افشاگریهای ادوارد اسنودن مامور سابق آژانس امنیت ملی آمریکا در هفتههای اخیر به خبر داغ رسانههای بینالمللی تبدیل شد.گزارش روزنامه انگلیسی گاردین در خصوص افشاگری اسنودن مبنی بر اینکه۳۸ سفارتخانه و نمایندگی کشورهای ترکیه، فرانسه، یونان، ژاپن، مکزیک، کره جنوبی، هندوستان و ایتالیا از جمله اهداف عملیات جاسوسی سازمان امنیت ملی آمریکا بوده است،بازتاب وسیعی در رسانههای ترکیه داشت. برخی از این کشورها و اعضای اتحادیه اروپا، از نزدیکترین متحدان آمریکا در جهان به شمار میروند از همین رو هدف قرار گرفتن این کشورهااز جمله اروپا برای عملیات جاسوسی آمریکا، با خشم شدید مقامات اتحادیه اروپا روبرو شده است. اسناد منتشره به جزئیاتی از شیوههای بسیار پیشرفته برای شنود و جاسوسی اشاره میکند.
در اولین واکنشهای ترکیه، یک مقام دیپلماتیک این کشور مدعی شد ما در حال بررسی گزارشهای منتشر شده هستیم. اگر این اطلاعات صحت داشته باشد، به آن واکنش نشان خواهیم داد. هرچند با انتشار این اخبار،وزارت خارجه ترکیه و سازمان اطلاعات و امنیت ملی ترکیه (میت)تحقیقاتی در این زمینه آغاز نمودند اما بطور قطعی روش شنود مشخص نیست. مقامات آنکارا بر این باورند شنود، نه از طریق دستگاه و یا تلفن بلکه به شکل شنود میدانی صورت گرفته است. وزارتخارجه ترکیه تدابیر جدیدی از جمله دشوار کردن سیستم رمز اسناد محرمانه ملی این کشور اتخاذ خواهد کرد.
انتشار اطلاعیه وزارت امور خارجه ترکیه که در آن از اخبار منتشره در زمینه شنود تلفنی و ردیابی پستهای الکترونیکی ترکیه از سوی آژانس امنیت ملی آمریکا ابراز نگرانی شده است نشان داد که مقامات آنکارا نسبت به تاثیر منفی اخبار منتشره از نمایندگیهای دیپلماتیک این کشور حداقل در میان افکار عمومی نگران هستند.معاون قائم مقام وزارت خارجه ترکیه کاردار سفارت آمریکا را به وزارت خارجه ترکیه احضار و خواستار ارایه توضیحات لازم از سوی آمریکا شد. در اطلاعیه وزارت خارجه ترکیه،با اشاره به اینکه وزیر امور خارجه ترکیه این مساله را با همتای آمریکایی خود در حاشیه نشست آ.سه.آن در برونئی در میان گذاشته و خواستار توضیح آمریکا در این زمینه شد.
احمد داوود اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه در رابطه با این افشاگریها اعلام داشت:«این درخواست به شیوهای دوستانه در جریان دیدار با جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا در حاشیه نشست منطقهای اتحادیه آ.سه.آن در برونئی مطرح شده است. طی یک نشست یک ساعته با جان کری درخواست ترکیه برای توضیح ادعاهای جاسوسی مطرح گردید. ترکیه خواهان آن نیست که شاهد چنین اتفاقاتی میان همپیمانان کشورش باشد.جان کری وعده داده است اطلاعاتی که آمریکا در خصوص این اتهامات جمعآوری میکند را با طرف ترک در میان خواهد گذاشت. در جریان این فرآیند، تیمهای آمریکا و ترکیه با یکدیگر همکاری خواهند کرد. آنکارا به مجرد اینکه توضیحی از سوی واشنگتن دریافت کند، وضعیت را ارزیابی خواهد کرد».
اما جان کری در کنفرانس خبری خود در برونئی مدعی شد:«هر کشوری در جهان که درگیر امور امنیت ملی در سطح بینالمللی است برای حفاظت از امنیت ملی خود فعالیتهای زیادی انجام میدهد و همه انواع اطلاعات بر آن موثر خواهند بود و همه آن چیزی که من میدانم این است که چنین کاری برای بسیاری از کشورها غیرعادی نیست».
روزنامه حریت ترکیه مدعی شد سفارت ترکیه در واشنگتن در خصوص ادعاهای جاسوسی با مقامات آمریکایی تماسی نداشته است و تاسیسات خود را برای پیدا کردن میکروفنهای جاسوسی تجسس نکرده است. سفارت ترکیه به انتظار دستور آنکارا برای تماس با مقامات آمریکایی در این زمینه است.چندی پیش نیز فاش شدن جاسوسی سرویسهای اطلاعاتی انگلیس از مکالمات برخی مقامات ترکیه از جمله وزیر دارایی این کشور در اجلاس جی۲۰در سال ۲۰۰۹و در لندن موجب بروز تنش میان ترکیه و انگلیس شده بود. وزارت امور خارجه ترکیه با اعلام اینکه اقدامات لازم در این زمینه آغاز شده است، هشدار داده بود که اگر چنین موضوعی صحت داشته باشد، این امر با اصول بینالمللی و دیپلماسی مغایر بوده و در شان یک کشور هم پیمان نیست. آنکارا این اقدام لندن را غیر قابل قبول خوانده بود.
براساس اسناد مشاهده شده در اختیار اسنودن، یکی از اسناد آژانس امنیت ملی آمریکا حاکی است مقامات اطلاعاتی این کشور با کارگذاری میکروفونهای مخفی در وسایل ارتباطاتی الکترونیکی از سفارتخانهها و مقر هیاتهای سازمان ملل، جاسوسی میکردند. مجله آلمانی اشپیگل نیز فاش کرده است اتحادیه اروپا یکی از اهداف برنامه گسترده جاسوسی اینترنتی واشنگتن بوده که با کارگذاشتن میکروفون های مخفی در دفاتر این اتحادیه در بروکسل و آمریکا صورت میگرفت.این میکروفون ها در دستگاه فکس دفتر نمایندگی اتحادیه اروپا در واشنگتن و برای آگاهی از اختلافات میان کشورهای عضو کار گذاشته شده بود.آژانس امنیت ملی آمریکا به جاسوسی از ساختمان شورای اتحادیه اروپا در بروکسل متهم است. پنج سال پیش نیز تعداد زیادی تماسهای تلفنی ناموفق، توجه کارشناسان امنیتی اتحادیه اروپا را به خود جلب کردند. ظاهرا هدف این تماسها کنترل مخابراتی ساختمان شورای اتحادیه اروپا بوده است.
مارتین شولتز رئیس پارلمان اروپا، گویی به نمایندگی از تمامی مقامات این اتحادیه تاکید کرده است:«ما از شنیدن این گزارش عمیقا نگران و شوکه شدهایم و بیم آن داریم که این مسئله تأثیرات منفی وسیعی بر مناسبات میان اتحادیه اروپا و آمریکا بگذارد. اگر این موضوع صحت داشته باشد، رسوایی عظیمی خواهد بود. ما خواستار شفافسازی و توضیحات کامل واشنگتن در این خصوص هستیم». المار بروک رئیس کمیسیون خارجی پارلمان اتحادیه اروپا نیز معتقد است «ایالات متحده یک «سندرم امنیتی» دارد، اما در برخورد با آن هیچ تناسبی نمیشناسد». یان آسلبورن وزیر خارجه لوکزمبورگ، اقدام آمریکا را در صورت اثبات صحت، نفرتانگیز خوانده است. از دیدگاه وی: «آمریکا هر اقدامی را در چارچوب مبارزه با تروریسم توجیه میکند. اما اتحادیه اروپا و دیپلماتهای آن تروریست نیستند».
اسنودن فاش کرده است آژانس امنیت ملی آمریکا در چارچوب یک برنامه جاسوسی موسوم به «پریسم» ارتباطات الکترونیک را نه تنها در داخل آمریکا بلکه در جهان کنترل و از مراکز مختلفی جاسوسی میکرده است. عملیات نظارت بر نمایندگی فرانسه در سازمان ملل با نام «بلکفوت» و عملیات نظارت بر سفارتخانه این کشور در واشنگتن با نام «واباش» صورت میگرفته است. سفارتخانه ایتالیا در واشنگتن نیز با عملیاتی با نام رمزی «برونو» هدف جاسوسی بوده است.
4949
نظر شما