به گزارش خبرآنلاین، مجموعه داستان جدید سعید کوشش با عنوان «سنگ ساقی» شامل 13 داستان کوتاه از آخرین نوشتههای این نویسنده جوان است که قرار دادن شخصیتهای داستان در موقعیتهای خاص ویژگی کلی داستانها است و به اعتقاد ناشر، نویسنده دلمشغولیهای خود را از عناصر و ارتباطات اجتماعی در هر داستان به مخاطب عرضه کرده است. مجموعه داستان «سنگ ساقی» با داستان کوتاه «دستهای چهارخانه» آغاز میشود و با داستانهای «نشانی»، «عشق با مسئولیت محدود»، «سنگ ساقی»، «خدا چرا باید چنین چشمهایی بیافریند؟»، «یادم تو را فراموش»، «فوتبال سنگی»، «چرخ جادو»، «شام عروسی»، «سکههای ستاره»، «وقتی برف میبارد برقص»، «برگها همیشه سبز نیستند» و «سفر با قطبنمای خراب» ادامه مییابد. «سنگ ساقی» که نام یکی از داستانهای این کتاب است، رقابت بین دو پسر دانشجو برای آشنایی بیشتر با دختر همکلاسشان را به تصویر میکشد که پرده از رازی غریب بر میدارد.
در ابتدای جلسه نقد این کتاب، یوسف علیخانی، منتقد، داستاننویس و مدیر نشر آموت به بررسی داستانهای این مجموعه پرداخت. وی با اشاره به طراحی و پیکربندی داستانها در این کتاب گفت: یکی از ویژگیهای این مجموعه، پایان بندی های خیره کننده داستانها ست. در چند داستان این مجموعه پایان بندی ها به طرز شگفت آوری منسجم و جذاب هستند. علیخانی ادامه داد: به نظر من، او یکی از عجیبترین نویسندگان ما در پایان دادن داستان است؛ من چند مورد را جدا کردهام که معرکه است.
این داستاننویس افزود: سعید کوشش خبرنگار است؛ او با این وضعیت، زبان خاص خود را دارد؛ این زبان، از جهتی خوب است اما شاید برای داستاننویسان تولید مشکل کند. همیشه این جور نیست که فاعل و مفعول و فعل باشد. سعید کوشش کاملا پاکیزه نوشته است. علیخانی تاکید کرد: ایدههای داستانی سعید کوشش واقعا شاهکار است. وقتی داستان «عشق با مسئولیت محدود» را خواندم یاد «گربه در باران» افتادم و این، به نظر من بهترین داستان این مجموعه است.
وی با بیان اینکه از کتاب پیشین این نویسنده با عنوان«مرگ خدایان موازی» یک قصهاش به ذهنم مانده، گفت: در سنگ ساقی اگر صحنهای در ذهن ماندگار شود آنجاست که "حاج کامران" سنگ را در دهانش گذشته است. وی افزود: همین که «سنگ ساقی» یک نویسنده در ذهن خواننده حک میشود، قدرت بزرگی است.
در ادامه نشست نقد مجموعه داستان سنگ ساقی؛ مجاهد غلامی، عضو هیات علمی دانشگاه باهنر کرمان و استاد دانشکده ادبیات این دانشگاه به نقد بررسی داستانهای این مجموعه پرداخت. وی تصویر سازیهای این مجموعه را عالی توصیف کرد و ادامه داد: در این داستانها تصویرسازی های بسیار خوب و گاه در حد کمال است که این قدرت و تسلط را می توان با کارهای بیژن نجدی مقایسه کرد. وی در ادامه با ذکر جمله ای از کتاب توضیح داد: مثلا این جمله در داستان "عشق با مسولیت محدود" ؛"صبح یک روز تعطیل بود و خیابان خلوتی یک جدول کلمات حل نشده داشت" یک شاهکار است.
غلامی با بیان اینکه بسیاری از قوتهای دیگر به ویژه در محتوای داستانها بود، اظهار کرد: به نظر من اگر قرار باشد بهترین داستانهای این مجموعه را انتخاب کنیم؛ می توان از داستان «دستهای چارخانه» به دلیل انتقال حس فراگیر و پرقدرت و داستان" سنگ ساقی" به خاطر نگاه به مسخ ارزشها در جامعه نام برد.
این استاد دانشگاه در بخش دیگری از سخنانش گفت: فرمالیستها میگویند پیرنگ یا فابولا، ریشه در خلاقیت هنری نویسنده دارد و حاصل یک توجه هنری به ساخت و صورت است برای تبدیل شدن مواد داستانی به روایت. یعنی وقتی نظام طبیعی و علی معلولی داستانها را ذکر کنیم، فقط داستان است، پیرنگ نیست اما وقتی نویسنده با خلاقیت خود برخی قطعات را جابهجا، حذف، اضافه و تغییر میدهد، پیرنگ است.
غلامی افزود: «داش آکل» پیش از هدایت در شیراز رایج بوده، یا «زار محمد» قبل از چوبک بین بوشهریها و دشتستانیها رایج بوده اما خلاقیت هنری صادق هدایت و چوبک است که از این وقایع روزمره داستانهایی با فرم این چنینی ساخته است.
«سنگ ساقی» در 124 صفحه شامل 13 داستان کوتاه است و با قیمت 6 هزار تومان توسط نشر نون به بازار کتاب عرضه شده است. پیش از این از سعید کوشش مجموعه داستان «مرگ خدایان موازی» چاپ شده بود که در چهارمین دوره جایزه گام اول در بخش داستان کوتاه برگزیده شد.
6060
نظر شما