غیبت کردن از چه کسانی ایراد ندارد؟ / جایی که خدا خودش هم غیبت می کند

بازگو کردن زشتی های دیگران و غیبت آنها همواره مورد نکوهش بوده، اما در تعالیم دینی مواردی نیز برای غیبت کردن مجاز شمرده شده است.

به گزارش خبرآنلاین، استاد مرتضی مطهری در مجموعه سخنرانی هایی که تحت عنوان «فلسفه اخلاق» منتشر شده، درباره فاش کردن بدی ها و غیبت کردن نکاتی را مطرح کرده است. قسمتی از سخنان استاد مطهری را که درباره موارد مجاز غیبت کردن است، در ادامه می خوانید.

تهمت و بدگویی ایمان را از بین می برد

فاش کردن بدی ها و زشتی های مسلمانان از نظر خداوند نادرست بوده و همواره نهی شده است. قرآن به شدت نهی می‏ کند از اینکه فحشاء، یعنی زشتی های مسلمانان، حتی زشتی های واقعی شان‏ پخش بشود: «ان الذین یحبون ان تشیع الفاحشة فی الذین آمنوا لهم عذاب‏ الیم» کسانی‏ که دوست دارند زشتی ها درباره مسلمانان و مومنان اشاعه پیدا کند، برایشان عذابی بزرگ در انتظار خواهد بود. / سوره نور، آیه 19

خدا نکند شخصی این چنین که در آیه فوق گفته شده، یک وقت اطلاع پیدا کند که لغزشی در فلان شخص پیدا شده است. من سخنم درباره راست ها است، دروغ که دیگر جای خود دارد. در حدیث است که اگر کسی‏ به برادر مؤمنش تهمت بزند، ایمان در روح او آب می‏ شود آن چنان که نمک‏ در آب حل می‏ شود، ایمان برای شخص باقی نمی‏ ماند. اگر راست باشد، این به‏ آن می‏ گوید، آن به دیگری می‏ گوید و به تدریج شیوع پیدا می‏ کند. اگر دروغ‏ باشد که خدا می‏ داند، همانی است که قرآن هرگز نمی‏ خواهد.

در کنار این نهی خداوند از بازگویی زشتی های مسلمانان و غیبت آنها موضوعی دیگر مطرح است که در ادامه آن را مطرح می کنیم.

غیبت در چه مواردی جایز است؟

حرمت غیبت در غیر موارد استثنایی - که همه این‏ موارد جنبه اجتماعی دارند - پابرجاست. به طور مثال در آنجا که یک نفر می‏ خواهد با یک کسی شرکتی تأسیس کند، می‏ آید با شما که از احوال‏ آن شخص اطلاع دارید مشورت می‏ کند که آقا این آدم که تو مدتی با او بوده‏ای چه جور آدمی است؟ من می‏ خواهم با او شرکتی تأسیس کنم، یا می‏ خواهم‏ دخترم را به او بدهم، یا می‏ خواهم دخترش را برای پسر خودم بگیرم و امثال اینها... اینجا پای مشورت در میان‏ است و بر شما جایز و بلکه لازم است که بگویید چون پای مشورت در میان‏ است.

یا در موردی‏ که خودتان مظلوم یک شخص هستید یعنی او حق شما را پایمال کرده، در اینجا شما یا باید دهان ببندید و نگویید حقم پایمال شده و بگذارید حقتان پایمال شود یا اگر بخواهید بگویید، غیبت کرده ‏اید که این غیبت در اینجا جایز است: «لا یحب‏ الله الجهر بالسوء من القول الا من ظلم» خداوند دوست نمی‏ دارد که کسی به‏ عیب مردم صدا بلند کند مگر اینکه ستمی به او رسیده باشد ./ سوره نساء، آیه 148

اینها را برای این می‏ گویم که از افراط و تفریط ها برحذر باشیم‏. عیب ما جامعه مسلمانان، عیبی که تاریخ حکایت می‏ کند این است که ما -مخصوصا ما ایرانی ها- یا از آن طرف می‏ افتیم یا از این طرف، حد وسط نمی‏ ایستیم، یا مردمی هستیم که دائما غیبت می‏ کنیم، و یا می‏ رسیم به حدی‏ که غیبت کردن حَجاج را هم جایز نمی‏ دانیم. غزالی ماجرای این حَجاج را نقل کرده که من نیز آن را بازگو می کنم.

اشتباه غزالی در جایی که خدا خودش هم غیبت می کند

است بعد از مرگ حَجاج سفاک خونریزی که در دنیای اسلام در سفاکی نمونه است، مردی به دیدار ابن سیرین، یکی از علمای ایرانی مسلمان قرن دوم هجری می‏ آید در حضور او بدی حجاج را می‏ گوید. ابن سیرین‏ می‏ گوید : "غیبت نکن، الان غیبت تو گناهش بیشتر از گناه حجاج است من حاضر نیستم غیبت حجاج را بشنوم "

عجیب این است که غزالی به این بزرگی و عظمت، این‏ داستان را نقل و تایید کرده، این اشتباه است با اینکه ما غزالی را مرد بسیار بزرگی می‏ دانیم، اما آدم های‏ بزرگ اشتباه های بزرگ هم دارند یکی از اشتباه های بزرگ غزالی، به قول‏ ابن الجوزی این است که در بسیاری از موارد، شرع را به تصوف سواد کرده‏ و آن افراط های صوفی گری غزالی، گاهی سبب شده که از فقه اسلامی منحرف شود. مثل همین جا که می‏ گوید: "راست گفته ابن سیرین، آن مرد حق نداشته‏ غیبت حجاج را بکند، حجاج مسلمان بوده است. "

اگر از حجاج نمی‏ شود غیبت کرد، پس غیبت چه کسی در دنیا جایز است؟ پس ما هم شبانه روز بالای منبر داریم‏ غیبت یزید بن معاویه را می‏ کنیم چون مظالمش را بازگو می‏ کنیم؟ خدا خودش‏ از فرعون غیبت کرده، از نمرود غیبت کرده، از قارون غیبت کرده، از بلعم باعوراء غیبت کرده، و از صدها نفر دیگر و از اقوامی غیبت کرده‏، از همه قوم بنی اسرائیل یک جا غیبت کرده است... نه، اینها غیبت نیست‏ و بنا بر این نباید از آن طرف هم افتاد .

/6262

کد خبر 310057

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 24
  • نظرات در صف انتشار: 4
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بنده خدا A1 ۱۵:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۳
    77 61
    چه تیتر زشتی.
    • بی نام A1 ۱۷:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۳
      43 20
      دوست عزیز عین جمله خود استاد مطهریه... متن رو بخونید مفهوم رو می فهمید یعنی غیبت از ظالم
    • مجید گل IR ۱۸:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۳
      50 11
      واقعا درست گفتی چه تیتر زشتی انجا که میگوید خدا خودش هم غیبت میکند
    • حمید A1 ۰۵:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۴
      26 9
      به متن که دقت کنید در پایان جمله (خدا خودش‏ از فرعون غیبت کرده، از نمرود غیبت کرده، از قارون غیبت کرده، از بلعم باعوراء غیبت کرده، و ...) می گه: (نه، اینها غیبت نیست‏ و بنا بر این نباید از آن طرف هم افتاد.) منظورش اینه که اگه از نظر ما و امام غزالی غیبت از ظالمی مثل حجاج غیبته، پس خدا هم در مورد اونها غیبت کرده، در صورتی که نه این غیبت نیست! پس توی این جمله و این تیتر یه جور تناقض وجود داره برای اینکه ما رو با اصل مفهوم آشنا کنه که از بدی های چه کسانی رو باید رو کرد
    • بهار A1 ۱۶:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۱
      9 2
      قبول دارم.
  • بی نام IR ۱۶:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۳
    69 10
    دو موردي كه اشاره كرديد تو ايران زشت تر شمرده ميشه. يعني وقتي بهت ظلم شد بايد صدات درنياد چون رئيست اخراجت ميكنه و در موزد دوم هم همه آدمي رو كه اطلاعات درست داده نكوهش مي كنند.
    • طاها A1 ۱۸:۳۱ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۵
      8 3
      ایا صحبت کردن پشت سر کسی ازروی خوبی هم باشد گناه حساب می شود
  • بی نام A1 ۱۶:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۳
    35 73
    چرا واسه هر عمل مذموم یک تبصره می گذاریم؟ غیبت در هر صورت ایراد دارد برای هر کار زشتی یک فرجه و تبصره باز نکنیم
  • بی نام A1 ۱۷:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۳
    64 37
    خداوندرحمت کند شهیدمطهری را.وقتی پای حق در کاراست در هیچ کجا محافظه کاری نکرده وعجیب نیست که چنان دشمنانی. داشته. فرزندخلفش هم دقیقاً شبیه ایشان هستند.
    • بی نام A1 ۱۷:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۳
      19 11
      پسرش هم که در بین اصولگرایان اصلاح طلب ترینه.
  • قندنمک IR ۱۸:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۳
    19 7
    در یکی دو مثال زده شده ظاهرا وقوع ظلم واضح بود ولی در موارد دیگه باید اول یک قاضی استخدام کرد بعد که ظالم بودن طرف اثبات شد رفت پشت سرش غیبت کرد!!!!!!!!!!
  • ali A1 ۱۹:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۳
    7 12
    آقای مطهری برداشت صحیحی از کلام غزالی ندارد و این اشتباه در نتیجه گیری صورت میگیرد.البته جایگاه غیبت در شرع و اخلاق انسانی را نیز باید در نظر گرفت و همچنین اینکه اکثر انسانهایی که غیبت می کنند انسانهای صالح خداوند نیستند و خطر غیبت گویی برای جوامع بشری را با ادمهایی با چنین مشخصات باید در نظر گرفت.
  • امین د IR ۲۰:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۳
    57 13
    سفارش حضرت علی(ع) به مالک : ای مالک! اگر شب هنگام ، به چشم خود ، کسی را در حال گناه دیدی فردا به چشم گناهکار نگاهش نکن. شاید سحر توبه کرده باشد و تو ندانی . تفکر , تفکر , تفکر
    • بی نام A1 ۰۴:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۴
      16 7
      آقا امین این چه ربطی به متن بالا داره. به مالک که ظلم نشده که بخواد غیبت کنه. چرا مطالب رو چپکی دریافت می کنین ؟!!!!!!!!!!! اگه مالک چیزی بگه میشه تهمت !!!!!!!!!!!!
    • بی نام IR ۰۵:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۴
      10 8
      تورو به خدا شعارنده کمی فکر کن صحبت گناه نیست صحبت ظلم است صحبت فاجر وفاسق است. در ضمن اگر کتاب اقای مطهری رو بخونی متوجه میشوی جاییکه برخی باندبازیهایی میکنند حق دیگران را ضایع میکنندمنشاء فساد اصلی هستند ولازم است بعد از اطمینان 100/دیگران را از اوضاع مطلع کنیم نه اینکه قصدمان خراب کردن دیگری برای اغراض شخصی و....باشد.این کجایش غیبت است؟؟
  • بی نام FI ۲۰:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۳
    13 4
    خدا عایب از بنده اش نیست که غیبت کند
    • حمید A1 ۰۵:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۴
      6 7
      استاد مطهری تو این بحث که بنای استدلال عقلی و منطقی سنگین نداشته، بلکه با توجه به مثال هایی که زده می خواسته موضوع مجاز بودن غیبت در برخی استثناها رو به زبان ساده و قابل فهم بیان کنه! برای همین می گه خدا خودش هم از این ظالم ها غیبت کرده، یعنی وقتی خدا ظلم و فساد برخی آدم ها رو در قرآن عنوان کرده نشان دهنده اینه که باید از ظلم ظالم گفت و این رو غیبت ندونست.
  • هیوا A1 ۲۱:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۳
    8 15
    تیتر توهین آمیز و بعضی از استدلالهای ناصواب، هم از اشتباهات مرحوم مطهری است!؟! نقد امام غزالی و آنهم نسبت به مطلبی که کس دیگری نقل کرده است، هم از اشتباهات اوست! اینگونه استدلال کردن معتبر نیست! ... من اگر نیکم و گر بد تو برو خود را باش ...!
  • آزادی A1 ۰۵:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۴
    4 11
    با سلام.یک اشکال عمده به این متن وارد است آن هم اینکه یک عمل که همیشه در اذهان جامعه منفی بوده را صفت مثبت داده است.یکی از اشکال های اندیشمندان و نویسندگان ما این است که مطلب را خود درک نکرده آن را به رشته تحریر در می آورند.در ابتدا باید نویسنده این مورد را بررسی می فرمود که آیا مفاهیمی اینچنین را می توان در عرصه اجتماعی بسط داد و چگونه می توان این مفاهیم را با مفاهیم جدید مانند حقوق شهروندی در کنار یکدیگر تعریف کرد.باید توجه داشت که مخاطبان اینترنت و سایت های خبری اکثرا انسان های تحصیل کرده هستند که متناسب با این گروه باید متن تنظیم شود.
  • ساده A1 ۱۸:۱۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۲
    13 3
    جالبه،فکر کنم خیلیا متنو کامل نخوندن،فقط سعی کرده نظر استادو رد کنن خودشون بشن صاحب نظر،اگر از این به بعد خواستیم بریم یه مجرم متجاوز به مال و ناموس مردمو لو بدیم یا به مردم بشناسونیم چون ممکنه توبه کرده باشه و چون غیبت به حساب میاد کنار بکشیم،یا اگه یکی اومد برای امر خیر تحقیق بگیم ما غیبت نمیکنیم،اگه دختره بدبخت شد خب به جهنم عوضش ما غیبت نکردیم،یا فردا روز اگه کسی روضه کوچه بنی هاشمو خوند میگیم ساکت غیبت نکن (مورد آخر بابت درسی که از غزالی گرفتیم)ولش کن بابا،روشنفکریو بچسب! خب شماها تحصیل کرده اید از این به بعد متنو برای شما تهیه میکنن،نه برای من بیسوادی که بزرگترین غمم اینه که چرا تو هر تقویمی نگاه میکنم شهادت حضرت رقیه(س) نیست؟!
  • محمد A1 ۰۸:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۰۸
    11 1
    سلام سوال داشتم درمورد غیبت اگر کسی زنگ بزند وبگویید فلانی هستش من به او بگویم فلانی خواب هستش آیا این غیبت محسوب میشه یا نه؟باتشکر
  • عرفان A1 ۱۸:۲۷ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۷
    8 3
    بسیار متنی خوبی بود با تشکر از مدیر سایت
  • گل A1 ۲۰:۲۶ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۵
    0 3
    عالی بود سخنان
  • میرمحمدی IR ۱۱:۲۲ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۷
    1 1
    جالبه خداخیرتون بده یاحق.................................................................

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین