آذرجزایری: آذرماه سال گذشته بیژن زنگنه در اظهارنظری تاکید کرده بود که همانطور که کشورهای عربی حق ایران برای دبیرکلی را وتو کرده اند ایران هم باید حق آنها را وتو کند. اما اساسنامه اوپک در این زمینه می گوید که اگر حتی تنها یک کشورعضو دبیرکلی کشور دیگری را وتو کند دبیرکل انتخاب نمی شود چرا که باید اجماع در ارتباط با دبیرکلی یک عضو صورت بگیرد.
در اینصورت در شرایطی که اساسنامه دیگر اجازه تمدید مدت زمان حضور البدری 72 ساله را برمسند دبیرکلی سازمان کشورهای صادرکننده نفت نمی دهد بنابراین در آذرماه امسال در صورت آنکه ایران دبیرکلی هر دو کشور عراق و عربستان را وتو کند به نظر می رسد بازهم تعیین دبیرکلی در اوپک به نتیجه ای نرسد و این بار نیز وزرای عضو اوپک ناچار به انتخاب دبیرکل موقت خواهند بود. اما موضوع اساسی این است که این دبیرکل موقت قراراست از بین نامزدها تعیین شود و یا از میان اعضایی انتخاب می شود که نامزدی برای دبیرکلی معرفی نکرده اند؟
براساس این گزارش، در ابتدا قرار بود نمایندگان 4 کشور عربستان، ایران،عراق و اکوادور برای نشستن بر این مسند با هم به رقابت بپردازند و در اولین اقدام قرارشد این نمایندگان مورد ارزیابی قرار بگیرند.
ارزیابی ای که در یک نشست در ساختمان اوپک در وین برگزارشد و البته نتیجه این بررسی ها نیز محرمانه باقی ماند.
غلامحسین نوذری، وزیر نفت پیشین ایران، مجید منیف، نماینده هئیت عامل عربستان سعودی ، سمیر الغضبان، مشاور ارشد نخست وزیر در امور انرژی عراق و ویلسون پاستور، وزیر نفت کنونی اکوادور چهار نامزد تصرف این پست بودند.
اما در روزهایی که به تصمیم نهایی اعضا نزدیک می شدیم اکوادور انصراف خود را اعلام کرد تا شاید با اینکار بتواند از دبیرکلی البدری دفاع کند و در عین حال ما بین کشورهایی چون عربستان، ایران و عراق قرار نگیرد. در نهایت نیز در جلسه تصمیم گیری اعضای اوپک در 22 آذرماه سال گذشته شرکت نکرد تا قضاوتی نکند. اما در عین حال از پیش، مذاکرات را برای حفظ سمت البدری در اوپک انجام داده بود.
به هرحال با کناره گیری اکوادور از دبیرکلی اوپک اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت در یکصد و شصت و دومین نشست کشورهای صادر کننده نفت (اوپک ) تصمیم گرفتند که ریاست عبدلله سالم البدری دبیرکل فعلی این سازمان را برای یکسال دیگر(تا آذر 92) تمدید کنند.
براین اساس قرارشد نامزدهای دبیرکلی اوپک با نزدیک شدن به سال میلادی 2014، باردیگر طی جلسه ای در خصوص دبیرکلی اوپک تصمیم بگیرند.
این درحالی است که تحلیل ها بزرگترین رقیب ایران برای دبیرکلی را عربستان می دانستند در حالیکه اخیرا اعلام شده که نامزد عربستان از نامزدی اوپک کناره گیری کرده است.
اگرچه پیش از این اعلام شده بود که نامزد عربستان برای دبیرکلی اوپک چندماه پیش از معرفی وی برای این سمت بازنشست شده بود اما مقامات عربستان علی رغم ارسال نامه بازنشستگی وی به دبیرخانه اوپک و معرفی فردی جدید برای نماینده این کشور در اوپک اما بازنشستگی وی را تکذیب می کردند.
این درحالی است که خبرگزاری بلومبرگ به نقل از یک مقام عربستانی کناره گیری نامزد عربستان سعودی برای ادامه رقابت بر سر احراز پست دبیرکلی اوپک را تایید کرده است.
براساس اظهارات این خبرگزاری، یک مقام سعودی اعلام کرده ماجد المنیف پس از ارتقای مقام در شورای عالی اقتصاد عربستان سعودی، از ادامه نامزدی برای احراز پست دبیرکلی سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) کناره گیری کرده است. هرچند که برخی از مقامات اوک همچنان تاکید دارند عربستان از تصرف جایگاه دبیرکلی انصراف نداده اما هنوز موضع گیری رسمی از سوی این کشور دراین خصوص صورت نگرفته است.
المنیف که پیش تر در پست های نماینده عربستان در هیات عامل اوپک و مشاور ارشد اقتصادی علی النعیمی، وزیر نفت عربستان، انجام وظیفه کرده، بر سر احراز پست دبیرکلی اوپک با نامزدهای ایران و عربستان رقابت داشته است.
این درحالی است که ملک عبدالله، پادشاه عربستاناواخر سال گذشته المنیف را به سمت دبیرکل شورای عالی اقتصاد منصوب کرد.
شورای عالی اقتصاد عربستان به ریاست ملک عبدالله و مجموعه زیر نظر وی اداره می شود و به بررسی سیاست های اقتصادی ملی عربستان در خارج از مرزهای این کشور و هماهنگی با دیگر نهادی دولتی می پردازد.
سه وزیر اقتصاد، نفت و امور خارجه عربستان از اعضای شورای عالی اقتصاد این کشور به شمار می روند و المنیف از سال 1999 عضو هئیت مدیره این شورا بوده است.
از سویی دیگر، با توجه به این که دوره دوم سه ساله دبیرکلی البدری دسامبر سال گذشته به پایان رسید، اعضای اوپک در دو نشست پایانی سال گذشته تلاش داشتند از میان چهار نامزد معرفی شده یک دبیرکل جدید برای این سازمان انتخاب کنند اما از آن جا که هر یک از این نامزدها برای انتخاب به اجماع کامل اعضا نیاز دارند، همین موضوع تا حدودی تصمیم گیری در این باره را دشوار کرده است.
دراین بین به نظر می رسد در صورت کناره گیری عربستان از دبیرکلی اوپک رقابت مابین ایران و عراق ادامه یابد که باید دید غلامحسین نوذری وزیر نفت پیشین ایران دبیرکل بعدی اوپک خواهد بود و یا سمیر الغضبان مشاور ارشد نخست وزیر در امور انرژی عراق می تواند بر این جایگاه تکیه بزند. اما در شرایط فعلی به نظر می رسد داستان دبیرکلی اوپک همچنان ادامه خواهد داشت.
/31221
نظر شما