پدر ذره خدا: در اهدای جایزه نوبل فیزیک بی‌انصافی شد

پیتر هیگز که امسال به همراه فرانسیس انگلرت برنده جایزه نوبل فیزیک شد، می‌گوید که همکار انگلیسیش، تام کیبل هم باید سهمی از جایزه نوبل فیزیک امسال می‌برد.

مجید جویا: پیتر هیگز، پدر نظریه بورون هیگز (که در رسانه‌ها به "ذره خدا" مشهور شده) ادعا کرده است که هیئت بررسی جایزه نوبل، که جایزه نوبل فیزیک امسال را به او و فرانسیس انگلرت داده‌اند، یک دانشمند دیگر انگلیسی را از قلم انداخته‌اند.

پیتر هیگز و فرانسیس انگلرت (دانشمند بلژیکی) به خاطر پیشنهاد مکانیسم جرم‌دار شدن ذرات به طور مشترک برنده این جایزه شدند. تئوری آنها پس از نیم قرن با کشف بوزون هیگز در آزمایشگاه سرن در سال گذشته تایید شد.

در تازه‌ترین واکنش به این جایزه، هیگز در گفتگویی با دیلی تلگراف گفته که تام کیبل، فیزیک‌دان امپریال‌کالج لندن هم که با گروه سومی بر روی این نظریه کار می‌کرد، می‌بایست در زمره برندگان این جایزه معرفی‌ می‌شد و این باعث شرم‌ساری است که کار کیبل با دو همکار آمریکایی‌اش، که تنها چند ماه پس از مقاله هیگز و اینگلرت منتشر شده بود، از قلم انداخته شود.

ماه گذشته و در زمان معرفی برندگان جایزه نوبل، کمیته بررسی جایزه نوبل فیزیک با تصمیمی سخت مواجه شده بود، زیرا شش دانشمند در ارائه این نظریه، که توضیح می‌دهد ذرات بنیادی جرم خود را چگونه به دست آورده‌اند، سهم داشته‌اند.

دلیل انتخاب هیگز و انگلرت این بود که آنها اولین کسانی بودند که کارشان را در سال 1964/1343 منتشر کرده بودند، البته نفر سومی هم بود، رابرت براوت همکار انگلرت که با توجه به مرگش در سال 2011/1390 نمی‌شد او را هم در این جایزه سهیم کرد.

در همان زمان، کیبل هم به همراه دو دانشمند امریکایی به نام‌های کارل هاگن و جرالد گارالنیک، در قالب گروه سومی بر روی این نظریه کار می‌کردند، که مقاله آنها تنها چند ماه دیرتر از دو گروه اول منتشر شد.

طبق قوانین بنیاد نوبل، این جایزه می‌تواند حداکثر بین سه نفر به اشتراک گذاشته شود و به همین دلیل امکان افزودن نام کیبل، هاگن و گارالنیک به دو نفر اول وجود نداشت.

اما هیگز می‌گوید که کیبل کارهای مستقل ارزشمند دیگری را انجام داده بود، منجمله مقاله‌‌ای در سال 1967/1346 که او را پیش‌تر از همکاران امریکاییش، شایسته این جایزه قرار می‌دهد.

هیگز در سخنرانی اخیر خود در لندن گفته است: «خیلی‌ها نمی‌دانند که در سال 1964/1343، 6 نفر مقاله‌هایی در این مورد ارائه کرده بودند. به دلیل مرگ رابرت براوت در دو سال پیش، یک جای خالی وجود داشت. کاری که کمیته نوبل کرد این بود که از میان سه نفر (که مقاله خود را زودتر منتشر کرده بودند)، به دوتایی که زنده مانده بودند، جایزه داد. اما بحث من پیش از اعلام جوایز این بود که اگر آنها قرار است به سه نفر جایزه دهند، باید تام کیبل را برای آنچه در سال 1967/1346 نوشته بود، انتخاب کنند، نه به عنوان بخشی از مقاله سه نفره آنها (کار کیبل، هاگن و گارالینک در سال 1964)، و به نظر من، حذف او فقط به این دلیل، باعث شرمساری است».

اوایل سال جاری و قبل از اعطای جایزه نوبل، پروفسور هاگن گفته بود که امیدوار است جایزه نوبل تنها به هیگز و انگلرت نرسد، زیرا نادیده گرفتن ارزش کار گروه او است. او گفت: «من نیازی به جایزه نوبل ندارم، خوشحالم که بدون گرفتن نوبل می‌میرم و اعتراضی هم ندارم، اما به شرطی که سوئدی‌ها هر کاری‌ نکنند که کار ما را کم ارزش‌تر از دیگری جلوه دهند».

نوبل علیه تجربی‌کاران ؟

رولف- دیتر هوئر، مدیرکل سرن که رهبری عملیات شکار بوزون هیگز را بر عهده داشت، می‌گوید وقت آن رسیده که بنیاد نوبل قانون تنها سه نفر برای یک جایزه نوبل را تغییر دهد. 

به گفته او این قانون متعلق به دوران گذشته است که در آن، دانشمندان کشفیات خود را به تنهایی یا با گروه‌های کوچک انجام می‌دادند، اما همکاری‌های گسترده دانشمندان از سراسر جهان، در دانش نوین اجتناب ناپذیر است.

این قانون همچنین علیه دانشمندان تجربی است، مانند آنهایی که در شتاب دهنده بزرگ هاردونی سرن کار می‌کنند و تمام زندگی خود را وقف رد یا اثبات ایده‌های نظریه‌پردازانی چون هیگز می‌کنند.

او می‌گوید: «فکر می کنم که آنها باید درباره تغییر قوانین فکر کنند. این روزها هزاران نفر با یکدیگر کار می‌کنند، شاید کنار هم نباشند، ولی از راه دور با یکدیگر همکاری می‌کنند، بنابراین به باور من جدا کردن یکی از بین تک تک افراد و کارهای گروهی مشکل و مشکل‌تر می‌شود».

او اذعان دارد که اعطای جایزه‌ها به گروه‌های بزرگ، می‌تواند علاقه عمومی را به این جایزه بکاهد و این معضل بزرگی است. خصوصا چون این جایزه در تاریخ، وجه ممیزه نوابغی چون اینشتین بوده است.

او می‌گوید: «این دقیقا یک مشکل است، مردم دوست دارند یک هویت را ببینند، شما نیاز دارید که چهره‌ها را ببینید، درست است که امروزه مردم در مورد سرن صحبت می‌کنند، اما باز هنوز دلشان می‌خواهد که یک چهره را ببینند. من فکر می‌کنم که باید در این مورد تجدید نظر شود».

53271

کد خبر 322439

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 21
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۱۵:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۳
    32 39
    برای من جالب است که به اینشتین به خاطر نسبیت نوبل ندادند وهنوز نظریه انرا کاملا قبول ندارند ( چون در نزدیکی سرعت نور ازمایش نشده است) اما نظریه هیگز که بر اساس نسبیت است را قبول کرده اند و به ان نوبل داده اند در جای دیگر مثلا زیست شناسی نظریه داروین علی رغم این همه استخوان که از از انسان های دوره های مختلف بدست امد و شواهد نظریه داروین خیلی بیشتر از این نظریه هاست انرا به عنوان نظریه قبول ندارند با اینکه دانشجو هستم اما دیگر حالم از اینها هم به هم می خورد فکر کنم مافیا و سیاست هم به علم هم نفوذ کرده مسخره است
    • بی نام IR ۱۵:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۳
      41 6
      شما نیاز دارید عمیقتر مطالعه کنید چون اشتباه دریافت کرده اید، در آن صورت حالتان هم به هم نخواهد خورد.
    • بی نام IR ۱۶:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۳
      18 23
      فکر می کنم کسانی که منفی دادند اصلا نمی دانند نسبیت چی هست یا سابقه نوبل انیشتن را نمی دونن. ماشالله مردم درباره هرچیزی نظر می دهند!!!! از فوتبال گرفته تا نوبل !!!!
    • بی نام A1 ۱۶:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۳
      4 8
      من همین کسی هستم که اولین نظر رادادم دلیل عدم دادن جایزه به اینشتین ناتوانی دستگاهها برای اثبات نسبیت بود حالاهم همین مشکل هست شما عصبانی شده اید در حالی که نمی دانید حتی کمیته نوبل بسیاری از دانشمندان زن را از دریافت ان محروم کرد در ضمن هیچ نوع ابزاری وجود ندارد که بتواند در ازمایشگاه سرعت نزدیک به نور را ایجاد کند کمیته نوبل ودانشمندان گرامی بهتر است بجای پرداختن بر روی مسایلی بسیار پیچیده مثل نسبیت و نظریه هیگز با شواهد کم به نظریه داروین نگاه بکنند که اثارش در سرتاسر کره زمین کشف شده ولی کسی انرا بعنوان نظریه قبول ندارد
    • بی نام A1 ۱۶:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۳
      7 3
      جناب بی نام سوم اینشتین به خاطر کشف خاصیت فتو الکتریک نوبل گرفت نه نسبیت درضمن قوانین نسبیت و قوانین مکانیک کوانتومی نتایج عجیبی دارند که به تناقض های عجیبی دچار می شود نمونه های ان جهان های موازی گربه شرودینگر وبسیاری از مشکل های پیشروی انها مشکل بزرگترین فیزیکدانان این است که جهان که عمر ان 13.6 میلیارد سال نوری بوده قبل از ان چه ماهیتی داشته برطبق نظر انها جهان محدود هست یعنی شعاع جهان 13.6 میلیارد سال نوری هست ایا انها می توانند این را غیر نوشتن فرمول بر اساس شهود توضیح دهند در ضمن من بیسواد نیستم من یک دانشجو هستم
    • بی نام A1 ۲۱:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۳
      2 3
      نظریه نسبیت دو بخش دارد، یکی نسبیت خاص که تاکنون بارها و بارها آزمایش شده و درستی آن تایید شده است؛ و دیگری نسبیت عام که برخی پیش بینی های آن تاکنون آزمایش و تایید شده؛ اما برخی پیش بینی های آن مانند امواج گرانشی هنوز تایید نشده است.
    • بی نام IR ۱۳:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۴
      0 4
      آن کس که نداند که نداند.
  • بی نام EU ۱۷:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۳
    3 73
    ما ... این جوایز غربی را به اندازه پهن گاو هم قبول نداریم
    • نازی IR ۱۱:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۴
      17 1
      البته که قبول ندارید چون اونها خودشون علم رو جلو می برن خودشونم به اونهایی که جلو بردن (همون غربیها) جایزه می دن امثال من و شما هم تنها کاری که می تونیم بکنیم اینه که از دور بایستیم و به همدیگه بپریم
    • بی نام A1 ۱۱:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۴
      2 2
      نه نازی خانم این شماها نبودید که درباره توهین وزیر سیاهپوست فرانسه یک کامنت نوشتید که غربیها نژاد پرستند بعد همه به ان مثبت دادند حالا از دیدگاه شما همان غربیها عالم شدند شما یکبار توهین می کنید بعد تملق این خبرانلاین هم هر دفعه فقط بلد است بعنوان یک بینام جواب منتقدین بدهد این شما هم هستید که حزب بادید انسان توهین هم بکند بهتر از چاپلوسی ودورویی است
    • نازی IR ۱۸:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۴
      8 1
      والا همچین نوشتین که خودمم باورم شد واسه ی همچین خبری کامنت گذاشتم، بعد رفتم سرچ کردم همه ی خبرهای مربوط به این خبر رو پیدا کردم ، اصلا این خبر رو بالکل ندیده بودم، واقعا به قوه ی تخیلتون تبریک میگم چندتا چیزیو من نفهمیدم: 1. نژادپرست بودن یا نبودن فرانسویا چه ربطی به موضوع داشت؟؟؟؟؟؟؟؟؟ 2. اگه رفتار فرانسویا با سیاهپوستا و مهاجرا نژادپرستیه پس رفتار ما ایرانیها با افغانیها چی می تونه باشه عجبا؟؟؟ 3. اگه من حزب بادم پس شما که 90% کره ی زمین رو جمع می بندی و با یه برچسب غرب همه ی عقب ماندگی خودتو به پای گناهای اونا که اونم به خودشون ربط داره ( مثل عقب ماندگی ما که به خودمون ربط داره ) می نویسین چی هستین دقیقا؟؟؟؟؟؟؟؟
  • بی نام A1 ۱۸:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۳
    16 9
    عمر جهان 13.6 میلیارد سال نوری؟ سال نوری برای فاصله است نه زمان.
    • hadi IR ۱۹:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۳
      2 12
      البته جدیدا من چند جایی خوندم که یک کهکشان با فاصله 30 میلیاردی کشف شده
    • بی نام A1 ۰۵:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۴
      3 1
      ببخشید منظورم میلیارد سال بود
    • بی نام A1 ۱۱:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۴
      1 3
      اصلا من اشتباه کردم نظر دادم ولم می کنید
  • بی نام IR ۱۸:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۳
    2 19
    منبع خبر را می نوشتید تا ترجمه کننده یاد بگیرد که چرت ننویسد از ذهن خود. اولا هیگز در مورد ذره خدا اعتراف کرده که خیلی اغراق شده است و تا سال 2015 باید صبر کرد تا سیاه چاله هم عملیاتی شود در ال اچ سی بعدش استفان هاوکینز هم خیلی جالب گفته حالا این دو نکته رو کنار ترجمه مزخرفتان قرار دهید تا دفعه بعد اسم ترجمه کننده را ننویسید مایه آبروریزی
    • بی نام IR ۲۱:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۳
      16 0
      داشتن مقداری ادب هم چیز بدی نیست.
    • بی نام IR ۱۲:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۴
      6 1
      شما حتی اسم هاوکینگ را هم بلد نیستید بعد همچین انتقاد بی ادبانه ای می کنید.
  • بی نام A1 ۰۶:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۴
    3 6
    خبرانلاین من چیز زیادی درباره نسبیت نمی دانم ولی شما که به نظر این کاربر حمله کردید مگر نمی گفتید ثروت بهتر از علم است حالا علم عزیز شد شما اول بروید تکلیف خودتان را مشخص کنید که معلوم نیست طرفدار علم هستید یا پول
  • بی نام A1 ۱۲:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۴
    0 0
    من سوالی پرسیدم در بخش سیاسی خبرآنلاین اما از آنجایی که منتشر نشد، به این نتیجه رسیدم که مربوط به آن بخش نبوده سوال بنده. لذا در بخش دانش های بنیادین، ریاضیات، این سوال را می پرسم: لطفا بگویید 29 ملیارد دلار چند صفر دارد. ممنون و سپاس.
  • دکتر IR ۰۵:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۲
    3 3
    دانش ذرات بنیادین همان دانش کیمیا هست که در افسانه ها و تاریخ آمده قدرت ثروت پزشکی و..همه در ورای این دانش خوابیده کیه که ندونه همین کشف ذره الکترون و دنیای الکترونیکی که پس از آن ایجاد شد عامل اصلی حکومت یک قرن اخیر غرب بر روی کل کره زمین بوده یا کشف شکافت و گداخت هسته ای و ساخت بمب های اتمی شکافت و بعد گداخت هیدروژنی چه طوری توازن قدرت روی زمین را به نفع پنج ابر قدرت عضو دائم شورای امنیت که با 20000 بمب اتمی حق وتو دارند تغییر داد... اگر قرار باشه روزی ایران هم آباد بشه قطعا روزی هست که کسانی که فیزیک ذرات اتمی رو می فهمند قدرت رو به دست بگیرن این رو اسراییلی ها هم فهمیده بودن و به انیشتن پیشنهاد ریاست در اسراییل داده بودن

پربیننده‌ترین