خصوصی سازی، 380 هزار نفر از کارکنان دولت را کاهش داد / فرار زنان مدیر از دولت احمدی نژاد

طی سالهای 84 تا 90 اجرای خصوصی سازی تعداد کارکنان بخش عمومی 380 هزار نفر کاهش و بالغ بر 33 درصد از مدیران زن کاسته شده است.

علی پاکزاد: کاهش تعداد کارکنان دولت با رویکرد ارتقاء توان کیفی نیروها و اصلاح فرآیندهای اجرایی در بدنه دولت جهت کاهش بروکراسی سنگین هزینه بر از اهداف برنامه های پنج ساله بوده است.

قوانینی که در دولت های نهم و دهم کمتر مورد توجه قرار گرفته است.  نگاهی به گزارش های مرکز آمار ایران از وضعیت اشتغال کارکنان بخش عمومی گویای آن است که در دولت های نهم و دهم چندان توجهی به بحث کوچک سازی بدنه دولت نشده است. البته براساس این گزارش طی فعالیت دولت های نهم و دهم بین سالهای 84 تا 90 بالغ بر 380 هزار نفر از تعداد کارکنان بخش عمومی کاسته شده است، اما این کاهش بیشتر از آنکه ناشی از اصلاح ساختار بدنه دولت و کاهش تعداد کارکنان باشد ناشی از واگذاری شرکتهای دولتی و توسعه پیمانکاری ها و در واقع خصوصی سازی بوده است. یعنی دقیقا مسیری که از سوی دولت نهم مورد انتقاد قرار گرفت ولی در نهایت در دولت دهم شاهد پیگیری آن بودیم.

براساس آمارهای منتشر شده از سوی مرکز آمار ایران در سال 84 تعداد مزدبگیران بخش عمومی در کشور معادل 3.94 میلیون نفر بوده است که در سال 90 به رقمی حدود 3.56 میلیون نفر رسیده است، یعنی کاهشی معادل 10 درصد در تعداد کارکنان بخش عمومی اتفاق افتاده است.

در این میان نکته جالب ترکیب نیروهای فعال در بدنه بخش عمومی است. در دوره مورد بررسی بین سالهای 84 تا 90 نسبت  قانونگذاران، مدیران عالی رتبه و مدیران به کل نیروهای فعال در این بخش از 6.7 درصد به 6.3 درصد کاهش داشته، این در حالی است تعداد کارکنان دفتری و امور اداری از 14 درصد به 15 درصد افزایش پیدا کرده است. آیا این ترکیب اتفاق افتاده می تواند به معنی کاهش بروکراسی و بهبود کیفی نیروهای فعال در دولت باشد؟ کاهش تعداد مدیران و افزایش سرانه نیروهای اداری می تواند بیشتر گویای افزایش مسئولیت های مدیران دولتی باشد.

جالب توجه ترین آمارها در ترکیب جنسیتی مدیران بخش عمومی اتفاق افتاده است، در طی سالهای 84 تا 90 تعداد مدیران زن فعال در بخش عمومی از 69 هزار نفر به حدود 47 هزار نفر کاهش داشته است. یعنی 33 درصد از مدیران زن فعال در بخش عمومی در دوران فعالیت دولتهای نهم و دهم سمت و شغل خود را از دست داده اند.

در این میان افزایش حدود20 درصدی تکنیسین ها و دستیاران زن در بدنه بخش عمومی به نوعی نشان از تخصصی تر شدن مشاغل زمان و البته افت درجه فعالیت ایشان از سطوح مدیریتی به کارشناسی است.

برای دیدن جدول در ابعاد بزرگتر بر روی آن کلیک کنید

 تعداد کارکنان مزدبگیر بخش عمومی طی سالهای فعالیت دولتهای نهم و دهم

البته به غیر از افت سطح مدیریتی زنان در بدنه بخش عمومی و دولت شاهد افزایش سهم زمان در اشتغال بخش عمومی هستیم، در سال 84 بالغ بر 23 درصد از کارکنان بخش عمومی کشور را زنان تشکیل می دادند ولی در سال 90 این سهم به 24 درصد افزایش پیدا کرده است.

نتایج خصوصی سازی

بخش عمده ای از کاهش تعداد کارکنان دولت مربوط به کارکنان آموزشی بوده است. طی سالهای 84 تا90 تعداد فعالان بخش آموزش کشور 163 هزار نفر کاهش داشته است. واگذاری بانک های دولتی بالغ بر 60 هزار نفر از کارکنان دولت کاسته و واگذاری صنایع دولتی نیز بالغ بر 137 هزار نفر از کارکنان دولت کاسته است.  واگذاری مخابرات هم بالغ بر 34 هزار نفر کاهش نیروی فعال دولتی را در پی داشته است. البته با توجه به افزایش تعداد کارکنان در بخش هایی مانند بهداشت فروشگاه داری، دفاع و تامین اجتماعی سر جمع این تغییرات کاهش 380 هزار نفری کارکنان بخش عمومی را در پی داشته است.

دیگر آنکه اگر تعداد کارکنان آموزش،واسطه گری های مالی، صنعت ومخابرات را از بدنه دولت جداکنیم، تعداد کارکنان دولت در سال 84 به حدود 2 میلیون نفر و در سال 90 به دو میلیون 15 هزار نفر می رسد، یا به عبارت ساده تر دولت بدون واگذاری ها نه تنها کاهش تعداد کارمند نداشته است بلکه طی دوره مورد بررسی 15 هزار نفر هم به تعداد مزد بگیران بخش دولتی افزوده شده است.

حال با توجه به این اتفاق آیا دولت واقعا کوچک شده است؟ آیا نیروهای دولتی که بخش خصوصی منتقل شده اند نیروهای کیفی بوده اند و یا بخش های خصوصی شده با نیروی مازاد بدون تخصص مواجه هستند؟  آیا کاهش 162 هزار نفری در بدنه اموزشی کشور به ارتقاء سطح اموزش منجر می شود در حالی که هنوز سطح استاندارهای آموزشی در کشور پایین و سیستم آموزشی کشور با توجه به وجود انواع مدارس خصوصی به دور از معیارهای عادلانه آموزش است؟ این سئوالاتی است که مسئولین فعلی باید پاسخگوی آن بوده و دولت یازدهم برای اصلاح آن گام بردارد.

39222

کد خبر 303679

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 13
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۱۴:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    14 0
    ای کاش نیرو های ناکارامد صدا وسیما هم به طریقی اخراج می شدند
  • علی IR ۱۶:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    12 3
    علت کم شدن سهم زنان تقاضای بالای جوانان مرد بیکار در سطح کشوره که تقاضا دارن برن سر کار تا بتونن تشکیل خونه و زندگی بدن! آخرشم که کارشناستون با سفسته بازی و حذف حجم زیادی از افراد سعی در سیاه نمائی دارن، خوب انهائی که حذف شدن از دولت حقوق میگرفتن از فضا که پول براشون نمیومد پس چطور حذف شدن؟ و اگر به بهداشت و تامین اجتماعی اضافه شدن یعنی توجه به وضعیت بهداشت و رفاه مردم! واقعا میخواید با این قرض ورزی ها چی رو ثابت کنید؟ (البته اگر این سایت نظرات منو تائید کنه که تا حال نشده تائید کنه)
  • بی نام IR ۱۸:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    17 0
    اولین اقدام حذف مدیران بیسواد و کم سواد یا شبهه مدیرانی که مدرکی خریده و توانایی نامه نگاری ساده نیز ندارند و با پارتی به دستگاههای اجرایی تحمیل شده اند میباشد. بعنوان مثال یکی از مدیران سازمان راه شهرسازی استان سیستان و بلوچستان که مثلا مدرک جغرافی رو از دانشگاه آزاد گرفته رو میتونین درنظر بگیرین که با پارتی آمده سره کار و آسونترین رشته علوم انسانی به نام جغرافی رو حین کار با حداقل تلاش و نیاز به ضریب هوشی گذروندن.حال جالب ضعف در نامه نگاری ساده ایشان هست که تحصیل در یکی از رشته های ادبیات انتظارات رو در این مورد بالا میبره اما شاهد خلاف آن هستیم. بنظرم اولین گام حذف اینگونه اشخاص مورددار و جایگزینی سریع آنها است که امیدوارم رئیس جمهور جدید در این مورد اهتمام بورزند.
  • بی نام IR ۱۸:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    6 45
    خاتمی تو هر اداره یه صندلی اضاف می کرد بعد اسمش می ذاشت اشتغال زایی
  • بی نام IR ۱۸:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    36 0
    الن اگه 1000 نفر توی اسپانیا اخراج می شدند ، تیتر اصلی خبر ساعت 2 و 9 شده بود!
  • بی نام A1 ۲۰:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    1 0
    اگر کار رو الکترونیکی بکنن که کار سریع تر بشه که تبعا به مرور دولت باید کوچک بشه و چندتا بیرون برن تا به قول آقای روحانی دولت تورم زا نباشه میگن چرا؟!! اگر نکنه بازم میگن دولت بزرگه شما ....
  • بهنام A1 ۰۰:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۵
    7 0
    البته کاهش سهم زنان بد هم نیست بیکار موندن ما آقایون بیشتر هم به ضرر خود خانم هاست اما...به هر صورت دولت اصلاحات رو من بیشتر قبول دارم
  • سيدمجيد A1 ۰۴:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۵
    4 0
    اينكه كاركنان را از نظارت مستقيم دولت به غير مستقيم ببرند كه نميشه خصوصي سازي! تو اين چند سال متاسفانه دور زدن قانون و اصل 44 خسارات زيادي را به بار اورده. زماني ميگيم خصوصي كه واقعا اشخاص حقيقي و حقوقي خارج از چارچوب دولت بيان و شركت يا سازماني را خريداري كنند و با اهداف خصوصي هم اداره كنند اينكه دولت شركت هايش را به سازمان هاي وابسته خود واگذار ميكنه اسمش خصوصي سازي نيست بلكه پيمانسپاري غيرمستقيم است. كلا بازي با كلمات و شيره ماليدن سر مردم در اينجا شده هنر هشتم!!!!
  • بی نام A1 ۰۵:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۵
    4 0
    تو اين هشت سال در ادارات دولتي بيشتر از همه شاهد روي كار آمدن مديران كم سواد و بي سواد بوديم.
  • سعید IR ۰۸:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۵
    6 0
    حالا هی این صدا وسیما امار بیکاری اروپا رو بده ای کاش یه چند تا از این مجریهای لوس صدا وسیما رو هم اخراج میکردند
  • reza IR ۰۹:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۵
    0 15
    زن خوب و مدیر زنی است که بتونه خوب قرمه سبزی درست کنه و خانه داری کنه. باید با یک سری تفکرات مزخرف فمینیسمی از جمله اشتغال و مدیریت زنان که در چند سال اخیر در کشور اسلامی ما رواج پیدا کرده به شدت مبارزه و مخالفت کرد.
    • بی نام IR ۱۸:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۳
      0 0
      این فمنیست نیست بلکه استفاده از تخصص و شایستگی افراده که متاسفانه...
  • باربارا IR ۱۵:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۵
    2 0
    بیشتر ادرات و سازمان های دولتی پر شده از مدیران بیسواد و نالایق!

آخرین اخبار