این روزنامه در یادداشتی به قلم جولیان بورگر و ایان تراینور اصلی ترین عامل بهم خوردن توافق را ملاقات شنبه شب جان کری وزیر امور خارجه آمریکا و لوران فابیوس وزیر خارجه فرانسه در یکی از اتاق های هتل کانتیننتال اعلام کرده است.
این روزنامه با انتشار این گزارش، ادعای روز گذشته جان کری مبنی بر اینکه تیم مذاکره کننده ایران قادر به تصمیم گیری نبوده و همین موضوع باعث بهم خوردن توافق شده است را زیر سوال برده و تلویحا کری را به عدم صداقت متهم کرده است. موضوعی که وزیر خارجه کشورمان نیز روز گذشته با یک جمله در توئیتر خطاب به وزیر امور خارجه آمریکا نسبت به آن واکنش نشان داد.
بورگر و همکارش در این گزارش به نقل از مقامات غربی نوشته اند در یازدهمین ساعت از مذاکرات صورت گرفته در ژنو، جان کری و فابیوس در یکی از اتاق های هتل اینترکانتیننتال با یکدیگر ملاقاتی داشتند مواضع غرب درباره برنامه اتمی ایران را به طرزی سخت تر کردند که پذیرفته نشدن آن از سوی مذاکره کنندگان هسته ای محرز می نمود.
دیدار شنبه شب جان کری با فابیوس آخرین تحول مهم در مذاکرات سنگین سه روزه وزرای خارجه بود که تنها ثمره آن رسیدن به این تصمیم بود که مذاکرات هفته آینده در سطحی پایین تر در ژنو ادامه پیدا کند.
در مباحث مطرح شده در اتاق وزیرخارجه آمریکا در هتل اینترکانتیننتال ژنو فابیوس بر دو نکته مهم توافق موقت با ایران اصرار ورزید : اینکه در مرحله آغازین نباید هیچ تضمینی مبنی بر به رسمیت شناختن حق غنی سازی اورانیوم به ایران داده شود و هرگونه فعالیت رآکتور آب سنگین اراک باید متوقف شود.
یکی از مقامات فرانسوی در این باره می گوید: جان کری کاملا برای پذیرش آنچه فابیوس به او گفته بود آمادگی داشت. این دو مورد بخشی از پیش نویس پروپوزال سه صفحه ایی بود که خانم اشتون آن را تهیه کرده بود. پیش نویس توافق همچنین محدودیت هایی را در خصوص ظرفیت غنی سازی و ذخایر اورانیوم غنی شده ایران در ازای برداشتن محدود برخی از تحریم ها، به ایران تحمیل می کرد.
در ساعت نه و بیست دقیقه عصر شنبه این توافقنامه پیش روی وزرای خارجه انگلیس، آلمان، روسیه و معاون وزیر خارجه چین که اعضای دیگر گروه پنج بعلاوه یک را تشکیل می دهند قرار گرفته بود.
یک مقام فرانسوی می گوید: " کری حتی بیشتر از فابیوس مصمم به جا انداختن این توافق بود. او کاملا از آن حمایت می کرد." وزرای پنج بعلاوه یک این توافق را تایید کردند، و در ساعت ده و پنجاه دقیقه شب این توافق در برابر محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران بود که پیش از پیوستن به مذاکرات در یک کنفرانس مطبوعاتی در یکی از اتاق های هتل بود.
ظریف مصرا می کوشید تا در ابتدای بیانیه مشترک به حق غنی سازی ایران اشاره شود و همچنین اصرار داشت که فعالیت رآکتور آب سنگین اراک ادامه پیدا کند و پیشنهاد داد که نگرانی های بین المللی به همین اندازه که فعالیت ها درمرحله سوخت گذاری و روشن کردن رآکتور محدود شود، از بین خواهد رفت.
اما ده دقیقه پس از نیمه شب شنبه یعنی ده دقیقه بامداد یکشنبه همه طرف ها توافق کردند که با پایتخت های خود مشورت کنند و بر سر ادامه مذاکرات با حضور مدیران وزرات خارجه در روز 20 نوامبر به تفاهم رسیدند.
با این همه جان کری به محض ورود به ابوظبی ایران را به تنهایی مقصر نرسیدن به توافق معرفی کرد او گفت فرانسه امضاء کرد، ما امضا کردیم همه متحد بودند اما ایران نتوانست تصمیم بگیرد.
به گزارش خبرآنلاین وزیر خارجه آمریکا دیروز درامارات متحده عربی مدعی شده بود که علت به توافق نرسیدن با ایران در ژنو قادر نبودن طرف ایرانی برای پذیرش شرایط بدون هماهنگی های بیشتر با تهران بوده است.
نظر شما