به گزارش خبرآنلاین، سیدعباس عراقچی پنج شنبه شب در گفت وگوی ویژه خبری شبکه دو سیما با بررسی روند مذاکرات جمهوری اسلامی با گروه 1+5 تصریح کرد: امیدواریم که حداقل در چارچوب کلی و گام اول بتوانیم ظرف سه ماه و حداکثر شش ماه به نتیجه برسیم و بعد در خصوص مشخصات گام پایانی و راه حل جامع که حدود 9 ماه الی یکسال است، به جمع بندی برسیم.
عراقچی ادامه داد که ما اعلام کردیم که برای وقت تلف کردن برای مذاکرات نیامده ایم به طوری که برای رسیدن به راه حل واقعی و عادلانه آماده مذاکرات هستیم و طرف مقابل ما هم نیز مدعی این مساله است.
معاون وزیر امور خارجه با اشاره به این که برای وقت تلف کردن بهانه ای وجود ندارد، خاطر نشان کرد: مذاکرات اخیر در وین یکی از نشانه های جدیت در طرفین است.
عراقچی با اشاره به این که ما جدیت خود را ادامه خواهیم داد و هر میزان که مذاکره نیاز باشد انجام خواهیم داد، گفت: مذاکره در سطح کارشناسی در وین نشانه ای بود برای این که دو طرف نشان دهند که در این امر جدی هستند و می خواهند سریعتر به جزئیات و مباحث ورود پیدا کنند.
وی گفت: پایبندی دو طرف به تعهدات، نشانه دیگری از جدیت طرفین در مذاکرات است، بنابر این هیچ کس به دنبال وقت تلف کردن نیست.
عراقچی اخبار مطرح شده در خصوص تعطیلی برخی سایت ها از جمله فردو را تایید نکرد و افزود: بین ما و 1+5 در مذاکراتی که تاکنون داشتیم هیچ توافقی به جز در چارچوب همکاری و مسیری که باید طی کنیم ، صورت نگرفته است.
وی اخبار منتشر شده در باره جزییات پیشنهادی ایران در رسانه ها را صحیح ندانست و آن را ساخته و پرداخته کسانی دانست که در رسانه ها با اغراض خاص اهدافی را دنبال می کنند.
عراقچی با بیان این که ما مصمم هستیم تا این مسیر را در روشنایی کامل به جلو پیش ببریم تصریح کرد: غنی سازی سرجای خودش است به طوری که باید گام های اعتمادسازی برداشته شود و همه چیز روشن و واضح باشد.
وی گفت که هدف ما در مذاکرات این است که پروژکتورهای قوی را در مذاکرات بیندازیم تا همه چیز به خوبی مشخص شود.
برای اولین بار است که ایران و 1+5 در یک مسیر قرار گرفته اند و این مسیر طولانی و پر پیچ و خم است، بنابراین اگر اراده سیاسی در طرف مقابل ادامه پیدا کند، این مسیر را به خوبی طی خواهیم کرد.
وی گفت: در قالب این مسیر، بسیاری از مسایل قابل چانه زنی و گفت وگو است.
غنی سازی جزء اصول محسوب می شود
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای گفت: حقوق مردم ایران جزء خطوط قرمز ما به حساب می آید، به گونه ای که ما از این خطوط صرف نظر نخواهیم کرد.
معاون وزیر امور خارجه با بیان این که وظیفه ما در این نبرد دیپلماتیک تثبیت حقوق مردم است خاطرنشان کرد: ما از حقوق حقه خود کوتاه نخواهیم آمد.
وی با اشاره به این که غنی سازی خط قرمز ما است، ادامه داد: غنی سازی جزء اصول محسوب می شود.
عراقچی با اشاره به این که گفت و گوها با توجه به نیازهای واقعی ایران تعیین خواهد شد، گفت: جمهوری اسلامی ایران با خروج مواد از کشور موافقت نخواهد کرد زیرا این مواد متعلق به ایران است.
وی با بیان این که مردم ایران در مقابل فشارهای بیگانگان به خوبی ایستادگی کرده اند، گفت: انشاءالله به سمت هدف نهایی و تثبیت حقوق ملت ایران پیش خواهیم رفت، بنابراین باید اقداماتی صورت گیرد تا برای طرف مقابل اعتمادساز باشد.
معاون وزیر امور خارجه با تاکید بر این که اعتماد، یک جاده دو طرفه است، بیان داشت: زمانی اعتماد جذب می شود که حقوق مردم عزیز ما رعایت شود.
ایران طبق موافقتنامه پادمان ملزم به پاسخ به همه سوالات آژانس انرژی اتمی نیست
جمهوری اسلامی ایران طبق موافقتنامه پادمان ملزم به جواب دادن تمام سوالات آژانس بین المللی انرژی اتمی نیست.
سیدعباس عراقچی پنج شنبه شب در گفت وگوی ویژه خبری شبکه دو سیما با بررسی روند مذاکرات جمهوری اسلامی با گروه 1+5 افزود: طرح برخی از سوالات آژانس بین المللی انرژی اتمی فراتر از تعهدات موافقنامه پادمان است.
وی گفت: ما براساس این موافقتنامه ملزم به جواب دادن به همه ی پرسش ها نستیم، اما از آنجا که به صلح آمیز بودن برنامه هسته ای ایران اعتقاد داریم برای از بین بردن نگرانی ها به ابهامات آژانس جواب می دهیم.
عراقچی با بیان این که وظیفه آژانس در قبال کشورهای عضو معاهده منع گسترش هسته ای( NPT) بدون حساب و کتاب نیست ، تصریح کرد: موافقتنامه ای بین آژانس و هر کشوری که در آن عضو است به نام «پادمان» شکل می گیرد که آژانس در چارچوب این موافقتنامه فعالیت های هسته ای کشورهای عضو را تحت نظارت خود قرار می دهد.
معاون وزیر امور خارجه در پاسخ به سوالی درباره دیدارش با یوکیو آمانو دبیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی و نتایج این دیدار که منجر به صدور بیانیه ای شد، گفت: بحث همکاری ایران و آژانس داستان طولانی و پیچیده ای است.
وی افزود: سازمان انرژی اتمی یکی از نهادهای ناظر بین المللی در بحث هسته ای کشور هاست و در واقع کشورهایی که عضو NPT هستند قبول می کنند که برنامه صلح آمیز هسته ای داشته و آژانس را به عنوان ناظر بر اقدامات خود قبول کنند.
عضو تیم مذاکره کننده هسته ای تاکید کرد: بین جمهوری اسلامی ایران و آژانس انرژی اتمی موافقتنامه پادمان وجود دارد و ما به تعهدات خود در چارچوب NPT پایبند هستیم.
وی گفت ، اما متاسفانه در سال های اخیر نسبت به برنامه هسته ای ایران ابهامات و نگرانی هایی در جامعه بین المللی ایجاد شد که در پی ان سعی کردیم برای رفع این نگرانی ها همکاری با آژانس را افزایش و گسترش دهیم.
وی تاکید کرد: برای رفع ابهامات میان ایران و آژانس نیاز به توافق جدیدی بود که در گذشته نیز یک مدل جدید به نام طرح Work plan ایجاد شد.
وی افزود: براساس آن ما ملزم شدیم شش سوال عمده آژانس را جواب دهیم که در این راستا پس از پاسخگویی به این سوالات، آژانس تایید کرد که پاسخ مورد نظر خود را دریافت و موضوع حل شده است.
عراقچی خاطرنشان کرد: در جریان مذاکرات میان ایران و آژانس یک سری مطالبات با عنوان مطالبات ادعایی مطرح شد که ما می توانیم به آنها پاسخ ندهیم، اما جمهوری اسلامی ایران همکاری های خود را با آژانس ادامه داده و درباره مطالبات ادعایی گفت و گویی میان آژانس و ایران در دو سال پیش صورت گرفت.
پشتوانه عظیم مردمی عامل موثر در نبرد دیپلماتیک
معاون وزیر امور خارجه گفت : آنچه که به ما در نبرد دیپلماتیک کمک می کند، پشتوانه عظیم مردمی است که همواره وجود دارد.
وی ادامه داد: این پشتوانه عظیم مردمی بروز و ظهورش در انتخابات اخیر نمایانگر بود به طوری که حماسه سیاسی 24 خرداد انرژی قدرتمندی را برای دولت جدید ایجاد کرد.
عراقچی گفت: همه کسانی که در خط مقدم سیاست خارجی هستند، پشتشان به انرژی عظیم مردمی و عنایت مقام معظم رهبری گرم است.
وقتی پشت میز مذاکره می نشینیم طرف مقابل نباید احساس کند که فرد مذاکره کننده پشتش تقسیم شده است
وی با بیان اینکه ما هیچ نگرانی نداریم، افزود:نگرانی زمانی صورت می گیرد که اختلاف دیدگاه به تشتت بیانجامد، البته اختلاف دیدگاه امر مبارکی است به طوری که می تواند مثبت و مفید واقع شود، به گونه ای که می تواند دیدگاه های مختلفی وجود داشته باشد و انتقاداتی بر ما صورت گیرد و این سبب تصحیح مسیرمان خواهد شد.
معاون وزیر امور خارجه با اشاره به اینکه اگر انتقادات بر ما وارد باشد ما می پذیریم و مسائل و موضوعات را تصحیح می کنیم،گفت: ما به کسانی که نگران حقوق مردم ایران هستند، احترام می گذاریم و آنها را کمک کار خود می دانیم، ولی باید مراقب این مسئله باشیم که وقتی پشت میز مذاکره می نشینیم طرف مقابل احساس نکند که فرد مذاکره کننده پشتش تقسیم شده است و درونش تشتتی وجود دارد.
وی با اشاره به این که اختلافات و انتقادات قطعا مهم هستند، گفت: اگر این اختلافات و انتقادات به مرز تشتت برسد قطعا در کار ما اثر خواهد گذاشت.
عراقچی با بیان این که در دوران دفاع مقدس،تمام کشور برای روحیه دادن به رزمندگان بسیج می شدند، تصریح کرد: هیچ کسی در آن زمان بر علیه آنها در خیابانها پوستر نصب نمی کرد تا آنها را جور دیگر خطاب کنند.
قاعده انتقاد، مذاکره فراجناحی
وی با اشاره به این که انتقاد کردن برای خودش قاعده ای دارد، اضافه کرد: انسجام داخلی و وحدت ملی پشتوانه ماست و این مذاکرات و موضوع هسته ای یک امر فراجناحی به حساب می آید.
معاون وزیر امور خارجه افزود: ما به عنوان سربازان کوچک نظام در وظیفه خود کوتاهی نخواهیم کرد و همه باید کمک حال یکدیگر باشند.
وی با اشاره به این که در گام آخر مذاکرات باید وضعیت صحنه را به صورت کامل مشخص کرد ادامه داد: باید تکلیف همه چیز در گام آخر مشخص شود، به طوری که باید در این مرحله تحریم ها به صورت کامل برداشته شود و موضوع هسته ای ایران در قالب یک برنامه جدیدی وجود داشته باشد.
/2727
نظر شما