مدیرکل نساجی و پوشاک وزارت صنعت، معدن و تجارت از واردات آسان نخ از هندوستان با قیمت و کیفیت پایینتر از نخهای داخلی خبر داد و گفت: اقدامات لازم در راستای بهبود شرایط بازار توسط وزارت صنعت انجام خواهد شد.
نعمتاله مردانی، در نشست کمیته ریسندگان پنبهای انجمن صنایع نساجی اظهار داشت: در شرایط طبیعی، صنعت نساجی ماهانه به طور متوسط 5 هزار تن از الیاف داخلی و بین 4 تا 5 هزار تن از الیاف وارداتی پنبه استفاده میکند.
وی ادامه داد: اواخر سال گذشته با کاهش واردات رسمی و غیر رسمی پارچه و پوشاک، صنایع ریسندگی با حداکثر توان فعال بودند و این در حالی بود که شرایط تأمین الیاف پنبه از ازبکستان با ارز آزاد برای آنها بسیار دشوار شده و همچنین نخ پنبهای از هندوستان با ارز مبادلاتی به کشور وارد میشد.
وی با اشاره به وجود رکود تورمی در اقتصاد کشور، اظهار داشت: پیشبینی میشد که صنایع بالادستی نساجی به مرور با افزایش موجودی انبار محصول روبرو شوند که در حال حاضر عمده دلیل این امر واردات آسان نخ از هندوستان با قیمت و کیفیت پایینتر از نخهای داخلی عنوان میشود که اقدامات لازم در راستای بهبود شرایط بازار از سوی وزارت صنعت صورت خواهد گرفت.
وی عنوان کرد: در سالهای اخیر، پنبه داخلی صادر نشده و توسط صنایع نساجی مصرف شد، به همین دلیل هیچگونه نگرانی از بابت جذب تولیدات سال جاری نیز وجود نخواهد داشت.
وی گفت: افزایش تعرفه واردات این محصول، تولید نخ پنبهای در کشور را توجیهپذیر نکرده و باعث افزایش واردات نخ به کشور میشود که نه به نفع کشاورز و نه تولیدکننده خواهد بود.
* رشد واردات نخ هندی به ایران
علیرضا حائری، دبیر انجمن صنایع نساجی ایران نیز در این نشست با تشریح وضعیت کشت و تولید پنبه در کشور، اظهار داشت: تقریباً تمام پنبه تولیدی در فصل گذشته توسط صنایع داخلی جذب شده و مقدار بسیار کمی از دوره قبل باقی مانده که آن هم قابل استفاده در خطوط ریسندگی پنبهای برای تولید نخهای ظریف نیست.
وی افزود: پیشبینی میشود تولید پنبه در فصل زراعی جاری حدود 50 تا 55 هزار تن باشد که این مقدار تنها 40 درصد از نیاز صنایع نساجی کشور به این محصول را پوشش داده و به نظر میرسد مانند دوره گذشته بدون هیچ مشکلی جذب شود.
وی تصریح کرد: طی 6 ماه اول امسال، حدود 23 هزار تن الیاف پنبه از کشورهای ازبکستان، تاجیکستان و هند به کشور وارد شده و این در حالی است که میزان واردات طی 6 ماه و 12 ماه سال قبل به ترتیب برابر با 31 و 50 هزار تن بوده است.
به گفته حائری، واردات انواع نخ 100 درصد پنبهای بر اساس آمار ارائه شده توسط گمرک طی 6 ماه نخست امسال بالغ بر 6800 تن و به ارزش 24.2 میلیون دلار بوده است، در حالی که این واردات در مدت مشابه سال قبل 5200 تن به ارزش 15.9 میلیون دلار بوده و این مسئله نشان دهنده افزایش حجم واردات نخ است که عمدتاً از هندوستان وارد شده است.
* واردات نخهای بیکیفیت هندی به ایران
کرمانی، رئیس کمیته ریسندگان پنبهای نیز در این نشست با تأکید بر لزوم جذب شدن پنبه داخلی دوره گذشته توسط صنایع ریسندگی، اظهار داشت: با در نظر گرفتن میزان نیاز صنایع نساجی به الیاف پنبه و پیشبینی انجامشده در مورد تمام حجم تولید داخلی این محصول، افزایش تعرفه واردات این کالا به کشور موضوعیتی ندارد.
وی با ابراز نگرانی از روند واردات نخ پنبهای به کشور، اظهار داشت: با توجه به وجود پول نفت ایران در کشور هندوستان و امکان ایجاد شده برای تهاتر کالا با پول نفت، ثبت سفارش و واردات نخ پنبهای از هند به ایران بسیار راحت بوده و شاهد ورود نخهای بی کیفیت هندی به کشور با قیمتهای پایینتر از تولیدات داخلی هستیم که این امر صنایع ریسندگی را با مشکل روبرو کرده است.
وی پیشنهاد کرد وزارت صنعت، معدن و تجارت به عنوان متولی صنایع، نظارتی جدی بر کیفیت و حجم واردات این کالا داشته و این محصول در اولویت 10 کالایی برای واردات قرار گیرد.
* کشت پنبه در مناطق شمالی مقرون به صرفه نیست
حکیمی، رئبس گروه پنبه اداره کل پنبه و دانههای روغنی وزارت جهاد کشاورزی نیز با بیان اینکه سطح زیر کشت پنبه در سال جاری نسبت به دوره قبل بدون تغییر و برابر با 101 هزار هکتار است، گفت: پنبه محلوج تولید شده در سال گذشته 60 هزار تن بوده و موجودی آخر دوره برابر با 2800 تن است که مقدار قابل توجهی نسبت به دوره های قبل نیست.
وی میزان متوسط مصرف صنایع نساجی طی 5 سال گذشته را حدود 120 هزار تن در سال عنوان کرد و با تأکید بر لزوم تدوین طرحی جامع برای بهبود کشت این محصول در کشور، اظهار داشت: در حال حاضر کشت پنبه در مناطق شمالی کشور مقرون به صرفه نیست و کشاورزان با توجه به دوره طولانی رشد آن، تمایلی به کاشت این محصول ندارند.
وی از جمله اقدامات انجام شده در راستای بهبود شرایط کشت را استفاده از ارقام زودرس عنوان کرد و اظهار داشت: این ارقام به دلیل دوره رشد کوتاه خود با استقبال کشاورزان روبرو شده است، ظرافت این محصول مورد تأیید صنایع نساجی نبوده و موسسه تحقیقات پنبه در حال بررسی این موضوع است.
رئیس گروه پنبه اداره کل دفتر پنبه و دانههای روغنی وزارت جهاد کشاورزی بر لزوم مکانیزه شدن برداشت پنبه در کشور تأکید کرد و افزود: اقدامات لازم برای خرید ماشین های برداشت توسط وزارت جهاد در حال انجام است.
3131
نظر شما