به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، دکتر سید احمد موثقی عضوهیات علمی و استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران در میزگرد «گفتمان اعتدال» که در کافه خبر برگزار شد، با بیان اینکه در ایران ما استعداد افراط زیاد داریم، گفت: هم از نظر فکری و هم از نظر اقتصادی-اجتماعی زمینه برای اعتدال فراهم نیست. البته باید تلاش کنیم که زمینه برای اعتدال را هم از نظر فکری و هم از نظر اجتماعی- اقتصادی فراهم کنیم؛ ولی به دلایل عمیق تاریخی، فکری و اقتصادی و اجتماعی ما استعداد افراط داریم و «موجی» هستیم.
وی در ادامه افزود: امواج، هیجانات، احساسات و تودهگرایی با رویکردهای عقلانی، علمی و واقع بینی جور در نمیآید. ما هم از گذر سنت «موجی» میشویم و هم «موج مدرنیته» ما را میگیرد. برداشت من این است که این شکاف راست و چپ حول محور مسایل اقتصادی بود. جلوتر که میآید این شکاف میشود شکاف مذهبی و سکولار.
این استاد علوم سیاسی همچنین گفت: هرچقدر ما ایدئولوژیک، انتزاعی و جزم اندیشانه و مطلقگرایانه و احساسی و تودهای عمل کنیم، این افراطگرایی بیشتر میشود. این میتواند از موضع چپ باشد یا راست. مثلا بعد از انقلاب تیپهای مذهبی و چپ های ما جهتگیریهای سوسیالیستی داشتند و به بخش دولتی اهمیت میدادند. در زمان دیگر میتواند راست ما هم همین موضع را داشته باشد.
موثقی درباره دولتهای نهم و دهم نیز گفت: به نظر من در دوره 8 سال گذشته، راست افراطی و به نوعی بنیادگرایی حاکم بود. در هشت سال گذشته شاهد یک نوع رویکرد سلفی بودیم. اینها میتوانند شعارهای سوسیالیستی هم بدهند و صحبت از فقیران و عدالت بکنند. در فاشیسم هم صحبت از فقیران، دهقانان و عدالت وجود دارد. اما این جنبه احساسی، ایدئولوژیک و رمانتیک دارد و مبنای عقلی، علمی و کارشناسی ندارد. ما پس از انقلاب دچار آشفتگی پارادایمی هستیم و در محورهای فکری- فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی نتوانستهایم بین سنت و مدرنیته وحدت کنیم و متناسب با شرایط خاص ایران به یک مبنای صحیحی برسیم.
وی به دورههای پیش از آن نیز اشاره کرد و گفت: دوره هاشمی و خاتمی هم یک رویکردهای ایدئولوژیک دارند. مثلا دوره آقای هاشمی گرایش به اقتصاد بازار و اهمیتی که در دوره اول به تجویزهای صندوق بین المللی پول میدادند یک مقداری پیشاهنگام بودند و در مسئله توزیع و رسیدگی به طبقات محروم و پایین توجه نشد. در دوره هاشمی هم باز یک مقداری پراگماتیسم حاکم بود و از شعار و احساس فاصله گرفته شده بود. هم در سیاست داخلی و هم در سیاست خارجی. اما شاهد هستید که چه مخالفتهایی اتفاق میافتاد. این مخالفتها هم از جناح چپ مذهبی بود و هم از جناح راست و بازار و موتلفه. دوره خاتمی هم از نظر اقتصادی دنباله دوره هاشمی بود ولی در بعد سیاسی تاکید زیاد بر توسعه سیاسی بود بدون اینکه مقدمات آن فراهم باشد. این یک مقداری پیشاهنگام بود.
این استاد علوم سیاسی همچنین گفت: این یعنی دموکراسیهایی که اکثریت مردم آن، از نظر معیشت و تولید و کار و درآمد دچار کمبود هستند. خاتمی و هاشمی را هم در مجموع میتوانیم بگوییم که معتدل و عقلانی و دارای مشی اصلاحطلبانه و تغییر تدریجی بودند. ولی دوره هشت ساله اخیر یک رویکرد بنیادگرایانه و از موضع سنت و بسیار افراطی بود. بهانه آن هم همان نارساییهایی بود که دورههای قبل بوده است. این هم خیلی پرهزینه بود.
مشروح میزگرد گفتمان اعتدال که با حضور دکتر سید رحیم ابولحسنی و سید احمد موثقی گیلانی برگزار شده است به زودی در خبرآنلاین منتشر خواهد شد.
29219
نظر شما