۰ نفر
۵ آذر ۱۳۹۲ - ۰۶:۵۷

روزهای سخت اوباما پس از توافق هسته ای موقت با ایران آغاز شده است و فشارهای شدیدی از اطراف و اکناف می روند تا او را در تنگنا قرار دهند.

بخش زیادی از جمهوریخواهان، برخی از سناتورهای دموکرات به سرکردگی هری رید، تحلیلگران و پاندیست های رسانه ای سرشناس و متنفذ، محور داخلی این فشارها هستند و از خارج نیز رژیم صهیونیستی و تا اندازه ای عربستان سعودی محور خارجی این فشارها به اوباما را تشکیل می دهند. 
همگی آنها را می توان زیر یک چتر و با یک عنوان جمع بست چرا که عمده سخن همه آنها یکی است: هیچ سانتریفیوژی نباید در ایران بچرخد و تا زمانیکه حتی یکی از تاسیسات هسته ای ایران سرپا و در حال کار است نه تنها هیچ تحریمی نباید لغو شود بلکه باید بر شدت آنها نیز افزوده شود.
اظهارات نتانیاهو و سایر مقامات رژیم صهیونیستی را که در این باب بارها شنیده و دیده ایم و نیاز به تکرار آنها نیست. همینطور مخالفت های سرسختانه جمهوریخواهان کنگره و سنای آمریکا نیز از آن جهت که رقیب اوباما محسوب می شوند چندان تعجب برانگیز نیست. اما اظهارات و موضعگیری های تند برخی از نمایندگان دموکرات در این خصوص بسیار حائز اهمیت است و نشان می دهد که اوباما حتی در میان هم حزبی های خود هم تا حدودی تنها و بدون مدافع است.
یکی از این دموکرات ها اد رویس عضو دموکرات مجلس نمایندگان از ایالت کالیفرنیا و رئیس کمیته روابط خارجه مجلس نمایندگان آمریکا است. او روز گذشته در گفتگو با شبکه تلویزیونی بلومبرگ آمریکا که از ماهواره عرب ست برای مخاطبان خاورمیانه هم پخش می شود اینگونه موضع گرفته است: شش قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه ایران تصویب شده و در همه آنها گفته شده است که باید حرکت سانتریفیوژهای ایران متوقف شود. اما براساس توافق نامه ژنو، حرکت این سانتریفیوژها متوقف نمی شود. با توافق ژنو ، برای ایران حق غنی سازی اورانیوم نه تنها برای مدت شش ماه تضمین شده بلکه اگر متن چارچوب توافقی را مطالعه کنید متوجه می شوید که گفته شده این توافق به آینده نگاه می کند(در آینده نیز همین وضع خواهد بود). کنگره آمریکا چنین نظری ندارد. کنگره آمریکا همانند شورای امنیت سازمان ملل متحد باید برنامه غنی سازی اورانیوم ایران متوقف شود.»
هری رید یکی دیگر از این دموکرات ها و هم حزبی های اوباما است. او که رهبر اکثریت سنای آمریکا است روز دوشنبه گفت سنا ماه آینده لایحه ای را در خصوص اعمال تحریم های شدیدتر علیه ایران بررسی خواهد کرد. این چالش بزرگی برای باراک اوباما است چرا که طرف ایرانی اعلام کرده است اگر تحریم جدیدی علیه ایران وضع شود خلاف توافقنامه ژنو بوده و منجر به بازگشت ایران به رویه سابق خواهد شد.
با وجود این مخالفت ها و پدید آمدن این حس که اوباما تا اندازه ای در این موضع خود نسبت به ایران در آمریکا تنها مانده است اصرار دارد که روابط تیره و تار سه دهه گذشته با ایران را دست کم به سمت بهبود پیش ببرد. او در سخنرانی امسال خود در سازمان ملل که برخی از تحلیلگران از جمله گری سیک به عنوان دکترین جدید اوباما از آن یاد کرده اند به روشنی در این باره سخن گفت و تاکید کرد ایران و امریکا سالهاست که از یکدیگر منزوی شده و دور افتاده اند و این موضوع باید پایان یابد.
به همین دلیل او مایل است از توافقی که با ایران در ژنو بعمل آمده به هر قیمتی دفاع کند به همین دلیل روز دوشنبه در واکنش به منتقدان گفت سخنان تند آنها برای امنیت آمریکا سودمند نیست.
برخی از جمهوریخواهان مخالف او مانند جان مک کین صراحتا گفته اند اوباما برای تعامل با دشمنان آمریکا از خود بی تابی نشان داده است. گزارش اخیر آسوشیتدپرس مبنی براینکه ایران و آمریکا پیش از رسیدن به توافق ژنو چند دیدار و مذاکره مخفیانه با یکدیگر در کشور عمان داشته اند بر شدت و حدت این دست انتقادات از اوباما افزوده است.
با این همه اوباما نشان داده است در پیشبرد اهداف خود تا اندازه زیادی موفق بوده است. او درباره رسیدن به اهداف خود در زمینه سیاست خارجی می گوید: من جنگ در عراق را پایان دادم و جنگ در افغانستان را نیز سال آینده پایان خواهم داد. این ها وعده های من به شما بودند. زمانی که برای دور نخست رئیس جمهور آمریکا شدم گفتم زمان آغاز دوره ای جدید از رهبری آمریکا در جهان است. اکنون صفحه یک دهه جنگ ورق خورده و دوره جدیدی از تعامل ما با جهان آغاز شده است.
همین موضوع است که بیش از هرچیز اسرائیل را نگران می کند. اگر اوباما توانسته بیشتر انچه را که وعده داده محقق کند پس مرحله بعدی حل و فصل بحران خاورمیانه و تشکیل دو دو دولت در سرزمین مقدس است موضوعی که نتانیاهو اصلا تمایلی به طرح آن هم ندارد.
باز هم اشاره به سخنرانی مهم باراک اوباما در مهرماه گذشته در مجمع عمومی سازمان ملل راهگشاست. در این سخنرانی، رئیس جمهور امریکا تصریح کرد پس از حل مسئله هسته ای ایران و قرار دادن مناسبات این کشور با امریکا در مسیری درست مهمترین دغدغه او در خاورمیانه تشکیل دو دولت در فلسطین خواهد بود.
نتانیاهو به خوبی می داند هرچقدر مسئله هسته ای ایران سریع تر به مسیر عادی و واقعی خود برگردد و حنای او در بحرانی نشان دادن ایران در منطقه کم رنگ تر شود موضوع فلسطین نمایان تر و برجسته تر شده و مطالبات جامعه جهانی و حتی این بار خود امریکا برای مهار تجاوزگری ها و زیاده خواهی های اسرائیل بیشتر خواهد شد.
از این رو بخش قابل توجهی از فشارهایی که هم اکنون به اوباما چه از داخل و چه از خارج وارد می شود ریشه در تلاش های نتانیاهو دارد که می کوشد زمان بیشتری برای تکمیل شهرک سازی های جدید در سرزمین های فلسطینی، تثبیت زمین های جدیدی که از فلسطینی ها غصب کرده و برنامه ریزی برای براه انداختن یک بحران تازه در منطقه به دست آورد و در همین فاصله اجازه ندهد بحران ساختگی مربوط به مسئله هسته ای ایران از روی آنتن پایین بیاید.
با این حساب به هر اندازه که سطح دشمنی و خصومت ایران و آمریکا به سطح اختلافات و تلاش برای حل آنها تنزل پیدا می کند سطح اصطکاک و اختلاف واشنگتن و تل آویو و بلکه میان اوباما-نتانیاهو به سطح خصومت ارتقاء خواهد یافت.
اینکه چه کسی از این بازی برنده بیرون خواهد آمد بستگی به یارکشی های دوطرف دارد. تا اینجا هر چقدر باراک اوباما در صحنه جهانی با اقبال و نتانیاهو با ادبار مواجه بوده در صحنه داخلی آمریکا وضعیت تقریبا اگر نگوییم برعکس می توانیم بگوییم به نفع اوباما نیست. اکنون به نظر می رسد اوباما در میان سیاستمداران و متنفذین رسانه ای آمریکا غریب و تنها مانده است و گویی نتانیاهو برگ های بیشتری برای بازی در اختیار دارد.

کد خبر 324566

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 14
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • مهدی A1 ۰۷:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
    46 1
    من اطلاعات تاریخی زیادی از آبراهام لینکلن و قانون لغو برده داری ندارم، ولی اگر فیلم لینکلن رو دیده باشید و اون فیلم رو معیار قرار بدیم، دقیقا شرایط امروز اوباما با شرایط آبراهام لینکلن برابری میکنه !
  • بی نام EU ۰۷:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
    95 2
    اوباما از روحانی مظلوم تره چون تو ایران بعد از حمایتی که مقام معظم رهبری از روحانی کرد دیگه کسی جرئت نمی کنه حمله و تخریب کنه روحانی رو اما اوباما تازه اول بدبختیش هست با این لابی ایپک
    • بانوی ایرانی... IR ۱۷:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
      19 1
      سپاس از تحلیل زیبا و موشکافانه تون ،آقای نوروز پور.به نظر من روی طرفهای اروپایی بیشتر باید کار کرد چون سرسختیشون روی مواضعشون بیشتر از امریکایی هاست...ضمنا آقای ظریف همونطور که خودشون بهتر میدونن لابی های جدید و پرنفوذی تو مجلس و کنگره ی امریکا باید پیدا کنند...
  • بی نام EU ۰۷:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
    76 2
    یادتون نره که اوباما یه سیاهپوسته یقین بدونید اگه تاحالا گافی تو زندگیش داده بود مثل کلینتون، این اسرائیلی ها بدبختش کرده بودن خیلی زندگیش تمیز بوده که تا حالا نتونستن رسواش کننن
  • بی نام IR ۰۷:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
    60 2
    کاش میشد یه دور دیگه انتخاب بشه البته 3 سال هم کم نیست و مسئولان باید قدر بدونن تا 3 سال دیگه یه جنگ طلب اومد حسرت نخورن
  • منطق A1 ۰۸:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
    23 2
    بله اگرحساب کنیم بعدازابراهام لینکن منصفترین رئیس جمهور درامریکا اقای اوباماهستند که همه مسائل رامنطقی میبیند خدایارش باشد
  • محسن ص IR ۰۸:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
    27 1
    امیدوارم اقای اوباما بتونه با این مشکلات کنار بیاد تا تعامل جدیدی بین ایران و امریکا بوجود بیاد.
  • عرشیا A1 ۰۸:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
    35 0
    اوباما و جان کری معتدل ترین کادر رهبری امریکا تا امروز(در رابطه با ایران )هستند .
    • علی A1 ۱۲:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
      0 39
      ساده نباشید . امریکا همان امریکاست . این مقاومت مردم ایران بود که مجبور شدند توافق کنند
  • بی نام A1 ۰۹:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
    21 0
    من با گفته های آقای نوروزپور و نتیجه گیریشون در این مقاله موافقم. اما ما (ایران) چگونه می تونیم در این راه اوباما رو همراهی کنیم؟ همونطور که اینجا هم اشاره شد درصورت حل بحران هسته ای ایران و بویژه بهبود روابط ایران و آمریکا ، توجهات خواه نا خواه به سمت مسئله اسراییل - فلسطین جلب خواهد شد. سوالی که پیش میآد اینکه آیا در ایران هم کسانی هستن که مخالف حل این بحران ها باشند؟ بنظر میاد یه عده در ایران در باطن علاقه ای ندارن این دشمن قدیمی رو که در کل منافع فراوانی براشون داشته رو بخوان به این آسونی از دست بدن !
  • رسول IR ۰۹:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
    23 0
    اوباما اولین و شاید آخرین رییس جمهور سیاه پوست آمریکا باشد . مسولین ما باید در زمینه هایی که پای منافع ملی کشورمان در میان است او را کمک و همراهی کنند .
  • بی نام IR ۱۰:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
    17 0
    برای امریکارابطه باایران هزاربارمنفعتش بهترازعربستان است
  • بی نام IR ۱۱:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۵
    4 26
    تروریست ها براحتی امریکا را با پول میخرند و میفروشند و هر کاری دلشان میخواهد با مردم جهان میکنند و امریکای کاسبکار فقط و فقط پولش را میگیرد و بس. ایا چنین کشوری براستی شایسته ی رهبری بر جهان است؟ ایا اگر امریکا قدرت نخست جهان نبود عربستان و قطر می توانستند حقوق بشر و کوچکترین نوع ازادی ها را به تمسخر بگیرند؟ ایا کشوری مثل ترکیه جرات میکرد اشکار از تروریست های القاعده و گروه های دیگر حمایت کند تا در سوریه و عراق دست به کشتار مردم بزنند؟ ایا اصلا القاعده و طالبانی در کار بود تا کسی از انها حمایت بکند یا نکند؟ پاسخ با شما
  • بی نام A1 ۱۴:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۷
    1 1
    به رغم تنفر از عربستان باید بگویم اگر دراین 30ساله رابطه درستی با عربستان داشتیم طالبان والقائده ای برای مقابله با تشیع به وجود نمی آمد

آخرین اخبار