۰ نفر
۵ دی ۱۳۹۲ - ۰۵:۲۳
راز معمای آلودگی چیست؟

آنچه در این یاداشت به آن پرداخته شده است مو شکافی معمایی است که چرا نمایندگان مجلس، دولتیان و شهرداری ها حاضر نیستند با راهکارهای علمی و عملی مشکل آلودگی و ترافیک - که همانا بهینه سازی و گسترش حمل و نقل عمومی و ممنوع کردن تراکم سازی در شهرهای بزرگ - را عملی کنند؟ ولی به جای آن راهکارهای عجیب و غریب و بسیار پر هزینه مانند انتقال پایتخت را مطرح می کنند.

چرا کسی نمی تواند راه حل منطقی برای حل مشکل آلودگی پیدا کند؟ آیا این مسئله آنقدر پیچیده است؟ چرا بسیاری از پایتخت های بزرگ دنیا توانسته اند این مسئله را حل کنند ولی ما با ادعای داشتن با هوش ترین مردمان روی کره زمین قادر به حل آن نیستیم؟ من فکر می کنم دلیل آن را بایستی در تشابه فکر بسیاری از مسئولین و نمایندگان محترم مجلس با بقیه افراد جامعه جستجو کرد. تصویب کلیات لایحه اخیر مجلس در خصوص انتقال پایتخت هم نشانه ای از این شباهت است. اصلا بسیاری از مسئولین و نمایندگان مجلس ما فرقی با افراد عادی جامعه ندارند، آنها از متن جامعه هستند و طرح هایی هم که می دهند و اجرا می کنند با روند زندگی جاری بسیاری از افراد جامعه کاملا هماهنگی دارد. اگر مسئولین ما فراتر از مردم عادی و منافع شخصی خود فکر می کردند، مانند همه جای دنیا راه حل های عملی تصویب و اجرا می کردند تا مشکل آلودگی برای همیشه حل شود. به نظر من حل مشکل آلودگی - بخصوص در تهران - بسیار ساده است و با دو تدبیر زیر به راحتی قابل حل است:

1- نخست آنکه باید حمل و نقل عمومی را درست کرد. نمایندگان مجلس می توانستند با یک قانون دولت و شهرداریها را وادار کنند تا طی یکسال آینده شبکه های حمل و نقل عمومی را در شهرها و بین شهرها تقویت و گسترش دهند تا نیاز همه مردم از نظر حمل و نقل عمومی برطرف شود. هزینه آنرا هم از محل اجرای فاز دوم هدفمندی تامین کنند. هم بار مالی ندارد و هم مردم با فاز دوم هدفمندی به دلیل آنکه منافع همه در آن است همکاری می کردند. این روش تاثیرات تورمی نداشته و عادلانه ترین روش هدفمندی است، چون نه تنها همه مردم از آن بهره می برند، بلکه طبقات محروم تر- یعنی آنها که خودرو ندارند- از آن بهره بیشتری می برند. مشکل مصرف بی رویه بنزین هم در کشور برای همیشه حل می شد.

2- دوم آنکه با تصویب یک قانون در مجلس تراکم فروشی در تهران و شهرهای آلوده ممنوع شود و فقط اجازه داده شود که ساختمانها مقاوم سازی شوند و تراکم فقط در صورتی داده شود که ساختمانهای پراکنده فعلی تجمیع و فضای آزاد شده به فضای سبز تبدیل شود.

ولی هیچکدام از اینها در ذهن و برنامه مسئولین و نمایندگان مجلس جایی ندارد و حتی فکر هم نمی کنم آنهایی که این نوشته را احتمالا می خوانند آنرا جدی بگیرند. چرا؟

خیلی ساده است، بیشتر مسئولین و یا نمایندگان مجلس خودشان را جای مردم عادی می گذارند و به عواقب بعدی اجرای آن قانون و یا لایحه فکر می کنند. بلاخره هر نماینده و مسئولی می داند که روزی باید میان مردم عادی برگردد و استفاده کننده عواقب این قانون خود و خانواده اش خواهند بود. فرض کنید حمل و نقل عمومی اصلاح شود، آنوقت آقای شهردار فکر می کند در فردای آن روز که مثل من یک عضو هیئت علمی معمولی شد باید برای رساندن خودش به کلاس دانشکده جغرافی یا فرودگاه سوار اتوبوس و مترو شود. یا نماینده مجلسی که خود و اعضای خانوده اش از مزایای ویژه استفاده می کنند تصور آنکه روزی در کنار مردم باشند چندان خوشحال نمی شود. پس اکثر آنها ترجیح می دهند قانونی تصویب نکنند که مجبور باشند مثل مردم عادی و در کنار آنها سوار اتوبوس و مترو شوند.

اما در مورد فروش تراکم. بازهم هیچ مسئولی حاضر نیست جلوی فروش تراکم را بگیرد. چون بسیاری از افراد و نمایندگان و مسئولین و اطرافیانشان از فروش و یا ساخت تراکم بهره مند می شوند. شهرداریها بیشترین بهره مندان تراکم هستند. احتمالا ما در تاریخمان ساده زیست تر از رئیس دولت قبلی نداشتیم (اگر فرض را بر صحت ادعا بگیریم). ببینید ایشان خانه قدیمی خود را به چهار واحد تبدیل کرد و ارزش آن، آنطور که برخی خبرگزاریها اعلام کردند، بیش از دو میلیارد تومان است. ایشان در خوشبینانه ترین حالت به عنوان عضو هیئت علمی دانشگاه هم نمی توانست در ماه بیش از دو میلیون تومان پس انداز کند؛ برای پس انداز دو میلیارد تومان به 83 سال زمان نیاز داشت. ولی با یک تراکم سازی در مقیاس کم چنان سود مجازی عایدش شده که هیچ آدم عاقلی حاضر نیست از آن صرف نظر کند. ایشان که خود طرحهای عجیب و غریبی برای خروج مردم از تهران ارائه داد بعد از پایان دوران ریاست جمهوریش حاضر نشد دانشگاه ایرانیانش را مثلا در چاه بهار تاسیس کند و هم پسر و دختر و عروس و دامادش را بردارد و مثلا به آرادان یا سمنان ببرد. خوب حالا بقیه مسئولینی که درجه ساده زیستی اشان شاید بسیار کمتر از ایشان باشد، آیا حاضرند کاری کنند که جلوی تراکم در تهران گرفته شده و جمعیت تهران افزایش پیدا نکند؟ آیا آنها حاضرند بجای نشستن در لیموزین شخصی خود مثل بقیه مردم در صف اتوبوس بیاستند؟ اگر جواب منفی است پس ما چه انتظاری داریم که قوانینی تصویب و اجرا کنند تا ما را از این کابوس آلودگی نجات دهند. بهتر آن است که پایتخت جدیدی بسازند تا باز هم بساط ساخت و ساز به پا شود و گروهی از این خوان جدید بهره مند شوند.

 

سرمقاله روزنامه آفتاب یزد در تاریخ 4 دی 1392.

 

کد خبر 329375

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 17
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • محمدرضا A1 ۰۵:۳۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۵
    29 1
    راه حل زیاده برای رفع آلودگی. مهم اینه هیچ کدوم از ما و مسئولین از این راه حل ها استفاده نمی کنیم!
  • ترک عادت A1 ۰۵:۴۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۵
    16 12
    معمای آلودگی همان فرهنگی است که تا سر کوچه ماشین می آورد! همان فرهنگی است که اگر یک روز ماشین بیرون نیاورد می میرد !!! فرهنگ تهرانی !!!
    • بی نام IR ۰۵:۵۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۵
      27 5
      هموطن عزیز. متهم کردن مردم به بی فرهنگی فرار از مسئولیت دولتیان است. این مردمی که به قول شما تا سر کوچه بدون وسیله نقلیه شخصی نمی روند وقتی به خارج می روند مثل همه مردم سوار اتوبوس و مترو می شوند. دلیل آن بالا بودن هزینه استفاده از وسیله نقلیه شخصی در آن کشورها و فراهم بودن وسائل نقلیه عمومی است.
    • بی نام IR ۰۷:۱۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۵
      9 7
      متهم کردن دولت به تنهایی هم فرار از مسوولیت شهروندان را در پی دارد....هر 2 مسوولیم و واقعا در مورد کم فرهنگی بخش زیادی از جامعه درست گفتند.نه تنها کسی که ماشین میاره بیرون بی دلیل کم فرهتگه بلکه عابری هم که در چنین هوای کشنده ای بی دلیل تو خیابان هاست نسبت به جان خود بی مسوولیته
  • بی نام A1 ۰۵:۴۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۵
    24 0
    بزرگ نمائی و بغرنج سازی صورت مسئله شیوه بسیار نادرستی است که توسط مسئولین طی سالیان اخیر پیاده شده است. راه حل های ممکن و کوتاه مدت در کنار شیوه های کامل تر میان مدت همراه در کشورهای مترقی و متمدن پیاده شده اند. اما در ایران بواسطه بی کفایتی محرز مدیران بجای تسهیل روش های حمل و نقل عموعی و بهبود کیفیت سوخت و انرژی, پروژه های محالی مانند جابجائی کلان شهری مانند تهران و جابجائی آب از دریا به دریاچه ! خوراک خبری می شود و عده ای مشاور و رانت خوار از نادانی بانیان چنین طرح های ابتری بهره برداری مالی می کنند. متاسفم !
  • بی نام IR ۰۵:۵۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۵
    10 0
    ...همه چیز این مقاله درسته...اما به نتیجه رسیدن این طرحها حداقل 3 سال طول میکشه....حالا تو این روزهای بحرانی که هر روزش 1 سال عمر مردم رو کوتاه میکنه چه باید کرد؟...نمیشد ادارات رو تعطیل کرد؟ که مردم بیرون نیان سالم بمونند؟....ضرر مادی بود که نکردند؟ حالا هزینه های بیماری های آینده که افتاد رو دوششون می فهمند کاشکی تعطیل می کردند
  • شهاب A1 ۰۵:۵۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۵
    22 1
    مشکل در تولید بنزین است،مشکل در حمل و نقل عمومی است، مشکل در میدانهای اصلی شهر در انتهای روز و پس از تعطیلی کار و درس و بی ماشینی و... است. مشکل متروی شلوغ و بی سروسامان است و مشکل مسئولین هستند که هیچ چیز و هیچکس را قبول ندارند مگر خودشان را و حتی خودشان را. مشکل فرهنگ است. مشکل دولتهای قبلی هستند که تهران را به مرز انفجار رساندند و مشکل عدم اعتدال درتقسیم امکانات و تسهیلات در جای جای ایران است و تراکم در تهران. تهران باید یک سوم تا نصف جمعیتش از تهران جابجا بشوند و در جاهای دیگر زندگی کنند. این هم بر عهده دولت است که شهرک سازیهایی با کار و اسکان مناسب انجام دهد که علاقه به خروج از تهران باشد. با این جمعیت و تزاید آن هرگز تهران خوب نخواهد شد که بدتر هم خواهد شد. زودتر فکر کنین فاجعه در پیش است!
  • فرید. IR ۰۶:۰۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۵
    33 1
    انقدر که منافع شخصی صاحبان مناصب اهمیت دارد جان انسانها اهمیتی ندارد.
  • بی نام IR ۰۶:۰۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۵
    35 0
    دلیلش اینه که شهرداری و دولت از فروش گاری و لگن که اسمش رو گذاشتن ماشین سود هنگفتی نسیبشون میشه. چرا بیان واسه خودشون خرج بتراشن وسیله عمومی بخرن؟ پلیس هم که ماشالله داره از جریمه کردن همین ماشین های شخصی که تو دام ۱۰۰ مدل طرح ترافیکی میندازه کلی پول در میاره
    • بی نام A1 ۲۰:۳۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۶
      7 0
      رازی در کار نیست. عمده تولیدات داخلی که شامل پژو 405 و سمند و پراید با تکنولوژی 25 سال پیش و پیکان وانت و وانت زامیاد می باشد، از استاندارد یورو 4 و یورو 5 بی بهره هستند. موتورسیکلت ها و مینی بوس ها حتا استاندارد یورور 2 ندارند. ضمن اینکه فقط 30 درصد بنزین های تولیدی استاندارد یورو 4 دارند. در لس آنجلس آمریکا 15 میلیون خودرو تردد میکند یعنی به اندازه کل خودروهای کشور، در تهران 5 میلیون خودرو تردد میکند ولی آلودگی هوای تهران در مقیاس سنجش آلودگی در زمستان به بالای 200 میرسد که یعنی خطر جانی و سلامتی برای مردم. در حالیکه در همان لس آنجلس با 15 میلیون خودرو، شاخص آلودگی زیر 50 هست و با ارتقای استاندارد به یورو 6 قرار هست به زیر 30 برود.
    • دانشجو IR ۱۰:۰۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۱
      0 0
      پلیس هیچی از این جریمه ها عایدش نمی شه. این جریمه ها توی جیب راهنمایی و رانندگی نمی ره و این افسانه که درآمد پلیس از جریمه هاست، درست نیست.
  • بی نام IR ۰۷:۰۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۵
    12 0
    بنزین نامرغوب داخلی خودروها و موتور سیکلتها و خودروهای سنگین کارخانجات گرد و غبار عدم وزش باد
  • بی نام IR ۰۷:۵۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۵
    8 0
    نویسنده محترم، عالی بود؛ ریشه همه مشکلات این هستش، که ما نمی خواهیم که درست بشیم. نمی دونم بعضی ها با این نادونی هاشون تا کی می خوان به این کشور ضربه بزنن.
  • بی نام A1 ۰۸:۲۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۵
    6 0
    مسبب همه آلودگی هوا ناوگان اتوبوسرانی و مینی بوسرانی است. ما اینقدر اتوبوسها و مینی بوسهای فرسوده در تهران داریم که اگر آنها را با نو جایگزین کنیم بخش مهمی از آلودگی حل میشه. هر سال راهنمایی و رانندگی به معاینه فنی خودرو های مردم گیر میده ولی هیچکدام جلوی مینی بوسها و اتوبوسهایی که مثل قطار زغالی دود میکنن را نمیگیره.
  • بی نام IR ۰۸:۵۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۵
    6 2
    تنها راه حل الودگی هوادرختکاری درسطح وسیع درشهر وبیرون شهر تهران است علی الخوص درختان پربرگ ببینید درختکاری ن چمن کاری یا سبزه کاری.
  • بهنام کرمی IR ۲۰:۴۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
    1 1
    موضوع آلودگی هواو سیاست مداران ایرانی دو موضوع همراه و هم جهت هستند چرا که آلودگی هوا دست رنج خودمان بوده و هست و دوم سیاست مداران اندیشمندمان نیز حاصل انتخاب خودمان . وقتی در حوزه انتخاب نمی توانیم منافع شخصی خود را به منافع جامعه و در دیدکلان تر آینده سرزمین مان پیوند دهیم این می شود که شما بدان اشاره کردید . بحث های توهمی و عمل کردهای که کسی نیست و یا قرار نیست پاسخگو باشد . یاد تان هست موضوع منوریل و هزینه های آنچنانی و واگن های مانده در گمرک که نیاز به تامین اعتبار برای ترخیص و ارائه خدمت داشتند . پس بپذیریم که آلودگی و سیاست مداران فاضل از ماست که برماست . بدرود
  • ناهید IR ۱۵:۳۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۱
    1 0
    من فکر می کنم حل موضوع آنقدر هم پیچیده نیست...بهترین راه حل فرهنگ سازی است،ولی چیزی که عمل به این راهکارد را سخت می کند اینه که آلودگی هوا برای مردم عادی شده است و هیچ همکاری برای حل آن نمی کنند همانطور که وقتی مدارس بدلیل آلودگی هوا تعطیل میشود خیابان ها از همیشه شلوغ تر است و مردم به دنبال تفریح وگردش،بطوری که حتی سلامتی خودشان برایشان مهم نیست!