچون رسیدگی کننده باز هم خوددکترهای همجنس خودش است 2-دستمزدشان رابیمه بموقع پرداخت نمیکندبهانه ای برای رشوه و زیرمیزی است 3-اکثرپزشکان بابیمه قراردادندارندپس چرا بازهم رشوه یا زیرمیزی میگیرند 4- بعضی از دکترها شب نشینی و باصطلاح پارتی ترتیب میدهند وکسی که بیشتر گوش مردم را بریده باشد , هزینه پارتی بعهده آن دکتر میباشد وبه این موضوع افتخار نیز میکنند 5-اگرتوجیه وزیرقبلی و معاون فعلی وزارت بهداشت مبنی بر هزینه دکترها رابیمه بموقع پرداخت نمیکند ,بخاطر همین زیرمیزی میگیرند, پس کارمندان و بازنشستگان از مردم رشوه بگیرندچون اضافه کاری ماموریت وپاداش آخرسال دیر پرداخت میکنند "دست اون دکترهای با ایمان و متعهد که هزینه های عمل و خرج تو راهی بیمار را نیز میدهند , میبوسم "
    • ايمان دندانپزشك A1 ۲۰:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۰
      0 0
      خبر انلاين بايد پاسخگوباشد ك به چه حقي نظر توهين اميز اين فرد را پخشن ميكند ٠ با چه سندى حرف ايشا تاييد شده كه نشرشده است؟
    • ناصر IR ۰۶:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۲
      1 0
      ایمان عزیز - دندانپزشک محترم جنابعالی نیز جزو آندسته یاد شده نیستید "دست شما را هم میبوسم " . اشاره شده بعضی از دکتر ها .
  • پزشک A1 ۱۴:۵۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۷
    0 1
    آیا میدانید یرای سه سال متوالی هیچگونه افزایشی در ضریب جراحی پزشکان در بخش خصوصی اعمال نشده است ؟ آیا می دانید به پزشک جراحی که در بیمارستان دولتی عمل جراحی آپاندکتومی (برداشتن آپاندیس) انجام میدهد فقط 88000 تومان و در بیمارستان خصوصی در جه یک 380000تومان پرداخت می گردد ؟ آیا می دانید بیمه تامین اجتماعی و خدمات درمانی و .... بعضاً تا 6ماه حقالزحمۀ پزشکان را پرداخت نمی کنند ؟ آیا می دانید بیمه های تکمیلی بعضاً تایکسال بعد از انجام عمل جراحی حق العمل پزشکان را پرداخت نمی کنند؟ یکی از علل پدیدۀ زشت زیرمیزی ناکارآمدی وزارت بهداشت در تعیین تعرفه و بیمه ها در پرداخت حق الزحمۀ پزشکان می باشند .