گفتگو با غلامحسین حسن تاش، کارشناس ارشد انرژی

هما کبیری: هوا که سرد می‌شود، هیچ کس به اندازه وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران نگران نیست. استرس و نگرانی از آنجایی در میان مدیران ارشد تامین‌کننده گاز کشور بیشتر می‌شود که هر سال رکورد مصرف گاز در بخش خانگی و تجاری نسبت به سال قبل افزایش قابل توجهی دارد. هر چند که به رغم رکورد مصرف 485 میلیون مترمکعب در روز هنوز شرکت گاز معتقد است قطعی گاز وجود نداشته، اما افت فشار گاز شهرها و قطع گاز صنایع بزرگ، نخستین پیامد مصرف گاز در روزهای سرد زمستان است. روزهایی که بعضا ترکمنستان قیمت گازی که به ایران می‌فروشد را افزایش می‌دهد و ایران باید مراقب باشد تا صادرات گاز به ترکیه قطع نشود. از سوی دیگر پتروشیمی‌ها نیز به اندازه گذشته خوراک دریافت نمی‌کنند و تولید محصولات آنها کاهش پیدا کرده و همچنین تزریق گاز به میدان‌های نفتی نیز کاهش می‌یابد. این در حالی است که بر اساس چشم‌انداز 20 ساله ایران باید یکی از کشورهای مطرح در بحث صادرات گاز باشد. نکته اینجاست که آیا با این وضعیت مصرف گاز که برخی آن را بیش از میزان مصرف کشورهای عضو اتحادیه اروپا دانسته‌اند، ایران شانسی برای صادرات دارد؟ مشکل از کجاست؟ گفت‌وگوی خبرآنلاین با غلامحسین حسن‌تاش، کارشناس ارشد انرژی برخی از این ابعاد را روشن کرده است:

در زمینه تامین گاز چرخه‌ای وجود دارد که هر کسی تقصیر را به گردن دیگری می‌اندازد که فازهای پارس جنوبی توسعه پیدا نکرده است. برخی معتقدند این موضوع به دلیل سوءمدیریت مدیران گذشته بود و برخی هم بحث تحریم‌ها را پیش می‌کشند. این موضوع به اینجا ختم شده که حالا خوراک پتروشیمی‌ها هم تامین نمی‌شود. این چرخه را چطور تعبیر می‌کنید؟

برای اینکه تصویر روشن‌تر باشد، بهتر است این موضوع را از دو جهت عرضه و تقاضا بررسی کنیم. در عرضه با پروژه‌های عظیم مختلفی از جمله فازهای پارس‌جنوبی مواجه هستیم که سرمایه‌گذاری میلیاردی لازم دارد، تامین تجهیزات و پیمانکاران بزرگ می خواهد و کار هر کسی نیست. ما در آنجاها هم مشکلات مدیریتی داشتیم، هم مشکلات ناشی از تحریم داشتیم که دست به دست هم دادند و باعث شدند تا این فازها توسعه پیدا نکنند. یعنی عرضه را متناسب با برنامه افزایش ندادیم. پس باید تقاضا کنترل می‌شد اما متاسفانه تقاضا جلوتر از عرضه حرکت کرده است. یعنی بعضی سال‌ها با افتخار هم عنوان شده که گازرسانی جلوتر از برنامه پیش رفته است. به خاطر اینکه در بخش توسعه تقاضا و مصرف، نه نیازی به سرمایه‌گذرای کلان هست و نه تجهیزات خاصی مورد نیاز است. هر پیمانکاری می‌تواند لوله‌گذاری‌های گازرسانی شهری و روستایی را انجام دهد. تمام نماینده‌های مجلس هم از این طرح‌ها حمایت می‌کنند و تلاش می‌کنند تا شهرها و روستاهایشان گازرسانی شود. با این اتفاق، تعادل عرضه و تقاضا مدام بدتر می‌شود. مصرف تجاری و خانگی بیشتر افزایش پیدا می‌کند و در شرایط کمبود، چون به دلیل آثار اجتماعی نمی‌توان گاز این بخش را قطع کرد، فشار به بخش تولید منتقل می‌شود. به همین دلیل بخش تولید و صنعت که هزاران مشکل دارد با مشکل قطع سوخت هم مواجه می‌شود. 

این چرخه به این منجر می‌شود که در بخش صادرات گاز هم توفیقی نداشته باشیم...

در 7، 8 سال گذشته تراز عرضه و تقاضای ما مرتبا منفی‌تر شده، یعنی سال به سال تقاضا افزایش پیدا کرده ولی عرضه نتوانسته آن را تامین کند. در چنین شرایطی پتانسیل صادرات هم وجود نخواهد داشت. 

آیاواقعا با این وضعیت ایران می‌تواند به تعهدات قراردادهای صادرات گاز عمل کند؟

تنها و تنها به این شرط که بتوانند مشکلات فازهای مختلف پارس‌جنوبی را حل کنند و پروژه را جلو ببرند که خوش‌بختانه ظاهرا بیشتر تمرکز آقای زنگنه روی همین مورد است. ایشان به این جمع‌بندی رسیده که باید بیشتر انرژی و توانش را روی فازهای مختلف پارس‌جنوبی بگذارد. اگر بخواهیم هم مشکل داخلی را حل کنیم، هم تعهدات صادراتی را انجام دهیم، هم بتوانیم افزایش بازیافت در میادین نفتی داشته باشیم، همه اینها مستلزم فازهای پارس جنوبی است و این کار درستی است که همه تمرکز وزارت نفت روی این پروژه باشد. 

آیا همه مشکلات ما با توسعه فازهای پارس جنوبی حل می‌شود؟

شاید همه مشکلات نه ولی بسیاری از آن‌ها حل می‌شود. البته ما یک مشکل مصرف غیربهینه انرژی داریم که باید فکر جدی برای آن بشود. 

پیش‌بینی شما درباره توسعه کامل فازهای پارس جنوبی چه زمانی است؟

من چون اطلاعات دقیقی درباره آخرین وضعیت و اطلاعات فازها ندارم، نمی‌توانم پیش‌بینی دقیقی هم داشته باشم اما آنچه که از اخبار و اطلاعات و اظهارات آقای زنگنه متوجه می‌شوم این است که 5 فازی که ایشان اشاره کردند، شانس بیشتری برای رسیدن به بهره‌برداری دارد. 

شما به عنوان کسی که پژوهش‌ها و تحلیل‌های زیادی در حوزه انرژی انجام دادید، 5 سال آینده وزارت نفت را چطور می‌بینید؟

به نظر من 5 سال آینده بیشتر سال‌های انفعالی خواهند بود. در جایی این تعبیر را دیدم که دولت گذشته برای دولت جدید کلی مین‌گذاری کرده است. این تعبیر درستی است. دولت جدید تا مدت‌ها باید مین‌ها را خنثی کند و براساس همان مقایسه که کردیم با زمان جنگ، پس از جنگ تا سال‌ها دوران سازندگی صنعت نفت بود یعنی باید آسیب‌های زمان جنگ به حالت اولیه بازگردانده شود، بعد برای توسعه تصمیم‌گیری شود. من فکر می‌کنم تا سال‌ها گرفتار آسیب‌هایی خواهیم بود که ناشی از تحریم و عملکرد دولت گذشته است.

به عنوان مثال ما واقعا نمی‌دانیم ظرفیت تولید فعلی نفت‌مان چقدر است. برای اینکه ظرفیت تولید نفت زمانی خودش را نشان می‌دهد که تحریم‌ها و محدودیت صادراتی برداشته شود. ما توان بازاریابی داشته باشیم، بعد شروع کنیم به افزایش تولید و ببینیم تا کجا می‌تواند باشد. بعد می‌توان کمبودها را شناسایی کرد. خود این مدت‌ها طول می‌کشد. تصور خود من این است که اگر در حال حاضر همه محدودیت‌ها برداشته شود، تولید نفت‌خام ما از 3.6 میلیون بشکه بالاتر نخواهد رفت. براساس اطلاعاتی که از صنعت‌نفت در طول سال‌ها دارم، این حدس را به صورت شهودی دارم. بنابراین ما در شرایط کاملا انفعالی هستیم و سال‌ها طول می‌کشد تا این عقب افتادگی‌ها را جبران کنیم و فکر می‌کنم صنعت‌نفت هم باید متوجه این موضوع باشد و تعهدات جدید ایجاد نکند. به عنوان مثال در اواخر وزارت آقای رستم قاسمی که با عراق قرارداد صادرات گاز امضا کردند، به نظر من کار غلطی بود و الان هم معتقدم که دولت جدید نباید این را اگر تفاهم‌نامه است به قرارداد تبدیل کند.
چون باید دقت کند که آیا می‌توان گاز را تامین کند یا خیر. اگر قرارداد بسته شود و درست در اوج مصرف در زمستان گاز قطع شود، براساس قرارداد طرف مقابل می‌تواند شکایت کند. اگر هم روزی ما گازی برای صادرات داشتیم که الان با آن خیلی فاصله داریم، آیا واقعا عراق بهترین بازار ماست؟ یا اینکه اگر محدودیت‌ها برداشته شود، گزینه بهتری هم وجود دارد؟ من همیشه فکر می‌کنم اروپا بهترین بازار گاز صادراتی ماست. این از جهات مختلفی اولویت دارد. اگر اروپا به گاز ما وابسته شود، از نظر سیاسی امتیاز بزرگی برای ماست، بازار بسیار منظمی است و در پرداخت‌هایش تخلف نخواهد کرد. ما اگر به پاکستان گاز بفروشیم، از همان روز اول به مشکل برمی‌خوریم و پول ما را نخواهند داد و اگر گاز را قطع کنیم با توجه به اینکه اسم خط لوله صلح است، به معنای به هم خوردن صلح است. بار سیاسی روی این خط لوله گذاشتیم. به نظر من ما تا سال‌های گرفتار تعهداتی هستیم که دولت‌های گذشته ایجاد کردند.

3131 

کد خبر 332904

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 23
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۵:۰۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۶
    13 42
    البته فقط کمبود گاز نیست و فقط هم بحث ازرسانی نیست توزیع بی حد حصر انشعاب که در پی افزایش تراکمهای نجومی در شهرهای بزرگ بوده عامل اصلیست
  • بی نام IR ۰۵:۲۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۶
    48 20
    اگر دولت "گاز رسانی تبلیغاتی" انجام ندهد مهاجرت از روستاها به شهرها بیشتر می شود
    • بی نام IR ۰۷:۲۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۶
      36 13
      عزیزم اگه به روستاها گاز بدن مهاجرت کم میشه یا وعده ی گاز رو بدن و بعدا هم ندن
    • خیشه A1 ۰۹:۵۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۶
      1 0
      عزیز دلم میشه یک مثال از این روستا ها بزنید.
  • بی نام IR ۰۶:۴۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۶
    31 72
    كاز داريم بأيد استفاده كنيم ، كدوم كشور داخل جهان ميشناسين كه همجي داشته بأشه ايران همه جي داره و هيجي نداره
  • بی نام IR ۰۶:۴۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۶
    82 29
    منظورت اینه که باید بخشی از جمعیت کشور از امکان گاز رسانی محروم می ماندند تا مبادا آن بخش ممتاز یک روز قطعی گاز داشته باشن؟ ساء ما یحکمون: چقدر بد قضاوت می کنند.
    • بی نام A1 ۰۷:۱۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۶
      51 63
      نه منظورش اینه که به اندازه دخل خرج کنید .کاری که دولت قبلی سرش نمی شد.
    • بی نام IR ۰۷:۴۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۶
      5 0
      بخش ممتاز يا بخش توليد ؟
    • یلاوری IR ۰۹:۳۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۶
      4 3
      اول دولت احمدی نژاد گاز بخاطر بی تدبیری دولتهای قبلی جیره بندی شد،چون یکی رفته بود یک کارهایی ضد ایران تو ترکمنستان کرده بود که گاز سیکل ایران رو تأمین نکنه و از طرفی خطوط گاز کشور رینگ نبود.من بعنوان یک متخصص صنعت گاز میگم این 8 سال حدود 11 میلیون ایرانی به شبکه گاز وصل شدن و بخاطر فعالیتهای شبانه روزی بچه های صنعت گاز هیچوقت قطعی سراسری در مناطق کم فشار پیش نیامد،مثل اونچه در فاصله سالهای 79 تا 85 به کرات اتفاق افتاد.از خبرآنلاین خواهش می کنم این نظر رو برای آگاهی حتماً تایید کنه
  • ffgb NL ۰۷:۱۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۶
    25 68
    ایران باید مراقب باشد تا صادرات گاز به ترکیه قطع نشود. خخخخخخخ
    • بی نام A1 ۰۷:۳۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۶
      25 6
      ودرعوض از ترکمنستان گاز بخرد.عجب دنیایه ها.نمی دونم چرا اون همه منفی دادن؟
  • بی نام A1 ۰۷:۵۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۶
    5 0
    اشتباه نکنید دوستان ، روستاییان بسیار مهمند اما منظور ایشون اینه که به جای گازرسانی پرهزینه به روستاهای دور افتاده و هدر دادن بعضا تا ۵۰ یا ۷۰ میلیون تومن به ازای هر انشعاب ( بیش از ۱۰ برابر هزینه انشعاب به یک خانه در شهر) از پول بیت المال و جیب همون روستایی این پول رو هدایت کنند به سمت استفاده از نیروی خورشیدی و توربین بادی و سد و تولید گرما و الکتریسیته از این طریق که هم مادام العمره ( نه اینکه هرروز نگران قطعی گاز باشند) هم ارزون.
  • مصطفی A1 ۰۸:۰۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۶
    5 0
    دوستان نظر این کارشناس انرژی خیلی منطقی است .دردوره 8ساله قبل علی الرغم درامد کلان نفتی در مورد زیرساختها اقتصادی مثل نفت سرمایه گذاری نشده اگرهم شده با تقاضا همخوانی ندارد در افتصاد نفتی اگر میخواهی تولید داشته باشی باید سرمایه گذاری کلان داشته باشی وگرنه از گردونه خارج خواهی شد مثل امروز ما
  • 555 IR ۰۸:۳۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۶
    0 0
    با ساخت نیروگاههای برق برای تولید برق ارزان واستفاده بی خطر از انرژی آن اقدام بشود وتمام مناطق مسکونی عاری از وجود لوله کشی گاز بشودو مچنین با لوله کشی آب گرم برای استحمام وسیستم گرمایشی بهترین راهکار است.... ..... این گاز به نیروگاه ها ومراکز صنعتی منتقل بشود....
  • بی نام IR ۰۹:۲۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۶
    2 1
    اینایی که منفی دادن دقیقاً با چی مخالفن ؟ یکیشون بیاد دو کلمه حرف بزنه ببینیم حرف درست چیه پس ؟
  • بی نام US ۰۹:۳۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۶
    3 0
    گاز باید به جای خانه ها به نیروگاههای جدید منتقل شده و برق تولیدی به منازل ارسال شود. انتقال و جابجایی برق ارزانتر از گاز است و از همه مهتر بهره وری انرژی برقی نیر یش از چهار برابر گاز است . مانند کشورهای پیشرفته استفاده بهینه گاز و تولید برق ارزان از گاز بسیار به صرفه تر خواهد بود.
  • شیپوری A1 ۰۹:۳۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۶
    2 0
    این کمبودها فقط ناشی از این است که پول گسترش و نوسازی خطوط گاز ونفت به پرداخت یارانه اختصاص پیدا کرد . یکی از خدمات بزرگ دیگر دولت خدمتگذار
  • بی نام A1 ۰۹:۵۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۶
    3 0
    تو همین استان تهران خودمون خیلی از جاها که کوهستانی و سرد هم هست هنوز گاز ندارن!!!!
  • هادی A1 ۱۰:۰۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۶
    0 0
    شرکت ملی نفت نگرانه یا شرکت ملی گاز ؟!!!اینا هر کدومشون یه سازمان مستقل زیر مجموعه وزارت نفت هستن
  • بی نام A1 ۱۰:۰۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۷
    1 1
    خوب لوله اش رو کشیدند. لوله کشی هم مهمه
  • یه نفر A1 ۱۰:۰۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۷
    1 0
    جناب هادی خان، بالادست گاز رو شرکت ملی نفت توسعه می‌ده و پائین دست رو گاز. درسته گازی‌ها نگران می‌شن اما در واقع نفتی‌ها نگرانند که توسعه را درست انجام ندادند
  • بی نام A1 ۱۵:۲۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۷
    1 0
    ما که نفهمیدیم کشور 75 میلیون نفر چطور به اندازه چین که آب و هواش از ما هم سردتره بیشتر مصرف داره کسی فهمید لطفا اطلاع بده
  • مجید IR ۰۷:۴۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    ده سال پیش من در جایی از به اصطلاح کلانشهر رشت زندگی می کردم که گاز نداشت! هنوز هم بعضی از نقاط این شهر گازکشی نشدن.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین