۰ نفر
۲۵ آذر ۱۳۹۲ - ۰۴:۳۹
سهم 30 درصدی مسکن مهر در تورم

بیت الله ستاریان

از ابتدای پیروزی انقلاب همواره یکی از دغدغه های دولت ها حل معضل مسکن بوده است. البته توجه به حل این معضل در سال های ابتدای بعد از پیروزی انقلاب اسلامی به دلیل شرایطی که جنگ در کشور بوجود آورده بود، سبب شد تا معضل مسکن به حاشیه رانده شود و چنان مورد توجه قرار نگیرد.
بعد از اتمام جنگ و در دولت هایی که بعد از آن در کشور تشکیل شد، معضل مسکن دوباره تبدیل به یکی از دغدغه های جدی دولت ها شد. دولت های بعد از جنگ تلاش می کردند تا با سیاست گذاری به حل معضل مسکن بپردازند. در بین دولت های بعد از انقلاب، اما دولت نهم و دهم بودند که به صورت مستقیم در بازار مسکن دخالت کرد. دولت های نهم و دهم در قامت یک پیمانکار وارد عمل شد و راسا به ساخت و ساز در بازار مسکن کشور پرداخت. 
در طرح مسکن مهر قرار بود تا 1 میلیون و 200 هزار مسکن در سطح کشور ساخته شود. دولتمردان نهم و دهم هم در این زمینه به صورت تمام قد پشت این طرح قرار گرفتند و از آن پشتیبانی کردند. اما در پایان دولت دهم در بهترین حالت ( طبق آمار ارائه شده از سوی دولتمردان یازدهم) 400 هزار واحد مسکن مهر در کشور ساخته شده است. به نظر من این میزان هم مسکن مهر تحویل متقاضیان نشده است. بنابراین امروز شاید تنها خود رییس دولت های نهم و دهم از اجرای طرح مسکن مهر در کشور به شکلی که اتفاق افتاده است، دفاع کند. اما آنچه بعد از روی کار آمدن دولت یازدهم در این زمینه مورد توجه قرار گرفته بود، نه این میراث نامیمون دولت دهم برای تکمیل این 800 هزار واحد نیمه تمام بود.
البته که این موضوع هم تا حدودی مورد توجه مسئولان وزارت راه و شهر سازی قرار گرفت و حتی برخی سخنان آخوندی، وزیر راه و شهر سازی، این ظن را در بین جامعه ایجاد کرد که دولت یازدهم قصد اتمام این واحدهای نیمه تمام را ندارد. اما آنچه بیش از این اظهار نظرها مورد توجه کارشناسان قرار گرفت اظهارنظرهای بود که مسئولان وزارت راه و شهر سازی در مورد تاثیر مسکن مهر بر روی تورم کنونی موجود در جامعه بود.
وزیر راه برا این نکته تاکید کرد که 40 درصد از تورم کنونی موجود در جامعه حاصل  اجرای طرح مسکن مهر است. بی تردید هزینه کرد 50 هزار میلیارد تومانی دولت های نهم و دهم در طرح مسکن مهر و بازدهی تنها 30 درصدی این طرح (در خوشبینانه ترین حالت) می تواند سبب افزایش شاخص تورم در کشور باشد. اما دولت یازدهم، بخصوص وزارت راه و شهر سازی بهتر است مبنای محاسبه خود را در زمینه تاثیر 40 درصدی مسکن مهر بر روی تورم ارائه کند. بی تردید وجود 800 هزار مسکن مهر نیمه تمام در سراسر کشور که هنوز به دلیل نیمه تمام بودن وارد بازار مسکن نشده اند و قابلیت خرید و فروش ندارند، می تواند سبب ساز افزایش تورم باشد.
اما اینکه این تورم ایجاد شده توسط مسکن مهر حدود 40 درصد تورم فعلی را شامل شود، تا حدودی جای سوال دارد. طبق برآورده های صورت گرفته این امکان وجود دارد تا طرح مسکن مهر نزدیک به 30 درصد تورم فعلی را ایجاد کرده باشد اما 40 درصد تا حدودی بزرگنمایی است؟ با این حال باید منتظر بمانیم و ببینیم آیا مسئولان وزارت راه و شهر سازی نحوی محاسبه خود را در رابطه با تاثیر مسکن مهر بر روی تورم به میزان 40 درصد چه زمانی ارائه می دهند؟  

*عضو هیات علمی دانشگاه تهران و کارشناس بازار مسکن

 31222

 

کد خبر 327800

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 3
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۴:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۵
    4 1
    در هر صورت باید این واحدها کامل شود و به متقاضیان تحویل گردد .مردم از سال 86 تا به امروز منتطرند نمیشود که با جابجایی دولتها اینگونه طرحها هم تعطیل شوند .
  • بی نام A1 ۰۷:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۵
    5 2
    اگه این مسکن مهر نبود اصلا فشار تحریم ها رو حس نمیکردیم اونقدری که مسکن مهر تورم زایی کرد تحریم ها نکرد...خدا از باعث بانیش نگزره
  • مهدی IR ۰۸:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۵
    5 0
    ما که اجاره نشینیم و مسکن مهر هم ثبت نام نکردیم چرا باید تورم حاصل از آن زندگی رو برامن سخت کنه؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین