الهام نداف: سال 91 در همین روزها اهالی سینما در بهت و حیرت مانده بودند که چطور تصمیم سازمان سینمایی عملی شد و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دستور تعطیلی خانه سینما را صادر کرد.
همان روزها مدیر خانه سینما و اعضای آن تلاش فراوانی کردند تا در خانه سینما برای همیشه بسته نشود و این تلاشها هم به نتیجه رسید. حکم انحلال خانه سینما از سوی دیوان عدالت اداری باطل شد، اما وزارت ارشاد حکم به تعطیلی دائم خانه سینما داد.
پس از اعلام این حکم، تعدادی از اعضای خانه سینما به همراه چند نفر از سینماگران برای حل این مشکل با محمود احمدینژاد رئیس جمهور دیدار کردند. در آن جلسه احمدینژاد پیشنهاد اصلاح اساسنامه خانه سینما را مطرح کرد و بالاخره بعد از گذشت چند ماه در دی ماه سال 91، کمیته هفت نفرهای برای اصلاح اساسنامه خانه سینما تشکیل شد.
فرهاد توحیدی، جمال خندان و ابراهیم مختاری به عنوان نمایندگان خانه سینما و عباس بابویهی، جمال شورجه و ابوالقاسم طالبی نمایندگان وزارت ارشاد و مسعود جعفریجوزانی نیز نماینده دفتر رئیس جمهور در این هیات بودند.
جلسات هیات هفت نفره اصلاح اساسنامه به نتایج قابل قبولی رسید و تا جایی پیش رفت که اعلام شد خانه سینما تا آخر سال 91 بازمیشود اما به دلیل اختلافات به وجود آمده میان نمایندگان خانه سینما و نمایندگان وزارت ارشاد بازگشایی خانه سینما در سال 91 به سرانجام نرسید.
با آغاز سال 92، جواد شمقدری رئیس سازمان سینمایی نوید بازگشایی خانه را به اهالی سینما داد. او همچنین عنوان کرد: «با رئیس جمهور درباره اساسنامه اصلاح شده و همچنین فرآیند بازگشایی مجدد خانه سینما صحبت کردیم و قرار شد طرحی عملیاتی که فرآیند بازگشایی خانه سینما را مشخص میکند تدوین و با تاییدشان اجرایی شود.»
سید محمد حسینی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز با تایید صحبتهای شمقدری تاکید کرد: «ما از ابتدا تاکید کردیم حامی فعالیتهای صنفی هستیم. در بحث خانه سینما یک مساله قانونی وجود داشت که پذیرفتند اساسنامه مجددا نوشته شود.اینطور نیست که ما بخواهیم دنبال تعطیلی یا منحل شدن باشیم.»
پس از این اظهارات اسفندیار رحیم مشایی مشاور رییس جمهور در سخنانی تاکید کرد خانه سینما حتما باید بازشود. پس از این واکنش جواد شمقدری در نامهای به مهدی عظیمیمیرآبادی عنوان کرد کمیتهای برای بازگشایی خانه سینما تشکیل شود. البته تشکیل این کمیته برای اهالی خانه سینما خوشایند نبود و واکنشهای آنها را در پی داشت.
اهالی خانه سینما معتقد بودند تشکیل این هیات برای بازگشایی خانه سینما به هیچ عنوان قانونی نیست و در جلسات اصلاح اساسنامه چنین چیزی مورد بررسی قرار نگرفته است. اما هیات پنج نفره به کار خود ادامه داد و جلساتی را برگزار کرد. البته هیچ نامی از اعضای این کمیته برده نشد.
با همه اینها مهدی عظیمی میرآبادی در گفتوگو با ایسنا عنوان کرد: «این هیات با توجه به اینکه میخواست حُسن نیت خود را نشان دهد و همچنین به منظور جلوگیری از تفرقه و به تعبیری عدم بهرهبرداری سیاسی از بازگشایی خانه سینما، اعضای هیات بازگشایی خانه سینما از سازمان سینمایی خواستهاند که از افراد منتسب به خانه سینمای قبلی، هیات مدیره و صنوف آن دعوت کنیم تا علاوهبر حضور در هیات بازگشایی خانه سینما در جلسات آن نیز حاضر شوند.»
او درباره زمان بازگشایی خانه سینما گفت: «کلیات برنامهریزی زمانی افتتاح خانه سینما در جلسه هیات بازگشایی به تصویب رسید، اما باید جزئیات دقیق آن در جلسات آتی مشخص شود تا بتوانیم نتایج را به شکل قطعی اعلام کنیم.»
فرهاد توحیدی رئیس هیات مدیره خانه سینما در واکنش به صحبتهای عظمیمی میرآبادی بار دیگر تاکید کرد اصلا هیات بازگشایی خانه سینما وجاهت قانونی ندارد.
ابراهیم مختاری یکی از اعضای هیات 7 نفره اصلاح اساسنامه خانه سینما درباره چگونگی مراحل بازگشایی خانه سینما و آنچه که باید انجام پذیرد، به خبرآنلاین گفت: «اصلاحیه کنونی هیئت هفت نفره پیش نویسی است برای ارائه به مجمع عمومی خانه سینما و به ارشاد. مجمع عمومی خانه سینما اگر اصلاحیه را پذیرفت، به وزارت ارشاد ارائه میکند. مدیریت ارشاد (اصلاح)اساسنامه ارائه شده را بررسی میکند و نظر تائیدی یا اصلاحی خود را مستند به مفاد «ضوابط و مقررات...» اعلام میکند. اگر اختلافی در میان نبود اساسنامه(اصلاحی) برای ثبت شرکتها می رود. در صورتی که اختلاف نظر غیرقابل حلی پیدا شود، رای دیوان عدالت اداری مسئله را حل میکند.»
او در ادامه افزود: «کسانی که برای بازگشایی خانه سینما سنگاندازی میکنند نمیخواهند این مساله از مسیر قانونی بگذرد چرا که باید برای قانونی عمل کردن به مجمع عمومی و هیات مدیره خانه سینما گردن بگذارند. همه چیز برای بازگشایی خانه سینما مهیا است. این اساسنامه اصلاحی پیش نویسی است برای ذی حقان. این ذی حقان یکی مجمع عمومی خانه سینما است و دیگری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی.»
جمال شورجه یکی دیگر از اعضای هیات اصلاح اساسنامه خانه سینما نیز در خصوص چرایی به سرانجام نرسیدن بازگشایی خانه سینما به خبر آنلاین گفت: «: از طرف آقای شمقدری قرار شد یک تعدادی از عزیزان مانند هیات موسس و هیات بازگشایی مجمع عمومی خانه سینما را راه اندازی کنند و مجمع عمومی خانه سینما هم راه نمیافتد مگر اینکه صنوف به ثبت قانونی رسیده باشند. 10 الی 12 صنف قانونی شدهاند. دوستان در خانه سینما شاید هیات هفت نفره را برای بازگشایی به رسمیت نمیشناسند. می گویند هیات مدیره سابق میتواند این کار را انجام دهد اما چون اساسنامه تغییر کرده، هیات مدیره سابق نمیتواند این کار را انجام دهد.»
شورجه همچنین خاطرنشان کرد: « محل تنازع و محل اشکال این است که دوستان باور ندارند خانه سینما منحل شده است. خانه سینما زیر نظر وزارت فرهنگ و ارشاد است. هیات مدیره جدید اگر بخواهد انتخاب شود باید مجمع عمومی برگزار شود. باید به این باور برسند که مجمع عمومی تشکیل شود و خود هیات مدیره نمیتواند و باید هیات دیگری مجمع عمومی را انتخاب کنند.»
جمال خندان یکی دیگر از نمایندگان خانه سینما در هیات اصلاح اساسنامه و وکیل خانه سینما نیز گفت: «نمایندگان وزارت ارشاد میگویند خانه سینما نمیخواهد بپذیرد که این موسسه یک بار منحل شده است، اما باید بگویم این خانه سینما نیست که نمیخواهد بپذیرد، این دستگاه قضایی کشور است که حکم انحلال را باطل کرده است. خانه سینما هم از حکم قانون و دیوان عدالت اداری تبعیت میکند. مطابق اساسنامه فعلی خانه سینما که ثبت رسمی شده است صنوف سینمایی در خود خانه سینما ثبت قانونی میشوند و خانه سینما به نمایندگی از همه صنوف ثبت میشود.»
او ادامه داد: «موضوع از لحاظ قانونی خیلی روشن است. ارشاد باید اساسنامه تغییر یافته را به خانه سینما ابلاغ کند. که ابلاغ نمی کند. ارشاد به جای ابلاغ این اساسنامه یک هیات برای بازگشایی خانه سینما تشکیل داده است که وجاهت قانونی ندارد. ما منتظریم وزارت ارشاد تغییرات را ابلاغ کند و مجمع عمومی تشکیل دهیم. در قانون تجارت و قانون مربوط به موسسات تا زمانی که مجمع عمومی تشکیل نشود و هیات مدیره جدید مشخص نشود، هیات مدیره سابق مکلف است کارها را در دست بگیرد.»
در ادامه تلاش ما برای برقراری تماس و صحبت با مهدی عظیمی میرآبادی معاون فعالیتهای سازمان سینمایی و مسئول کمیته بازگشایی خانه سینما به نتیجه نرسید و ایشان تمایلی برای پاسخگویی به سوالات در خصوص خانه سینما و بازگشایی آن نشان ندادند.
باید منتظر ماند و دید که آیا مذاکرات میان نمایندگان ارشاد و نمایندگان خانه سینما، طرف دوم را برای پذیرفتن کمیته بازگشایی مجاب میکند یا اینکه وزارت ارشاد به پیروی از اساسنامه اصلاح شده روی میآورد.
57246
نظر شما