بخش نخست مناظره سیاسی نامزدهای ریاست جمهوری ساعت 19:30به پایان رسید.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، بخش نخست سومین مناظره 8 نامزد ریاست جمهوری به پایان رسید.

توصیه ضرغامی به نامزدها پیش از مناظره و اعلام تغییرات در مناظره سیاسی

عزت الله ضرغامی پیش از آغاز سومین مناظره نامزدهای ریاست جمهوری گفت: موضوع مناظره امروز مسائل سیاسی است و باید دیدگاه های یکدیگر را نقد کنند.

وی ادامه داد: نامزدها می توانند در زمانی که یک نامزد در حال سخنرانی است جمله ای را برای نقد اعلام کنند و در این زمینه با مجری برنامه هماهنگ شده است اما در این زمان نامزدها نباید بیانیه قرائت کنند. وی گفت زمان ذخیره شدن نامزدها در انتهای دور اول فقط 5 دقیقه را منظور خواهیم کرد.

همچنین سراج نماینده قوه قضائیه در هیات نظارت بر صدا و سیما در جمع نامزدهای ریاست جمهوری قبل از آغاز مناظره گفت: به سود نامزدها است که کسی وقت خود را ذخیره نکند چرا که 15 دقیقه آخر مناظره زمان برگزاری دیدار والیبال ایران و روسیه است.

آغاز مناظره سیاسی با پیشنهادهای عارف و غرضی/ نامزدها دیدگاه‌های یکدیگر را نقد کنند

حیدری مجری برنامه پیش از آغاز مناظره و تعیین اولین نامزدی که باید پشت تریبون قرار گیرد از نامزدها خواست تا نظر و دیدگاه های یکدیگر را نقد کنند. همچنین نامزدها اگر از زمان خود استفاده نکنند در انتهای برنامه حداکثر 5 دقیقه زمان دارند.

حیدری پس از این از نامزدها خواست اگر نظر یا دیدگاهی درباره مناظره ها دارند مطرح کنند.

پیش از آغاز مناظره محمدرضا عارف در تذکری گفت: نامزدها تلاش کردند برنامه های خود را ارائه کنند که بهتر بود طوری جلو می رفت که مردم برنامه ها را مقایسه کنند و امروز اگر جهت گیری مناظره به سمتی باشد که مردم نامزد اصلح را بشناسند. به نظر بنده نامزدها هم اکنون هر کدام 10 دقیقه خود را برای مردم معرفی کنند. در دهه چهارم انقلاب نمی توانیم سعی و خطا کنیم.

سید محمد غرضی هم گفت: 8 روز تا انتخابات وجود دارد جلسه دیگری ترتیب بدهیم و تا 8 روز دیگری اتفاق می افتد و باید جلسه دیگری ترتیب داده شود.

همچنین از چپ به راست آقایان قالیباف، جلیلی، حداد، روحانی، ولایتی، رضایی، غرضی و عارف در در برنامه حضور دارند.

رضایی:کشمکش‌ سیاسی بس است مردم مشکل نان دارند/عارف:چندنفر در بازاربه خاطر حمایت از من بازداشت شدند

محسن رضایی اولین کاندیدایی بود که در مناظره سیاسی نامزدهای ریاست جمهوری یازدهم به بیان دیدگاه های سیاسی خود در حوزه داخلی پرداخت.

وی با بیان اینکه امروز مردم ایران از کشمکش‌های سیاسی و نزاع‌های سیاسی خسته شده‌اند، گفت: مدیریت جناحی دیگر امروز جوابگو نیست هرچند جناح‌های سیاسی سرمایه‌های مهم کشور هستند و باید از آنها استفاده کرد اما مدیریت جناحی دیگر جواب نمی‌دهد ما می‌خواهیم دولت دنبال حق مردم و کارگران، دانشمندان متفکران، نخبگان، طلاب و .. باشد و یک خیزش مردم‌خواهی اسلامی روی آوریم.

وی تصریح کرد: در دولت من سیاست خارجی و داخلی خود را بر این اساس تنظیم می‌کنیم که یک دولت فراگیر و جامعه امید درست کنیم که به دنبال حقوق مردم باشد ما می‌خواهیم زندگی مردم را بهبود و سیاست خارجی را به نحوی توسعه دهیم که به یک دیپلماسی موفق اقتصادی منتهی شود.

این کاندیدای ریاست جمهوری گفت: در همین راستا ما پیوندها را با کشورهای اسلامی و منطقه توسعه می دهیم و با دیگر کشورهای دنیا نیز روابط را به نحوی ساماندهی می‌کنیم که در عرصه بین‌المللی توسعه سیاسی و فرهنگی را در کنار توسعه اقتصادی داشته باشیم.

رضایی با بیان اینکه احقاق حق مردم نیازمند یک فداکاری بزرگ است، خاطرنشان ساخت: دولتمردانی را باید بر سر کار بیاوریم که در دولت ما خواهند آمد که قبل از اینکه به فکر جناح باشند به فکر مردم باشند.

این کاندیدای ریاست جمهوری با تاکید براینکه کشمکش‌های سیاسی بس است، افزود: ما دست به دست هم می‌دهیم و از همه افراد توانمند در هر استان ،قوم، جناح و گروهی استفاده کرده و دولتی فراگیر را تشکیل می دهیم و توجه همه را به سمت حقوق مردم سمت و سو می دهیم. بنابراین در دولت ما منازعات سیاسی پایان یافته و میزهای گفتگو را شکل می دهیم. آزادی های مشروع را تثبیت می کنم و قوانین و مقرراتی را تنظیم می کنم که همه بتوانند از حقوقشان دفاع کنند.

درادامه این برنامه 7 کاندیدای ریاست جمهوری به نقد دیدگاه های رضایی در حوزه سیاست داخلی و خارجی پرداختند که در ادامه می آید:

علی اکبر ولایتی: سوال من از آقای رضایی این است که سیاست ایشان در مورد مسائل هسته ای چیست؟

حسن روحانی: من تاکید دارم که اگر می خواهیم کشور را در مسیر جدید قرار دهیم باید به سمت وحدت و اتحاد و انسجام در کل جامعه برویم. که این برای سیاست داخلی و خارجی ما اساس است مدیران دلسوز و کاردانی که منزوی شدند به تخصص خودشان برگردانیم و جذب حداکثری و دفع حداقلی را اجرا کنیم ما در سال‌های اخیر نتوانستیم غیر هم فکر را جذب کنیم بلکه دوستان و هم فکران و نیروهای انقلابی را هم از دست دادیم باید تیغ حذف را کنار بگذاریم و باید از همه دلسوزان و با تجربه‌ها استفاده کنیم. مدیریت جامعه دارای ثبات باشد و افرادی که در جامعه مدیریت را به کار می گیرند بر منبای ضابطه باشد نه رابطه.

غلامعلی حدادعادل: آقای رضایی روش خودشان در سیاست خارجی را توضیح ندادند بلکه نتایج را گفتند، اینکه دیپلماسی موفق اقتصادی داشته باشیم و با همسایه‌ها پیوند داشته باشیم نتیجه دیپلماسی است من مایلم بدانیم با کدام روش به این نتایج قرار است برسند.

سعید جلیلی: نکته خاصی ندارم.

قالیباف: نکته‌ای که اقای رضایی گفتند که به سمت وحدت رفتن حرف درستی است و این اساس کار است اما تجربه نشان داده که در عرصه سیاست داخلی وقتی به کارنامه‌های افرادی که بر سرکار آمدند نگاه می کنیم خلاف آن عمل کردند و وقتی آمدند رفتار جناحی و سیاسی رخ داده به چه روشی می خواهند مانع ادامه این رویه شوند.

محمدرضا عارف: آقای رضایی بحثی از امنیت و آزادی و کنار گذاشتن کشمکش‌های سیاسی حرف زدند. من چند سوال از ایشان دارند.

چند روز قبل به بازار رفته بودم چند جوان که شعار می دانند سلام بر عارف درود بر خاتمی، برای چند ساعتی دستگیر کردند و با پیگیری مکرر خود من آزاد شدند یا در اولین سفرم به آذربایجان غربی بعد از جلسه ای که من در جایی داشتم بعد از اینکه من رفتم میزبان را دستگیر کردند و هنوز خانواده ایشان اطلاعی از او ندارند. در زمانی که می خواهیم حماسه سیاسی خلق شود گاهی با این تنگ نظری ها شاهدیم، من سوالم این است که راهکار شما برای جلوگیری از این موارد و تحقق آزادی‌های مشروع در قانون اساسی چیست؟ در یک مراسمی یک جوانی عکس من و آقای خاتمی و سید حسن در کنار هم داشت در برخی استان ها از این کار و پخش آن جلوگیری کردند.

سیدمحمد غرضی: سیاست داخلی مبنی بر جلب رضایت عامه است و این با با فرمایشات شما مغایرتی ندارد آیا جلب رضایت عامه مردم از طریق کانال‌های تعریف شده انجام می‌شود یا کانال‌های جدیدی را معرفی می کنید اینکه شما بتوانید مشکلاتی که در گذشته فراهم شده از بین ببرید باید روش‌های جدیدی را معرفی کنید که رضایت عامه را جلب کند.

سیاست خارجی هم انعکاس سیاست داخلی کشور است آیا مشکلات داخلی کشور و عدم وجود یک تناسب بین استعدادهای داخلی به شما اجازه می دهد که در سیاست خارجی روشی را انتخای کنید که به حل مساله کمک کند به طور مثال شما با مشکلاتی چون بیکاری، تورم، موادمخدر، گرفتاری های وسیع سیستمی و دولتی مواجهید شما با این موقعیت‌ها چگونه عمل می کنید و در مقابله با جریانات خارجی چه ابزاری دارید که آنها را قانع کنید که در داخل دارای قدرت هستید.

بعد از اظهارات 7 کاندیدا محسن رضایی به سوالات و نقد آنها پاسخ داد.

وی با بیان اینکه امروز افراد سر جای خودشان نیستند، گفت: اولین کاری که می‌کنیم این است که هر کسی را سر جای خودش می گذاریم، اینگونه 50 درصد مشکلات کشور حل می شود.

وی افزود: باید دولت فراگیر کارآمد و متخصص که رهبری و نظام جمهوری اسلامی را قبول داشته باشد، تشکیل شود. از اینجا به بعدش برایم مهم نیست. از همه اقوام و گروه ها استفاده خواهم کرد. وی با بیان اینکه سابقه مدیریتی من هم همین است، گفت: در زمان مسئولیتم در سپاه تمام افراد جناح های مختلف را به کار گرفتم و از همه جناح ها فرمانده و مدیر تربیت کردم.

رضایی با تاکید براینکه به دنبال آن هستم که نهاد آزادی را در کشور مستقر کنیم که مجموعه ای از مقررات و رویه ها و آموزش و تربیت است، خاطرنشان ساخت: در غیر اینصورت مثل 100 سال گذشته آزادی به عنوان شعار باقی می ماند. بعضی صحبت ها حاکی از دعواست ولی ما باید همین ها را حل کنیم. دعوا و کشمکش بس است. مردم امروز مشکل نان دارند. ما می گوییم کار مدیریت جناحی تمام شده و مدیریت فراجناحی باشیم البته نه به معنای کنار گذاشتن جناح هایی که گنج ما هستند. در سیاست خارجی از استراتژی قیچی استفاده میکنم. معتقدم باید به پرونده هسته ای خاتمه بدهیم. دارند زمان را از ما می گیرند و نباید اجازه بدهیم. جلوی گذشت زمان را می گیرم.

مجادله روحانی و عارف با جلیلی درباره سیاست های دولت‌های سازندگی و اصلاحات

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری در 4 دقیقه فرصت اولیه خود گفت: ما در سیاست خارجی باید منافع ملی و امنیت ملی ما و هویت ملی و دینی را تضمین کنیم؛ این رسالتی است که بر عهده دستگاه دیپلماسی کشور است. در سیاست خارجی مثل بقیه حوزه ها نباید خارج از سند چشم انداز و برنامه های کلان حرکت کند. دستگاه دیپلماسی ما چه وضعیتی دارد؟ حوزه دیپلماسی ما نتوانسته است در تحقق اهداف سیاست خارجی ما موفق باشد. کسی با یارانه ها مخالف نیست اما در عمل ضعف هایش دیده شد.  اگر بنده مرتب بر این موضوع تاکید دارم که ما نیازمند یک تغییر در رویکردهای مدیریتی داریم یک بخش آن سیاست خارجی است. ما یک کارنامه خوبی در سیاست خارجی نداشتیم. محیط بین الملل مرتب در حال تغییر است و ما باید با پختگی حرکت کنیم. من 5 محور دارم: تحقق در انسجام داخلی؛ کشوری که در کشور خودش مورد تحسین مردم خود نباشد نمی تواند  پشت میز مذاکره  موفق باشد. دوم دپیلماسی فعال منطقه گرا، این از مزیت های نسبی ماست. فعال کردن دیپلماسی اقتصادی که ما تعطیل بودیم یا اگر نبودیم کارنامه خوبی نداشتیم. برنامه‌های دیگر من  در حوزه  دیپلماسی عمومی و مقاومت مقتدرانه است.

در نقد برنامه‌های قالیباف محمدرضا عارف گفت: در دو مناظره قبل بیشتر در توانایی در مدیریت بخشی تاکید کردید. مدیران ما سعی می کنند مشکلات بخش خودشان را حل کنند. درباره الگوی ایرانی و اسلامی معماری آیا در این بخش شما نمی توانستید پیشنهاد دهنده باشید؟ در زمان شهرداری شما قیمت زمین 6 برابر شده است؛ آیا فروش تراکم دلیل افزایش قیمت زمین بوده است؟ ریاست جمهوری یک مدیریت فرابخشی می خواهد توانایی خود را در این باره به استحضار مردم برسانید.

محمد غرضی نیز گفت: این 16 سالی که در دولت بودیم فهمیدم که سیاست خارجی انعکاس سیاست داخلی است. هیچ کشوری به ما با تغییر اشخاص ذهن و افرادش عوض نمی شود اگر سیاست خارجی کشور موفق یا نا موفق بوده به اشخاص ربطی ندارد به استعدادهای داخلی مربوط است. اول باید استعداد داخلی را تنظیم کنید. در رابطه با سیاست داخلی آیا شما استعداد جمعی را در عقبه خود دارید؟ اگر چنین استعدادی هست توضیح دهید.

محسن رضایی: سوالی نداشت.

علی اکبر ولایتی نیز تصریح کرد: در حوزه سیاست خارجی یک نقاط دیگری هم هست. مهمترین مطلب تربیت نیروی کارآمد است. این نیازمند تخصص دارد. بنده که در وزارت خارجه بودم دانشکده وزارت خارجه را تاسیس کردم و از آن موقع 800 نفر آشنا به دو زبان خارجه وارد دستگاه سیاست خارجی شدند. وقتی رفتم وزارت خارجه 9 سفیر داشتیم و وقتی آمدم بیرون بیش از 100 سفیر داشتیم. ما توانستیم دیپلماسی جمهوری اسلامی را که از صفر شروع کنیم. عزمتان بر این است که تربیت کارشناس زبان دان را تربیت بکنید یا خیر؟

حسن روحانی هم در نقد سخنان قالیباف گفت: : تعجب کردم از بیان آقای قالیباف در این زمینه که سیاست خارجی کشور ناموفق بوده است و استثنا هم نکردند. سیاست خارجی در دولت سازندگی همان سیاست خارجی بود که توانست تکنولوژی را بیاورد. همان سیاست خارجی بود که توانست سرزمین ما را از عراق پس بگیرد. توانست  اسرا را برگردانیم. در دوره حجت الاسلام خاتمی از بحران نجات پید ا کرد. در شرایطی که 11  سپتامبر  پیدا کرده بود و ایران همواره جزء‌ لیست سیاه غربی‌ها بود  و دو کشور همسایه اشغال شده بود . بالاترین بهره برداری را سیاست خارجی کرد. دشمنان ما در افغانستان و عراق منکوب شد و کشور از بحران نجات پیدا کرد. اینجوری کل سیاست خارجی را زیر سوال قرار دادن منصفانه نبود.

غلامعلی حدادعادل به نقد حرف‌های عارف پرداخت و گفت: این حرفی که  آقای عارف درباره دستگیری زدند من انکار نمی کنم ولی حتما یک سلیقه فردی بوده است. این  اشتباهی است که  ممکن است در دولت شما هم پیش بیاید.

عارف در میان این سخن جواب داد : تنیجه این اشتباه این است که من نمی توانم به تبریز بروم.

حدادعادل در جواب گفت: چند نفر از هواداران آقای عارف با عکس ایشان و عارف در مدخل بودند و شعار می دادند. این اتفاق اگر افتاده شرایط کلی کشور ما نیست. آقای روحانی هم که می گوید سیاست خارجی موفق بوده من هم می گویم در  همه دوره ها موفیقت‌هایی بوده است. ما هم که در مجلس ششم که بودیم نماینده ها در آن دوره می گفتند که در سیاست خارجی  آقای هاشمی را نقد می‌کردند. در دوره آقای هاشمی دادگاه میکونوس اتفاق افتاده است. این ها باید گفته بشود که همه فکر نکنند کارنامه شان 20 است.

جلیلی هم گفت: دو نکته را بگویم! نکاتی که فرمودند الان هم موجود است. مهم این است که چگونه می خواهید اجرا کنید. سوال بعدی من این است که اگر کشوری اصول و منافعش در تعارض با شما بود شما چگونه می خواهید برخورد کنید. یکی از برنامه های اصلی ما این است که ما قدرت هژمون را قبول نداریم.  ما در چالش با نظامی هستیم که می‌خواهد خود را به دنیا تحمیل کند . نکاتی که مطرح شد. من هم قبول دارم. یکی از قدرت‌های ما سیاست خارجی است . آن قوت لازم را من هم قبول ندارم. وارت خارجه ما ظرفیت این بار سیاست خارجی را ندارد. نکته‌ای که آقای روحانی مطرح کردند. در زمانی که برخی از دوستان شعار این همراهی را می دادند پاسخ آن چه بود. در دوره آقای هاشمی دو تا حکم جلب آمد. در دوره آقای خاتمی هم ما را محور شرارت خواندند.

روحانی در پاسخ گفت: ولی منافع و امنیت ملی حفظ شد.

جلیلی پاسخ داد: کی حفظ شد؟ در دوره بعد از آن .

اما روحانی گفت: در همان دوره آقای خاتمی زمینگیر شدند. از سال 83 آمریکا گرفتار شد.  تاریخ را نمی توانیم تحریف کنیم.

جلیلی اما گفت: برخی می ترسیدند بعد از عراق و افغانستان نوبت به ما برسد  به ایران بیایند. آن بحث آقای عارف هم این بود. اگر می خواهیم جلوی سلایق را بگیریم باید با قانون عمل کنیم. اگر از کسانی که بزرگترین بی قانونی را حمایت کردند این بزرگترین بی سلیقگی است.

عارف از جلیلی پرسید: اسم بردن از خاتمی بی قانونی است؟!

جلیلی پاسخ داد: اگر بعد از انتخابات برخی آمدند  خلاف قانون فتنه کردند این سلیقگی عمل کردن است.

عارف دوباره پرسید: الان اسم بردن از خاتمی غیر قانونی است.

جلیلی در پاسخ گفت: اگر کسانی بعد از انتخابات بیایند  انتخابات و شورای نگهبان را زیر سوال ببرند غیر قانونی است.

پس از این قالیباف در سه دقیقه پایانی گفت: در جواب آقای عارف باید بگویم که از قضا بعد از دولت تنها بخشی که می تواند  بخشی نگر نباشد شهرداری ها هستند. در حوزه شهرسازی و حمل و نقل و این‌ها  من جمله در سیاست خارجی و دیپلماسی عمومی غیر بخشی است. امروز شهردار تهران معاون یو سی جی ال هست. در بحث کلایمت چنج  روسای جمهور را دعوت می کردند شهردار تهران را نیز دعوت کردند.

وی در پاسخ به اظهارات ولایتی نیز گفت: در بحث منابع انسانی که ولایتی مطرح کردند. بازگشت نخبگان در متن تصمیم گیری اساس کار است.

وی همچنین خطاب به روحانی گفت: سخنان من متعرض به سیاست خارجی گذشته نبوده است. امروز بیداری اسلامی بدون شک تحت تاثیر انقلاب اسلامی است. این که ما هژمونی آمریکا را به هم زدیم  موفقیت سیاست خارجی است. انقلاب اسلامی می گوید حق قدرت است. آقای روحانی حرف من در حوزه دیپلماسی است. در حوزه دیپلماسی آن روزی که حرفمان این بود که اروپا نزدیک کنیم. همه سفارت خانه های اروپا تعطیل شد و سفرای ما را فرستادند.

کنایه حدادعادل به روحانی و پاسخ دیپلماتیکش به ولایتی؛ مذاکره با کدخدا درست است؟

در ادامه سومین مناظره نامزدهای ریاست جمهوری، نوبت به غلامعلی حدادعادل رسید که به تشریح برنامه​های دیپلماتیک خود بپردازد.

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری، با بیان اینکه در فضای داخلی کشور، حل مشکل اقتصادی برای همه نامزدها مهم است، ادامه داد: بخشی از این مشکل به دلیل وجود تحریم​هاست که به نظرم می​شد آن را کاهش داد. در سیاست خارجی ما حل مشکل تحریم​ها مهم است. برخی فکر می​کنند این مشکل با رفتن کسی و آمدن دیگری حل می​شود. برخی هم فکر می​کنند با لبخند به تحریم کنندگان و دم کدخدا را دیدن {بخشی از اظهارات پیشین حسن روحانی}، مشکل حل می​شود. برخی هم همه مشکل را به گردن دولت فعلی می​اندازند.

وی همه این تحلیل ها را رد کرد و گفت: همه می دانند که ایرادات به فعالیت هسته ای ما از موضوع سیاسی است و این ربطی به مدیریت دیپلماسی ما ندارد. مشکل ما با آمریکا بر سر اصل استقلال ما است که آمریکا با آن مشکل دارد و به همین دلیل هم تحریم​هایی را علیه ایران اعمال می کند. پایه اصلی حل مشکل تحریم این است که از موضع عزت و اقتدار مذاکرده کنیم. ممکن است ملتی مشکل داشته باشد، اما اقتدارش را حفظ می کند تا مشکلش حل شود. با روحیه عزت مدارانه مردم می توانیم مقاومت مقدرانه بکنیم.

حدادعادل با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری که تحریم را تحمیلی خوانده​اند، گفت: الان هم باید همچون جنگ تحمیلی مقاومت کنیم. ملت پشتیبان ما است و ما در مقابل آمریکا دست هایمان را بالا نمی​بریم. کما اینکه چین هم چنین نکرد.

سپس دیگر نامزدها سوالات خود را از حدادعادل پرسیدند.

سعید جلیلی: من نظری ندارم.

محمدباقر قالیباف: ما که بحثی درباره رفتارهای حق طلبانه نداریم. اما درباره اینکه گفتید با مدیریت این موضوع حل نمی شود؛ اتفاقا من معتقدم که موضوع مدیریت در حل مشکلات دیپلماتیک کلیدی است.

محمدرضا عارف: فرمودید از موضع عزت و اقتدار مذاکره کنیم. چه زمانی به چنین موضعی می رسیم که مذاکره کنیم؟

سیدمحمد غرضی: عزت و اقتدار مربوط به موقعیت فعلی کشور است یا محصور در کتاب​هاست؟ آموزش و پرورش و آموزش عالی ما جوانان را در 27 سالگی هم به اشتغال نمی رساند. در چنین وضعیتی چگونه می خواهیم بگوییم عزت و اقتدار داریم؟ اگر اشاره به چین می کنید، چین پس از اینکه تولیداتش را در سطح جهان تقسیم کرد و چهارشنبه بازارهای همه دنیا را گرفت، نیکسون مجبور به مذاکره با او شد.

محسن رضایی: من واقعا تعجب می کنم که آقای حدادعادل شعاری صحبت می​کنند؟ مگر ما وقت شعار دادن داریم؟ در کشورمان با دوگروه مواجهیم. یک عده فقط شعار می دهند؛ مثل کسانی که در زمان اشغال خرمشهر از تهران شعار می دادند. گروهی هم می گویند کار تمام شده و باید برویم مذتاکره کنیم. این یعنی چی؟ آیا این کار از موضع ضعف نیست؟ این کارها آثار تحریم ها را بیشتر نشان می دهد. فکر می کنید چرا آمریکا وارد مذاکره جدی با ایران نمی شود ؟ برای اینکه آثار تحریم ها بیشتر نمایان شود. سوال این است که آیا ما نمی توانستم کاری بکنیم که آمریکا چین و روسیه را با خودش همراه نکند؟ آیا نمی شد کاری کرد که تحریم ها بیشتر نشود؟ اگر تولید را راه بیاندازیم، آمریکا در می یابد که اشتباه کرده است. با چه زبانی بگویم که حل مساله اقتصاد، کشور را از مشکلات دیپلماتیک بیرون می آورد؟ ما باید ظرفیت های اقتصادی بزرگمان را نشان دهیم تا دشمنان ببینند که ما چقدر موفق هستیم و آنها نمی توانند کاری بکنند. اگر آمریکا ببیند که قدرت ریال ما بیشتر شده، حاضر به مذاکره با ما خواهند شد. اینکه ما مقاومت می​کنیم درست، اما باید ببینیم که از این مقاومت چه به دست می آوریم.

علی اکبر ولایتی: در طی 34-35 سالی که از انقلاب گذشته، همواره با مشکلاتی در منطقه و عرصه بین الملل مواجه بودیم. ما دیپلماسی جنگ و مذاکرات را همزمان داشتیم که سخت تر از مذاکرات هسته ای امروز بود. مقاومت باید توام با تدبیر باشد و دربرابر مشکلات بایستیم و تدبیر کنیم.

حسن روحانی: صحبتی ندارم.

غلامعلی حدادعادل در نهایت پاسخ داد: من هم معتقدم که مسائل دیپلماسی تنها با مدیریت حل نمی شود و مستهظر به عزت و قدرت ملی است. برای اینکه چه زمای به چنین عزتی می رسیم هم باید متوجه نظر رهبری باشیم.

او که می گفت «من فقط شعار مقاومت نمی دهم» افزود: بنده می گویم بنیان های اقتصادی کشور را تقویت کنیم که ملت با عزت سر میز مذاکره بنشیند.

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری خطاب به ولایتی ادامه داد: اینکه شما می​گویید مذاکرات گذشته سخت تر بوده را من قبول ندارم. امروز قوت و اثر ما در جهان سبب شده که دشمنان شدیدتر از قبل با ما برخورد کنند.

وی به دولت​های گذشته و آنچه که ضعف دیپلماسی در دولت خاتمی می خواند اشاره کرد و گفت: من کتاب «مبانی نظری و مستندات برنامه چهارم توسعه» را همراه خود دارم که در آن آمده «در سال 82 به نظر می رسد که با بروز بحران در دو عرصه داخلی و خارجی کشور ایران را نمی توان یک قدرت در عرصه جهانی دانست و حتی دارای قدرت ملی هم نیست». من معتقدم که این مواضع کارساز نیست و روزی می توانیم از طریق مذاکره، مشکل دیپلماسی کشور را حل کنیم که از این نوع مواضع نگیریم.

به گفته وی قدرت دیپلماسی ما در گرو حمایت از مظلوم است. امام دست خالی در کشور صاحب اقتدار بود و به پیروزی رسید و در جهان اثرگذار شد. با جهاد اقتصادی می توانیم به تحریم هم غلبه کرده و آن را به فرصت تبدیل کنیم.

محمدرضا عارف در تذکری به حدادعادل گفت: در مجمع تشخیص مصلحت هم راجع به این کتاب بحث شد که آیا واقعا مبنای برنامه چهارم قرار نگرفته است یا نه؟ شما که همین برنامه را در مجلس هفتم تصویب کردید چرا این ایراد را نگرفتید و قانون برنامه را اصلاح نکردید؟

حدادعادل هم در پاسخ گفت: همان زمان هم چون از جهت مبانی نظری به قانون برنامه ایراد داشتیم قانون برنامه را به مجلس برگرداندیدم و برخی موارد اقتصادی آن را اصلاح کردیم. 100 نفر از نمایندگان مجلس هم می خواستند از رئیس جمهور سوال کنند که چرا چنین کتابی از سوی سازمان مدیریت دولت به چاپ رسیده است؟

انتقاد جلیلی به سخنان روحانی: خطر هسته‌ای را اقتدار ما نجات داد

در ادامه مناظره سیاسی نامزدهای ریاست جمهوری حسن روحانی چهارمین نامزد بود که برنامه های خود در حوزه سیاسی را تشریح کرد. اظهارات حسن روحانی با نقدها و نظرهای صریح 7 نامزد دیگر مواجه شد.

حسن روحانی گفت: در زمینه سیاست داخلی اساس سیاست داخلی دولت تدبیر و امید بر مبنای تامین امنیت و ایجاد آرامش برای همه مردم ایران در تمام ابعاد زدنگی خواهد بود. بخش اقتصادی، فرهنگی، شغلی و حریم خصوصی به گونه ای باشد که مردم همواره احساس آرامش داشته باشند.

وی ادامه داد: مسئله دوم مسئله آزادی است که مردم در تمام ابعاد زندگی آزادی مسئولانه را احساس کنند که متاسفانه امروز برخی از موارد این آزادی حضور مردم در صحنه انتخابات با سختگیری هایی که نیازی نیست وجود دارد.

وی تاکید کرد: مسئله دیگر مسئله عدالت در سراسر کشور و بحث حقوق شهروندی است و همه مردم ایران احساس کنند که شهروند یک کشور واحد هستند و زمینه برای مشارکت همه مردم فراهم شود تا مردم در همه امور شرکت کنند و مشارکت تنها در انتخابات و 22 بهمن نباشد.

روحانی تاکید کرد: در بحث سیاست خارجی هم اینچنین است و باید شرایطی را فراهم کنیم که فرصت های لازم برای مردم ایجاد شود. اینکه اشاره شد در بحث ها که سیاست خارجی ما در دولت اصلاحات ایراد داشته است. کتابی که اخیرا آقای البرادعی نوشته باید بخوانند و تدبیری بود که جلوی جنگ را گرفت.

این نامزد ریاست جمهوری گفت: ما باید واقعیت های تاریخی را تحریف نکنیم و بدانیم شرایط کشور چه بوده است. آنچه من راجع به دو دولت گفتم بخش بزرگی از هدایت های رهبری بوده است.

حداد عادل در نقد حسن سخنان روحانی گفت: در تبلیغات انتخاباتی شما آمده بود که ما باید با کدخدا کنار بیاییم. این کدخدا اگر آمریکا است باقی کشورها رعیت هستیم؟!

سعید جلیلی نیز در نقد روحانی گفت: در بحث سیاست خارجی بحث مهمی که است دفاع از منافع ملت است. آقای البرادعی بعد از آن در صفحه 144 کتاب خاطرات می گوید نه تنها پیشنهاد سه کشور اروپایی ناچیز بود بلکه لحن توهین آمیزی داشت و متکبرانه! این طرح تا جایی پیش رفته بود که قول میداد اروپا دانشمندان ایرانی را تحت پوشش قرار دهد. خود آقای روحانی هم در کتابش میگوید: اگر نگوییم هیچ ایران مابه ازای اندکی دریافت کرد. بحثم این است که آنچه هست، این فرمایش خود شماست. خود دوستان میگویند از خطر نجات میدادیم در حالی که خطری نبود بلکه ایران در اقتدار بود. خطر را اقتدار ما نجات داد.

دفاع ولایتی از مذاکرات هسته ای لاریجانی:سخنان یکی از مسئولان در نماز جمعه مذاکره را متوقف کرد

در ادامه مناظره سیاسی نامزدهای ریاست جمهوری محمدباقر قالیباف در نقد سخنان روحانی گفت: در سال 82 که بنده فرمانده نیروی انتظامی بودم بعد از حوادث 18 تیر هر سال به مناسبت حمله به کوی دانشگاه آنجا موافق بودم که اجازه دهمیم دفتر تحکیم وحدت مراسم را بگیرد و شما می گویید دنبال دردسر هستید و بنده تاکید داشتم که اجازه دهیم دانشجو حرف را بزند. با اصرار قبول شد که آنها تجمعی را بر اساس قانون برگزار کنند.

وی ادامه داد: یک بحث این است که وقتی خودمان در مسئولیت هستیم همین نگاه را به آزادی داشته باشیم که در منظر منتقد داریم. در شورای امنیت کشور در سال 82 در وزارت کشور جلسه ای برگزار شد و گفتم پشت حوادث 82 و حوادثی که در خوابگاه رخ داد و نیروی انتظامی تمام قد جلوی لباس شخصی ها ایستاد معتقد بودم افرادی که پشت صحنه هستند دانشجوها نیستند و گفتم اگر اینگونه است طرق قانون به نیروی انتظامی مجوز ورود بدهند و من اصرار کردم که این افراد که داخل هستند پشت صحنه هستند و خاطر شما هست.

قالیباف ادامه داد: در مجلس ششم توضیح دادیم و زمانی که صحبت می کردم یکی از نمایندگان مجلس که مستند داشتم دخالت داشت گفت منظرو شما من هستم؟ گفتم منظور من شما نیستید. اخیرا دیدید که بی بی سی و voa حرف من را در دانشگاه شریف توسط یکی از سایت های داخلی حذف کردند و گفتند قالیباف دو گانه برخورد می کند در یک جلسه گفتم دفتر تحکیم اظهار نظر کند و در جلسه ای هم در مجلس و شورای امنیت می دانستم که پشت این مسائل دانشجوها نیستند.

عارف در نقد سخنان روحانی اظهار نظر نکرد.

غرضی در نفد سخنان حسن روحانی گفت: شما مطلع هستید کسری بودجه بسیار زیاد است و اشکالات داخلی فراوان است. آیا اعتقاد شما با این وضع موجود به این است که سیاست های داخلی باید پیگیری شود یا سیاست خارجی؟ اگر اعتقاد دارید می توانیم بدون تایید داخلی با آمریکا مذاکره کنیم آیا می توانید موفق می شود؟ وقتی که مصدق مجلس هفدهم را تعطیل کرد و مرحوم آیت الله کاشانی از ایشان فاصله گرفتند و آمریکایی ها دیدند که دست مصدق خالی است کودتا کردند و مردم جوان آنها را 22 بهمن داد.

محسن رضایی با اشاره بتلویحی به سخنان محمدباقر قالیباف و در نقد سخنان روحانی گفت: اگر حرف نزنم به تصمیم گیری مردم ظلم می شود اما اجازه بدهیم به صراحت حرف بزنم. این میز صداقت مسئولان با مردم را نشان می دهد و لذا نباید بگوییم چون دشمنان سواستفاده می کنند حرف نزنیم. واقعیت این است که افراط و تفریط شده است هم در زمان آقای جلیلی و هم در زمان روحانی. درست است که از جنگ جلوگیری کردیم اما نمی توانستیم اینقدر عقب نشینی نکنیم؟ در زمان  جلیلی با سولانا برای 2700 سانتریفیوژ توافق کرده بودیم قبل در زمان آقای لاریجانی؛ آیا اگر این را مکتوب نکرده بودیم بهتر نبود؟ - در این بخش از سخنان رضایی، سعید جلیلی گفت توافقی صورت نگرفت -من در جریان جزئیات هستم. - این افراط و تفریط ها از سیاست اصلی نظام دور بوده است. باید به آن پایان داده شود. حالا گذشت، سوال این است که میخواهیم از گذشته مان بدون کم و کاست دفاع کنیم؟ اگر بوده که نباید مشکلی داشته باشیم. دوستان خود را حق مطلق ندادند. بالاخره سی و چهار سال تازه پا هستیم و باید تجربه را به گروه های بعدی منتقل کنیم. من در دفاع جلیلی و روحانی یا دوستان دیگر که از خود دفاع میکنند میگویم نباید دفاع از خود را به دفاع از نظام و مردم ترجیح بدهیم. شک ندارم با بسیج همه توانایی ملت ایران میشود اقدامات بزرگ انجام داد مشروط به اینکه صداقت را در پیش بگیریم.

سعید جلیلی در پاسخ به اظهارات رضایی گفت: بین حق و باطل راه رفتن دوری از افراط و تفریط نیست و این غلط نیست. اطلاعاتی که شما گفتید مبنای آن درست نیست. مثالی که شما گفتید لاریجانی و معاون سولانا توافق کردند که سولانا قبول نکرد.

حدادعادل نیز در واکنش به سخنان رضایی گفت: آقای رضایی طوری صحبت می کنند که همه ما مردمی نیستیم و تنها ایشان به فکر مردم هستند. ما به فکر مردم هستیم ولی راه ها متفاوت است.

سید محمد غرضی نیز تاکید کرد: به هم ایراد گرفتن ایراد ندارد اما ماهیت موضوع را ندیدن خیلی ایراد دارد. استعداد کشور برای مقابله با این مشکلات تولید نشده است. کسری بودجه و واردات زیاد داریم و این که دشمن برای شما نقشه می گشد ناشی از عدم استعداد داخلی است. شما ارز 7 تومانی را به 3500 تومان رسانده اید و دشمن برای شما نقشه کشیده اید. اینجا محلی است که هرکسی باید استعداد خود را نشان دهد. تا وقتی که استعدادها افزایش نیابد ما دچار کسری می شویم در برابر خارجی ها

ولایتی در نقد سخنان رضایی و روحانی گفت: لاریجانی در مذاکرات در سولانا به جای خوبی رسیدند و همین تعداد سانتریفیوژ را توافق کردند اما درست همزمان با این که لاریجانی با سولانا مذاکره می کردند یکی از مقامات در نماز جمعه گفت ما مذاکره هسته ای نمی کنیم و سولانا به آقای لاریجانی گفت مسئول اجرایی کشور اینطوری گفته است و بنده مشابه این را در دوران وزارت کشور داشته ام. دشمن می بیند که لاریجانی زحمت فراوان داشته است و به توافق رسیده است. لاریجانی مشکل هسته ای را حل کرده بود.

جلیلی به ولایتی گفت: این اطلاعات درست نیست.

ولایتی نیز در پاسخ به جلیلی گفت: هرچه می گوییم جلیلی می گوید درست نیست.

منازعه روحانی درباره18تیر: آقای قالیباف گفتید اجازه دهید با دانشجوها تا گاز انبری برخورد کنیم

در ادامه مناظره سیاسی نامزدهای ریاست جمهوری حجت الاسلام حسن روحانی در پاسخ نقدها و نظرات 7 نامزد دیگر گفت: نکته ای که آقای حداد در مورد کدخدا گفتند سوال این بود که مذاکره با آمریکا یا اروپا راحت تر است؟ گفتم آمریکا راحت تر است چون اروپایی ها یک کدخدا دارند و گفتم با کدخدا بهتر است. احتمالا شما خبر سایتهای مغرض را خوانده اید!

وی ادامه داد: آقای جلیلی گفت بحث ممانعت از جنگ برای سال 82 است و موضوعی که شما گفتید برای سال 84 است و البرادعی می گوید متاسفم که 3 کشور راه چانه زنی را ارائه کرده اند و تندترین جواب را هم ما به آن جواب دادیم نامه را هم به آژانس نوشته بودیم و نباید تاریخ ها بهم بریزد.

روحانی تاکید کرد: از آقای قالیباف خیلی تعجب میکنم! درست است باید رقابت کنیم ولی نه اینجوری. آقای قالیباف! دلم نمیخواست بگم؛ آنجا بحث این بود شما میگفتید دانشجویان بیایند ما برنامه گازانبری داریم. ما می گفتیم راه این است که مجوز بدهیم و دستگیر کنیم. من راجع چند کلانتری به شما گزارش دادم. شما چی گفتید؟! نمیخواهم بازگوکنم.

وی افزود: گفتید کل آدم های سالم من این تعداد است. برنگردید به بحث های آن زمان، این سینه من پر است از مسائل فراوان. حرف برای گفتن زیاد داریم. بگذارید رقابتمان سالم و درست باشد. شورای عالی امنیت ملی هم مدافع اقوام بوده به این شورا اتهام نزنید! از ابتدای زندگی سیاسی مسیرم روشن است هیچوقت پادگانی فکر و عمل نکردم. جزو افرادی هستم که حقوق  خواندم، من سرهنگ نیستم! حقوقدان هستم. حواسمان باشد چگونه حرف میزنیم. هرچه اطلاعات لازم باشد در ذهنم دارم که بگویم. همیشه روبروی افراطیون ایستادم و طرفدار آزادی بیان و مخالف افراط و تفریط بوده‌ام. چرا اینطوری بحث میکنید؟ اگر بنا به این باشد که حرف زیاد برای گفتن داریم.

قالیباف در پاسخ به روحانی گفت: در رابطه با اقوام من گفتم در رابطه با آزادی باید یکنواخت بود و نگفتم دیدگاه شما اینگونه است ولی امروز اقوام مختلف در حوزه امنیت ملی حقوقشان تحقق پیدا نکرده است. بنده این بحث را نگفتم.

روحانی نیز گفت: ما در این زمینه مصوبه گذراندیم.

قالیباف در پاسخ به روحانی گفت: آقای عارف جلسه قبل گفت بهترین رابطه و ارتباط بین پلیس و دانشجو در زمان بنده بوده است. حرکت گاز انبری نبوده است و دولت اصلاحات این را تایید می کند و بنده در مقابل لباس شخصی ها استادم. حرف بنده این است که دفتر تحکیم وحدت اجازه دهیم تا کار خود را کند. شما گفتید دردسر است دو روز بعد تمام می شود.

روحانی نیز گفت: این بود؟! گفتم اگر می خواهیم گاز انبری کار کنیم این کار را نکنیم. من نیت خوانی بلد نیستم.

قالیباف نیز در پاسخ مجدد به روحانی گفت: نماینده رسمی تحکیم بعد از آن جلسه که با اصرار من موافقت شد به آن گفتم قانون احزاب به شما اجازه میدهد سخنران و محل را اعلام کن من امنیتش را تامین میکنم. من شما را بعنوان فرد معتدل می شناسم. ولی شما فکر میکنید ما پادگانی هستیم. ما افتخار رزمندگی و دفاع از کشور داریم. ما گاز انبری عمل نکردیم اتفاقا ایستادیم و از دانشجویان دفاع کردیم.

غرضی نیز در سخنانی گفت: این بحث ها به مردم کمک می کند؟ این مسائل به درد مردم نمی خورد. امکان ندارد از این بحث ها کسی سود ببرد. باید برنامه ها را ارائه کنیم و هیچ فردی برنامه فیزیکی نمی دهد و همه برنامه های عرفانی و ادبیاتی می دهند.

روحانی اعلام کرد: به ملت بزرگوار می گویم من شیوه تخریب را نمی پسندم و حاضر نیستم رقیبم را تخریب کنم و حاضر نیستم اسناد سری را اینجا افشا کنم و اینجا جملات را بالا و پایین کنم همانطور که آقای قالیباف گفتند و من نگفتم و بحث من پلیس نیست و شیوه قالیباف است.

روحانی درباره اظهارات رضایی گفت: آقای رضایی طوری می گویند که نظرات دقیق داشتند و اجرا نشد. در جنگ کفتید شورای امنیت بهتر از شورای حکام است و چرا روحانی جلوی رفتن پرونده به شورای امنیت را گرفته است. اولین جلسه سری را کدام سایت افشا کرد؟ نگذارید خیلی از حرف ها که نباید گفته شود را بگوییم. باید رقابت سالم داشته باشیم. با این لحن که این غلط و آن نیز غلط بوده است به نتیجه نمی رسیم. امروز هم باید این پرونده که ظالمانه به شورای امنیت رفته به شورای حکام باز گردد.

رضایی در پاسخ به روحانی گفت: حرف اساسی من این بود که می خواهیم اطلاعاتی به مردم بدهیم که برای سرنوشت خودشان تصمیم بگیرند. معنای این حرف این است که اگر یکی از شما رئیس جمهور شوید می خواهید با وضع قدیم کشور را اداره کنید؟ شما می گویید آن مذاکرات منجر به این شد که جنگ مشود و حرکت های روحانی و جلیلی را کنترل می کند. اگر روحانی بخواهد با این عصبانیت سکان کشور را به دست بگیرد خدا باید به خیر کند.

روحانی در واکنش به محسن رضایی که او را عصبانی خوانده بود گفت: من عصبانی و ناراحت نشدم البته با صدای رسا باید جواب می دادم.

عارف: اصولگرایان مسئولیت 8 سال گذشته را بپذیرند/ رضایی: بر گذشته صلوات بفرستید

در ادامه مناظره انتخاباتی امروز نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری، محمدرضا عارف در تشریح برنامه‌های خود در حوزه سیاست داخلی و خارجی، گفت: در این دو مناظره جمع بندی این بود که در کشور مشکلاتی وجود دارد، سوال من این است که چه کسانی مسئول وضع موجود هستند؟ مردم حق دارند بدانند که چه کسانی وضعیت موجود را بوجود آوردند؟ خوب است گفته شود جریان اصولگرا که به صورت یکچارچه در هر سه قوه حضور دارند مسئول این وضع هستند.

وی تصریح کرد: در این دولت هر نیروی اصلاح‌طلبی در هر بخشی از قوه مجریه حتی اگر کسی در یک بخشداری بود را عوض کردند و نتیجه آن کنار گذاشتن نیروهای متعهد و دلسوز بود. عملکرد 8 سال گذشته اصولگرایان نشان داد که نمی‌توان با یک جناح خاص و محدود، پاسخگوی نیازهای کشور بود و هیچ چاره‌ای در استفاده از نیروهای متعهد و شایسته سالاری نیست.

عارف در ادامه به مقایسه شاخص​های دولت اصلاحات و دولت‌های نهم و دهم پرداخت و گفت: کل درآمد فروش نفت در دوره اصلاحات 173 میلیارد دلار و در دوره جدید حداقل از محل فروش نفت خام 630 میلیارد دلار بود. ما در دولت اصلاحات به رشد اقتصادی 6 درصدی و اشتغال 700 هزار در سال رسیدیم و گرانی را کنترل کردیم و تورم را از 17 درصد به به 10.3 رساندیم و ارز را برای 5 سال تک نرخی کردیم.

معاون اول دولت اصلاحات تاکید کرد: اما در این دولت با این میزان درآمد نقتی و با شعار آوردن نفت بر سر سفره مردم، چرا نان را از سر سفره مردم برداشتیم؟ باید مسئولیت خود را بپذیریم.

عارف ادامه داد: اینکه جریان موهوم انحرافی را مسئول وضعیت کشور بدانیم خطاست و معتقدم اصولگرایان می خواهند بار را از دوش خود بردارند. حتی رییس دولت این جریان را تاکنون نپذیرفته است و اسامی که تحت عنوان انحرافی از آنها یاد می شود را از نزدیکان خود می داند. اخلاقی آن است که جریان اصولگرا مسئولیت خود را بپذیرد.

عارف با بیان اینکه باید مردم در دهه چهارم انقلاب روش آزمون و خطا را دنبال نکنند، خاطرنشان ساخت: باید اجرایی شدن همه اصول قانون اساسی را دنبال کنیم. اولویت اول من فصل سوم قانون اساسی و حقوق ملت است. مطالبات استان​های غربی که به حق است باید مرتفع شود. مسئله گرد و غبار باید حل شود. معاونت اقوام را تشکیل می دهم. در ارتباط با زنان در قانون اساسی اصل 21 اصل مترقی است که امیدوارم بتوانم از همه ظرفیت های قانون اساسی برای پاسخگویی به نیازهای مردم استفاده کنیم.

 

در ادامه دیگر کاندیداها به بیان دیدگاه های خود در خصوص برنامه​های عارف پرداختند که در ادامه می​آید:

سیدمحمد غرضی: از اول جلسه تا حالا بحث بر سر دو گروه اصلاح طلب و اصولگرا بوده است. سی سال است که کشور دست این بزرگان است و قدرت سیاسی در انحصار این دو گروه است یک روز این آقایان می آیند سر کار آنها را حذف می کنند و زمانی دیگر آن گروه می آید و اینها را حذف می‌کند! اگر کشور دست دو گروه بود، الان دو نفر اینجا نشسته بودند. از اصولگراها 4-5 نفر و از اصلاح طلب ها چند نفر اینجا هستند. این نشانه شکست قطعی اصولگرایان و اصلاح طلبان است. تکلیف ما را این دو گروه روشن کنند. آیا رویمان می شود در کشور هنوز بگوییم که اصلاح طلبیم؟ رای و دولت دارید نوش جانتان! اما اینکه اصلاح طلبان تحت این عناوین بخواهند به میدان بیایند با ایراد به نیروی انتظامی و ... بخواهند حکومت کنند، دوباره عده ای از رهبری حزب خود عبور می کنند. حرف​های آقای عارف نشان داد هم اصلاح طلب است و هم با اسامی که می آورند می​خواهند از آنها غرض کنند تا مردم به آنها رای بدهند!گروه‌های اصلاح طلب و اصولگرا وضع خود را با متن مردم مشخص کنند. متن مردم درانقلاب، متن انقلاب در مشروطه و ملی کردن صنعت نفت و 22 بهمن است، باز می‌گویند ما متن هستیم. قانون اساسی 98 و دو دهم درصد رای داشته است اما امروز باید کلی هزینه کنیم که مردم پای صندوق رای بیایند. به جز این دو گروه چه کسانی مردم را از متن انقلاب دور کرده است؟

محسن رضایی: امروز مردم از کشمکش‌های سیاسی خسته شده​اند. مدیریت اصلاح طلبی و اصولگرایی دیگر جواب نمی‌دهد. اصولگرایان و اصلاح طلبان مشروط به اینکه رهبری را قبول داشته باشند و افراد کارآمدشان جمع شوند؛ می‌توانیم کارهای بزرگ کنیم. بیاید به خاطر خدا و مردم بنا را بر حق مردم بگذاریم و دور هم جمع شویم و بر گذشته صلوات بفرستیم. الان در تحریم هستیم و مشکلات جدی است و می توانیم دست به دست هم دهیم و مشکلات را حل کنیم.

علی اکبر ولایتی: این ایرادی که شما به اصولگرایان می گیرد در دولت اصلاحات هم رخ داد. در دولت اصلاحات کسی از اصولگرایان را گذاشتید در سمت‌های بالا بمانند یا همه را کنار گذاشتید؟ قبول دارم که نباید انحصار طلبی کرد اما در دولت اصلاح طلبان آنها هم همین کاری را کردند که بعدا اصولگرایان جوابشان را دادند والا در دولت های قبلی این خبرها نبود.

حسن روحانی: نظری ندارم.

در مناظره نامزدهای ریاست جمهوری مطرح شد:مرور اختلاف سیاسی اصلاح طلبان و اصولگرایان و انتخابات88

غلامعلی حدادعادل در نقد نظرات عارف تصریح کرد: آقای عارف مشکلات امروز کشور را گردن اصولگرایان می اندازند که چرا آمده ‌اند اصلاح طلبان را کنار گذاشتند. وقتی آقای خاتمی آمدند و رئیس دولت شدند چه پاییز  برگریز اصولگرایی روی داد! اصلاح‌طلبان کشور را  مثل گونی تکان دادند؛ در بعضی از وزراتخانه ها فقط آبدارچی ماند. من و شما با هم رفیق هستیم و هر دو دانشگاه تهرانی هستیم. در مجلس اصلاحات با من که اهل تندروی نبودم چه کردند؟! شورای نگهبان بعد از بازشماری آرا اعلام کرد که من  رای آوردم. من که اعتراض نکرده بودم.  مجلس ششم، شش ماه من را یک لنگه پا در مجلس نگاه داشتند و اعتبارنامه مرا تایید نکردند. آقای عارف! می گویند مشکلات امروز کشور زیر سر اصولگرایان است. اولا آقای احمدی نژاد خود را اصولگرا نمی داند ما هم مشکلات را گردن ایشان نمی اندازیم. می گویند یک روز دزد آمد خانه یک کسی صبح همه  گفتند چرا قفل نزدی و این‌ها منتها آخر یک کسی هم به دزد چیزی بگوید. چرا نمی گویید تحریم هم هست. مشکل گرد و غبارها  کار یک روز دو روز نیست. یک مشکل بزرگ است.

در ادامه سعید جلیلی نیز در انتقاد به صحبت‌های عارف گفت: من آقای عارف را به انصاف می شناسم. شما خیلی از بحث آزادی مطرح کردید. در زمان مسئولیت شما این‌ها آزادی نبود. چرا در دولت شما هر اعتراض اجتماعی با بدترین وضع برخورد می‌شد. در سمیرم و جاهای دیگر معترضان کشته شدند. این ها تدبیر می خواهد. استانداری‌ها زیر نظر دولت است. این را می گویید نه در حالی که همه این ها زیر نظر دولت بوده است.

جلیلی همچنین گفت: وزیر علوم [دوره مسئولیت شما] آقای توفیقی مصاحبه کردند که ستاره دار کردن دانشجویان در زمان ما بود. آقای معین نامه می نویسد به وزارت کشور  وقت نامه می نویسد برای انجمن اسلامی مستقل و خواستار برخورد امنیتی و انتظامی شدند. الآن آنگونه صحبت می کنید که انگار در گذشته ها این نبوه است. عدالت رسانه ای در آن دوره چقدر بوده است؟ حجم رسانه‌ها چند درصدش در دست چه کسانی بودند؟ همین اقوام و این ها چقدر رسانه داشتند. درباره وضع موجود به گونه‌ای حرف می‌زنید انگار که وضع موجود وضع بدی است. حتما نقد شما به نقایص است. این نقایص وقتی اتفاق افتاد که دولت از اصولگرایی فاصله گرفتند. در سال 88 اوج مشارکت در کشور بود. نشان داد که در جمهوری اسلامی مشارکت بالاست و رقابت بالا بود. به خاطر این مشارکت بود که دو روز قبل از انتخابات اوباما نامه نوشت به رهبری. در آن زمان چه کسانی فتنه به پا کردند و ایران را دچار فتنه کردند و همان خارجی ها را به طمع انداختند؟

محمدباقر قالیباف نیز در نقد سخنان محمدرضا عارف گفت: آقای عارف فرمودند اگر در دولت قرار بگیرند معاونت اقوام را تشکیل می دهند. چرا در آن 8 سال که معاون اول بودید نکردید؟

حدادعادل هم سخنان قالیباف را تکمیل کرد و گفت: عارف که  می گویند معاون اقوام درست می کنند برای قوم فارس هم معاون درست می کنند؟

عارف در پاسخ به این انتقادات گفت: من نگاهم همیشه نگاه همگرایی بود. اعتقادم به همیاری 51 درصد است. تفکر اصلاح طلبی یکی از اصلی ترین تفکرات انقلاب می دانیم که به قانون اساسی وفادار است. اینکه یک کسی حرفی می‌زند ربطی به یک جریان ندارد.

غرضی در میان سخنان عارف گفت: این چه حرفی بود که یک نفر بیاید بگوید قانون اساسی ما منشور سازمان ملل است. در این مملکت نه یک روزنامه اصلاح طلب و نه یک مسئولی در دهان این آدم نزد.

عارف سخنان خود را ادامه داد و گفت: عملکرد من همیشه شایسته سالاری بوده است. در مخابرات  معاون اصولگرا داشتم. آقای خاتمی از وزیری استفاده کرد که رای نداده بود و رقیب او بود. در پاسخ به بحث آقای حداد هم بگویم که بحث من عدم استفاده از همه ظرفیت‌هاست. شرایط کشور به گونه ای است که باید از همه ظرفیت ها استفاده کنند. در 7 سال نخست ریاست جمهوری احمدی نژاد همه اصولگرایان پشت سر ایشان ایستاده اند و تنها یک سال است که به او انتقاد می‌کنند.

عارف در پاسخ به سخنان جلیلی هم گفت: رشد  رسانه ها و NGO ها در هیچ دوره‌ای بالاتر از دوره اصلاحات نبود. آیا یارانه مطبوعات که در دوره اصلاحات داده می شد الآن هم همینگونه است. بنابر این است که مشکلات را بگوییم تا مشخص شود . من در دانشگاه‌ها که می‌رفتم یکی از مطالبات اصلی مطالب سال 88 است. در چهار سال گذشته ترییبون ها یک سوییه در اختیار یک طرف بوده است. بیاییم در یک فضای کارشناسی حوادث قبل و در حین و بعد از 88 را تحلیل کنیم. با این نگاه که دیگر این لکه ننگ تکرار نشود. نگاه من این است. در تمام دانشگاه هایی که رفتم همین را مطرح کردم. دانشجویان هزینه‌داده‌اند. بیاییم این بحث را مطرح کنیم. تصویر آقای خاتمی را صدا و سیما به عنوان جاسوس نشان داد. آیا این اخلاق است؟ من به خاطر رای این را نمی گویم. والله وسیله از هدف برای من مهمتر است. چرا باید به هم برچسب بزنیم.

وی همچنین گفت: چهار سال سکوت معنا دار کردم. گاهی با آقای حداد خصوصی حرف زدم. خدا می داند در این 4 سال چقدر  دلم درد گرفت. چرا همیشه با چماغ صحبت می کنیم. در اعتقادات هیچ اختلافی با هم نداریم آقای جلیلی. ما نباید جوانان عزیز را از دست بدهیم.

عارف ادامه داد: آقای قالیباف هم مسئله معاونت اقوام را مطرح کردند. من نیامده ام که هرکاری که دولت های گذشته انجام داده اند دفاع کنم. اگر هم اشتباه کرده ایم آمده با شجاعت بگویم اشتباه کرده‌ایم.

جلیلی در میان سخنان عارف گفت:  من به جز اطلاعاتی که داده برچسب یا چماقی به شما زدم؟ آیا قبول ندارید که ظلم به نظام شد؟

عارف پاسخ داد: باید ریشه شناسی کنیم که شد و باید سهم تک تک افراد و گروه‌ها را مشخص کنیم.

ولایتی اولویتهایش در حوزه سیاست خارجی را تشریح کرد/جلیلی:مسئولیت کارهای 16سال مسئولیت را میپذیرید

در ادامه مناظره  سیاسی نامزدهای ریاست جمهوری علی اکبر ولایتی در تشریح برنامه های سیاسی خود گفت: گاهی ممکن است برداشت نادرستی از ریاست جمهوری وجود داشته باشد که این موضوع ناشی از دو موضوع مشکلات حاد جامعه و سومدیریت رئیس جمهور است.

وی ادامه داد: معتقدم حتی حل مشکلات اقتصادی هم در گرو اصلاح نگاه و اولویت ها است. بخشی از مشکلات اقتصادی ریشه در تحریم ها دارد و خیلی ها حل مشکل را در برطرف کردن تحریم ها می دانند.

ولایتی افزود: در دفاع مقدس برای اولین بار در تاریخ 200 ساله یک وجب از خاک ایران به دست دشمن نیافتاده است و همین مدل در موضوع هسته ای جواب می دهد.

این نامزد ریاست جمهوری افزود: بخش دیگری از مشکلات اقتصادی نیز ریشه در سوء تدبیر دارد. این موضوع از کجا می آید؟ از این که خودمان را عقل کل بپنداریم؟ یا این که متخصصان را به دلیل اختلاف نظر خانه نشین کنیم؟ اگر فردی رئیس جمهور شود که مقبولیت در نظام داشته باشد مشکلات به سرعت حل می شود.

وی افزود: اگر فردی رئیس جمهور باشد که گفتار و گذشته او زمینه ساز تزریق آرامش باشد مردم احساس آرامش می کند. لذا گرایش دولت آینده اخلاق گرایی، عقلانیت و ثبات مدیریت است. موضوع هسته ای سخت تر از قطعنامه 598 نیست.

ولایتی تاکید کرد: برای نشاط و همدلی باید زمینه حضور همه را فراهم کرد و تنها شعار نداد و رسانه ها را آزاد گذاشت. باید بگویم که انسجام داخلی و تعامل سازنده باید به طوری باشد که کشور را به سازندگی پیش برد.

وی گفت: رابطه با چند کشور محدود آفریقایی و آمریکای لاتین خوب است اما آورده ای ندارد و باید به کشورهای دیگر رفت و زمینه را طوری فراهم کرد که عزت مردم ایران حفظ شود و گذرنامه ایرانیان مورد احترام قرار بگیرد. متاسفانه برخورد کنسولی با ایرانیان خوب نیست.

حسن روحانی در نقد سخنان ولایتی اظهارنظر نکرد.

حداد عادل در نقد سخنان ولایتی گفت: اختلاف نظری دارم و آن این است که حل مسئله هسته ای را سخت از قرارداد 598 می دانم. موشوع هسته ای مسئله ای نیست و دشمن هم می داند که ما به دنبال بمب هسته ای نیستیم. امروز در اثر افزایش قدرت ما دشمنی با ما بیشتر شده است.

وی خطاب به عارف گفت: شما می گویید اصولگرایان در 7 سال گذشته هیچگاه در مقابل احمدی نژاد قرار نگرفتند. بنده سعی می کردم در مقابل قانون گریزی احمدی نژاد ایستادم و تاوان این را هم دادم. بنده می گویم نامزدی که آمد و در تبلیغات انتخاباتی خود مرتب دم از قانون می زد و دیگران را دروغگو می خواند وقتی انتخابات انجام شد و هنوز رای ها شمارش نشده به خبرنگاران خارجی گفت من رئیس جمهور شدم این خلاف قانون بود یا خیر؟ آیا بعد از این که تهمت تقلب به نظام زدند و رهبری گفتند چنین چیزی نیست چرا شما سکوت کردید؟

جلیلی در نقد سخنان ولایتی گفت: شما گفتید من با شما آشتی خواهم کرد. من متوجه نمی شوم. در مسائل سیاست خارجی بحث منافع ملی است. ما از مردم بحرین دفاع می کنیم آیا به معنای قهر با دولت بحرین است؟ گفتید من مسئولیت سیاست خارجی را می پذیرم؟ در دوران 16 سال شما مسئولیت برخی کارها را می پذیرید؟ یکی اش گفتگوهای انتقادی با اروپا. بعد از موضوع جنگ اول خلیج فارس. آنها گفتند در بیانیه 1992 که باید گفتگوها انتقادی باشد درباره نگرانی راجع به رفتار ایران و بخصوص درباره حقوق بشر و سلمان رشدی و ... آخرش 7 سال بعد بیانیه دادند و آن حکم را دادند درباره هاشمی و گفتند ملاقات در سطح وزیران با ایران تعلیق می شود.

وی ادامه داد: باید اینجا تحلیل دقیقتری ارائعه کنیم. 598 بعد از حمله صدام به کویت و بعد از اینکه هیچکس دفاع نکرد از صدام، این قطعنامه صادر شد. این حاصل تلاش 8 سال رزمندگان است. قبل از حمله صدام به کویت کاری توانستید بکنید؟

قالیباف نیز در نقد سخنان ولایتی گفت: اقتصاد با نظامی رابطه مسئقیم دارد و اگر اقتصاد قوی داشته باشیم نظامی قوی داریم. رابطه سیاست و نظامی رابطه دو طرفه است و در مدیریت 16 ساله شما مدیریت یک طرفه بوده و از ظرفیت رزمندگان به نفع سیاست خارجی استفاده کردید. سطح دیپلماتیک را تا پروتکل کاهش می دهید. زمانی که با میتران قهوه می خوردید ما در جبهه موشک های میتران را می خوردیم. شما به خوبی از ظرفیت سیاست خارجی استفاده نکردید.

ولایتی: نتیجه مذاکرات جلیلی تحریم و فشار بیشتر به مردم بود/ جلیلی: اطلاعات شما غلط است، واویلا

در ادامه سومین مناظره نامزدهای ریاست جمهوری، پس از آنکه علی اکبر ولایتی به تشریح برنامههای دیپلماتیکش پرداخت، رقبایش به نقد وی پرداختند که مشروح آن را در ادامه میخوانید:

محمدرضا عارف: نظری ندارم.

سیدمحمد غرضی: شما دوران سختی را در دوره جنگ گذراندید و کشور اداره شد. البته ملت و رزمندگان و دولت در آن دوره سهم داشتند. آن دوره باعث شد که منطقه با جنگ آشنا شوند. ادامه این کار باعث شد که با توجه به حرکتهای آمریکا، کشورهای منطقه باز شوند. فضای عراق، افغانستان و الان سوریه در حال باز شدن است. اما آیا قدرت سیاسی ما افزون است یا قدرت سیاسی آمریکا؟ ما در یک مجموعه وسیع جغرافیایی داریم عمل میکنیم.

محسن رضایی: دو سوال دارم. اول اینکه قطعنامه 598 صادر شده بود که آقایان اجرایی کردند اما الان چیزی صادر نشده است؟ سوال دوم من این است که مگر آقایان قالیباف و حدادعادل و ولایتی ائتلاف نکردهاند، پس چرا اینقد اختلاف نظرهای جدی دارید؟

سپس ولایتی فرصت یافت به سخنان رقبایش پاسخ دهد. او در پاسخ به قالیباف که از مذاکرات وی با میتران همزمان با جنگ ایران و عراق یاد کرده بود، اطلاعات تاریخی وی را نقض کرد و گفت: من با میتران بعد از جنگ دیدار داشتم نه در زمان جنگ! قبلا هم نمماینده شما چنین اشتباهی کرده بودند، اما این غلط است.

ولایتی در پاسخ به جلیلی هم گفت: دیپلماسی این نیست که در کشورهای دیگر خطابه بخوایند و مطالبی را که در کنفرانس مطبوعاتی می گفتید را اینجا هم بگویید! اینکه می گویید الان وضعیت با 20 سال پیش فرق کرده، باید بگویم که قبل از اینکه قطعنامه های شورای امنیت علیه ایران صادر شود، سارکوزی از من دعوت کرد که به پاریس بروم وبا او مذاکره کنم. با رئیس جمهور صحبت کردم و ایشان گفتند برو. من آنجا راجع به عدد سانتریفوژها و اینکه غنی سازی تعلیق نشود، با سارکوزی به توافق رسیدیم و قرار شد مذاکرات با آقای «لویت» ظرف مدت یک هفته ادامه یابد. بعد هم سارکوزی گفت من می خواهم به ایران بیایم و دست رهبر ملت بزرگ ایران را بفشارم. من این توافقات را به کشور آوردم اما کار متوقف شد!

وی افزود: در آن زمان قائم مقام وزارت خارجه ، کاردار فرانسه را فراخواند و به او گفته بود «این آقایی که آمده فرانسه نماینده ما نیست و شما باید وزیر خارجه را می خوستید!» ما در آن زمان می خواستیم نگذاریم پرونده به شورا ی امنیت برود و مساله تعلیق از میان برداشته شود اما دولت همراهی نکرد. همان زمان وزارت خارجه فرانسه گفت که اگر زودتر به کاردار فرانسه خبر داده بودند دیدار من با سارکوزی به هم می خورد.

ولایتی که 16 سال سکاندار وزارت خارجه بوده و هم اکنون مشاور بین الملل مقام معظم رهبری است، در ادامه به مذاکراتش با مقامات روسی اشاره کرد و گفت: در آن زمان به من گفتند اگر قول بدهی که اگر پوتین به ایران بیاید، دست خالی بر نمی گردد؛ ما او را می آوریم. من این قول را دادم اما باز هم در دولت پیگیری نشد!

وی سپس مذاکرات جلیلی در آلماتی را محور سخنان خود قرار داد و افزود: در آخرین مذاکرات آلماتی پیشنهاداتی شد که می شد بر اساس آن پیش رفت، اما آقای جلیلی آن را نپذیرفته است. آنها در مذاکرات آلماتی گفتهاند که اگر غنی سازی را کند و فوردو را کند کنید، ما سه تحریم را بر می داریم. این به شهادات معاون وزارت خارجه است که در مذکرات بوده، ولی شما گفته اید که کل تحریم را بردارید که نشان می دهد نمی خواهید کار را پیش ببرید. مثل این است که جنس صد تومانی را به کسی بخواهند بفروشند و او بگوید این را به من دو تومان می دهی! خب فروشنده می گوید اگر خریدار نیستی چرا به اینجا آمدهای؟ مذاکره گام به گام و به تدریج است که مسائل حل می شود.

ولایتی خطاب به جلیلی ادامه داد: دیپلماسی این نیست که در داخل کشور بگوییم ما اصولگراییم و انعطااف نداریم. دیپلماسی خشونت و سرسختی نشان دادن نیست. دیپلماسی تعامل و بده بستان است. نمیشود که آنها هرچه که ما می خواهیم بدهند و ما هیچ کاری نکنیم! دیپلماسی بیانیه صادر کردن پشت تریبون نیست!

جلیلی هم در پاسخ به ولایتی گفت: اگر اطلاعات دیگرتان هم مثل اخبار سوم درباره آلماتی باشد، واویلا است! نوار گفت و گوهای آلماتی پیاده شده و خدمت آقا داده شده است. بگذارید به مردم بگویم که در آلماتی چه گذشت؟ آنها به ما گفتند که 20 درصد غنی سازی را بردارید تا ما بعد تحریم را برداریم. این یعنی «در» در برابر «آب نبات» که برخی دوستان شما قبلا دنیبالش بودند!

رئیس تیم مذاکره کننده هسته ای ایران، ادامه داد: در زمان مذاکرات شما با سارکوزی و روسیه هم بعدها بحث هایی شد و آنجا به آنها مواضعمان را گفتیم. اما برخلاف سخنان شما، سارکوزی خواستار متوقف شدن برنامه هسته ای کشور بود. بعد هم آقای «لویت» نفر دوم فرانسه است؟ او یک کارشناس در الیزه است! سه بار خود آقای سارکوزی با آقای احمدی نژاد صحبت کرد. باید دید که ما چه ما به ازایی در قبال این مذاکرات می گیریم.

جلیلی با تاکید بر اینکه «مبنای حرفهای شما درباره آلماتی غلط است» خطاب به ولایتی گفت: ما به آنها گفتیم هرچقدر شما عقب بروید، ما عقب می رویم. اگر 5 کیلومتر شما عقب بروید، ما هم 5 کیلومتر عقب می رویم. نماینده انگلیس خواست این کار را بکند اما نماینده آمریکا مانع شد. آنها حاضر نشدند که عقب بروند و این به دلیل منطق محکم ما بود که آنها رفتند تا با روسایشان مشورت کنند که 40 روز طول کشید. آنها در برابر منطق ما اصلا جوابی نداشتند که متاسفانه امروز از جانب شما اینگونه مطرح می شود!

دبیر شورا یعالی امنیت ملی در پایان گفت: کی گفته ما قرار است فقط اعلام موضع کنیم؟

ولایتی هم بار دیگر در پاسخ به جلیلی گفت: دیپلماسی کلاس فلسفه نیست که بگویید منطق ما قوی بود! آنچه مردم می بینند این است که شما مسئول مذاکرات هستید و هیچ چیزی حاصل نشده و مدام تحریم ها ببیشتر شده و به مردم فشار بیشتری آمده است.

کنایه حدادعادل به فیلم تبلیغاتی روحانی: اگر دوران فعلی را زمستان نام بگذاریم جفا به ملت است/13/

در پایان بخش اول مناظره انتخاباتی امروز سعید جلیلی در فرصت باقیمانده اش با بیان اینکه در حوزه سیاست خارجی باید حوزه اندیشه باشد، گفت: در این حوزه نیازمند یک سازوکار مقتدر و مدیریت قوی و هوشمند که این گفتمان را قبول داشه باشد هستیم.

وی تصریح کرد : اگر ما اینکار را نتوانیم انجام دهیم دچار ضعف می شویم. این یک بحث اساسی است. سوال من را آقای ولایتی جواب نداد که چرا بعد از 7 سال گفتگویشان تحریم های داماتو صادر شد و برای رئیس جمهور وقت هم حکم جلب آوردند.

سید محمد غرضی نیز در 2 دقیقه باقیمانده از زمانش با بیان اینکه سیاست خارجی انعکاس استعداد داخلی است، گفت: من از وقت دوستان استفاده کردم تا این موضوع را جا بیندازم، یعنی اگر استعداد داخلی فزون شود سیاست خارجی درست می شود.

وی تصریح کرد: اگر شبکه برق و آب و گاز و نان نداشته باشید، سیاست خارجی چیزهای دیگری می شود. من تمام عمرم را صرف اینکارها کردم. بحمدلله خیلی کارهایم خوب اثر کرد. اگر مردم به من رای بدهند برنامه ام بر انسجام داخلی است. مثلا بحثی مطرح می کنند راجع به عزیزان و بزرگان و اهل آذر و لر و کرد. من اعلام کردم اگر شما به من رای بدهید، استاندار هر استان را میگویم مردم انتخاب کنند که تحول بسیار بزرگی است. کشور یک قدم به جلو می رود.  وی پس از آنکه حیدیر مجری مناظره اعلام کرد وقت شما تمام شد با صدای بلند گفت: التماس دعا!

محمدباقر قالیباف هم در زمان باقیمانده اش اظهار داشت: در حوزه سیاست خارجی معتقدم انسجام داخلی اساس کار است و در حوزه داخلی همبستگی ملی مهم است. چه بخواهیم مقاومت کنیم چه بخواهیم مذاکره و رقابت کنیم نیازمند این هستیم که در حوزه دیپلماسی، مبنا و جنس بحث قدرت است و باید توان و قدرت ملی ما بالا باشد تا قویتر عمل کنیم. هیچ وقت ملت ما در تاریخش عزت خود را فدای هیچ چیز از جمله اقتصاد و مسائل مادی نکرده است.

غلامعلی حدادعادل نیز اظهار کرد: در انتخابات نه خودم باید سیاه نمایی کنم و نه هیچ کاندیدای دیگری. در اینکه مشکل داریم حرفی نیست اما اگر دوران فعلی را زمستان نام بگذاریم و بگوییم بهار می شود، جفا به ملت و انقلاب است. ما مشکل داریم اما دستاوردهای زیادی در سلولهای بنیادی، ارسال موجود به فضا، پیشرفت های علمی و .. داشته ایم. اینکه آقای روحانی می گویند سانتریفیوژ بچرخد اما کشور تحریم شود فایده ندارد حرف درستی نیست.

سخنان پایانی روحانی، رضایی و عارف در بخش اول مناظره

حسن روحانی در این بخش پس از آنکه حدادعادل به فیلم تبلیغاتی او اشاره کرده و برنامه های او را نقد کرده بود گفت: من فکر می کنم از همین نکته شروع می کنم که باید جوری کشور را اداره کنیم که استقلال حفظ شود. استقلال اصل است وقتی همه کارخانه‌های خوابید این هم خدشه به استقلال است. باید کشور و منافع ملی را ببینیم. نمی شود یک ساختمان را نگاه کرد و بگوییم همین یک ساختمان است. من گفتم خیلی خوب است که سانتریفیوژ بچرخد به شرطی که همه کشور بچرخد. آن‌هایی که می گفتند تحریم نیست ، قطعنامه نیست و این ها باید بفهمند که نتوانستند مسایل کشور و دنیا را تشخیص بدهند. کسانی که می‌توانند با شناخت جهان مسایل را حل کنند باید مسئله هسته ای را در دست بگیرند. حل مسایل بین المللی اول مشروط به این است که  قدرت داخلی را تفقویت کنیم و این در شرایطی است که دولت فراجناحی تشکیل بدهیم. در شرایطی این اتفاق خواهد افتاد که آزادی بیان بدهیم و همه آزادانه  سخن بگویند. مگر قبلا کشور از تحریم و جنگ نجات داده نشده است. چیزی است که تجربه شده و ما دیده‌ایم. فرصت لازم با مذاکره واقعی ایجاد می شود و با اعلام موضع پیش نمی رود. این نیست که برویم مقاله بخوانیم و برگردیم حل نمی شود. در صورتی که مسئله را بخوانیم و شناخت لازم را داشته باشیم. سیاست خارجی همیشه مهم بوده است. امروزه از همیشه مهمتر است. باید افرادی قدرت را در دست بگیرند که بتوانند و بلد باشند که مسایل را حل کنند.

بعد از روحانی نوبت به رضایی رسید. وی گفت: در این جلسه من چند نتیجه می گیرم. در این جلسه سه نفر که قبلا با هم ائتلاف کرده بوند معلوم شد باهم اختلاف نظر دارند. اکثر دوستان در گذشته مانده‌اند. شرایط کشور به کلی تغییر کرده است. ماندن در گذشته فایده برای مردم ایران ندارد. باید یک ایران سیاسی دورباره را پی ریزی کنیم. سیاست داخلی و خارجی ما باید هدفمند شود. ما بهبود زندگی مردم و گسترش نفوذ فرهنگی اقتصادی ایران را دنبال خواهیم کرد. ارتباط ما با اروپا و روسیه کو؟ فقط از حزب الله و ... دفاع کردیم. اگر 3-4 کشور با ما نباشند که آثار دفاع مقدس است، چه برایمان باقی می‌ماند؟ مسئله هسته ای باید از این حالت فرسایشی بیرون بیاید. بالاخره این مذاکرات باید زودتر به نتیجه برسد. مگر میشود کشور را با شعار دادن معطل کرد؟ آنها دارند از ما زمان میگیرند که اثر تحریم ها بیشتر شود. بعد ما اسم این را مقاومت می‌گذاریم؟ آقای جلیلی پاسخ نداد که اگر دور سوم و چندم بخواهد برود با توجه به اینکه آنها امیدوار شدند،‌چه کار میخواهیم بکنیم؟ در بغداد انها آماده دادن امتیاز بودند باید می‌گرفتیم. البته زحماتی کشیده شده و در همه دولتها پیشرفتهایی بوده است. نمیخواهیم سیاه نمایی کنیم اما میخواهیم سیاه زدایی کنیم.

عارف: من خودم را به مطالبات همه مردم ، معلمان و دانشجویان، نظامیان و انتظامی، بازنشستگان و ... متعهد می دانم. در دولت آینده به مطالبات همه آن‌ها رسیدگی خواهم کرد. تا ایرانی آباد و سرفراز داشته باشیم.

/27295

کد خبر 297177

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 49
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۱۵:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    روشن گری جلیلی عالی بود خصوصا در مورد فتنه
    • بی نام IR ۱۷:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      0 0
      ای بابا! 4 ساله روشنگری شده تموم نشده!!!؟
    • بی نام IR ۱۸:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      اقا اشتباهی مثبت دادم.از تمام مردم ایران معذرت میخوام.انلاین رای من منفی بود
    • بی نام IR ۱۸:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      اقای ولایتی عالی دست جلیلی رو کرد بله خیلی از این فشار هایی ک به ما اقشار جامعه بخاطر تحریم ها میاد از مذاکرات جالب این اقا ست
    • ناشناس IR ۱۹:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      درود بر صداقت دکتر ولایتی
    • علی A1 ۱۹:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      آقای جلیلی فکرش از دانشگاه امام صادق بیرون نمیاد! همون دانشگاه رو هم نمیتونن اداره کنن آدم این منفی ها رو میبینه دلش خنک میشه فتنه فکر شماست
  • ناشناس A1 ۱۶:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    زنده باد روحانی
  • بی نام A1 ۱۶:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    3 0
    اگر جلیلی رئیس جمهور شود با چراغ باید دنبال احمدی نژاد بگردیم اجماع روی روحانی
  • بی نام A1 ۱۶:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    1 0
    این مناظره ها یک چیز را ثابت کرد و آن این که ما هنوز به عقلانیت برنگشته ایم و درگیر افراط و تفریط های زیادی هستیم. نمی دانم ملت چه کسی را انتخاب می کند اما اگر نماینده عقانیت را پذیرفت یعنی مردم راه اش را از این جناح بندی های پنهان و آشکار جدا کرده است وگرنه آش همان آش و کاسه همان.
  • بی نام IR ۱۷:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی فقط رضایی
  • بی نام EU ۱۷:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    درود بر عارف..
  • بی نام NL ۱۷:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    فقط اصلاحات
  • سعید IR ۱۷:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    خبرآنلاین داره خیلی خوب پوشش می ده ممنون.
  • I A1 ۱۷:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    ممنونم از این مناظره واقعا / قرار بود مناظره کنند تا مردم فرد مورد نظر خودشونو انتخاب کنند الان من هر فردی که مد نظر داشتم رو باید کنار بذارم / متشکرم از این که رای منو مشخص کردین :(
  • shm744 A1 ۱۷:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    من می خواستم به رضایی رأی بدم اما رأیم اومد طرف روحانی و امیدوارم عارف به نفع روحانی بره کنار ... ولایتی هم خوب جواب جلیلی رو داد وهمچنین روحانی خوب قالیباف رو سر جاش نشوند ... زنده باد کاندیدای اصلح ...
  • يك ايراني A1 ۱۷:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    مناظرها بايد زوجي بود اين طوري مردم در جريان گند زدن مسئولين ميشدند // همه حرفها براي راي آوردن است حرف راست را محسن رضايي گفت
  • ر ضا IR ۱۷:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    حرف مردم غرضی است که رای هم نمی آورد........افسوس
  • ایران من IR ۱۸:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    جلیلی=احمدی نژاد ثانی=رفتن کشور به قهقرا
  • عرفان IR ۱۸:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    0 0
    ولایـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــتی
  • ریحانه A1 ۱۸:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    ﻓﻘﻂ ﻗﺎﻟﯿﺒﺎف
  • مونا A1 ۱۸:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    مناظره خیلی داغ بود، آقای جلیلی خیلی خوب صحبت کردند من به ایشان رای میدهم.
  • محمد A1 ۱۸:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    خيلي جالبه مردم بدون انديشه توي نظر سنجي به اصلاح طلب ها راي ميدن. يكي نيست بگه خب چشمتون رو وا كنيد . اين دو كانديد نه هاشمي هستن و نه خاتمي. روحاني در حد موسوي و كواكيان از سياست سر رشته نداره . فقط بازگو كنندست. كاش كواكبيان رد صلاحيت نميشد و يا خاتمي هم كانديد ميشد تا كانديد واقعي داشته باشيم . نه بازيگر.
    • علی A1 ۱۹:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      88 6
      شما خیلی روشنی ک کواکبیان و با میرحسن مقایسه میکنی؟؟؟ کواکبیان؟؟؟.ایشون تو محل خودش رآی نیاورد مردم امروز به کسایی که بعد 4سال یکی داره حرف دلشونو میزنه رو آوردن
  • sa IR ۱۸:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    بعضی از کاندیداها .....میگویند!!!یا اینطور بگم تمام حقیقت را نمی گویند!!نجات کشور در گرو روی کار آمدن دکتر روحانی و استفاده از نیروهای متخصص هردو جناح است.
  • سارا IR ۱۸:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    فقط قالیباف
    • بی نام IR ۱۹:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      داداش قالیباف امشب ضایع شد رفت !!!!!!!!!!!11
  • ع/ IR ۱۸:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    خدا کنه جلیلی نشه
    • بی نام IR ۲۰:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      120 5
      خدا نکنه کسه دیگه ای میکنه
  • بی نام A1 ۱۸:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    96 13
    عارف نشون داد اگه وقت داشته باشه همه این اصولگراهارو حریفه امیدوارم اصلاح طلبها روی ایشون اجماع کنند
  • بی نام IR ۱۸:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    درود بر دکتر عارف و دکتر روحانی
    • بی نام A1 ۱۹:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      75 10
      هر 7 تا نماینده حرف های تکراری خودشون رو میزنند مثلا اقای غرضی شما که 20 سال وزیر بودی چقدر در این وضع کشور تاثیر داری ؟؟؟ یا اقای جلیلی شما میشه بگید از این همه گفتگو چرا همیشه بعد از پایان مذاکرات یه تحریم اضافه میشه و به یه وقت دیگه موکول میشه گفتگو هاتون فقط دکتر عارف بجای حرف زدن عمل میکند
  • بی نام IR ۱۹:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    68 93
    هیچکدام در حد ریاست جمهوری نیستند.
  • بی نام IR ۱۹:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    عارف یا روحانی، پیش به سوی آزادی بیان ( یکی از پایه ای ترین حقوق بشر که از کوروش کبیر به ارث برده ایم )
  • نادر IR ۱۹:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    136 3
    آقا به این آقای حداد عادل بگین که یک روز و یک شب بیاد به استانهای غربی کشور تا بدونه چطور گردوخاک داره مردم این مناطقو خفه میکنه تا اونجوری این مسئله گردوخاکو مسخره نکنه.
  • مدیر زمان A1 ۱۹:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    129 9
    جلیلی که نتونست وقتشو مدیریت کنه چطوری میخواد مملکتو اداره کنه؟
  • بی نام A1 ۱۹:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    74 13
    بچه ها ميدونين چي شده ميگن که قاليباف سر منازره با تبلتش angry brids بازي ميکرده دمش گرم از وقتش چه خوب استفاده ميکرده به اين ميگن مديريت وقت میگم سر منازره چرا هی پز میداد
    • بی نام IR ۲۰:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      69 2
      نه عزیزم با آی پدش بازی نمیکرد مشاوراش داشتن از طریق اینترنتش بهش تقلب میرسوندن صدا وسیما نباید اجازه میداد این همه مناظره ها آی پد با خودش آورد!خبرآنلاین نشوون بده شاید صدا و سیما شنید جواب داد
  • بی نام A1 ۱۹:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    من به ولایتی رأی نمی دهم ولی امروز خیلی نظرم نسبت بهش عوض شد. آدم منطقی است.
  • همایون A1 ۱۹:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    14 87
    اگر تا صبح به جلیلی و روحانی وقت میدادن به نتیجه نمیرسیدن چون به قول دکتر رضایی خودشون رو حق مطلق میدیدن و مشکل هم همینه! دیگه این بحثا بسه،اینا واسه ما کار نمیشه،این بحثا دوای درد تورم نیست مشکل امروز اقتصاده که باید کار رو به یه فرد متخصص و اقتصاد دون داد و همچنین دکتر رضایی بسیار با متانت برخورد کردن و ایران باید رییس جمهور اینگونه متین داشته باشد تا اگر روزی مخالفی نیز به بدترین شکل اعتراض کرد بتواند صبر کند و با او برخورد نکند.
    • بی نام A1 ۲۱:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
      90 6
      طرح اقتصادی رضایی عملی نیست و مقدمه تجزیه طلبی است
  • امیر IR ۲۰:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    چرخش قالیباف اموروز خیلی معنی دار بود. از این دورویی اصلا خوشم نیومد. به ائتلاف قالیباف-حداد-جلیلی دقت کردین؟ به نظر شما چرا جلیلی امروز اینقدر مواضع تندی داشت؟ احساس خوبی راجع به این ائتلاف ندارم.
  • بی نام IR ۲۰:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    این اصلاح طلبایی که من دیدم فقط انتقاد کردن رو خوب بلدند، روششون واسه رای آوردن مخصوصا برای جذب جوونا همینه. چه اصلاح طلبا چه اصول گراها به جای اینکه از برنامه هاشون بگن، عملکرد همدیگر رو نقد کردن و یا شعار دادن. با برنامه ترینشون بازهم رضایی بود
  • ایرانی A1 ۲۰:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    129 3
    دقت کردید رفتار جلیلی چقدر شبیه احمدی نژاد هست!!! حتی با پراید اومده بود صدا سیما!!! کاش همه این نامزدها دلشون برای این خاک، برای این مردم می سوخت
  • خسرو A1 ۲۰:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۷
    به نظرم قالیباف سیاست داخلی اش بهتر از چند کاندید های دیگر است ولی در سیاست خارجه خبره نیست. به نظرم مردم هنوز هم کارهایی که قالیباف را انجام داده به خوبی حس میکنند.مثل پلیس 110 و کارهایش در شهرداری ولی بهتر است آقایان حداد عادل و ولایتی به نفع قالیباف کنار بروند و اگر او رییس جمهور شد ولایتی را به سمت وزارت امور خارجه منصوب کند تا از تحریم هایی که آقای سعید جلیلی حسابی بر ملت ایران تحمیل کرده را کاهش دهد.
    • علي IR ۰۴:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۸
      قالي باف نشون داد كه بسيار درو و دورنگ است و فقط ژست روشنفكري مي گيرد و مي خواهد باكلي گويي و مبهم گويي عملكرد تاريك گذشته اش را بپوشاند
  • شاهین IR ۰۴:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۸
    43 5
    1-عارف 2- ولایتی هر دو تحصیل کرده و دنیا دیده و کارکرده هستند. فقط ولایتی پیره بهترین گزینه عارف وزیر امور خارجه ولایتی
  • بی نام IR ۱۵:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۸
    8 2
    امام خمینی بعد از فتح خرمشهر: خرمشهر را خدا آزاد کرد. محسن رضایی در مناظره دیروز: من باکری ها، همتها، قالیبافها، جلیلیها را ساختم!!!! پناه ببریم به خدا از شر شیطان و از او بخواهیم بهترینها را به ما الهام کند.
  • بی نام A1 ۲۰:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۸
    2 0
    به نام خدا این متن کامل نیست.لطفا اگر مطلبی رو میزارید.کامل بذارید.چرا عین جملات رو نگذاشتید؟
  • عيسي IR ۰۵:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۹
    0 0
    درود بر عارف و روحاني

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین